Αίγυπτος: αποφυλάκιση ακτιβιστή (βίντεο 28/12/11)

Posted on 12 Ιανουαρίου, 2012 11:07 πμ από

9


[Μετάφραση] [Υποτιτλισμός]

μετάφραση-υποτιτλισμός, by koula… 

(λίγα λόγια για όσους δε θα μπορούν να ανοίξουν το λινκ για το βίντεο)

Το παρακάτω βίντεο είναι από την εκπομπή του DemocracyNow! (28/12/2011) με την Έιμυ Γκούντμαν και τη Ναρμίν Σέιχ.

Alaa Abd El Fattah. Ο Αιγύπτιος ακτιβιστής φυλακίστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο για υποκίνηση βίας και αποφυλακίστηκε 56 ημέρες μετά - εκκρεμεί η δίκη σε πολιτικό δικαστήριο.

Ο Αιγύπτιος ακτιβιστής και μπλόγκερ, Alaa Abd El Fattah (Άλαα Φάταα), που είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση βίας στο περιστατικό της «σφαγής στο Μασπέρο» (ένα κτίριο από το οποίο εκπέμπει η κρατική ραδιοτηλεόραση), αποφυλακίστηκε μετά από σχεδόν δίμηνη φυλάκιση. 

Σύμφωνα με τον Φάταα την 9η Οκτώβρη 2011 ξεκίνησε μια διαδήλωση-πορεία στην οποία συμμετείχαν πιστοί διαφόρων θρησκευτικών μειονοτήτων (κυρίως Χριστιανοί Κόπτες) αλλά και άλλοι ακτιβιστές από διάφορα κινήματα, για να διαδηλώσουν κατά της σεχταριστικής βίας και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ η πορεία ήταν ειρηνική, ξαφνικά ο Στρατός επιτέθηκε κατά των διαδηλωτών, αρχικά με άρματα που πέρασαν μέσα από το πλήθος και στη συνέχεια και με πραγματικές σφαίρες και τελικά σκοτώθηκαν 28 άτομα.

Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια παραπληροφόρησης για να παρακινήσουν Μουσουλμάνους να βγουν στους δρόμους ώστε να «προστατεύσουν τον Στρατό» και να ξεκινήσει κύμα βίας μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών, με την κρατική τηλεόραση να προβάλλει πλάνα πρώτα από την αντίδραση-αντίσταση των διαδηλωτών κατά του Στρατού.

Τέλος, προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα γεγονότα και να ενοχοποιήσουν τα ίδια τα θύματα-τους διαδηλωτές, ισχυριζόμενοι ότι πρώτα επιτέθηκαν οι διαδηλωτές σε μέλη του Στρατού και με στρατιωτικά δικαστήρια να καταδικάσουν και να φυλακίσουν πολίτες και ιδιαίτερα κάποιους ακτιβιστές που προσπάθησαν να αποκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα. Όπως και έγινε με τον Φάταα, που έμεινε στην φυλακή 56 ημέρες.

Στην εκπομπή αναφέρονται επίσης στο γενικότερο κλίμα αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του ακτιβιστή, στην προσπάθεια και πίεση για κατάργηση των έκτακτων στρατοδικείων και των στρατιωτικών δικαστηρίων για πολίτες (12.000 πολίτες έχουν δικαστεί σε αυτά από την πτώση του Μουμπάρακ – σχεδόν ένα χρόνο πριν), αλλά και στις εκτιμήσεις του Φάταα για την πορεία της επανάστασης στην Αίγυπτο. Τέλος, αναφέρονται και στην την προσπάθεια μιας άλλης ακτιβίστριας (Σαμίρα Ίμπραημ) να αναδείξει το θέμα της σεξουαλικής βίας μέσα στις στρατιωτικές φυλακές, καθώς και η ίδια υπεβλήθη σε αναγκαστικό «τεστ παρθενίας» όσο ήταν φυλακισμένη, τακτική που αν και ήταν πάντοτε παράνομη (όπως αποφάνθηκε και το δικαστήριο), συνεχίζεται να εφαρμόζεται…

(Στο σάιτ του DemocracyNow! θα βρείτε και το κείμενο στα αγγλικά,

καθώς και άλλες πληροφορίες και άρθρα,

αλλά και τρόπους να τους βοηθήσετε οικονομικά αν θέλετε)

=================

=================

ΥΓ1 κάπου λέει ο Άλαα Φάταα ότι η Σαμίρα δεχόταν πιέσεις αλλά και τις επικρίσεις πολλών ανθρώπων όλο αυτόν τον καιρό (γιατί είχε κάνει την καταγγελία από νωρίς, όταν ακόμα ο Στρατός ήταν «συμπαθής» σε πολλούς, αμέσως μετά την πτώση Μουμπάρακ), μερικοί από τους οποίους φαινομενικά ήταν «υπέρ της επανάστασης», άλλοι παρουσιάζονταν ως «φεμινιστές» και μερικοί ανήκουν στην «πολιτική ελίτ»…

ΥΓ2 Το βίντεο της εκπομπής είναι … ε, είναι «περσινό» πια, άργησα να το τελειώσω και μπορεί να έχει «μείνει» πίσω στις εξελίξεις… αλλά δεν γινόταν να το αφήσω «απέξω». Όσο πιο συστηματικά παρακολουθούμε ένα τόσο πολύπλοκο «θέμα», τόσο λιγότερα σφάλματα στις εκτιμήσεις των «πως και γιατί» θα κάνουμε.

ΥΓ3 ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, κύριε j4nus! 🙂

========

Samira Link: http://wp.me/p1pa1c-fl8

koula, the trell…