Η τρομοαηδία του Έθνους

Posted on 1 Δεκεμβρίου, 2011 3:37 μμ από

21


του Γαλαξιάρχη

Άλλο ένα πλήγμα στην ενημέρωση. Άλλο ένα γρανάζι στη μηχανή της προπαγάνδας: Το άθλιο πρωτοσέλιδο του «Έθνους«, μία ημέρα πριν την γενική απεργία της 1ης Δεκεμβρίου. Ένα ακόμη τρομολαγνικό σενάριο περί «τρομοκρατικού χτυπήματος στην καρδιά του πολιτικού συστήματος» που επικαλείται «ασφαλείς πηγές» και «σούπερ-κοριούς».

Το τρομοκρατικό μαλλί της γριάς

Έχει κουράσει τόσο πολύ ως εργαλείο, που πλέον καταντά φαιδρότητα επιπέδου επαρχιακής εμποροπανήγυρης. Ο χιλιοσημαδεμένος μπαλαντέρ της τρομοκρατίας, λίγο πριν από μία μεγάλη κινητοποίηση, βγήκε πάλι χθες από το μανίκι (της κ Μαρίας Ψαρά αυτή τη φορά) στο πρωτοσέλιδο του Έθνους (του μεγαλοκατασκευαστή Μπόμπολα).

Το ρεπορτάζ της κυρίας Ψαρά έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που υποδηλώνουν κατευθυνόμενο άρθρο (με ή χωρίς την ενεργή συμμετοχή του αρθρογράφου):

  1. Εντυπωσιασμό, κατά τον εγχειριδιακό ορισμό του κιτρινισμού: «Γίνεται λόγος για μεγάλης κλίμακας επίθεση, με στόχο την καρδιά του πολιτικού συστήματος»
  2. Γενικόλογη επίκληση πληροφοριών για δημιουργία εντυπώσεων: «αξιόπιστες πληροφορίες για σχεδιαζόμενο τρομοκρατικό χτύπημα», «οι «κοριοί» των αρμόδιων υπηρεσιών «έπιασαν» ύποπτους διαλόγους»
  3. Λογικοφανείς συνδέσεις με άλλα γεγονότα, προκειμένου να φωτογραφηθούν κοινωνικοί χώροι: «Γκαζάκια στη Γλυφάδα», «Εμπρησμοί σε ΔΟΥ και αυτοκίνητα», «έκαψαν άλλα δύο μοτοποδήλατα»

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο εδώ:

Για την ιστορία, επαναλήφθηκε το γαϊτανάκι των «διαρροών» που διαψεύδονται επισήμως, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

Όταν κλήθηκε η κυρία Ψαρά στο twitter να εξηγήσει τα ανεξήγητα σχετικά με αυτό το εξόφθαλμα φυτευτό άρθρο, καλύφθηκε πίσω από την κλασική δημοσιογραφική δικαιολογία:

https://twitter.com/#!/mapsara/status/141927194996912128

Κυρία Ψαρά, αν είχα αυτήν την πληροφορία ως δημοσιογράφος:

  • Θα την τριπλο-διασταύρωνα πριν την βγάλω και δεν θα χρησιμοποιούσα τους ρουφιάνους της ασφάλειας ως «ανώνυμες πηγές». Θα θεμελίωνα πολύ πιο σοβαρά την ανάπτυξη του θέματος και όχι με copy-paste σαχλαμάρες (βλ. σούπερ-κοριούς) από τον πολύγραφο του αστυνομικού ρεπορτάζ.
  • Θα φρόντιζα να είμαι πολύ πιο σαφής και προσεκτικός στην μεταφορά της πληροφορίας (σ.σ. τι πάει να πει αλήθεια «στόχος η καρδιά του πολιτικού συστήματος»;) και δεν θα τη διαχειριζόμουν σαν τριτοκλασάτο εργάκι «κλέφτη κι αστυνόμων»
  • Δεν θα την πασπάλιζα με εντυπωσιακές πλην άσχετες λεπτομέρειες για να δημιουργήσω εντυπώσεις. Δεν θα την συνέδεα τόσο εύκολα με γκαζάκηδες.
  • Δεν θα επέτρεπα να χρησιμοποιηθεί σκανδαλωδώς για την πρόκληση τρομολαγνικού σκηνικού στο εξώφυλλο της κιτρινιφυλλάδας όπου εργάζομαι.

Ακόμη κι αν δεν υπηρετείτε την κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση του ομίλου στον οποίο εργάζεστε, κυρία Ψαρά, θα έπρεπε κατ’ αρχήν να σεβαστείτε την ίδια τη δουλειά σας. Κάτι που δεν κάνατε.

Τα δε τσαμπουκαλίκια περί «μπάτσων» τα ακούμε βερεσέ. Και «αθώα» να είστε, τη λαδιά σας την κάνατε. Αντί μαγκιάς, καλό θα ήταν να είστε πιο μετριοπαθής.

Παρατηρητήριο παραπληροφόρησης και δημαγωγίας

Χθες, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας στα ΜΜΕ, μάθαμε ότι υπουργοποιήθηκε ένα ακόμη επιφανές στέλεχος του δημοσιογραφικού κλάδου και επιφανέστερο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Μετά τους Καψή (πατέρα), Ρωμαίο, Λιάνη, Ευθυμίου, Ράπτη, Δημαρά, Γιαννακά, Ποδηματά, ένας ακόμη υπάλληλος του ΔΟΛ γίνεται επίσημα μέλος της εξουσίας. Ο Παντελής Καψής, που είναι και επίσημα υπουργός επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπαδήμου, συνεχίζει την μακραίωνη παράδοση διαπλοκής του ΔΟΛ με την εξουσία αυτού του τόπου. Ειδικά μάλιστα στις πιο ταραγμένες περιόδους του.

Με αφετηρία αυτό το γεγονός και σε συνέχεια της προσπάθειάς μου να καταδεικνύω το ρόλο μέρους της δημοσιογραφικής οικογένειας στην Ελλάδα, θα επιχειρήσω να ενοποιήσω όλες τις συκοφαντικές, προπαγανδιστικές, αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές περιπτώσεις αρθρογραφίας, σχολιασμού και ρεπορτάζ που πέφτουν στην αντίληψή μου. Ένα είδος παρατηρητηρίου, το οποίο θα παρουσιάζει όχι γενικόλογες φήμες, αλλά ονόματα, ημερομηνίες και επιχειρηματικούς ομίλους της δημοσιογραφικής βιομηχανίας στην υπηρεσία της εξουσίας.

Ζαphod

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Φαρμακόγλωσσα Κίρκη: Οι πιο πρόσφατες επιφυλλίδες του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου -και τότε «δημοσιογράφου» του ΔΟΛ- Παντελή Καψή

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-eGg

Posted in: Ελλάδα