Νούμερα

Posted on 15 Απριλίου, 2011 4:56 μμ από

26


Η Jaquou Utopie γράφει στο εκπληκτικό της άρθρο, για τις συνθήκες εργασίας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, εκεί όπου η λίστα των δολοφονημένων εργατών στα κάτεργα της εργοδοσίας είναι ατελείωτη όπως και τα «στομάχια» των σαπιοκοιλιάδων καπιταλιστών, που σαν σύγχρονοι Ερυσίχθωνες καταβροχθίζουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Διαβάζω επίσης σήμερα πως η δίκη για τη δολοφονία των εργατών στο πλοίο Friendship Gaz αναβλήθηκε και 3η φορά για τις 29/09/2011. Η υπόθεση δεν έφτασε καν στην έδρα καθώς ήταν τελευταία στο πινάκιο, έχοντας το νούμερο 25. Ένα ακόμη νούμερο που δε πρόφτασε όπως και οι 8 εργάτες που σκοτώθηκαν στο Πέραμα ή όσοι αυτοκτονούν καθημερινά λόγω της καθημερινής απαξίωσης από ένα σύστημα το οποίο μετράει μόνο αριθμούς. Μία ψυχρή μηχανή που κάνει απλά υπολογισμούς αδυνατώντας να διακρίνει πως πίσω από τα νούμερα που ξερνάει κρύβονται μικρότερες ή μεγαλύτερες τραγωδίες. Κι όμως αυτό το νούμερο, το 25, ήταν τόσο σημαντικό για τις οικογένειες που περίμεναν την δικαίωση των 8 νεκρών εργαζομένων. Ένα νούμερο σαν εκείνο που παίρνουμε στις τράπεζες περιμένοντας στην ουρά για να δούμε αν μπήκε επιτέλους ο μισθός ή το επίδομα ανεργίας. Νούμερο 25 για 454, 25 ευρώ.

Σήμερα συνεδριάζει και το κονκλάβιο των προθύμων γιατί δε βγαίνουν λέει τα νούμερα. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν 23.500.000.000 ευρώ. Διαβάζουμε στο TVXS τα εξής:

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στόχος είναι οι δαπάνες του κράτους να μειωθούν από 53% του ΑΕΠ το 2009 σε 44% το 2015 προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2003. Επίσης, όσον αφορά στα έσοδα, έθεσε στόχο αυτά να φτάσουν στο 43% του ΑΕΠ έως το 2015, στα επίπεδα δηλαδή του 2000, από 38% του ΑΕΠ που ήταν το 2009.

Δε χρειάζονται πλέον μαντικές ικανότητες ή γνώσεις οικονομικής θεωρίας για να αντιληφθούμε τη πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο εύγλωττη σε κάποιους άλλους αριθμούς, όπως εκείνοι του χρήστη Γιώργου που γράφει σε ένα φόρουμ:

Καλησπέρα. Δούλευα εδώ και 8 χρόνια περίπου σε 1 εταιρία η οποία έκλεισε. Αυτά τα 8 χρόνια ελάχιστες ήταν οι άδειες μου (δεν ξέρω εάν παίζει ρόλο). Τι επίδομα περίπου δικαιούμαι? (έχω κι 1 παιδί). Είμαι 43 ετών.

Μία ζοφερή πραγματικότητα που πλέον είναι κυρίαρχη όσο κι αν προσπαθούν οι άθλιοι αχυράνθρωποι να συσκοτίσουν με τα ψέματά τους τα οποία ασφαλώς έχουν κι αυτά έναν αριθμό. Ο Νίκος Μπογιόπουλος στο σημερινό του άρθρο στον Ριζοσπάστη καταγράφει 11 (τουλάχιστον) ψέματα:

1. «Η Ελλάδα έκανε το χρέος της, όλα όσα συζητήθηκαν (σ.σ.: στο συμβούλιο της ΕΕ) δεν μεταφράζονται σε νέα μέτρα». (Γιώργος Παπανδρέου, συνέντευξη στις Βρυξέλλες, 4/2/2011)

2. «Ο,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – έχουμε δεσμευτεί. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρι εκεί!». (Γιώργος Παπανδρέου, ομιλία στη Συνάντηση Νέων Επιχειρηματιών, 21/10/2010)

3. «Παρά τις νέες διορθώσεις της Eurostat, θα κατακτήσουμε τους στόχους που θέσαμε φέτος για το έλλειμμα και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον Ελληνα πολίτη». (Γιώργος Παπανδρέου, ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, 7/10/2010)

4. «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα». (Γιώργος Παπανδρέου, συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, 12/9/2010)

5. «Οι αλλαγές εγγυώνται ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα». (Γιώργος Παπανδρέου, δηλώσεις μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, 18/6/2010)

6. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρχουν νέα μέτρα. Τέλος πια μ’ αυτήν την τρομολαγνεία». (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνέντευξη Τύπου, 6/7/2010)

7. «Εάν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει». (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην τηλεόραση του «Σκάι», 10/5/2010)

8. «Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο δεν υπάρχουν νέα μέτρα». (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ομιλία στη Βουλή, ένα μήνα μετά την ψήφιση του μνημονίου, καλοκαίρι 2010)

9. «Να τελειώσει αυτό το καλαμπούρι με τα νέα μέτρα, δεν υπάρχουν νέα μέτρα». (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνέντευξη στο MEGA, 30/11/2010)

10. «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε νέα μέτρα». (Γιώργος Πεταλωτής, συνέντευξη στον «Σκάι», 22/5/2010)

11. «Δεν θα γίνει καμία περικοπή μισθών και συντάξεων, δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα». (Γιώργος Πεταλωτής, ενημέρωση πολιτικών συντακτών, 20/10/2010)

Κι επανερχόμαστε ξανά στις ιστορίες καθημερινής τρέλας που αυξάνονται με ιλιγγιώδης ρυθμούς. Πριν μερικές μέρες μία κοπέλα που σπουδάζει στο ΑΠΘ μου είπε πως κάποιες γραμματείες τμημάτων ζητούν από τους φοιτητές χαρτί Α4 ώστε να μπορέσουν να τους βγάλουν βεβαιώσεις. Χθες πάλι ένας φίλος, μου έλεγε για μία γνωστή του που ο άντρας της είχε την ατυχία να εισαχθεί σε δημόσιο νοσοκομείο και λόγω έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού αναγκάστηκε να πληρώσει 5 ευρώ σε φαρμακείο ώστε να του κάνουν την ένεση που χρειαζόταν. Τον προηγούμενο μήνα είχαν σωρευτεί 700 τόνοι σκουπίδιών στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος δεν ήταν μία απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, όπως θα θέλανε μερικά παπαγαλάκια των ΜΜΕ, αλλά το χρέος των 700.000 ευρώ του δήμου προς την εταιρία καυσίμων που προμηθεύει με πετρέλαιο τα απορριμματοφόρα, τα μόλις 15 οχήματα που είναι διαθέσιμα καθώς και η λήξη των οκτάμηνων συμβάσεων που είχαν συνάψει με τους εργαζόμενους στη καθαριότητα (κατά τα άλλα προνομιούχο στρώμα που φιλάει κατουρημένες ποδιές για να μαζέψει τελικά καπότες, σερβιέτες και χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας). Αποτελούν 3 διαφορετικές ιστορίες ανάμεσα σε πολλές άλλες που περιγράφουν την ολομέτωπη επίθεση σε στοιχειώδη πια κεκτημένα όπως η Παιδεία και η Υγεία και για τα οποία επιμένουμε να προσκυνάμε το υπάρχον σάπιο σύστημα ως μοναδικό κι αιώνιο παρ’ όλο που είναι αυτό που μας τα στερεί. Κι έτσι αποσβολωμένος από όλους αυτούς τους αριθμούς, ρωτάω κάθε πρωί τον καθρέφτη μου:

Ως Πότε Ρε, ως Πότε?

Αντί επιλόγου…

Υπάρχουν και κάποιοι «άλλοι αριθμοί» και θα είναι εκείνοι που θα οδηγήσουν στην ανατροπή. Γι’ αυτούς τους αριθμούς ελπίζω πως θα μιλήσω στο μέλλον. Κι αν τελικά δεν τα καταφέρω επιφυλάσσομαι για τις επόμενες γενιές…

Νούμερα