Λοιπόν,ορίστε ένας ωραίος και εύκολος τρόπος για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα οικιακά απορρίμματα και να κάνουμε ανακύκλωση στο σπίτι. Βρήκα κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο και είπα να γράψω δύο λόγια για την οικιακή κομποστοποίηση.
Ένα μεγάλο ποσοστό των οικιακών απορριμάτων είναι τέτοια που μπορούν να κομποστοποιηθούν, δηλαδή να αποσυντεθούν με τον πιο φυσικό τρόπο από τους ‘’κατοίκους’’ του εδάφους.
Αναλυτικά:
Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο της Γής: ανάπτυξη
και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από
τις τροφές μας που αποτελούν τον σωρό του κόμποστ γίνονται η
τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια
τα οποία χρησιμοποιούν τον άνθρακα (C) από τα ξερά φυτά για την
ανάπτυξή τους. Ο άνθρακας οξειδώνεται μετατρεπόμενος σε διοξείδιο
του άνθρακος (CO2) με αποτέλεσμα να μειώνεται η μάζα και να
εκλύεται θερμότητα κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης. Το
άζωτο (Ν) είναι το βασικό συστατικό για τον πολλαπλασιασμό των
μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους
οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται
και τα επιστρέφουν με το κόμποστ πίσω στο έδαφος.
Γιατί να το κάνεις; γιατι είναι εύκολο,έχει πλάκα και τα φυτά σου θα σε ευγνωμονούν..
Πέρα απο αυτά,θα μειώσεις τα οικιακά απορρίματα που καταλήγουν τώρα στον κάδο και στην συνέχεια στους ΧΥΤΑ και ύστερα απο κάποιους μήνες θα έχεις ένα ωραιότατο φυσικό λίπασμα για τις γλάστρες σου ή τον κήπο σου..Ακόμα και αν δεν έχεις τι να το κάνεις το φυσικό λίπασμα,μην απελπίζεσαι,δώστο σε ένα φίλο.Εμένα πάντως μου αρκεί που μπορώ να κάνω ανακύκλωση των απορριμάτων μου στο σπίτι..Αν παρ’ ολα αυτά έχεις αμφιβολίες ορίστε τα πλεονεκτήματα του:
Ωφελεί το περιβάλλον – εξοικονομεί ενέργεια
Τα φυτικά κατάλοιπα των κήπων και της κουζίνας συνιστούν το 30% του
όγκου των σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές. Τα κατάλοιπα αυτά,
επειδή περιέχουν υψηλό ποσοστό υγρασίας, δυσχεραίνουν την
αποδοτικότητα των συστημάτων καύσεως. Με την κομποστοποίηση
καταναλίσκεται λιγότερη ενέργεια και για την αποκομιδή των απορριμμάτων
αλλά και για την καύση.
– Χρησιμοποιώντας το δικό μας κόμποστ περιορίζουμε τη συλλογή
τύρφης , η οποία επιβαρύνει ευαίσθητα οικοσυστήματα και έχουμε ένα
ασύγκριτα ανώτερο προϊόν.
-Αποφεύγοντας τα ανόργανα υδατοδιαλυτά λιπάσματα, προστατεύουμε
τον υδροφόρο ορίζοντα από την ρύπανση και τις λίμνες και τις θάλασσες
από το φαινόμενο του ευτροφισμού ( υπερανάπτυξη της χλωρίδας με
αποτέλεσμα την εξάντληση του οξυγόνου των υδάτων και την συνακόλουθη
θνησιμότητα της πανίδας ).
-Χρησιμοποιώντας το δικό μας κόμποστ αποφεύγουμε την χρήση
πετροχημικών λιπασμάτων, η παραγωγή των οποίων ρυπαίνει την
ατμόσφαιρα, ενώ η χρήση τους επιμολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και
εξαντλεί τους φυσικούς πόρους της γης.
Εξοικονομεί χρήματα
– Εξοικονομεί χρήματα από την αγορά χώματος και λιπασμάτων.
-Μειώνει την κατανάλωση νερού διότι το κόμποστ βελτιώνει την
ικανότητα του χώματος να συγκρατεί το νερό.
-Λιγότερα απορρίμματα σημαίνουν λιγότερα δημοτικά τέλη για την
αποκομιδή τους.
-Βελτιώνει τον κήπο και τα φυτά
Το κόμποστ είναι φυσική οργανική ουσία η οποία επιστρέφοντας στο
έδαφος το κάνει πιο εύφορο.
– Βελτιώνει την σύσταση του χώματος. Χαλαρώνει το σμικτό αργιλώδες
χώμα και έτσι οι ρίζες εισχωρούν ευκολότερα στο έδαφος, ενώ βελτιώνει
το αμμώδες έδαφος αυξάνοντας την απορροφητικότητά του.
– Βοηθάει την ανάπτυξη νέων φυτών.
– Αναπληρώνει τα οργανικά θρεπτικά συστατικά του εδάφους
τροφοδοτώντας το με ενεργό χούμους.
– Αυξάνει τη ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό.
-Προστατεύει από την παγωνιά.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και κοστίζει απο λίγο εως τίποτα..
Για όσους έχουν κήπο,ή έστω λίγα τετραγωνικά με χώμα τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα.Με μερικές ξύλινες παλέτες κατασκευάστε ένα ‘’κουτί’’ ανοιχτό απο πάνω και κάτω και έχετε έτοιμο τον κομποστοποιητή σας (σαν και αυτόν στην φωτογραφία). Ναι τόσο απλά και το βασικό τελείως τζάμπα (για αυτό το τζάμπα κανείς δεν θα σας πεί τίποτα..)
Όσοι δεν έχετε κήπο ή έστω λίγα μέτρα με χώμα, σίγουρα θα έχετε μπαλκόνι..Τι μπορείτε να κάνετε; Ένα ωράιο βαρέλι ή κάδος θα κάνει την δουλειά του,αλλιώς υπάρχουν και οι ‘’ειδικοί’’ κάδοι του εμπορίου..
Ωραία,τώρα έχεις τον κομποστοποιητή αλλά δεν ξέρεις πως να αρχίσεις..Μην ανυσηχείς σου έχω τις απαντήσεις..
Το βσικότερο είναι να ξέρουμε ποια υλικά μπορούμε να ρίξουμε στον κομποστοποιητή. Ορίστε:
Μπορούμε να ρίξουμε μέσα στον κομποστοποιητή
Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά (π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λπ.)
Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά
Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα (π.χ. καρπούζια, πεπόνια, κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ.α.)
Φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λ.π.
Στάχτη π.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)
Τσόφλια αβγών κατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο)
Χαρτιά της κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες ποσότητες εάν είναι υγρό το μίγμα
Πριονίδι, ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο και με καλύτερο αερισμό
Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ
Δεν μπορούμε να ρίξουμε στον κομποστοποιητή
Ανακυκλώσιμα υλικά όπως: Μεταλλικά αντικείμενα ή συσκευασίες, αλουμινόχαρτο, γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά (εφημερίδες περιοδικά ιδίως χρωματιστά), χοντρά κομμάτια ξύλου, κ.λ.π.
Κρέατα – τυριά: Προσελκύουν τρωκτικά (ποντίκια)
Μαγειρεμένα φαγητά δηλαδή οτιδήποτε περιέχει λάδια ή σάλτσες, (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, ενώ το λάδι θανατώνει κάποιους μικροοργανισμούς και αποικοδομείται πολύ δύσκολα)
Ζυμαρικά ή ψωμιά (φραντζόλες): Δημιουργούν συμπαγείς όγκους, δεν διαλύονται εύκολα, προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις (μπλε μύκητες) και προσελκύουν τρωκτικά
Αφού ξεκαθαρίσαμε τι πετάμε και τι όχι ώρα και για μερικές άλλες συμβουλές.
Όσο πιο μεγάλη ποικιλία απορριμάτων ρίχνουμε τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά τόσο το καλύτερο για τους γεωσκόλυκες που θα κάνουν την δουλειά και τόσο πιο θρεπτικό θα είναι το κομπόστ. Το περιεχόμενο του κάδου,πρέπει να είναι συνδυασμός των απορριμάτων της κουζίνας μας αλλά και φύλλων, κλαριών απο τυχόν φυτά ,λουλούδια ή δέντρα που έχουμε.
Τα κλαριά και τα φύλλα βοηθούν στην ρύθμιση της υγρασίας του μείγματος.
Στον κήπο ο κάδος (ιδιοκατασκευής ή οχι) πρέπει να τοποθετηθεί σε σχετικά σκιερό μέρος προφυλαγμένος απο τον βοριά..
Όσοι φτιάξουν δικό τους κάδο να μεριμνήσουν για κάποιο ‘’καπάκι’’ ώστε να τον σκεπάσουν σε περίπτωση βροχής.
Το μείγμα πρέπει να έχει μια σχετική υγρασία,το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί να το βρέξουμε με νερό.
Για ταχύτερη αποσύνθεση πρέπει να ανακατεύουμε το μείγμα ανα τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αερίζεται.
Τροφοδοτούμε συχνά τον κομποστοποιητή.
Αν το μείγμα σας μυρίζει, τότε μάλλον περιέχει μεγάλη ποσότητα απορριμάτων κουζίνας σε σχέση με τα ξερα φύλλα και κλαριά.Οπότε πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Θα έλεγα οτι 2 προς 1 ξερα φύλλα και κλαδια με τα απορρίματα της κουζίνας είναι μια καλή αναλογία. Άλλος λόγος είναι οτι δεν αερίζεται σωστά..
Επίσης τα απορρίματα κουζίνας δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα αλλά σκεπασμένα απο τα φύλλα-κλαριά και χώμα για να μην προσελκύουν διάφορα περίεργα ζωάκια (γάτες-ποντικάκια).
Και τώρα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φύση.
Αυτό ήταν, σε περίπου 5-6 μήνες το πρώτο κομπόστ θα είναι έτοιμο. Με υγεία.
σύντομο ανακυκλώσιμο λινκ: http://wp.me/pPn6Y-6dQ
ΑΝΑΡΧΟΒΛΑΧΟΣ
loophole
13 Φεβρουαρίου, 2011 11:41 μμ
Δεν το διάβασα ακόμα.. αλλά τι εννοείς οικιακός? Αυτό το πράμα είναι τεράστιο! 😛
koula
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:00 πμ
ειναι «μεγαλο» οσο ενα κυβικο μετρο… γιατι αν ειναι να το τροφοδοτεις με οικιακα υπολειμματα, σε πολυ λιγο θα ειχε γεμισει… εκτος αν εχεις μικροτερα και περισσοτερα…
παντως το βαζουν στο εξωτερικο ειτε σε υπογειο (πολυκατοικιας) ειτε σε κηπο…
και στην τελικη, αν πουμε οτι δε μπορει να γινει σε μια πολη οπως η Αθηνα, που τα σπιτια δεν εχουν χωρο και χωμα κηπου… ας ξεκινησει τουλαχιστον σε συγκεκριμενους χωρους που προκυπτουν τετοια υπολειμματα τροφων (εστιατορια, στρατοπεδα, φοιτητικα εστιατορια κλπ…)
ειχα δει ρεπορταζ απο σχολειο οπου ειχαν κανει αντιστοιχη προσπαθεια, με πρωτοβουλια καθηγητων και το ενδιαφερον των μαθητων… οχι καμια «οργανωμενη απο το Υπουργειο προσπαθεια»…
DrAluca
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:31 πμ
Ατσα η κυρια koula…..Ολα τα ξερει…
😉
Απαυξανω λεμεεεεεεεε
Χαμογελατε…
Αναρχόβλαχος
13 Φεβρουαρίου, 2011 11:44 μμ
χαχα..δεν ξερω,ετσι φαινεται στην φωτο..1mx1x1x1 είναι μια χαρά..
κοιτα,τον κάνεις μεγάλο ώστε αν σε ενοχλεί και κανείς τον πετάς για ανακύκλωση..χχςςχςς
loophole
13 Φεβρουαρίου, 2011 11:55 μμ
🙂 🙂 😉
αντωνης
13 Φεβρουαρίου, 2011 11:48 μμ
Πολυ ενδιαφερον ποστ.
Καποιες σκορπιες ερωτησεις:
5-6 μηνες, τοσο πολυ;;;
Αν βαλουμε βαρελι, θα ειναι ανοικτο οπως οι παλεττες;
Τι βαρελι, πλαστικο ή σιδερενιο;
Δεν πρεπει να ριξουμε σκουληκια μεσα;
MITSARAS
13 Φεβρουαρίου, 2011 11:54 μμ
Like μόνο και μόνο για τη πρωτοτυπία του Ποστ.
Μπράβο! ρε Βλαχαδερό.
Αναρχόβλαχος
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:00 πμ
😉
Αναρχόβλαχος
13 Φεβρουαρίου, 2011 11:55 μμ
ναι θέλει κάμποσο καιρό.
στο βαρέλι πρέπει να κάνεις κάποιες τρύπες ώστε να παίρνει αέρα.Βασικά από ότι κατάλαβα το καπάκι χρειάζεται σε περίπτωση που θέλεις να το προστατέψεις από την βροχή..
πλαστικό ή σιδερένιο δεν πρέπει να έχει σημασία..
στο βαρέλι θα πρέπει να ρίξεις χώμα,οπότε ό,τι χρειάζεται για την κομποστοποίηση το έχει..
παρ ολα αυτά κάνε και μια διαδικτυακή έρευνα αν σε ενδιαφέρει το θέμα. 😉
αντωνης
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:05 πμ
Και κατι ακομα, αμα ριξουμε καμια 10αρια πολιτικους θα γινει καλυτερη η κοπρια;
* Εσυ ησουν στο φορουμ που ειχε φτιαξει το σκουληκι;
anarchovlaxos
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:14 πμ
οχι,μην βαλεις πολιτικους,θα βρωμανε πολυ..
οσο για το φορουμ που λες,αν δεν σε παρανοησα,ναι εμπαινα πριν κανα χρονο αρκετα..
βασικα τωρα που ειδα το μπλογκ,καταλαβα ποιος αντωνης εισαι..χεχε. 😉
αντωνης
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:15 πμ
😉
🙂
koula
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:05 πμ
εκτος απο τη βροχη, πρεπει να το προστατεψεις και απο τους γατουληδες…και τα τρωκτικα… 😛
anton555
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:12 πμ
Δειτε αυτο απο ενα καταπληκτικο site…
http://www.informationisbeautiful.net/2011/how-much-carbon/
ξέσβουρος
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:52 πμ
νομίζω μια καλη λύση για μπαλκόνι είναι αυτά τα πιθάρια:
http://www.compot.gr/el/default.asp?fileID=0
και http://compost-greece.blogspot.com/.
προέρχονται από την ίδια πατέντα και είναι ουσιαστικά τα ίδια.
[η πρώτη επιλογή είναι καλύτερη λόγω τιμής, εξυπηρέτησης και κάποιων πρόσθετων χαρακτηριστικών]
τα πιθάρια αυτά σου δίνουν μια λύση στο θέμα των υγρών αποβλήτων κατά τη φάση δημιουργίας του compost και από κάποιο σημείο και μετά σου παράγουν και ένα τελείως άοσμο υγρό λίπασμα. το πρόβλημα με τα στραγγίσματα των οργανικών μας απορριμμάτων δεν λύνεται δυστυχώς αποτελεσματικά αν χρησιμοποιήσεις πλαστικό τσουβάλι, μεγάλη πλαστική ή πήλινη γλάστρα και συνδυασμούς όλων αυτών. ακόμα και αν προσθέτεις ελάχιστο νερό στο σωρό σου, θα έχεις κάποια άσχημα στην όψη και δυσάρεστα στην οσμή υγρά που θα διαρρέουν στο μπαλκόνι σου.
μια άλλη καλη λύση για μπαλκόνι είναι δύο με τρεις παλιές ξύλινες κυψέλες από μέλισσες τοποθετημένες κάθετα.
σε μερικά χρόνια θα έχεις φυσικά προβλήματα λόγω του σαπίσματος του ξύλου, αλλά εξωτερικά μπορείς να το ξωγραφίσεις, ενώ είναι εύκολο να ανοίξεις τρύπες για αερισμό. χρειάζεται κάποια πρόσθετη «κατασκευή» στη βάση, για να συλλέγει και να φιλτράρει τα στραγγίσματα που θα παράγονται. Όσων ποιάνουν τα χέρια τους δεν θα δυσκολευτούν να προσαρμόσουν ένα απλό σύστημα συλλογής των υγρών.
ένας διαπιστωμένα καλός αναδευτήρας κομπόστ είναι ο εξής: http://www.saveourplanet.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=28&category_id=15&option=com_virtuemart&Itemid=35. μπορείτε να τον φτιάξετε και οι ίδιοι πηγαίνοντας το σχέδιο σε ένα ντερμιτζή.
το Can-O-Worms (http://www.biocomposter-gr.com/index.php/2009-12-20-15-55-35) είναι πολύ καλό για φυλλόχωμα, για κανονικό compost δεν θα το συνιστούσα, είναι απείρως πιο δύσχρηστο, αργό και βρώμικο από τα πιθάρια του Παπαδημητρόπουλου και δεν προστατεύει τους γεωσκώληκες. Επίσης, το κυριότερο, δεν αναπτύσσει θερμοκρασίες, οπότε δεν μιλάμε ουσιαστικά για κομποστοποίηση.
το άρθρο του αναρχόβλαχου πολύ καλό και ευχάριστη όαση στη μαυρίλα που μας περικυκλώνει.
Ankan
14 Φεβρουαρίου, 2011 2:01 πμ
χαχαχα…Γεια σου πατρίδα!!Ήσασές με… ήντα κάνεις;;
Βάνε και κανένα αστερίσκο*
κατέχουνε μπρε συ τα κοπέλια ήντά’ναι ο…ντερμιτζής;;
Ντερμιτζής=σιδηρουργός,λευκοσιδηρουργός
ξέσβουρος
14 Φεβρουαρίου, 2011 10:20 πμ
γεια σου Ανκαν!
🙂
kixwtis
14 Φεβρουαρίου, 2011 1:40 πμ
Πόσο τέλειο post!
Ankan
14 Φεβρουαρίου, 2011 1:46 πμ
Συγχαρητήρια…
μιας και είδα τις παλέτες να συμπληρώσω το εξής:
Προσφέρουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ θερμομόνωση σε ταράτσες τελευταίου πατώματος ή μονοκατοικίας απλωμένες το καλοκαίρι ….Βαμμένες λευκές ή όχι ,κατεβάζουν τη θερμοκρασία 10 σίγουρα ίσως και παραπάνω βαθμούς εντός του σπιτιού..!Προσωπική πείρα..και χρήση
Θα τις βρείτε σε εμπορικές αποθήκες κυρίως ειδών διατροφής.Προτιμήστε αυτές με την ένδειξη EUR (ευρωπαλέτες) είναι πιό ανθεκτικές..
Το χειμώνα που χρειαζόμαστε την ηλιοφάνεια μαζεύονται και στοιβάζονται εύκολα σε μια γωνιά της ταράτσας!
Αυτά..
Galileo Galilei
14 Φεβρουαρίου, 2011 1:53 πμ
Μπράβο πολύ καλό άρθρο 😉
Θα προσπαθήσω να το εφαρμόσω.
katy
14 Φεβρουαρίου, 2011 7:22 πμ
Μπράβο αναρχόβλαχε εξαιρετικό άρθρο!
Εγώ την κομποστοποίηση την κάνω τα τελευταία 4 περίπου χρόνια. Χρησιμοποιώ, συνήθως, τα φύλλα από κάτι λεμονιές που έχω στην αυλή, αλλά και όλα τα χορταρικά που είναι για πέταμα (μαρούλια, λάχανα, μελιτζάνες κ.ο.κ.). Είναι μια πολύ εύκολη και πρακτική λύση, για να έχω λίπασμα όλο το χρόνο, αλλά και συνάμα να προστατεύω το περιβάλλον. Ακόμη και όσοι έχουν μικρά μπαλκονάκια, μπορούν να συνεισφέρουν στο περιβάλλον και στην κομποστοποίηση και να έχουν οι γλάστρες τους καλό χώμα. Ακόμη και εάν δεν έχουμε γλάστρες στο μπαλκόνι, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τις νεραντζιές της γειτονιάς μας, με το λίπασμα που θα φτιάξουμε. Μια νεραντζιά είναι πάντα απαραίτητη…..στις δύσκολες στιγμές. 😉
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιθάρια (όπως είπε ο ξέσβουρος και είναι μια όμορφη εμφανισιακά λύση -), ξύλινες κατασκευές που τις έχεις φτιάξει μόνος σου (ο κάθε ένας μπορεί να βάλει τη φαντασία και το προσωπικό του γούστο), ακόμη και πλαστικούς χρωματιστούς κάδους (υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά).
Μακάρι όλοι να μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι με πολύ λίγο κόπο και χρόνο, μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον.
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στον αναρχόβλαχο, γι’ αυτήν του την ανάρτηση.
oldboy9
14 Φεβρουαρίου, 2011 10:33 πμ
Ρε παιδιά αυτόν τον κομποστοποιητή, αν τον έχουμε στο μπαλκόνι υπάρχει περίπτωση, οι οσμές του, να «εκνευρίσουν!» τους γείτονες?
Για κήπους, οι ταράτσες πάντως είναι οκ.
Βρε τον Αναρχόβλαχο! 😉
elsa
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:36 μμ
Είχα προσπαθήσει σε μπαλκόνι με μια μεγάλη πλαστική γλάστρα που της είχα ανοίξει μερικές τρύπες αλλά δεν πέτυχε, θα πρέπει να το ξαναπροσπαθήσω, είναι κρίμα τόσος όγκος οργανικών να πηγαίνει χαμένος και να γεμίζει τις χωματερές!
Στη Γερμανία, τα μαζεύουν οι πολίτες χωριαστά, περνάει ο Δήμος με ειδικό απορριματοφόρο και τα πηγαίνει σε μεγάλη δημοτική εγκατάσταση κομποστοποίησης…
ξέσβουρος
14 Φεβρουαρίου, 2011 1:06 μμ
μια πατέντα που μπορεί να σε βοηθήσει είναι η εξής:
μέσα σε μια μεγάλη στρογγυλή γλάστρα – κατά προτίμηση πήλινη – με μεγάλη επιφάνεια, αναποδογυρίζεις μια μικρότερης ακτίνας πλαστική γλάστρα από την οποία έχεις αφαιρέσει τον πάτο και έχεις ανοίξει τρύπες στα πλάγια. βυθίζεις την πλαστική γλάστρα περίπου 15 εκατοστά ανάποδα μέσα στο χώμα της πήλινης γλάστρας και καλύπτεις το κενό που δημιουργείται από τον κομμένο πάτο με ένα πλαστικό «πιατάκι» από αυτά που βάζουν κάτω από τις γλάστρες. μπορείς μάλιστα να το ενώσεις με την πλαστική γλάστρα με ένα σύρμα, ώστε να ανοιγοκλείνει χωρίς να πέφτει και να κινδυνεύει να το πάρει ο αέρας.
η πατέντα αυτή δεν εξαφανίζει τελείως τα στραγγίσματα από τα οργανικά σου απορρίματα, αλλά τα ελαχιστοποιεί αφού φιλτράρονται από το χώμα που βρίσκεται μέσα στην πήλινη γλάστρα. θα δεις δλδ κάποια στιγμή κάποια μαύρα ζουμιά να διαρρέουν κάτω από την πήλινη γλάστρα. ένα σχετικό μειονέκτημα είναι ότι η πήλινη γλάστρα (το κάτω μισό δλδ) πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε αφού θα έχεις βυθίσει μέσα της ανάποδα την πλαστική γλάστρα να σου αφήσει γύρω της έναν δακτύλιο πλάτους περίπου 20 εκατοστών ώστε να φυτέψεις φυτά. αν έχεις όμως άνεση χώρου στο μπαλκόνι και βρεις τα κατάλληλα μεγέθη πιστεύω ότι θα δουλέψει. εγώ το έχω εφαρμόσει και δούλεψε με τα μειονεκτήματα που ανέφερα παραπάνω.
όπως σε κάθε κομποστοποίηση χρειάζεται και εδώ να έχεις ξερά φύλλα ή ξερό πριονίδι ή ροκανίδι (κατά προτίμηση) από μη εμποτισμένα ξύλα (το καλύτερο είναι από ξύλο ελιάς) για να βάζεις μία λεπτή στρώση όποτε ρίχνεις μέσα τα χλωρά οργανικά απορρίμματα της κουζίνας σου. δεν πρέπει να πιέζεις τα απορρίμματα ώστε να μειωθεί ο όγκος τους γιατί έτσι εμποδίζεις τον αέρα να κυκλοφορήσει μέσα τους και καταλήγεις να έχεις αναερόβιες (μεθανιούχες και αλκοολικές ζυμώσεις). Επίσης, ραντίζεις (όπως ο παπάς τη Μεγάλη Παρασκευή, τόσο φευγαλέα) πολύ αραιά με νερό κάθε μία βδομάδα, και αυξάνεις τη δοσολογία τις ζεστές μέρες. Τοποθετείς σε σκιερό μέρος το καλοκαίρι. Το αφήνεις να «γίνει» όταν γεμίσει με φυσιολογικό τρόπο (χωρίς πίεση) και χρησιμοποιείς ένα καινούργιο δοχείο. Ανασηκώνεις ελαφρά (πρόσεχε δεν ανακατεύεις) με αναδευτήρα κομπόστ κάθε μία εβδομάδα.
η πιο απλή λύση – αν όλο αυτό φαίνεται περίπλοκο – είναι να φτιάξεις ένα σωρό μέσα σε μια πολύ μεγάλη πλατιά γλάστρα στην οποία θα έχεις τοποθετήσει χώμα στον πάτο. εδώ τα στραγγίσματα και τα ζουζούνια είναι περισσότερα από ό,τι στην πατέντα που περιέγραψα πριν, αλλά πολύ λιγότερα από αυτά που προσελκύονται από πλαστικές σακούλες ή γλάστρες που δεν αερίζονται καλά ή είναι πολύ βρεγμένες και η κομποστοποίηση δεν πάει καλά. και αυτό το έχω εφαρμόσει ρίχνοντας μεγαλύτερες ποσότητες ξερών και μου έβγαλε κομπόστ. το μπαλκόνι βέβαια έγινε χάλια, αλλά είχε πλάκα. τα έντομα που προσελκύοντας πάρα πολύ λίγα.
koula
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:52 μμ
γενικα απο οσο εχω ακουσει διαφερει απο τι υλικο θα ειναι ο καδος
και σε γενικες γραμμες απο οσο καταλαβα ειναι δυο κατηγοριες:
α) αν τον βαλεις ας πουμε σε σκοτεινο μερος (υπογειο πολυκατοικιας/γκαραζ)
θα πρεπει να το προμηθευσεις με τα καταλληλα σκουλίκια (πού εισαι παλιοσκουλικι σημερα??? 😛 )
ωστε να γινει η κομποστοποιηση
(το κανουν αυτο στο εξωτερικο, που εχουν σε εναν χωρο του κτιριου καδους για τα διαφορα ειδη σκουπιδιων)
β) αν θα τον εχεις σε κηπο (ευαερο-ευηλιο που λενε 🙂 ) οπου θα εχει και «επαφη» με το χωμα (χωρις πατο)
——οπως λεει στο ποστ
«ένα ‘’κουτί’’ ανοιχτό απο πάνω και κάτω «—-
και στις δυο περιπτωσεις ειναι κρισιμο να ξερεις τι «επιτρεπεται» να προστεθει στον «καδο» αλλιως παει τσάμπα ο κοπος, αλλά επισης πρεπει να τονιστει οτι δεν ειναι σκουπιδοτενεκες…
δηλαδη πρεπει να ασχολεισαι καθε μερικες μερες με το να ελεγχεις πως ειναι το μιγμα και να το ανακατευεις ισως για να ειναι ομοιομορφη η κατανομη των συστατικων και να οξυγονωνεται (αναλογως με το τι σκουλικια εχεις βαλει) το χωμα…
Σε καθε περιπτωση και απλά το να μπει ο κοσμος στη λογικη του «δεν ειναι ολα τα σκουπιδια ιδια άρα τα διαχωριζω πριν τα ξεφορτωθω» ειναι πολυ σημαντικο…
koula
14 Φεβρουαρίου, 2011 12:57 μμ
to «καθε μερικες μερες» δε θυμαμαι ποσο ειναι… αλλά το καθε ποτε τα ανακατευεις λιγακι σιγουρα εχει σχεση με το τι ποσοτητα εχεις μεσα στον «καδο»…
elsa, δοκίμασέ το με μη-πλαστικη γλάστρα… με πηλινη ισως…
καλημέρες!
Γιαννκα
14 Φεβρουαρίου, 2011 1:21 μμ
καλη/μερες-σπερες
μπραβο αναρχοβλαχε πολυ ενδιαφερον post.
Απ οτι γνωριζω απο φιλους η Ελευσινα εχει να επιδειξει,σοβαρες πρωτοβουλιες περιβαλλοντικες,λογω αυξημενης επιβαρυνσης,και για την κομποστοποιηση εχει ο δημος την εποπτεια….
http://elefsinatousimera.yooblog.gr/enviroment/
anarchovlaxos
14 Φεβρουαρίου, 2011 1:28 μμ
ωραια..εχει εμπλουτιστει το κειμενο απο τα σχολια σας..βασικα και εγω ψαχνομαι ακομα..Βεβαια για μενα ειναι πιο ευκολο για εχω αυλη και με μερικες μπαλετες θα κανω δουλεια..αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι διαβασα σε ενα pdf οτι υπαρχουν δυο ειδη διαδικασιων κομποστοποιησης,η »ψυχρη» και η »θερμη»..και δεν με καλυψε η περιγραφη τους..
θα επανέλθω όταν φτιάξω τον δικό μου..χεχε
koula
14 Φεβρουαρίου, 2011 1:44 μμ
πφ, σχεδον κομ-ποστ-ο-ποιήση εγινε με τα σχόλια… 😛
τον ξέσβουρο να ακούσεις… μιλάει η πράξη 😉
ξέσβουρος
14 Φεβρουαρίου, 2011 2:33 μμ
υπάρχει άπειρο υλικό στο διαδίκτυο, αλλά δυο καλές αναρτήσεις είναι οι εξής:
Click to access combost.pdf
http://biokipos.blogspot.com/2010/08/blog-post_2949.html
επίσης, αν μπείτε στο αρχείο Γεωπονικών Σχολών και Τμημάτων ΤΕΙ που έχουν σχετικά τμήματα θα βρείτε πολλές εργασίες σχετικά με το θέμα.
βασικά είναι να μην κολλήσει κανείς με αυτό το θέμα…. 🙂
Galileo Galilei
14 Φεβρουαρίου, 2011 6:12 μμ
Έχω απορία. Ο σωρός δεν πρέπει να σκεπάζεται καθόλου; Στην φωτογραφία έχετε καπάκι.
Όχι τίποτα άλλο έχουμε και γάτες 🙂
Έχω δει σε κάποια σάιτ ππου πουλάνε έτοιμους κάδους, ότι σου πουλάνε και ασβέστη. Χρειάζεται σαν προσθήκη;
ξέσβουρος
14 Φεβρουαρίου, 2011 7:03 μμ
ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ για το ρόλο που έπαιξε το κομπόστ στην αναγκαστική απεξάρτηση της Κούβας σε επίπεδο τροφικό και ενεργειακό είναι το:
The Power of Community: How Cuba Survived Peak Oil http://www.youtube.com/watch?v=-VHt5QchfdQ&feature=related
υπάρχει και με ελληνικούς υπότιτλους, αλλά δεν ξέρω πως να το βρω
Αναρχόβλαχος
14 Φεβρουαρίου, 2011 8:46 μμ
!!!…
Kostas
8 Ιουνίου, 2013 11:31 πμ
Ρε παιδια αυτη η φωτογραφια του κομποστ που ειναι ;;;;;