INES, Κλίμακα αξιολόγησης πυρηνικών ατυχημάτων…

Posted on 18 Μαρτίου, 2011 12:57 μμ από

20


[Αναδημοσίευση]

Μεταφέρει μια πολύ καλή δουλειά (κατά την γνώμη του) ο DrAluca από το blog ΜΑΥΡΟ-ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.

Αυτές τις μέρες, μετά τον σεισμό και το Τσουνάμι στην Ιαπωνία, όλος ο κόσμος παρακολουθεί ή προσπαθεί να παρακολουθήσει ότι συμβαίνει στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Fukushima Dai-ichi (ή Fukushima I).
Δυστυχώς τα ΜΜΕ εδώ στην Ελλάδα, ας πούμε ότι δεν κάνουν και την καλύτερη δυνατή δουλειά.

Εγώ προτιμώ να ενημερώνομαι από τα παρακάτω sites:
Τη σελίδα του BBC (BBC NEWS: ASIA-PACIFIC),
Τη σελίδα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA Update on Japan Earthquake),
Το site του World Nuclear News,
Το site του MIT Nuclear Science and Engineering,
Ακόμα παρακολουθώ και τις σχετικές σελίδες στη wikipedia, Fukushima I nuclear accidents και Timeline of the Fukushima nuclear accidents,
Ενώ ρίχνω και καμιά ματιά στο site της Tokyo Electric Power Company.

Στα Ελληνικά ΜΜΕ γίνεται συχνά αναφορά τόσο στο ατύχημα του Τσέρνομπιλ όσο και στην κλίμακα INES (International Nuclear and Radiological Event Scale), όπου αναφέρεται ότι το Τσέρνομπιλ ήταν μεγέθους 7 και το Three Mile Island ήταν μεγέθους 5, ενώ οι πρώτες αναφορές λέγανε ότι το ατύχημα στην Fukushima οι Ιάπωνες το δώσανε να είναι 4 και τώρα οι Γάλλοι το δίνουν να είναι 6.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, τι είναι αυτή η κλίμακα INES;

Η κλίμακα INES είναι μια κλίμακα που έχει ως στόχο να ποσοτικοποιήσει κάπως τα αποτελέσματα και τους κινδύνους από ένα γεγονός ή ατύχημα που έχει σχέση με ραδιενεργά υλικά. Δηλαδή η κλίμακα δεν αφορά μόνο πυρηνικά ατυχήματα σε εργοστάσια ή τέτοιες εγκαταστάσεις, αλλά αφορά γενικά γεγονότα που έχουν σχέση με ραδιενεργά υλικά. Η κλίμακα έχει 8 βαθμίδες, ξεκινώντας από το μηδέν όπου καταχωρούνται περιστατικά που δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο και φτάνοντας στο 7 όπου κατατάσσονται τα πιο επικίνδυνα ατυχήματα. Η κλίμακα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι λογαριθμική, δηλαδή η μία βαθμίδα σε σχέση με την άλλη περιέχει περιστατικά με 10 φορές μεγαλύτερη ή μικρότερη επικινδυνότητα.

Στην κλίμακα, υπάρχουν 3 στοιχεία που εξετάζονται:
1. Κατά πόσο υπήρξαν επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον από ραδιενέργεια,
2. Κατά πόσο παρουσιάστηκαν προβλήματα διαρροής ραδιενέργειας σε περιοχές όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει ραδιενέργεια, και
3. Κατά πόσο υπήρχαν προβλήματα και αποτυχίες στα συστήματα ασφαλείας.

Άρα η κλίμακα έχει ως:

INES 7: Τεράστια έκκληση ραδιενεργών υλικών με ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον. Απαραίτητη η λήψη μέτρων γιατην αποκατάσταση της περιοχής.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, όπου είχαμε τα παρακάτω σημαντικά στοιχεία: α) Ο αντιδραστήρας ήταν σε λειτουργία με χαμηλή απόδοση όταν, κατά την διάρκεια προγραμματισμένης δοκιμής, η αντίδραση στον πυρήνα του αντιδραστήρα ξέφυγε από τον έλεγχο (λόγω εγγενούς σχεδιαστικού προβλήματος που οδηγούσε σε θετική ανάδραση στην απόδοση του αντιδραστήρα στην περίπτωση που κάποιος επιχειρούσε να την μειώσει). β) Αυτό οδήγησε αρχικά σε μια έκρηξη ατμού που κατέστρεψε το δοχείο στο οποίο βρισκόταν το καύσιμο και μετά σε μια δεύτερη έκρηξη που μάλλον ήταν πυρηνικής φύσης. Οι δύο εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί υλικό από τον πυρήνα σε απόσταση από τον αντιδραστήρα. γ) Μετά την έκθεση του πυρήνα, ο γραφίτης που υπήρχε στον αντιδραστήρα πήρε φωτιά με αποτέλεσμα ο καπνός να διασπείρει τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών σωματιδίων.

INES 6: Σημαντική έκκληση ραδιενεργού υλικού που πιθανώς να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το ατύχημα στο εργοστάσιο του Mayak κοντά στο Kyshtym στην Ρωσία.

INES 5: Μικρή έκκληση ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον. Ύπαρξη θανάτων από έκθεση σε ραδιενέργεια. Σοβαρές ζημιές στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Μεγάλη έκκληση ραδιενεργού υλικού στους χώρους του εργοστασίου.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το ατύχημα στο Three Mile Island, όπου είχαμε μερική τήξη του καυσίμου στον πυρήνα του αντιδραστήρα, λόγω απώλειας της ψύξης στον αντιδραστήρα.

INES 4: Ελάχιστη έκκληση ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον. Τουλάχιστον ένας θάνατος από έκθεση σε ραδιενέργεια. Ζημιά στις ράβδους καυσίμου ή μερική τήξη. Έκκληση σημαντικών ποσοτήτων ραδιενεργού υλικού στον χώρο του εργοστασίου.

Μέχρι εδώ η κλίμακα αναφέρεται σε ατυχήματα.
Από το 3 και κάτω η κλίμακα δεν μιλά για ατυχήματα, αλλά για περιστατικά.

INES 3: Έκθεση σε δόση δεκαπλάσια από την μέγιστη ετήσια επιτρεπτή δόση για εργαζόμενους σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Ύπαρξη εργαζομένων με τραυματισμούς από έκθεση σε μη θανάσιμη δόση ακτινοβολίας. Επίπεδο ραδιενέργειας περισσότερο από 1 Sv/h (το Sievert είναι μονάδα μέτρησης της ισοδύναμης δόσης, όπου τα 8 Sv θεωρούνται θανάσιμη δόση) σε κάποιο χώρο της εγκατάστασης. Σοβαρή μόλυνση ραδιενέργειας σε περιοχή της εγκατάστασης που δεν είναι σχεδιασμένη για κάτι τέτοιο. Απώλεια των συστημάτων ασφαλείας, χωρίς όμως να συμβεί ατύχημα. Απώλεια ή κλοπή ραδιενεργούς πηγής η οποία όμως είναι θωρακισμένη και δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας.

INES 2: Έκθεση μέλους του κοινού σε δόση μεγαλύτερη από 10mSv/h. Έκθεση εργαζομένων σε δόση μεγαλύτερη από το ετήσιο όριο για τους εργαζόμενους (το όριο είναι περίπου 100mSv). Επίπεδα ραδιενέργειας μεγαλύτερα από 50mSv/h σε κάποιους χώρους. Σημαντική μόλυνση ραδιενέργειας σε περιοχή της εγκατάστασης που δεν είναι σχεδιασμένη για κάτι τέτοιο. Σοβαρή απώλεια σε συστήματα ασφαλείας της εγκατάστασης, αλλά χωρίς άλλα προβλήματα. Απώλεια ραδιενεργούς πηγής η οποία όμως είναι θωρακισμένη και δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας.

INES 1: Έκθεση μέλους του κοινού σε δόση μεγαλύτερη από το επιτρεπτό ετήσιο όριο. Μικροπροβλήματα με κάποιο από τα συστήματα ασφαλείας. Απώλεια ή κλοπή ραδιενεργούς πηγής μικρής ενεργότητας.

INES 0: Κανένας κίνδυνος.

Τόσο η σχετική σελίδα της wikipedia όσο και το φυλλάδιο της IAEA είναι αρκετά κατατοπιστικά και έχουν και περισσότερα παραδείγματα ανά κατηγορία που κάνουν κάπως πιο ξεκάθαρο το πως εντάσσεται η κάθε περίπτωση στην αντίστοιχη κλίμακα.

Το ερώτημα όμως παραμένει, τελικά που εντάσσεται η περίπτωση του Fukushima Daiichi; Προφανώς η κατάταξη θα γίνει αφού τελειώσει το όλο γεγονός και θα έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Τις πρώτες μέρες νομίζω ότι καλώς είχε καταταχθεί ως 4. Τώρα θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον στο επίπεδο του Three Mile Island και κάπως χειρότερα. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι κάπου ανάμεσα στο 5 και το 6.* Αυτή φαίνεται να είναι και η άποψη του Steven Chu, γενικού γραμματέα του US Department of Energy.

*(το απόσπασμα που ακολουθεί το προσέφερε απλόχερα η κυρία koula μας)

«… η διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία (Φουκουσίμα – Νται-ιτσι)
από το 5 της κλίμακας (οπως ηταν το ατυχημα στο 3Mile Island),

πλέον αξιολογείται στο 7, όπως το Τσερνομπιλ…
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13045341

αναγκάστηκαν να το κανουν αυτο, καθως μιλαμε για συνεχη διαρροη ραδιενεργειας απο την αρχη, ενω υπαρχει διαδοση απο αερα, λαχανικα, νερο βρυσης και ωκεανο…

“We have upgraded the severity level to seven as the impact of radiation leaks has been widespread from the air, vegetables, tap water and the ocean,” said Minoru Oogoda of Japan’s Nuclear and Industrial Safety Agency (Nisa), the government’s nuclear watchdog.”

αρχικα ειχαν αντιστοιχισει την καθε περιπτωση-αντιδραστηρα ξεχωριστα, αλλά πλεον θεωρουν την κατασταση στους 1,2,3 ως “ενιαιο γεγονος” και τον 4 τον αντιστοιχουν στο 3 της κλιμακας INES .

Reporting the commission’s decision, the IAEA said previous level five ratings had been provided separately for accidents at Reactors 1, 2 and 3 but had now been combined as a single event. Another affected unit, Reactor 4, has retained its level three rating, it said.

Ενας αξιωματουχος της TepCo ανεφερε οτι η διαρροη ραδιενεργειας δεν εχει σταματησει και θα μπορουσε ενδεχομενως τελικα να ξεπερασει εκεινη του Τσερνομπιλ (συμφωνα με το Reuters).

One official from Tepco said that radiation leaks had not stopped completely and could eventually exceed those at Chernobyl, Reuters news agency reported.

Ομως, ενας εκπροσωπος του οργανισμου πυρηνικης ασφαλειας δηλωσε στους ρεπορτερ οτι οι διαρροες ειναι ακομα μικρες σε σχεση με εκεινες στον πυρηνικο σταθμο της Σοβιετικης Ενωσης (πια, ειναι Ουκρανια).
“Σε σχεση με τον ογκο των ραδιενεργων υλικων που απελευθερωθηκαν, οι εκτιμησεις μας δειχνουν οτι ειναι στο 10% αυτων που απελευθερωθηκαν κατα το δυστυχημα στο Τσερνομπιλ”, δηλωσε.

However, a nuclear safety agency spokesman told reporters the leaks were still small compared to those at the plant in Ukraine, then part of the Soviet Union.
“In terms of volume of radioactive materials released, our estimate shows it is about 10% of what was released by Chernobyl,” he said.

Η αποφαση να ανεβασουν το επιπεδο απειλης, παρθηκε αφου ραδιενεργεια της ταξης των 630.000 τεραμπεκερελ εκτιμηθηκε οτι αντιστοιχει στον “χτυπημενο” πυρηνικο σταθμο.
Δεν ειναι ξεκαθαρο το ποτε “εφτασε” στο επιπεδο αυτο. Το επιπεδο εχει πεσει αισθητα και ειναι στο 1 τεραμπεκερελ την ωρα, συμφωνα με τις αναφορες.

The decision to raise the threat level was made after radiation of a total up to 630,000 terabequerels had been estimated at the stricken plant.
It was not clear when that level had been reached. The level has subsequently dropped to less than one terabequerel an hour, reports said.

η Ιαπωνικη κυβερνηση ειπε οτι στο Τσερνομπιλ ειχε απελευθερωθει ποσο της ταξης των 5,2 εκατομμυριων τεραμπεκερελ.
In comparison the Japanese government said the release from Chernobyl was 5.2 million terabecquerels.

Αυτες οι μετρησεις δεν εχουν καποια σχεση με πιθανες ιατρικες επιπτωσεις στους ανθρωπους, οι οποιες μετρωνται σε sieverts (σιβερτ).

These measurements do not necessarily have any bearing on the likely medical impact on humans, which is measured in sieverts.»

Ευχαριστώ πολύ την koula για την ενημερωση.

ΥΓ.

Η πυρηνική ενέργεια ΔΕΝ είναι ρίσκο….είναι επιλογή θανάτου….

Χαμογελάτε…

Shortlink: http://wp.me/p1pa1c-8P3