Ανοιχτό γράμμα για την υποστήριξη του Snowden για το βραβείο Sakharov

Posted on 10 Οκτωβρίου, 2013 11:39 μμ από

2


Edward Snowden

Edward Snowden

Μεταφράζει και μεταφέρει η @catalternative

Χθες 9 Οκτωβρίου, 23 ευρωπαίκες μη-κυβερνητικες οργανωσεις εξέδωσαν ένα ανοιχτό γράμμα προς το Συμβούλιο των προέδρων του ευρωκοινοβουλίου για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Edward Snowden για το βραβείο Sakharov 2013 για την ελευθερία της σκέψης. Το βραβείο Sakharov δημιουργήθηκε το 1988 απο το Ευρωκοινοβούλιο για να τιμά άτομα ή οργανώσεις που αφιέρωσαν την ζωή τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της σκέψης. Το βραβείο έχει το όνομα του σοβιετικού πυρηνικού φυσικού Andrei Dmitrievich Sakharov, που ήταν γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδιαίτερα υπερασπιστής των πολιτικών ελευθεριών.  Υπενθυμίζω ότι ο Edward Snowden διέρρευσε στον τύπο μεσα στο 2013 απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την μαζική παρακολούθηση των πολιτών στο διαδίκτυο μέσα από ειδικά προγράμματα παρακολούθησης. Μια περιληπτική καταγραφή των διαρροών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αγαπητοί πρόεδροι,
Γραφουμε αυτή την επιστολή εκ μέρους 23 ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανώσεων που προστατεύουν θεμελιώδη  δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της εκφρασης και της πληροφορίας, για να δηλώσουμε την υποστήριξή μας στην επιλογή του Edward Snowden για το βραβείο Sakharov.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Edward Snowden  έχουν πυροδοτήσει την αναγκαία, και εδώ και πολύ καιρό καθυστερημένη, δημόσια αντιπαράθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εκτός, σχετικά με τα αποδεκτά όρια παρακολούθησης μέσα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και την νομιμότητα και αναλογικότητα των δραστηριοτήτων των υπηρεσιων πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι αποκαλυψεις αυτές έχουν επίσης παρακινήσει αντιπαραθέσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βραβείο για την ελευθερία της σκέψης Sakharov έχει καθιερωθεί με σκοπό την αναγνώριση ατόμων που ενεργά δούλεψαν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, και ιδιαίτερα για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Πιστεύουμε ότι με την προσωπική του δράση, ο Snowden πληροί τα κριτήρια. Η υποψηφιότητά του για το βραβείο είναι η ίδια μια συνεισφορά στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και το πνεύμα του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα για την προστασία των πληροφοροδοτών. Επιπλέον στέλνει ένα μήνυμα υπέρ του σεβασμού των διεθνή νόμων. Βραβεύοντας τον Snowden με το βραβείο (σμ Sakharov) θα δώσει ένα καθαρό μήνυμα στον κόσμο ότι η ΕΕ εκτιμά και προστατεύει αυτούς που δέχονται επιθέσεις επειδή μίλησαν ευθέως για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Daniel Ellsberg και οι προηγούμενοι πληροφοριοδότες επαίνεσαν τον Snowden για τις πράξεις του. Είμαστε πεποισμένοι ότι και ο Andrei Sakharov θα έκανε το ίδιο. Ο Sakharov – πυρηνικός φυσικός που εναντιώθηκε σε καταπιεστικά καθεστώτα – χρησιμοποίησε την θέση του στην εθνική  ασφάλεια και άμυνα για να εκφρασει τις ανησυχίες του σχετικά με την διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόμοιως, ο Snowden χρησιμοποίησε την επαγγελματική του γνώση για να τραβήξει την προσοχή για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων και την επηρροή τους σε ολόκληρες κοινωνίες. Κατά την μεταβασή τους από κρατικοί λειτουργοί σε προστάτες των πολιτικών δικαιωμάτων, και οι δυο αντρες έγιναν αντικαθεστωτικοί, με πλήρη γνώση του πιθανού κόστους των δράσεων τους πανω τους. Ειναι ιερό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσει έναν άνθρωπο που με θάρρος υπερασπίστηκε για τα βασικά μας ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ το τίμημα της δράση του επηρεάζει την προσωπική του ελευθερία. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι όλοι οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι αξίζουν πλήρως την υποψηφιότητα τους και καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή είναι δύσκολη. Από την άλλη, δεν είναι όλοι οι υποψηφιοι στην ίδια κατάσταση. Άλλοι προτεινόμενοι έχουν ήδη βραβευθεί με αλλα βραβεία και είναι λιγότερο αμφιλεγόμενοι, αφού ο ακτιβισμός τους είναι ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Όταν αποφασίζετε για τον νικητή του βραβείου Sakharov, σας παρακαλούμε να θυμηθείτε ότι ο Snowden έδειξε στον κόσμο ότι η καθολική και ασύδοτη παρακολούθηση δεν περιορίζεται σε δικτακτορίες, αντιθέτως οι δημοκρατίες μπορούν να υποσκάψουν τις θεμελιώδης πολιτικές ελευθερίες. Επίσης να έχετε στο νου σας ότι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορει να κάνει σωστα είναι να υποστηρίξει τον Edward Snowden. Οι δράσεις του Snowden αναπαραστούν μια δοκιμασία στην απεριόριστη δύναμη των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο, και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις συμβατικές απλές εθνικές δυναμικές. Ενα βραβείο θα τόνιζε τον δρόμο προς ένα ασφαλή ακτιβισμό χωρίς σύνορα σε έναν δικτυωμένο κόσμο. Μέχρι στιγμής ο Edward Snowden δεν έχει λάβει ούτε αναγνώριση για την γενναία του πράξη ούτε και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε συλλογικά είτε από μεμονομένα Μέλη των κρατών, είτε από κάποιο ευρωπαϊκο ίδρυμα. Ως ευρωπαίοι πολίτες πιστευουμε ότι το βραβείο Sakharov θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει αυτή η ανεπιθυμητη κατάσταση. Συνεπώς σας ενθαρρύνουμε ένθερμα να δώσετε το βραβείο Sakharov στον Edward Snowden ως τιμή για το θάρρος και τη δέσμευση του στις αξίες που το βραβείο αντιπροσωπεύει.

Με εκτίμηση,

 • Alternative Informatics Association, Turkey
 • ApTI, Romania
 • Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung, Germany
 • ARTICLE 19, International
 • Bits of Freedom, The Netherlands
 • Chaos Computer Club e.V., Germany
 • DFRI, Sweden
 • Digitalcourage, Germany
 • Digitale Gesellschaft, Germany
 • Electronic Frontier Finland
 • European Digital Rights (EDRi)
 • Foundation for Information Policy Research, UK
 • Initiative für Netzfreiheit, Austria
 • Internet Society, Poland Chapter
 • IT-Political Association of Denmark
 • Iuridicum Remedium, Czech Republic
 • La Quadrature du Net, France
 • Modern Poland Foundation, Poland
 • Net Users’ Rights Protection Association (NURPA), Belgium
 • Open Rights Group, UK
 • Panoptykon Foundation, Poland
 • Transnational Institute, The Netherlands
 • Vrijschrift, The Netherland

Πηγές : Βραβείο Sakharov WikipediaAndrei Sakharov Wikipedia , Ανοιχτή επιστολή στα αγγλικά

Κοντούλης ανοιχτός σύνδεσμος : http://wp.me/p1pa1c-jl4