Βραβείο “Κορακάκης” 2: ” Ω, τι Κόσμος του Eπενδυτή μπαμπά”

Posted on 16 Ιουλίου, 2011 12:46 μμ από

48


Γράφει και σκιτσάρει ο Σπύρος Δερβενιώτης

Το αποψινό βραβείο “Κορακάκης” απονέμεται δικαιωματικά στον “Κόσμο του Επενδυτή” ο οποίος κυκλοφορεί αύριο CD με τραγούδια του Λοίζου.

Που είναι το πρόβλημα; Ξεπερνάμε το στυγνό εμπορικό στοιχείο, ίδιον άλλωστε του Γιαννικέϊκου, στοιχείο του οποίου η κατάχρηση οδήγησε στην θέσπιση του βραβείου από το βλόγ τούτο.

Και πάμε στον έξτρα ηθικό πάτο: η κυκλοφορία του CD δεν έχει την άδεια της Μυρσίνης Λοίζου, κόρης και κληρονόμου του συνθέτη (και αιτία άλλωστε, λόγω της πρόσφατης συμβολικής της κίνησης, να θεωρήσει ο Γιαννίκος ότι μπορεί να βγάλει μερικά έξτρα μπικικίνια όσο το θέμα πουλάει). Μια απόπειρα της τελευταίας στιγμής να εμποδιστεί με ασφαλιστικά μέτρα η κυκλοφορία του CD, έπεσε στο κενό, φέρνοντας στο φώς μια μάλλον αμφιλεγόμενη (το λέω κομψά) συμφωνία της εφημερίδας με την ΑΕΠΙ, βάσει της οποίας μπορεί να κυκλοφορει ό,τι θέλει, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω άδεια. Η ΑΕΠΙ είναι ενδιάμεσος, και μάλιστα ένας ενδιάμεσος για τον οποίο πολλά εχουν ακουστεί και ετοιμάζονται ν’ ακουστούν κι άλλα. Αν δύο ενδιάμεσοι μπορούν ν’ αποφασίζουν για την τύχη ενός έργου ενός δημιουργού (ειδικά του μεγέθους και του ήθους του Λοίζου) πραγματικα΄αυτός ο κόσμος έχει γίνει “του επενδυτή” και καιρός να τον αποκαταστήσουμε σε μια ελαφρώς λιγότερο βορβορώδη κατάσταση.

Η Μυρσίνη Λοίζου καλεί σε μποικοτάζ της εφημερίδας. Το ελάχιστο, προσυπογράφω, και δικαιωματικά απονέμω το δεύτερο “βραβείο κορακάκης” στη σύντομη ιστορία του θεσμού.

———————————————————————————————————————————————————————–

Αναδημοσιεύει από το blog  του Σπύρου Δερβενιώτη Εκτός Καρέ και μποϊκοτάρει τον Επενδυτή, η Jaquou Utopie