Δέκα τραγούδια του Juan Luís Guerra

Posted on 14 Απριλίου, 2013 1:21 μμ από

1


του Καπυμπάρα

Juan Luis GuerraΟ Juan Luís Guerra γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1957 στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Καραϊβική. Με μουσικές σπουδές στην πατρίδα του και στις ΗΠΑ, ο Guerra με το συγκρότημά του, τους 4:40, ανανέωσε τη μουσική σκηνή της πατρίδας του, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Αναμιγνύοντας παραδοσιακά μουσικά είδη, όπως το merengue ή η bachata με επιρροές από τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη κατάφερε να δημιουργήσει έναν νέο ήχο, ο οποίος δεν προσφερόταν μόνο για χορό, αλλά μπορούσε να υποστηρίζει μια στιχουργική με κοινωνικές και πολιτικές αναφορές.

Ο ίδιος αναφέρει ως επιρροές του μουσικούς, όπως ο μεγάλος Κουβανός Silvio Rodríguez ή οι Beatles στους οποίους από πολύ νέος έβρισκε κάτι πολύ οικείο («το “Till There Was You”, έλεγε, είναι κάτι σαν bolero, σαν bachata χωρίς μπόνγκο και μαράκες»). Πάντοτε βέβαια υπήρξε ανοιχτός στις πιο διαφορετικές μουσικές, το “el costo de la vida” π.χ. είναι σύνθεση του Κογκολέζου κιθαρίστα Diblo.

Οι στίχοι του, συχνά με χιούμορ και μια λεπτή αίσθηση ειρωνείας, ήθελε πάντα να σε κάνουν να σκέφτεσαι καθώς χορεύεις και αναφέρονται συχνά στα προβλήματα των καθημερινών ανθρώπων. Το τραγούδι του “ojalá que llueva café” (μακάρι να έβρεχε καφέ) π.χ. βασίζεται σ’ ένα ποίημα κάποιου ανώνυμου αγρότη που βρήκε στο χωριό Σαντιάγο Λος Καμπαγιέρος και αποφάσισε να αναπτύξει.

Ακολουθούν δέκα από τα αγαπημένα μου τραγούδια:

01. Ojalá que llueva café

02. El costo de la vida

03. La cosquillita

04. La bilirrubina

05. En el cielo no hay hospital

06. A pedir su mano

07. Visa para un sueño

08. Como abeja al panal

09. Frio frio

10. Rosalia

JLG

______________________________________________________________________________________________

Σόρτλινκ: http://wp.me/p1pa1c-iGk