Παξιμαδοποίηση

Posted on 9 Ιανουαρίου, 2011 11:05 πμ από

5


[Αναδημοσίευση]

του Στάθη

του Νίκου Κουνενή

Ώστε το πήρες επιτέλους απόφαση; Εύγε! Στρώσου λοιπόν στη δουλειά, ακολούθησε αυστηρά τις οδηγίες μου, και θα δεις ότι δεν θα μετανιώσεις.
Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Για δυο μέρες θα μείνεις μακριά από όσπρια, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά. Θα τραφείς αυστηρά με τροφές που ενισχύουν τη σκληρότητα και συνοχή των περιττωμάτων σου. Σε περίπτωση που πάσχεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενίσχυσε προληπτικά την προσπάθειά σου με αντιδιαρροικά χάπια.
Την τρίτη μέρα το πρωί απόφυγε τον καφέ και τα νεύρα. Πιές τσάι, χαλάρωσε, κάνε –προαιρετικά- ένα χλιαρό ντους. Την ώρα που θα ιππεύσεις αναπαυτικά στη λεκάνη της τουαλέτας, φρόντισε η στάση σου να επιτρέψει την πλέον αβίαστη έξοδο της πρώτης ύλης του μελλοντικού σου γεύματος.
Αν τα καταφέρεις, άφησε για λίγο το στερεό σου απόβλητο μόνο του, στον πάτο του πολύτιμου αυτού είδους υγιεινής, και ασχολήσου αβίαστα με την προσωπική σου καθαριότητα. Προσοχή: μην ξεχαστείς και τραβήξεις αυθόρμητα το καζανάκι: όλος ο κόπος σου θα χαθεί αστόχαστα.
Είσαι πλέον πανέτοιμος να αφοσιωθείς στο έργο σου. Πήγαινε στην κουζίνα, φόρεσε τα απαραίτητα γάντια, πάρε ένα ταψί και κατευθύνσου πάλι προς την τουαλέτα. Πώς; Αηδίασες κιόλας; Κι εγώ, αλλά ας μην είμαστε κιοτήδες, τόσα γίνονται γύρω μας που μας αηδιάζουν, στη μαγειρική θα κολώσουμε;
Όρθωσε, λοιπόν, το ανάστημά σου και παράλαβε το περίττωμα με απλές και προσεκτικές κινήσεις, ώστε να μην απειληθεί η ακεραιότητά του. Κατόπιν βγάλε το στον ήλιο και αποφάσισε ο ίδιος πόσο θα το αφήσεις εκεί. Αν όντως το θες παξιμάδι, βαλ’ το σε μια ημιφωτισμένη μεριά, να αποκτήσει την τραγανή ξηρότητα που του αρμόζει. Αν δεν αρκείσαι στη παραδοσιακή λαική συνταγή και αναζητάς λύσεις περισσότερο γκουρμέ, πάρε με τηλέφωνο να σου πω τι ακριβώς θα κάνεις. Διαθέτω συνταγές για λουκάνικο, σουβλάκι (με προσεκτική κοπή του περιττώματος πριν αποξηρανθεί τελείως), φακές (με τριβή του στον τρίφτη), κιμά (με άλεσή του στην κιμαδομηχανή), γύρο (με κοπή του από το ειδικό μαχαίρι), ζαμπόν, μπέικον, σοκολατίνα, τουλούμπα κ,λπ. Μέχρι και μελομακάρονα μπορείς να φτιάξεις αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος, οι γιορτές μόλις παρήλθαν.
Όποια λύση κι αν επιλέξεις τελικά- και δεν είναι ανάγκη να είναι η ίδια κάθε φορά- θα πετύχεις με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: αφ’ ενός θα λύσεις άπαξ δια παντός το πρόβλημα της δωρεάν διατροφής σου- με μια διαρκή και αέναη μετατροπή των ανεπεξέργαστων εκροών σε επεξεργασμένες εισροές και τούμπαλιν- και αφ’ ετέρου θα συμβάλεις στην προστασία του οικοσυστήματος, μειώνοντας το μερίδιό σου στην απόρριψη σκουπιδιών και βιολογικών αποβλήτων.
Αν η παραγωγή σου είναι πλούσια σε όγκο και βάρος, στείλε ανοιχτόκαρδα ένα μέρος των εδεσμάτων σου στον άρχοντα της αρεσκείας σου, συνοδευόμενο από το σχετικό ευχετικό μπιλιετάκι. Θα το εκτιμήσει δεόντως.

Αναδημοσιεύει από τον Δρόμο της Αριστεράς η Nefeli7

Τεχνική υποστήριξη Jaquou Utopie

http://wp.me/p1pa1c-5eS