Άνοιξη της ΠΑΣΟΚρατίας – ΜΕΡΟΣ Β’
του Γαλαξιάρχη
Οργιάσε η κυρίαρχη προπαγάνδα των “μέσων όρων” (και της μετριότητας) για το λεγόμενο κίνημα των αγανακτισμένων. Από δίπλα, οι αιωνίως συμπλεγματικοί αυτοαποκαλούμενοι “ευρωπαϊστές”, οι οποίοι -εκτός των άλλων- αποδεικνύονται αφόρητα ρατσιστές, θεωρώντας ότι η Ευρωπαϊκή Δύση είναι ένα ομογενοποιημένο υπεράνω κριτικής και υπερεξελιγμένο πολιτικό-πολιτισμικό σύνολο, το οποίο κάνει χάρη σε κάτι ημιάγριους ανατολίτες που τους ανέχεται. Βία και φασισμός, κατά την άποψή τους, το γιαούρτι και η μούντζα. Καταστολή και φίμωση των αυγοριπτών και υβριστών της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Προϊόν συμπλέγματος κατωτερότητας και αυτή η επιλεκτική ευαισθησία απέναντι στα φαινόμενα της βίας που, πράγματι εκδηλώνονται στην κοινωνία, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με τις αποδοκιμασίες πολιτικών.
Στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Εξάντα, ανάμεσα στα άλλα, ο Γιώργος Αυγερόπουλος καταδεικνύει ότι Έλληνες και Ισλανδοί είχαν ένα πανομοιότυπο χαρακτηριστικό στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης που χτύπησε και τις δύο χώρες. Εξίσου απολίτικοι, αδιάφοροι και εγωιστές, λόγω υπερδεκαετούς αχαλίνωτης τραπεζοκρατίας, που τους κατέστησε πρωταρχικά καταναλωτές, οι δύο λαοί βρέθηκαν μέσα σε λίγους μήνες από τη νιρβάνα στο οικονομικό χάος. Η αντίδραση απέναντι στο πολιτικό σύστημα υπήρξε σχεδόν ίδια και μάλιστα οι “απολίτιστοι Βίκινγκς” επέδειξαν περισσότερο εκνευρισμό από τους κληρονόμους της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Για μήνες, οι πολιτικοί της Ισλανδίας δεν τολμούσαν να ξεμυτίσουν από τα κυβερνητικά κτίρια χωρίς να τους κερνάει ο “όχλος” ιπτάμενα γαλακτοκομικά προϊόντα και ζαρζαβατικά. Η αστυνομία εκεί απλώς φυγάδευε τους πανικόβλητους πολιτικούς. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης και το “όχι” των Ισλανδών στις τράπεζες της Αγγλίας και της Ολλανδίας, το σπορ της αυγοβολής δεν σταμάτησε. Και η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της ισλανδικής οικονομίας, μακριά από τις απειλές της “ευρωπαϊκής δημοκρατίας” και τις νουθεσίες του “laissez faire” ευρωκαπιταλισμού, εισέπραξε την δική της μερίδα γιαουρτακίου πλήρους λιπαρών.
Παρόλα αυτά, οι Ισλανδοί “συριζαίοι-κουκουλοφόροι” δεν αντιμετωπίστηκαν ως τρομοκράτες, δεν ξεκάβλωσαν πάνω τους μία στρατιά ανίκανων μπατσαίων, ούτε φιμώθηκαν από τους διάφορους Μικαέλ Χρυσοχοϊδίρ και Βαγκ Βενίζελσον. Κι αν χαρακτηρίστηκαν κι εκεί απολίτικοι, καλοζωισμένοι και ψευδοεπαναστάτες της Κούβας του Βορρά, οι Βίκινγκς απέδειξαν ότι δίπλα στο γιαούρτι και το σάπιο λαχανικό, υπάρχει η αυτοοργάνωση, η συνεννόηση και η δημοκρατική προοπτική. Μέσα στο ζόφο της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες με τα αυγά, συντάσσουν αυτή τη στιγμή το νέο Σύνταγμα της χώρας τους. Ναι, αυτοί οι “φαιοκόκκινοι φασίστες” κυοφορούν τη Δημοκρατία τους.
Η διαφορά είναι μία: ο απόγονος του Χάραλντ του Ξανθού, Όλαφουρ Γκρίμσον, υπήρξε καλύτερος μαθητής του Κλεισθένη, από τον κληρονόμο του Περικλή, Κάρολο Παπούλια. «Αμάμεσα στις απαιτήσεις των αγορών και τη δημοκρατική βούληση του κόσμου, επιλέγω τη δημοκρατική βούληση». Τόσο απλό το μάθημα του Ο. Γκρίμσον στον συνάδελφό του Πρόεδρο της Δημοκρατίας και “αντάρτη, να’ουμ” Κ. Παπούλια.
Η ανοχή στο φασισμό είναι φασισμός
Γράφω και ξαναγράφω ότι ο φασισμός καταπολεμάται με περισσότερη δημοκρατία και όχι με θωράκιση της εξουσίας και ποτέ με καταστολή. Επιμένω ότι, ανεξάρτητα από το οικονομικό μοντέλο που θα επιλέξει μία κυβέρνηση να εφαρμόσει, χωρίς υποκείμενα δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιτυχίας. Κι όμως, η εξουσία αποφάσισε να περάσει το Ρουβίκωνα.

Εφημερίδα "Δημοκρατία" διδάσκει το ρατσισμό. Ένα εξώφυλλο που περιγράφει την κατάντια της χώρας μου.
Αποφάσισε να διαγράψει τη λαϊκή βούληση και να εξαφανίσει την κοινωνική αντίδραση. Να τις κατασυκοφαντήσει, εξυβρίσει, χτυπήσει, καταπνίξει και πρακτικά φιμώσει. Με λίγα λόγια στο δίλημμα του Γκρίμσον να απαντήσει ξεκάθαρα, υποδουλώνοντας τη χώρα στις απαιτήσεις των αγορών αντί να υπακούσει στη δημοκρατική βούληση του κόσμου. Και αυτό το τελευταίο είναι το χειρότερο.
Η κεντρική απόφαση να δράσει εκτός δημοκρατικής νομιμότητας η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αποτέλεσε εκκίνηση της προδιαγεγραμμένης πορείας προς το φασισμό. Και βέβαια, φασισμός -όπως φάνηκε παραπάνω- δεν είναι τα φάσκελα και τα λαχανικά στα μούτρα της εξουσίας (σ.σ. ούτως ή άλλως, είναι βλακώδης από μόνος του ο χαρακτηρισμός “φασιστική εκδήλωση” για την αντεπίθεση του ανίσχυρου στον ισχυρό). Η δε πορεία έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που διδάσκει η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία: προπαγάνδα, κοινωνικό αυτοματισμό, ρατσισμό, κρατική βία και καταστολή και τελικά θάνατο.
Τις ημέρες που μερικές δεκάδες χιλιάδες κομματικά ρετάλια και παράσσιτα του συστήματος εξουσίας καθιστούσαν τον Βαγγέλη Βενιζέλο νέο κομματικό αυτοκράτορα, μία 80χρονη αυτοπυρπολήθηκε για να μην αποτελεί βάρος στα παιδιά της, ένας άνεργος 44χρονος απαγχονίστηκε, αφού κατάπιε χλωρίνη κι έκοψε τα χέρια του για να διασφαλίσει το θάνατό του, ένας σκηνοθέτης φούνταρε με το αυτοκίνητό του στο λιμάνι του Πειραιά και ένας 70χρονος, αποτρελαμένος, όρμησε με καραμπίνα στη ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής. Την ημέρα της μιντιακής αρχιερεσίας Βενιζέλου, μερικές εκατοντάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού και μία χούφτα ΜΑΤ έκαναν γυαλιά-καρφιά το ΟΑΚΑ, σε ένα οπαδικοπολιτικό αχταρμά σύγκρουσης και βίας. Τις ίδιες ημέρες αρχηγός ακροδεξιού πολιτικού κόμματος ζητά από τα έδρανα της βουλής να οπλοφορούν οι πολίτες και οι αστυνομικοί να ανοίγουν πυρ ακόμη κι όταν δεν απειλούνται. Άποψη την οποία έσπευσε να υιοθετήσει κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας (Άρης Σπηλιωτόπουλος) στη δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενος την “εισβολή κουκουλοφόρων στα σπίτια συνταξιούχων”. Αυτές ακριβώς τις ημέρες οργανώνονται πογκρόμ εναντίον μεταναστών στην Κρήτη με σύνθημα “να εκκαθαρίσουμε την περιοχή”. Παράλληλα, η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στο Ρατσισμό “εορτάζεται” στην Αθήνα με παρέλαση νεοναζιστών στο κέντρο της και απαγόρευση εκδηλώσεων αντιρατσισμού από τον δήμαρχο της πόλης.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν αποτελέσματα του γιαουρτώματος Νταλάρα και του κάθε καρεκλοκένταυρου της εξουσίας. Είναι μοιραίο αποτέλεσμα της πρωταρχικής επιλογής στο δίλημμα που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας: «Αμάμεσα στις απαιτήσεις των αγορών και τη δημοκρατική βούληση του κόσμου», το αυτοαποκαλούμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που υφάρπαξε την εξουσία με απάτη απάντησε ξεκάθαρα: με τις απαιτήσεις των αγορών!
Τα αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα όχι μόνο δεν ανέκοψαν την πορεία προς το φασισμό, αλλά έχουν αρχίσει κι αυτά να φλερτάρουν με έναν τραβεστί εθνικοπατριωτικό λόγο και να κάνουν τα στραβά μάτια στις “κοινωνικά δύσκολες” καταστάσεις που θα μπορούσαν να τους αποστερήσουν ψήφους.
Τώρα πάνω από όλα είναι η στιγμή για μία σειρά διεκδικήσεων πάσει θυσία, ειδάλλως η βύθιση σε ένα ζοφερό καθεστώς νεοφασισμού είναι δεδομένη:
- Περισσότερη δημοκρατία και ισότητα.
- Πάταξη του ρατσισμού στη ρίζα του.
- Απόδοση λαϊκής δικαιοσύνης για τα πολιτικά εγκλήματα των τελευταίων ετών
- Απομόνωση και τιμωρία κάθε αντικοινωνικού στοιχείου (απατεώνα, φασίστα, λαμόγιου κ.λπ.)
Όποιος θέλει να θυσιαστεί για την ευρωζώνη, ας μας κάνει τη χάρη να το πράξει μία ώρα αρχύτερα. Ήδη πάνω από 100 χιλιάδες τέτοιοι μαλάκες πήγαν και έδωσαν τα στοιχεία τους προχθές στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Ας παραδόσουν επίσης μισθούς, συντάξεις, κλειδιά σπιτιού κι αυτοκινήτου. Ας ψοφήσουν οικειοθελώς για το ευρώ.
Προσωπικά, αν είναι να πεθάνω για κάτι, προτιμώ να είναι η ελευθερία, η δημοκρατία και η ισότητα.
Zaphod
ΔΕΙΤΕ
Short Link: http://wp.me/p1pa1c-gzG
Γέροντας Spin
21 Μαρτίου, 2012 10:12 πμ
Πρόεδρε πακετάρουμε για Ισλανδία δλδ? 😛
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
21 Μαρτίου, 2012 10:19 πμ
Να σε υπολογίζω; Εδώ και ένα χρόνο το σχεδιάζουμε με τον Ράιζινγκ. 😉
Γέροντας Spin
21 Μαρτίου, 2012 10:21 πμ
Αν η ελληνική κοινωνία το σηκώσει το χεράκι της τότε πάμε Ισλανδία να φτιάξουμε το νέο ΠΑΚ!!!
μανικακος
21 Μαρτίου, 2012 10:53 πμ
ξεκινησε ηδη η δημαρχαρα….. http://vimeo.com/37316110 😀 😀 😀
katy
21 Μαρτίου, 2012 11:03 πμ
“Όλοι θα θέλαμε να ψηφίσουμε τον καλύτερο, αλλά δεν είναι ποτέ υποψήφιος”. 🙂
Kin Hubbard (1868-1930), Αμερικανός χιουμορίστας.
simon
21 Μαρτίου, 2012 10:50 πμ
Αλητάμπουρες! Σιγά μη σας άρεσε η ισλανδική δημοκρατία! Είδατε την Άστρος (του συντάγματος) και σας καλάρεσε, έ; 🙂 🙂
silvi Okos (@silviaokaliova)
21 Μαρτίου, 2012 10:21 πμ
μια χαρά δημοκρατία!!!
W.T
21 Μαρτίου, 2012 10:25 πμ
Ποια αριστερα κοινοβουλευτικα κομματα,»φλερτάρουν με έναν τραβεστί εθνικοπατριωτικό λόγο»…??
Κατι εχω υποψιν μου αλλα θελω να δω και αποψεις αλλων.
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
21 Μαρτίου, 2012 11:18 πμ
Ο Τσίπρας βυθίζεται ολοένα περισσότερο στον εθνοπατριωτισμό και τώρα πια με ευρωπαϊκό πρόσημο («Μη βγούμε από την Ευρωζώνη, αμάν Παναϊα’μ)
Το ΚΚΕ παραδοσιακά επενδύει στα εθνικά ζητήματα, ενώ στα θέματα των μειονοτήτων διατηρούσε επαμφοτερίζουσα στάση που τώρα όμως συντηρητικοποιείται (βλ. π.χ. ναρκωτικά)
Ακόμη κι ο Κουβέλης, ο πλέον -επικοινωνιακά- ευρωπαϊστής, έχει υποταχθεί στα κελεύσματα του δημάρχου (του), Γ. Καμίνη. Εδώ δε, μιλάμε για ξεκάθαρα δείγματα φασισμού.
Από εκεί και πέρα ο Αλαβάνος φλερτάρει με τον Καραϊσκάκη, ενώ η πρόσφατη «παραγωγή» αριστερόστροφων σχημάτων (βλ. κάτι ΕΠΑΜ και Σπίθες) είναι κανονικότατα εθνικοπατριωτικά σχήματα της κακιάς ώρας.
W.T
21 Μαρτίου, 2012 12:34 μμ
Το προβλημα για μενα βρισκεται στις λογικες «Μετώπου»,ή «ανιμνημονιακης πανστρατιας»,»Παν-αριστερα» κτλ.
Μετωπο συμμενει συμμαχια,πολιτικων σχηματισμων,απεναντι στο «κοινο εχθρο».
Οταν ομως οι συμμαχοι,προερχονται απο διαφορετικα ταξικα στρωματα τα οποια αναγνωριζουν διαφορετικα τη φυση του προβληματος,τοτε αναγκαστικα η συμμαχια γινεται δια-ταξικη και εκει εκφυλιζεται σε κακως εννοουμενο «πατριωτισμο»,
αφου,τι κοινο εχουν τα διαφορα στρωματα εκτος απο την «πατριδα».
Ετσι χανεται ο ταξικος χαρακτηρας,μεσα στις επιδιωξεις του διαταξικου μετωπου.
Ή αλλιως βρισκονται οι εκμεταλευομενοι,να προωθουν συμφεροντα και επιδιωξεις διαφορετικα απο αυτα της ταξης τους.Μπαινουν δηλαδη υπο την ηγεμονια μικροαστικων στρωματων,τα οποια φυσικα επιδιωκουν τους δικους τους διαφορετικους στοχους.
Μονο ενα αμιγως ταξικο «μετωπο»(αρα οχι μετωπο),μπορει να εξασφαλισει την μη εκφυλιση του σε διαταξικους εθνικοπατριωτισμους.
Συγκεκριμενα για το Συριζα δεν ανυσηχω,αφου δεν βλεπω να εχει κανει καποια βαθυστοχαστη ιδεολογικη μετατωπιση…απλα κατα εκει φυσαει ο ανεμος τωρα,οταν αλαξει θα αλαξει και αυτος.
Τωρα,για τα εθνικα ζητηματα.Τα εθνικα ζητηματα εφοσον ευελπιστουμε οτι καποτε…λεμε τωρα…θα αλλαξουν τα πραγματα στο ζητημα της εξουσιας,τοτε γινονται απευθειας ταξικα.
Π.χ οι αποκλειστικες οικονομικες ζωνες,ή η διαφυλαξη της εδαφικης ακεραιοτητας της χωρας,ειναι ζητηματα τα οποια αφορουν αμεσα,οσους ευελπιστουν καποτε αυτα να γινουν κτημα των εργαζομενων και να αξιοποιηθουν προς οφελος ολων και οχι μια μικρης παρασιτικης ταξης.
Οσον αφορα τις μειονοτητες,η αποψη μου ειναι οτι η αναδειξη των μειονοτικων θεματων σε μειζον ζητημα πολιτικης ειναι λαθος.Οι μειονοτητες δεν ειναι ξεχωριστες ομαδες πολιτων για να εχουν ειδικη μεταχειριση.Αν και οι μειονοτητες συνηθως ταυτιζονται με την χαμηλοτερη ταξη,αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχουν και αυτες ταξικη διαστρωματωση.Ετσι οτι αγωνας γινεται για την απελευθερωση των εκμεταλευομενων ταξεων περιλαμβανει και τις μειονοτητες,ουτε κατι παραπανω,ουτε κατι λιγοτερο.Κατα ενα περιεργο τροπο αυτο ειναι πιο διεθνιστικο απο το να λειτουργεις υπερ της περιχαρακωσης των μειονοτητων ως κατι διφορετικο απο το υπολοιπο σωμα της κοινωνιας(προς θεου δεν μιλαω για το δικαιωμα στη διαφορετικοτητα και στη διατηρηση του τροπου ζωης,γλωσσας,κτλ).Με αλλα λογια,ειτε μειονοτητα ειτε οχι,αν ειναι εκμεταλευομενη ταξη η δικη μου αντιμετωπιση δεν αλαζει.
Ακομη για το ζητημα αλλου ειδους μειονοτητων,οπως αυτων της σεξουαλικης προτιμισης η αποψη μου ειναι ιδια.Δεν απτεται της δημοσιας σφαιρας ,ειναι ελευθεροι να κανουν οτι νομιζουν,αλλα αυτο ειναι ζητημα που μπορει να γινει μειζον πολιτικο θεμα μονο για καποιο φιλελευθερο κομμα το οποιο δεν ασχολειται με τη δομη του οικονομικου συστηματος,αλλα με οτιδηποτε αλλο.
simon
21 Μαρτίου, 2012 10:54 πμ
Πάντως ας έχουμε υπόψιν μας ότι η κυβέρνηση της Ισλανδίας, που προσπάθησε να «διαπραγματευτεί» το χρέος των τραπεζών με τη Βρετανία και την Ολλανδία ήταν κεντροαριστερά και αριστερά, όσο νόημα έχουν αυτοί οι όροι εκεί. Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν για τον Κουβέλη!
Capybara
21 Μαρτίου, 2012 11:32 πμ
Νομίζω ότι τα αβγά και τα γιαούρτια σε πολιτικούς και δημοσιογράφους είναι ένα σκληρό, ίσως άδικο, αλλά αναγκαίο μέτρο για να βγει η χώρα από την κρίση.
Αν το είχαμε κάνει εδώ και τριάντα χρόνια σταδιακά, όπως μας έλεγαν οι δυνάμεις της υπευθυνότητας, δεν θα χρειαζόταν να εφαρμοστεί μ’ αυτόν τον τρόπο σήμερα, αλλά δεν άφηναν οι ανεύθυνοι φιλελεύθεροι λαϊκιστές.
dimi
21 Μαρτίου, 2012 11:34 πμ
αξιζει η εκπομπουλα να την δειτε.
οπως επισης ενδιαφερον εχουν οι δηλωσεις του τοτε πρωθυπουργο της Ισλανδιας, που τωρα κατηγορειται για οικονομικη απατη (αν θυμαμαι καλα). θα σας θυμισουν κατι.
κ ολα τα λεφτα νομιζω, οι δηλωσεις του Προεδρου της Δημ. της Ισλανδιας, οταν τον κατηγορουσαν πολιτικοι συμμαχοι κ μη, για λαικισμο.
ωραιο , στο συνολο του , το αρθρο σου Γαλαξιαρχη, που τελευταια βλεπω μια στροφη απο το , οπως το αντιλαμβανομαι εγω, αριστερο λογο, σε ενα πιο ριζοσπαστικοποιημενο λογο.
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
21 Μαρτίου, 2012 11:39 πμ
Ριζοσπαστικοποιούμαστε εκ των πραγμάτων. Βέβαια δεν είναι κάθε ριζοσπαστισμός καλό πράγμα, γιατί και ο ναζισμός ήταν κατεξοχήν ριζοσπαστικό κίνημα.
Από εκεί και πέρα, παρόλο που είμαι υπέρμαχος της βίαιης ανατροπής, έχω πολύ μεγάλες αναστολές (σε βαθμό αυτολογοκρισίας) να μιλήσω για τη βία. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν κοινωνικές δυναμικές και πολιτικά προτάγματα τέτοια, που να εξασφαλίζουν την ελάχιστη προϋπόθεση ότι δεν θα στραφεί η λαϊκή αντίδραση στον ακροδεξιό ριζοσπαστισμό. Και τότε, βράστα.
dimi
21 Μαρτίου, 2012 11:45 πμ
καταλαβαινω πως το ειπες, αλλα , περα απο αυτα που υποστηριζαν οι ναζι, ο ναζισμος ηταν/ειναι. μια βλακεια, κ οχι ιδεολογια. ποσο δε μαλλον, ριζοσπαστικο κινημα 😀
σε αυτο που λες παντως, δηλαδη, οτι η λαικη αντιδραση θα στραφει και προς την ακροδεξια, το σκεφτομαστε λιγο-πολυ ολοι μας. εννοω οτι, υπαρχει αυτος ο φοβος, γτ κ ιστορικα, εχει ξανασυμβει.
Oblivion
21 Μαρτίου, 2012 4:53 μμ
Ο χορκχάιμερ είχε πει πως μέχρι να νικήσει μια επανάσταση, είναι κακή. Γιατί μπορεί η επανάσταση να μην ανάγεται στα αίματα,στις κρεμάλες και στις γκιλοτίνες -και σίγουρα επανάσταση δεν είναι η αλλαγή φρουράς(αριστερά)- αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως η νίκη της όποιας επανάστασης (που στην Ελλάδα σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει) θα περάσει μέσα από το αίμα.
Die Hippie Die
21 Μαρτίου, 2012 12:55 μμ
«Η ανοχή στον φασισμο είναι φασισμός». Το εξηγείς λιγάκι καλύτερα αυτο;
W.T
21 Μαρτίου, 2012 1:08 μμ
Στους ευθυγραμμιζόμενους
(Μπρεχτ)
Για να μη χάσει το ψωμί του
σε καιρούς αυξανόμενης καταπίεσης,
αποφασίζει κάποιος, να μην λέει πια την αλήθεια
για τα εγκλήματα του καθεστώτος γύρω από τη διατήρηση
της εκμετάλλευσης, αλλά
και τα ψέματα του καθεστώτος να μη διαδίδει, δηλαδή
να μην αποκαλύπτει πραγματικά τίποτα, αλλά
και τίποτα να μην ωραιοποιεί.
Αυτός που έτσι ενεργεί
φαίνεται μόνο να επιβεβαιώνει ξανά πως είναι αποφασισμένος
και στους καιρούς της αυξανόμενης καταπίεσης
να μην χάνει το κύρος του, μα στην πραγματικότητα
είναι βέβαια αποφασισμένος μόνο
να μην χάνει το ψωμί του.
Σίγουρα, αυτή του η απόφαση
να μην λέει καμιά αναλήθεια, τον εξυπηρετεί σε τούτο:
Από δω και πέρα να αποσιωπά την αλήθεια.
Αυτό βέβαια μπορεί
λίγο μόνο καιρό να κρατήσει.
Αλλά και στον καιρό αυτό,
που στη διάρκειά του περιφέρονται στα δημόσια αξιώματα και
στων εφημερίδων τις συντάξεις,
στα επιστημονικά εργαστήρια και στων εργοστασίων τις αυλές ως
ανθρωποι που από το στόμα τους καμιά δεν βγαίνει αναλήθεια,
αρχίζει κιόλας η βλαβερότητά τους.
Όποιου τ’ αυτί δεν ιδρώνει μπρος στη θέα αιματηρών εγκλημάτων, τα κάνει ακριβώς
να έχουν την όψη του φυσικού.
Χαρακτηρίζει το φοβερό ανοσιούργημα ως κάτι τόσο ανάξιο για να το προσέξουμε όσο η βροχή
αλλά και τόσο μη-δυνάμενο να εμποδιστεί όσο η βροχή.
Έτσι υποστηρίζει ήδη με τη σιωπή του τους εγκληματίες, σε λίγο όμως
θα παρατηρήσει πως, για να μη χάσει το ψωμί του
πρέπει όχι μόνο την αλήθεια να αποσιωπά, αλλά
και τα ψέματα να λέει.
…………….
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
21 Μαρτίου, 2012 1:10 μμ
Τα λέει καλύτερα από μένα ο Μπρεχτ 😉
Όταν ανεχτείς το φασισμό, αργά ή γρήγορα θα συμμετάσχεις σε αυτόν και τελικά θα γίνεις ένα με αυτόν.
Γέροντας Spin
21 Μαρτίου, 2012 1:21 μμ
αυτό που λες είναι φασιστικό 😛
Die Hippie Die
21 Μαρτίου, 2012 1:28 μμ
Αρα πχ. οι αγανακτισμένοι της κατω πλατείας το καλοκαίρι που ανέχονταν τους φασίστες της πανω πλατείας ή η κοινοβουλευτική αριστερα που καθόταν στο ιδιο τραπεζι πολλες φορες με κατεξοχην φασίστες όπως ειναι το ΛΑΟΣ , είναι φασίστες; Ή εν δυνάμει φασίστες;
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
21 Μαρτίου, 2012 1:31 μμ
Σόρι, αλλά αυτό που λες είναι αφελέστατη σοφιστεία.
Ωστόσο πράγματι, η Αριστερά θα έπρεπε να χτυπάει σαν το χταπόδι το ακροδεξιό μόρφωμα που λέγεται ΛαΟΣ.
Die Hippie Die
21 Μαρτίου, 2012 1:44 μμ
Η αποψη μου οτι η παραπάνω ατακα σου ειναι βερμπαλισμός και γιαυτο καταρρέει πολυ ευκολα σαν επιχείρημα. ΚΙ αυτο στο γράφει κάποιος που έχει συμμετάσχει σε παρα πολλές αντιφασιστικές δράσεις. Η ανοχη στο φασισμό που γράφεις είναι αρκετα περίπλοκο ζήτημα ωστε να ξεμπερδευουμε με μια ατάκα. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Στο α μέρος του αρθρου σου καπου χαρακτηρίζεις τους πασοκους νεοναζί ή κατι τετοιο, πράγμα το οποίο απέχει παρα πολυ απο την πραγματικότητα. Θα έλεγα μάλιστα οτι ο νεοφιλελευθερισμός προσομοιάζει περισσότερο στον σταλινισμό και εννοω την θεοποιηση οικονομικων αξιών αποο τους γραφειοκράτες. Δεν είναι τυχαίο μαλιστα οτι πολλοι απο τους έλληνες Ζηλωτες του μονεταρισμου έχουν περασει απο την κομμουνιστική Αριστερα
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
21 Μαρτίου, 2012 1:51 μμ
Δε χαρακτηρίζω τους πασόκους νεοναζί.
Δύο πράγματα επισημαίνω (σε συνδυασμό με το Α’ Μέρος):
1. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα εξουσιαστικό σύμπλεγμα συμφερόντων. Ούτε πολιτικό κόμμα, ούτε ιδεολογικό ρεύμα, ούτε καν πολιτική κίνηση. Ως τέτοιο συμπεριφέρεται και μετεξελίσσεται στην μακρόχρονη πορεία του στη διακυβέρνηση της χώρας.
2. Η οικονομική κρίση οδηγεί το αστικό καθεστώς στους βηματισμούς του φασισμού. Λογική συνέπεια του (1), αλλά και ιστορική συνέπεια. Η προσχώρηση σε θέσεις των Χρυσαυγιτών και η νομιμοποίηση της καρατζαφερικής προπαγάνδας, γίνεται σταδιακά στο όνομα της αστικής εξουσίας φλερτ με ναζιστικού τύπου πρακτικές. Ο ανταγωνισμός στο ρατσιστικό λόγο (και πολιτική) αυτό καταδεικνύει. Ακόμη κι αν υπερβάλλω, το κάνω σκόπιμα, διότι όσο πιο γρήγορα το εντοπίσουμε και το κατανοήσουμε, τόσο ταχύτερα -ίσως- να το εμποδίσουμε.
Die Hippie Die
21 Μαρτίου, 2012 2:03 μμ
Σ’ αυτά που γράφεις δεν θα διαφωνήσω. Απλά επειδή οι εποχές είναι δύσκολες οχι μόνο σε επίπεδο κοινωνικών αγώνων αλλα κυρίως στο επίπεδο παραγωγής πολιτικής σκέψης θα πρέπει να ειμαστε πιο ακριβεις στις διατυπώσεις μας, όσοι απο μας τουλάχιστον έχουν κάτι να πουνε
ντοπιος μπαγλαμας
21 Μαρτίου, 2012 3:10 μμ
ωραια πραμματα
ειχαμε τους ευρωλιγουρηδες , ειχαμε τους τους ελληνοψυχους και πατριδογκαβλους, τωρα μας προεκυψαν και ισλανδολιγουρογκαβλοι
σιγα ρε την περσονα τον Όλαφουρ Γκρίμσον 🙄
και σιγα και τον περιφημο Ισλανδικο λαο που μολις του ηρθε η λυπητερη ειπε «κατω τα χερια απ το καικι και το μπακαλιαρο μου»
η ελευθερια σαν αιτημα ειναι πολυ μεγαλο για να περιοριζεται οη δραση της σε μια κλαφτικη την ωρα της της ελεφρυνσης της τσεπης
skata sta moutra tous
μια απο τα ιδια με τους δικους μας ντενεκεδες ειναι
skata kai stous ka8e logis Grimson kaise olous tous Islandous prw8ypourgous
Γέροντας Spin
21 Μαρτίου, 2012 3:52 μμ
απο την δικιά μας τη φάση, μέχρι την Ισλανδία και μέχρι την ελευθερία υπάρχουν διαβαθμίσεις και διαφορές.
προσπάθεια να σκεφτώ αντικειμενικά
21 Μαρτίου, 2012 5:15 μμ
Μήπως έχουμε μπερδέψει πολλά πράγματα?Αυτόν τον εθνικοπατριωτισμό τον έχουμε κάνει τσίχλα.Δυστυχώς η ευτυχώς έχουμε το σπίτι μας για να «προστατευόμαστε»από πολλά,έτσι ο άνθρωπος έφτιαξε το χωριό,την πόλη,την χώρα.Ενας χώρος που κατά κάποιον τρόπο»αποφασίζουνε»όλοι μαζί τους κανόνες συμβίωσης,κανόνες που προστατεύουνε τους πολίτες,δυστυχώς και σε αυτόν τον μικρό χώρο δεν μπορούμε να ζούμε με ελευθερία,ισότητα,πως λοιπόν μιλάμε για διεθνισμό και κατηγορούμε όλους τους άλλους σαν εθνικοπατριώτες.Υπάρχουν οι φασίστες που κινούνται με μίσος προς τους άλλους λαούς και υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να «προστατέψουν «τον τόπο τους ,πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν να έχουν ένα καλύτερο έλεγχο στην ζωή τους και όχι να είναι ερμαια,των διαφόρων ειδών ισχυρών.Αν δεν μπορείς να φτιάξεις τον χώρο σου ,δεν θα μπορέσεις να συνυπάρξεις και με τους άλλους.Ο φασισμός στην Ελλάδα αυξάνεται γιατί δεν προσπαθεί κανείς να βρει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα,που είναι το μεταναστευτικό.Αν μπορούσαν να ζήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια δεν θα υπήρχανε αυτά τα προβλήματα,αλλά εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς,πως θα ζήσουμε πολλοί περισσ’ότεροι.Η εξαθλίωση πολλών ανθρώπων θα φέρει τον φασισμό,αυτό δείχνει η ιστορία και δυστυχώς δεν έχουμε εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό να διδαχτούμε από την ιστορία.Δείτε τι έγινε στην Χαλκιδική,εργάτες εναντίον πολιτών,για ένα κομμάτι ψωμί ,δεν νοιάζονται ούτε για τον εαυτό τους ,ούτε για το περιβάλλον.Δεν μπορεί κάποιος να έχει μια θέση ,μη παρατηρόντας τι γίνεται γύρω του..Θέλει πολλή σκέψη,δεν είναι απλά τα πράγματα
DrAluca
21 Μαρτίου, 2012 6:11 μμ
Γιατι σου φαινεται οτι δεν υπαρχει θεση (και μαλιστα σαφης) λαμβανοντας υπ οψιν το τι συμβαινει (και συνεβενε χρονια τωρα)?
Και απο ποιους πρεπει να «προστατεψουμε» ποιο «σπιτι μας»?
Χαμογελατε…
Xanadu
21 Μαρτίου, 2012 8:00 μμ
ο φασισμος δεν εκφραζεται μονο με επιθετικες κινησεις ρατσισμου απεναντι σε ανθρωπους που γεννηθηκαν σε διαφορετικο γεωγραφικο διαμερισμα του πλάνητη γη, αλλα αποτελει ενα διαχρονικο φαινομενο στην καθημερινοτητα μας….
ο φασισμος αναπτυσσεται παντοτε σε περιοδους κρισης (για πρωφανεις λογους – για τους ιδιους λογους για τους οποιους αντιστοιχα αναπτυσσεται και το ευρυτερο ριζοσπαστικο κινημα) και δεν ειναι κατι το οποιο μας εκπλησσει
απο κει και περα ενα ειναι το διακήδευμα: να τους τσακισουμε και στο επιπεδο του πολιτικου λογου και στην κατα μετωπο αυτοαμυνα
Oblivion
21 Μαρτίου, 2012 10:22 μμ
Οι μετανάστες είναι το πρόβλημα φίλε έχεις δίκιο. Τους καημένους, δεν μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς. Καημένοι είναι επίσης και αυτοί που τους στερούν αυτή την δυνατότητα: από τον μικροαστό που γουστάρει να ταυτίζεται με την εξουσία και όχι με τον αδύναμο μέχρι τους κατόχους του κοινωνικού πλούτου. Εσύ βλέπεις την αδικία, αλλά θες απλά να την περιορίσεις. Ζήτω η φιλανθρωπία και η αντικειμενικότητα λοιπόν.
lnsurrection
22 Μαρτίου, 2012 1:27 μμ
Έχεις δίκιο. Οι μετανάστες φταίνε. Αυξήσανε το ΦΠΑ, τον ΕΦΚ, μειώσαν μισθούς και συντάξεις, αυξήσαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και γενικότερα των ΔΕΚΟ, ξεπουλάνε τα πάντα, γάμησέ τα. Τρελή οξυδέρκεια!
simon
22 Μαρτίου, 2012 1:44 μμ
Προσπάθησε λίγο περισσότερο…