[Μετάφραση] [Υποτιτλισμός]
μετάφραση-υποτιτλισμός, by koula…
(λίγα λόγια για όσους δε θα μπορούν να ανοίξουν το λινκ για το βίντεο)
Το παρακάτω βίντεο είναι από την εκπομπή του DemocracyNow! (28/12/2011) με την Έιμυ Γκούντμαν και τη Ναρμίν Σέιχ.

Alaa Abd El Fattah. Ο Αιγύπτιος ακτιβιστής φυλακίστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο για υποκίνηση βίας και αποφυλακίστηκε 56 ημέρες μετά - εκκρεμεί η δίκη σε πολιτικό δικαστήριο.
Ο Αιγύπτιος ακτιβιστής και μπλόγκερ, Alaa Abd El Fattah (Άλαα Φάταα), που είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση βίας στο περιστατικό της «σφαγής στο Μασπέρο» (ένα κτίριο από το οποίο εκπέμπει η κρατική ραδιοτηλεόραση), αποφυλακίστηκε μετά από σχεδόν δίμηνη φυλάκιση.
Σύμφωνα με τον Φάταα την 9η Οκτώβρη 2011 ξεκίνησε μια διαδήλωση-πορεία στην οποία συμμετείχαν πιστοί διαφόρων θρησκευτικών μειονοτήτων (κυρίως Χριστιανοί Κόπτες) αλλά και άλλοι ακτιβιστές από διάφορα κινήματα, για να διαδηλώσουν κατά της σεχταριστικής βίας και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ η πορεία ήταν ειρηνική, ξαφνικά ο Στρατός επιτέθηκε κατά των διαδηλωτών, αρχικά με άρματα που πέρασαν μέσα από το πλήθος και στη συνέχεια και με πραγματικές σφαίρες και τελικά σκοτώθηκαν 28 άτομα.
Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια παραπληροφόρησης για να παρακινήσουν Μουσουλμάνους να βγουν στους δρόμους ώστε να «προστατεύσουν τον Στρατό» και να ξεκινήσει κύμα βίας μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών, με την κρατική τηλεόραση να προβάλλει πλάνα πρώτα από την αντίδραση-αντίσταση των διαδηλωτών κατά του Στρατού.
Τέλος, προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα γεγονότα και να ενοχοποιήσουν τα ίδια τα θύματα-τους διαδηλωτές, ισχυριζόμενοι ότι πρώτα επιτέθηκαν οι διαδηλωτές σε μέλη του Στρατού και με στρατιωτικά δικαστήρια να καταδικάσουν και να φυλακίσουν πολίτες και ιδιαίτερα κάποιους ακτιβιστές που προσπάθησαν να αποκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα. Όπως και έγινε με τον Φάταα, που έμεινε στην φυλακή 56 ημέρες.
Στην εκπομπή αναφέρονται επίσης στο γενικότερο κλίμα αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του ακτιβιστή, στην προσπάθεια και πίεση για κατάργηση των έκτακτων στρατοδικείων και των στρατιωτικών δικαστηρίων για πολίτες (12.000 πολίτες έχουν δικαστεί σε αυτά από την πτώση του Μουμπάρακ – σχεδόν ένα χρόνο πριν), αλλά και στις εκτιμήσεις του Φάταα για την πορεία της επανάστασης στην Αίγυπτο. Τέλος, αναφέρονται και στην την προσπάθεια μιας άλλης ακτιβίστριας (Σαμίρα Ίμπραημ) να αναδείξει το θέμα της σεξουαλικής βίας μέσα στις στρατιωτικές φυλακές, καθώς και η ίδια υπεβλήθη σε αναγκαστικό «τεστ παρθενίας» όσο ήταν φυλακισμένη, τακτική που αν και ήταν πάντοτε παράνομη (όπως αποφάνθηκε και το δικαστήριο), συνεχίζεται να εφαρμόζεται…
(Στο σάιτ του DemocracyNow! θα βρείτε και το κείμενο στα αγγλικά,
καθώς και άλλες πληροφορίες και άρθρα,
αλλά και τρόπους να τους βοηθήσετε οικονομικά αν θέλετε)
=================
=================
ΥΓ1 κάπου λέει ο Άλαα Φάταα ότι η Σαμίρα δεχόταν πιέσεις αλλά και τις επικρίσεις πολλών ανθρώπων όλο αυτόν τον καιρό (γιατί είχε κάνει την καταγγελία από νωρίς, όταν ακόμα ο Στρατός ήταν «συμπαθής» σε πολλούς, αμέσως μετά την πτώση Μουμπάρακ), μερικοί από τους οποίους φαινομενικά ήταν «υπέρ της επανάστασης», άλλοι παρουσιάζονταν ως «φεμινιστές» και μερικοί ανήκουν στην «πολιτική ελίτ»…
ΥΓ2 Το βίντεο της εκπομπής είναι … ε, είναι «περσινό» πια, άργησα να το τελειώσω και μπορεί να έχει «μείνει» πίσω στις εξελίξεις… αλλά δεν γινόταν να το αφήσω «απέξω». Όσο πιο συστηματικά παρακολουθούμε ένα τόσο πολύπλοκο «θέμα», τόσο λιγότερα σφάλματα στις εκτιμήσεις των «πως και γιατί» θα κάνουμε.
ΥΓ3 ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, κύριε j4nus! 🙂
========
Samira Link: http://wp.me/p1pa1c-fl8
koula, the trell…
koula
12 Ιανουαρίου, 2012 1:05 μμ
άλλα ποστ σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο
υπάρχουν στις σελίδες «Μεταφράσεις»
https://parallhlografos.wordpress.com/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83/%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC/
και «Βίντεο/Υποτιτλισμός»
https://parallhlografos.wordpress.com/%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF/
oldboy99
12 Ιανουαρίου, 2012 10:01 μμ
ΑιγυπτοKoula, ένα πράμα!
Τον «τίτλο» τον κερδίζεις επάξια 😉
Υ.Γ.
…J4nus, η Koula σε αποκαλεί κύριο! Αυτό, κι αν δεν είναι βρισιά 🙂
koula
12 Ιανουαρίου, 2012 10:13 μμ
πάλι προσπαθείς να ανάψεις φωτιές, paliopaido66???
τσάμπα χτυπιέσαι… δεν φυσάει σήμερα 😛
oldboy9
13 Ιανουαρίου, 2012 3:29 μμ
…θα περιμένω τότε τον «σύμμαχο αέρα» 😀
maskarat
13 Ιανουαρίου, 2012 12:35 πμ
Νομίζω ότι πρέπει να σε χρίσουμε πλέον {επίτημη} (γκουχ γκουχ) ανταποκρίτρια του Democracy Now! στην Ελλάδα.
seriously now, ο Άνθρωπος στο βίντεο λέει πράγματα τόσο ουσιαστικά, που ξεπερνούν τα όρια της Αιγύπτου:
Αναπόφευκτα με έκανε να σκεφτώ πόσες φορές έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια επιχειρήματα και οι ίδιες τακτικές από όλες τις κυβερνήσεις σε περιόδους κοινωνικών/πολιτικών κρίσεων και εντάσεων.
no wonder που φυλακίστηκε και από το Μουμπάρακ καθεστώς και από το μετά-Μουμπάρακ καθεστώς.
Υ.Γ. τι μού’ ρθε τώρα στο μυαλό: «…όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν…»
Capybara
13 Ιανουαρίου, 2012 12:44 πμ
koula
13 Ιανουαρίου, 2012 11:55 πμ
😀 done! αν ειναι να εχω δικη μου κούπα-για-καφέ 😛
==========
ειναι τοσα πολλά που «βλέπεις» να εχουν γινει και να γινονται εκει (αλλά και εδω) και απο την πλευρα των Αρχων και τον «αρχοντων» και απο πλευρας «πολιτων» και «κομμάτων»…
αυτες οι τοσο μεγαλες αλλαγες, πρεπει να γινουν στη νοοτροπια των πολλων, να εμπεδωθουν και να εφαρμοστουν… και δε γινονται αν απλά αλλαξει ο «επικεφαλης» και δε γινονται σε διαστημα εβδομαδων και μηνων, ακομα και αν εχει κινητοποιηθει ενα εκατομμυριο κοσμος με πεισμα και επιμονη και διαθεση να παραμεινουν στους δρομους…
δηλαδη, οκ, εκαναν τη φοβερη εξεγερση τους, τοσος κοσμος στην Αίγυπτο, για τις αλλαγες που ηθελαν (κοινωνικη δικαιοσυνη κλπ), αναγκασαν σε παραιτηση τον πανισχυρο Μουμπαρακ, ειχαν παρα πολλους νεκρους και τραυματιες… και ανελαβε ο Στρατος (στον οποιο αρχικα ειχαν εμπιστοσυνη, παραπανω τουλαχιστον απο την διεφθαρμενη αστυνομια) που υποσχεθηκε οτι θα κανει τις διαδικασιες για εκλογες και νεο Συνταγμα…
αλλά? αλλά αποδεικνυεται παλι οτι δεν αλλαζουν οι πραγματικοτητες τοσο ευκολα και τοσο γρηγορα…
δεν αλλαξαν τα συστηματικα βασανιστηρια που γινονται σε αστυνομικα τμηματα και φυλακες, επειδη αλλαξε η φάτσα του επικεφαλής…
δεν αλλαζει η ασυδοσια αστυνομιας-στρατου και των τσιρακιων τους στην καθημερινοτητα επειδη «ερχονται εκλογες»…
δεν αλλαζει η νοοτροπια «ακολουθω διαταγες και ριχνω στο ψαχνο αδιακρίτως σε όλους, ορθιους-αναισθητους-ανδρες-γυναικες-παιδια-γερους-δημοσιογραφους» επειδή μερικά Μέσα Ενημέρωσης παρακολουθούν…
ειδικα οταν η παραπληροφορηση γινεται και μεσω κρατικης τηλεορασης στην τοσο μεγαλη χωρα και ειδικα οταν ειναι αρκετα συντηρητικη η κοινωνια και εχει συνηθισει δεκαετιες να υπομενει-ανεχεται την καταπιεση των πολιτων…
ΥΓ θα προσπαθησω να φτιαξω ενα ποστ για τον ενα χρονο – δεν ξερω απο πού να αρχισω και τι να αφησω απεξω :S
αν θελετε, οσοι θελετε, αφηστε σχολιο με «κατι» ή «πολλά» απο αυτα που σας εχουν εντυπωθει, απο τα γεγονοτα στην Αίγυπτο…
τι ειναι αυτο που σας ερχεται στο νου πλεον, οταν ακουτε για Αιγυπτο και την επανασταση εκει,
( ειτε απο τα βιντεο που εχουν ανεβει εδω είτε από άλλες πηγες, προφανως… 🙂 )
koula
13 Ιανουαρίου, 2012 11:59 πμ
***»ειναι τοσα πολλά που “βλέπεις” να εχουν »
παρόμοια να εχουν γινει…
maskarat
14 Ιανουαρίου, 2012 6:47 μμ
The Arab spring: one year on
In January 2011 the Tunisian president Zine al-Abidine Ben Ali was forced to step down and millions of Egyptians took to the streets. Ahdaf Soueif records the momentous events in Cairo
Ahdaf Soueif
guardian.co.uk, Friday 13 January 2012 22.51 GMT
Many years ago I signed a contract to write a book about Cairo; my Cairo. But the years passed, and I couldn’t write it; when I tried, it read like an elegy, and I would not write an elegy for my city. …
http://www.guardian.co.uk/books/2012/jan/13/arab-spring-cairo-ahdaf-soueif