Και εγένετο Rock’n’Roll

Posted on 12 Απριλίου, 2011 10:12 μμ από

28


57 χρόνια από την ηχογράφηση του Rock around the clock

Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου του 1954, ο Bill Haley and His Comets έμπαιναν στα Pythian Temple Studios της Νέας Υόρκης για να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της μουσικής. Tραγούδι γραμμένο από τους Max C. Freedman και James E. Myers, πρωτοηχογραφήθηκε από τους Sonny Dae and His Knights, περνώντας απαρατήρητο. Ο Bill Halley και οι κομήτες του έδωσαν στο κομμάτι το νεύρο και την ενέργεια που έλειπαν από την αρχική εκτέλεση, κάνοντας το κομμάτι, για τα δεδομένα της εποχής, δυναμίτη.

 

Το τραγούδι δεν έκανε ιδιαίτερη επιτυχία, μέχρι την επόμενη χρονιά που επιλέχτηκε ως τραγούδι τίτλων για την ταινία Blackboard Jungle του Richard Brooks, ταινία που αναφέρεται στην ατίθαση αμερικάνικη νεολαία της εποχής.

Μετά απ΄ αυτο, γνώρισε τεράστια επιτυχία και έφτασε στο Νο 1 στα charts του Billboard  παρέμενοντας εκεί για οκτώ εβδομάδες. Παρόμοια επιτυχία είχε  στο νεανικό κοινό και η ταινία με πλήθη εφήβων να συρρέουν στις αίθουσες προβολής, οι οποίες πολλές φορές μετατρέπονταν σε πίστες χορού ή  σκηνικό βανδαλισμών, ανάλογα με την περίπτωση

Το Rock Around the Clock, αν και χρονολογικά δεν είναι το πρώτο του είδους, (πιθανόν λόγω και του τίτλου του και της απήχησης του)  θεωρείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Rock n’ Roll.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία που συνεχίζεται…

Back Door Man

Και εγένετο Rock’n’Roll