Μία εξήγηση, καμία απολογία

Posted on 7 Δεκεμβρίου, 2011 7:19 μμ από

26


του Γαλαξιάρχη

Σε απάντηση της πρόσφατης κατακραυγής για τα δύο παραποιημένα βίντεο του δελτίου ειδήσεων του Mega Channel, ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, έδωσε σήμερα το πρωί εξηγήσεις στο -υπό την ιδιοκτησία του- site aixmi.gr.

Προσωπική μαρτυρία για τον Α.‏ Γρηγορόπουλο

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφόνησε στα Εξάρχεια τον 16χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.
Ήταν μια οριακή στιγμή που πιστεύω ότι άλλαξε τη φορά των πραγμάτων. Πυροδότησε τεράστια κοινωνική ένταση, ενίσχυσε την επιρροή ακραίων στοιχείων που έκαιγαν την Αθήνα επί είκοσι μέρες με την αστυνομία σε ρόλο απλού παρατηρητή, προκάλεσε μεγάλη βλάβη στη διεθνή εικόνα της χώρας, έπληξε καίρια τον τομέα του τουρισμού και γέννησε μια νέα γενιά τρομοκρατών.
Τρία χρόνια αργότερα αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία για τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση, την οποία κλήθηκα να διαχειριστώ ως δημοσιογράφος -διευθυντής Ειδήσεων & Ενημέρωσης του Μega, αλλά και ως πατέρας.
Στο μόνιμο στόχο μου για την ανάδειξη της αλήθειας είχε προστεθεί και η βαθιά συναισθηματική μου φόρτιση, μιας που ο Κορκονέας είχε σκοτώσει ένα φίλο του γιου μου -του δικού μου 16χρονου Αλέξανδρου.
Δυστυχώς, όλα πήγαν λάθος. Μεταδώσαμε αλλοιωμένο το μοναδικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας. Είχαν περιληφθεί ήχοι διαδήλωσης και σπασμένων βιτρινών πριν ακουστούν οι δολοφονικοί πυροβολισμοί του Κορκονέα.
Έτσι, ευλόγως θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι προηγήθηκαν επεισόδια και, άρα, ο Κορκονέας βρέθηκε σε άμυνα!
Ακολούθησε καταιγίδα επιθέσεων κατά του Μega και εναντίον μου προσωπικά, με βασική κατηγορία ότι παραποιήσαμε το βίντεο για να βγάλουμε «λάδι» το δολοφόνο…

H συνέχεια εδώ

Με όλη την καλή θέληση και με την πεποίθηση ότι καθένας είναι αθώος έως την απόδειξη του αντιθέτου, θα προσπεράσω με μία απλή αναφορά κάποια πολύ κρίσιμα -και αναπάντητα- ζητήματα.

  1. Το περίφημο βίντεο Γρηγορόπουλου δεν βγήκε χθες στον αέρα, αλλά πριν από τρία ολόκληρα χρόνια.
  2. Δεν είναι ούτε τα πρώτα και -κατά πάσα πιθανότητα- ούτε τα τελευταία περιστατικά παραπληροφόρησης, κατευθυνόμενης ενημέρωσης ή και απόκρυψης πληροφορίας που συμβαίνει στο «αμαρτωλό» κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Είναι τα μόνα για τα οποία επιχειρείται να δοθεί κάποια εξήγηση μετά από τεράστια κατακραυγή.
  3. Το ΕΣΡ παραμένει παθητικός -και αμίλητος- παρατηρητής των φαινομένων αυτών. Τα περιστατικά είναι γνωστά. Δεν αποκαλύπτονται από τον διευθυντή ειδήσεων του Mega. Παρά μόνο εξηγούνται από την πλευρά του.
  4. Όλως τυχαίως και οι δύο αυτές περιπτώσεις αποτελούν ξεκάθαρες προσπάθειες εντυπωσιασμού και εκ των πραγμάτων εξυπηρετούν την πλευρά της καταστολής. Είναι δε προϊόντα -πάλι εκ των πραγμάτων- σχεδιασμού, έστω κι από ένα πρόσωπο (τον παραγωγό και τον β. σκηνοθέτη αντίστοιχα) κατά τα λεγόμενα Παναγιωτόπουλου. Δεν πρόκειται για ατυχήματα.
  5. Οι εξηγήσεις δεν δόθηκαν στο μέσο όπου συνέβησαν τα περιστατικά: τηνάκρως μαζική τηλεόραση. Παρά σε έναν ιδιόκτητο ιστότοπο με μηδαμινή επισκεψιμότητα σε σχέση με το δελτίο ειδήσεων του Mega.

Από εδώ και πέρα όμως απευθύνομαι στον Χρήστο Παναγιωτόπουλο και το κείμενό του, ως αποδέκτης του, άρα και κριτής του (και πάλι καλόπιστα):

Κύριε Παναγιωτόπουλε,

Πρώτα από όλα η χρησιμοποίηση του γιου σας είναι δημαγωγία τηλεοπτικού τύπου και τίποτε περισσότερο. Εφόσον αληθεύει ότι ο Γρηγορόπουλος ήταν φίλος του γιου σας -και δέχομαι ότι αληθεύει- είναι προφανές ότι επιβαρύνεται περαιτέρω η θέση σας, από τη στιγμή που παραμένετε διευθυντής ειδήσεων τρία χρόνια μετά. Σε αυτά τα τρία χρόνια ουδέποτε κάνατε τον κόπο να απολογηθείτε για το ηχητικό μοντάζ του βίντεο και ενώ το γνώριζαν όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στο Internet (και όσοι παρακολούθησαν τηλεοπτικές εκπομπές όπου αποκαλύφθηκε η παραποίηση). Το κυριότερο όμως: ούτε καν τώρα απολογείστε. Επιχειρείτε απλώς να εξηγήσετε το πώς συνέβη κάτι πριν από 1.100 ημέρες.

Ακόμη χειρότερη όμως καθίσταται η θέση σας, από τη δική σας -και αληθή- περιγραφή της «γραμμής παραγωγής» (σ.σ. της είδησης, για να μη γελιόμαστε). Εφόσον υπάρχει διπλός και τριπλός έλεγχος από πολλούς συντελεστές, είναι εκ των πραγμάτων άκυρη η θέση ότι για τα δύο περιστατικά ευθύνεται ένας βοηθός σκηνοθέτη κι ένας «άξιος» παραγωγός [σ.σ. πόθεν προκύπτει η αξία του, όταν αυτόβουλα παραποιεί βίντεο;] αντίστοιχα. Εκτός κι αν εννοείτε ότι τίποτε από όλα όσα περιγράφετε ως «γραμμή παραγωγής» δεν λειτουργεί στο δελτίο ειδήσεων του οποίου είστε διευθυντής, άρα η ανικανότητά σας είναι και υπαρκτή και διαρκής.

Φτάνουμε λοιπόν στο ζήτημα της παραίτησής σας, η οποία θυμίζει -επιτρέψτε μου την έκφραση- μουσαντένια παραίτηση υπουργού εμπλεκόμενου σε σκάνδαλο που «δεν γίνεται δεκτή από τον πρωθυπουργό». Αλλά ας δεχτώ κι εδώ, εντελώς καλοπροαίρετα, ότι πράγματι την υποβάλατε, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για τρίτους. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι ως διευθυντής η κορυφαία ευθύνη ούτως ή άλλως σας βαρύνει, είτε κάποιος συνεργάτης σας παραποίησε σκόπιμα ντοκουμέντα, είτε ο καφετζής γέμισε καφέδες τα κείμενα των ειδήσεων. Όπως ανέφερα παραπάνω κ. Παναγιωτόπουλε, το ότι τοποθετήσατε στο κάδρο τον φίλο του δολοφονημένου Γρηγορόπουλου, γιο σας, επιβαρύνει τη θέση σας. Ως άνθρωπος πλέον και ως γονιός, ένας τόσο άθλιος χειρισμός (σ.σ. δικός σας ο χαρακτηρισμός) πάνω από το πτώμα ενός 15χρονου παιδιού, θα έπρεπε να σας έχει οδηγήσει στη σιωπηλή απόσυρση από το επάγγελμα. Χωρίς υποβολές παραιτήσεων, αναλήψεις ευθυνών ενώπιον της διοίκησης και άλλα «θεσμικά». Απλά και ανθρώπινα. Από στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Τέλος, κανείς δεν επιθυμεί την απόλυση κανενός «μισθοσυντήρητου οικογενειάρχη» με «δωδεκαετή εργασία», ειδικά αν πρόκειται για ανθρώπινο σφάλμα. Μόνο που στο δελτίο ειδήσεων, του οποίου προϊσταστε, δείχνει να αδιαφορεί για την απώλεια μισθών ή και την απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων μισθοσυντήρητων οικογενειαρχών. Για να μην πω, τις προπαγανδίζει κι όλας. Κι αν άφησα στην τελευταία παράγραφο να παρασυρθώ από το λαϊκισμό, το έκανα ως αντανακλαστικό στο διάχυτο λαϊκισμό των «εξηγήσεών» σας.

Όχι κύριε Παναγιωτόπουλε. Δεν πείθετε και με τις εξηγήσεις σας. Ούτε βέβαια με τη «συγγνώμη» που ουδέποτε υποβάλατε στα τρία αυτά χρόνια.

Υ.Γ. Ελπίζω το ΕΣΡ, το οποίο είναι πλέον πλήρως ενημερωμένο, να μην επιδείξει ανάλογη καθυστέρηση στις αποφάσεις και τις κυρώσεις του.

Ζαphod

Shortlink: http://wp.me/p1pa1c-ePp