Πατριωτισμός: το πρώτο καταφύγιο του απατεώνα

Posted on 9 Μαρτίου, 2010 2:32 μμ από

32


Πριν 235 χρόνια, ο υπερσυντηρητικός, ηθικολόγος, ποιητής, βιογράφος, κριτικός, Σάμιουελ Τζόνσον, εισάγει στο παγκόσμιο πολιτικό λεξιλόγιο την ιστορική φράση «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα» («patriotism is the last refuge of the scoundrel»). Μία φράση που έμελλε να συνοδεύει όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως σήμερα και που στην πολιτική των made in Greece «σοσιαλιστών» άλλαξε περιεχόμενο, καθώς πλέον ο πατριωτισμός αποτελεί το πρώτο καταφύγιο των απατεώνων.

Zaphod Beeblebrox

Την εποχή διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Β’ Καραμανλή, εκφράσεις όπως «η αλήθεια είναι…» και «είναι σε όλους γνωστό…» αποτελούσαν τη συνηθέστερη εισαγωγή σε προτάσεις που εσώκλειαν τα μεγαλύτερα ψέματα που θα μπορούσε να εκστομίζει πολιτικός και να ανεβάζει αυτομάτως τη δημοτικότητά του, αντί να ψάχνει το πλησιέστερο κλαδί να κρεμαστεί. Επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Β’ Παπανδρέου Γ’ η νέα μορφή πολιτικής απατεωνίας αποκτά πατριωτικό χρώμα, καθώς η έκφραση «είναι εθνικό καθήκον» συνοδεύει τη μεγαλύτερη ακύρωση προεκλογικού προγράμματος που έχει γίνει από κυβέρνηση στα χρονικά της «ελληνικής δημοκρατίας» (υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη, ανήκει στον πατέρα του Γεωργίου Β’ Παπανδρέου Γ’, Ανδρέα Παπανδρέου Β’, με το σχέδιο λιτότητας του 1985 το οποίο έβαλε την ταφόπλακα στην απάτη του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού των κυβερνήσεων της «Αλλαγής»).

Το ΠΑΣΟΚ έχει μακρά ιστορία στην πολιτική απάτη, την οποία ασκεί επί μία τριακονταετία με εξαιρετικές επιδόσεις και που -όπως διαφαίνεται- αποτελεί το μοναδικό κληροδότημα που αποδέχτηκε με χαρά ο ΓΑΠ από τον πατέρα του. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες από την αρπαγή (όπως αποδεικνύεται) της εξουσίας μέσω της μαζικής κοροϊδίας των Ελλήνων ψηφοφόρων, ο υιός Παπανδρέου αποφασίζει να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει στην πιο στυγνή και απροκάλυπτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Γνωρίζοντας ότι η λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ θα δυσανασχετήσει, επιστρατεύει από την αρχή αυτό στο οποίο κάθε απατεώνας (σύμφωνα με τον Τζόνσον) θα κατέφευγε στο τέλος: τον πατριωτισμό. Η κυβέρνηση των απατεώνων επικαλείται εθνικούς λόγους για να πάρει τα πλέον αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία -σύμφωνα με τη δική τους ομολογία- αποτελούν ακόμη πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες λύσεις από ό,τι θα μπορούσε το εφιαλτικά μονεταριστικό ΔΝΤ να μας επιβάλει. Η κυβέρνηση των Κουίσλινγκ τολμά να επικαλείται εθνικούς λόγους και ταυτόχρονα να επαναλαμβάνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι η χώρα έχει απωλέσει την «εθνική της κυριαρχία». Χωρίς ίχνος ντροπής. Χωρίς ίχνος τσίπας. Ο πατριωτικός κρετινισμός τους είναι τέτοιος ώστε να φτάνουν στο σημείο να αυτοαναιρούνται πλήρως καθώς βαφτίζουν εντελώς απροκάλυπτα ως «μοναδική ρεαλιστική πολιτική» το νεοφιλελευθερισμό!

———————————————————

«Έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται ένα κομμάτι της (εθνικής) κυριαρχίας μας» (Γ. Παπανδρέου, Ιαν 2010)

«Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας» (Γ. Παπανδρέου, Φεβ 2010)

«Πατριωτικό καθήκον η πάταξη της φοροδιαφυγής» (Γ. Παπανδρέου, Φεβ 2010)

«Έχουμε πόλεμο» (Γ. Παπανδρέου, Φεβ 2010)

«Εύκολα μπορείς να φέρεις βόλτα έναν λαό. Φτάνει μονάχα να του πεις ότι κινδυνεύει η χώρα και να καταγγείλεις όποιον διαφωνεί πως δεν είναι πατριώτης και πως εκθέτει τη χώρα σε κίνδυνο» (Χέρμαν Γκέρινγκ, υπαρχηγός του Γ’ Ράιχ)

«Μη ρωτάτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα σας. Ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που να έχει ποτέ κάνει η πατρίδα για εσάς». («Ελληνοφρένεια», 1/3/2010)

———————————————————

Ακόμη κι αν δεν πιστεύετε στην επανάσταση.  Ακόμη κι αν είστε αρκετά κουρασμένοι ή φοβισμένοι για να λάβετε μέρος στη μάχη των δρόμων. Ακόμη κι αν η πάλη των τάξεων σας ακούγεται αρκετά «ξύλινη», έχουμε όλοι τουλάχιστον ένα καθήκον: να προστατέψουμε τη δημοκρατία.

Το «προεκλογικό πρόγραμμα» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και οποιαδήποτε παρέκληση από αυτό, αυτομάτως καταργεί το αποτέλεσμα των εκλογών, καθιστώντας την εκάστοτε κυβέρνηση απολυταρχική. Ο δειλός και απατεώνας πρωθυπουργός, τη στιγμή που ο ίδιος επικαλείται εθνικούς λόγους, δεν προσφεύγει στις κάλπες με ανανεωμένο πρόγραμμα, βασισμένο στις «έκτακτες ανάγκες» (όπως ο ίδιος τις βαφτίζει). Αντ’ αυτού προτιμά να χρησιμοποιήσει «εθνικόφρονα» ορολογία για να κολλήσει το στίγμα του ανθέλληνα, όχι στους κομμουνιστές (οι οποίοι είναι συνηθισμένοι άλλωστε σε τέτοιο πόλεμο λάσπης επί δεκαετίες), αλλά στους ίδιους τους ιδεολογικά συνοδοιπόρους του κόμματός του: τους Έλληνες σοσιαλιστές.

Αν ο ίδιος επιθυμεί να καταλύσει το πολίτευμα στο όνομα του «πατριωτισμού», το Σύνταγμα ορίζει στο ίδιο όνομα ότι καθένας από εμάς έχει καθήκον να αντιδράσει. Ελάχιστη απαίτηση για την επάνοδο στη δημοκρατική νομιμότητα, το δημοψήφισμα. Ο λαός ας αποφασίσει από μόνος του για το σταυρό που θα κουβαλήσει και όχι ο πατριδοκάπηλος σοσιαλφασίστας που άρπαξε την εξουσία.

Ένας (ακόμη) απατεώνας στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας

«Θα είμαι πάντα ειλικρινής με τον Ελληνικό λαό, για να μπορέσουμε μαζί να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου. Δε ζητώ την ανοχή».
Ζάππειο, 4 Οκτ 09 (δηλώσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών)

«Δεν αναζητούμε άλλοθι, ούτε δικαιολογίες. Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν. Ξέρουμε καλά -το ξέρει και η αγορά- πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τα επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως η προσπάθεια θα είναι αναγκαστικά μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια. Όμως επαναλαμβάνω: Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν στο ακέραιο διότι μόνο έτσι μπορεί να ξαναλειτουργήσει η οικονομία και να βελτιωθούν σταδιακά τα φορολογικά έσοδα
Τα Νέα (3 Οκτ 09)

«Οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων ήταν η συνήθης μορφή φορολογικής αφαίμαξης που εφάρμοσε η ΝΔ. Έχω περιγράψει με σαφήνεια το πλαίσιο μιας τελείως διαφορετικής φορολογικής πολιτικής. Δίνουμε έμφαση στην αναδιανομή και δίκαιη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με μια ενιαία, προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα»
Εθνος της Κυριακής (4 Οκτ 09, σε ερώτηση δημοσιογράφου περί «τακτικής αλλεπάλληλων αυξησεων έμμεσων φόρων»)

«Ποια είναι τα μέτρα της ΝΔ; Πώς θα συμμαζέψει το χάλι που η ίδια δημιούργησε; Το μόνο που ακούσαμε είναι το πάγωμα των μισθών. Είναι αυτό πρόγραμμα για τη χώρα; Οι πόροι θα βρεθούν εκεί που τους έχασε η ΝΔ: από την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, από τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, από τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης που γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια.»
Tα Νέα (3 Οκτ 09)

«Υποστηρίζουμε ένα αποτελεσματικό δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα ώστε να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, να προστατεύεται ο καταναλωτής/δανειολήπτης και να στηρίζεται η πραγματική οικονομία.»
Ανοικτή συν/ξη in.gr (2 Οκτ 09)

«Έτσι δεσμεύομαι να κυβερνήσω και αύριο. Όπως δεσμεύομαι για πέντε νομοσχέδια, τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής μας, για να δώσουμε οξυγόνο, να ανατάξουμε την οικονομία. Να χτυπήσουμε την ακρίβεια. Να τραβήξουμε κόκκινη γραμμή στην ασυδοσία των καρτέλ. Να δώσουμε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό
Πάτρα (Προεκλογική ομιλία, Οκτ 09)

«Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, πρόσφατα, πάγωσε τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν πάνω από 1.700 ευρώ. Προφανώς, αυτοί θεωρούν ότι ο δημόσιος υπάλληλος που παίρνει 1.700 ευρώ είναι πλούσιος. Αυτό είναι για μας δείγμα μιας άλλης φιλοσοφίας.»
Ζάππειο (Συν/ξη Τύπου, 30 Σεπ 09)

«Αυτό είναι τελείως λάθος. Διότι εμείς προτείνουμε, πρώτον, να κάνουμε νοικοκύρεμα -ακόμη πιο απαραίτητο εάν είναι μεγαλύτερο το έλλειμμα- και, δεύτερον, να βάλουμε ξανά μπρος την οικονομία. Αν το έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, πάλι αυτό χρειάζεται να κάνουμε.» (Σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιηθεί το έλλειμμα ως πρόφαση για αναθεώρηση των δεσμεύσεών του, σε περίπτωση που αυτό ξεπερνά το 10%)
«Θέλω καθαρές σχέσεις, δεν χρωστάω σε κανένα, δεν θέλω να χειραγωγήσω κανένα, δεν ζητάω τίποτε από κανέναν παρά μόνο τη στήριξη και συμμετοχή των πολιτών. Και θέλω αυτό να είναι αμοιβαίο.»
Ελευθεροτυπία (28 Σεπ 09)

«Μπροστά μας, υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Εκείνον που φόρτωνε πάντα όλα τα βάρη στη μέση ελληνική οικογένεια, στους αδύναμους – και τώρα τους ζητάει να πληρώσουν κι άλλο, με πάγωμα μισθών και συντάξεων, με νέα ανέχεια. Εκείνον που έχει να δώσει μόνον θυσίες χωρίς ελπίδα, χωρίς σχέδιο αναπτυξιακό, χωρίς κανένα αύριο
Τα Βήμα της Κυριακής (27 Σεπ 09)

«Το ερώτημα δεν είναι από πού θα βρεθούν τα λεφτά για την υλοποίηση του προγράμματος των πρώτων 100 ημερών, αλλά που πήγαν τα λεφτά» … «τα έσοδα θα προέλθουν από την αναθέρμανση της οικονομίας και από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο δεν θα πληρώνουν η μεσαία τάξη και οι χαμηλόμισθοι, αλλά οι πλουσιότεροι που έχουν φορολογική ικανότητα.»
«Εγώ θέλω απλά να πω σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της κυβέρνησης, ότι δεν είδα κανένα ιδιαίτερο πρόγραμμα. Είδα πάγωμα μισθών, μείωση υπερωριών και οδοιπορικών, που αυτά τα δύο, οι υπερωρίες και τα οδοιπορικά, θα είναι περίπου 160 εκατομμύρια, αλλά με αρνητικές, αρνητικότατες επιπτώσεις στην οικονομία και στον Ελληνικό λαό.»
«Λεφτά υπάρχουν. Φορολογικό σύστημα, με αναμορφωμένη μορφή, ώστε να είναι δίκαιο, αλλά να έχουμε και περισσότερα έσοδα. Πόροι από το Κοινοτικό Πλαίσιο και από την Κοινότητα ευρύτερα.»
«Επειδή έχω ρωτήσει πολλές φορές ειδικούς πάνω στο θέμα αυτό, και εδώ στην Ελλάδα, θεωρείται ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Γι’ αυτό, εμείς έχουμε πάρει θέση για τη μη αλλαγή των ορίων ηλικίας.» (σε ερώτηση αν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης)
ΔΕΘ (Σεπτέμβριος 09)

«Το τρίτο είναι η τόνωση της αγοράς με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, μέσα στα πλαίσια αυτού του δημοσιονομικού που μας κληροδοτεί ο κ. Καραμανλής, το οποίο θα δώσει αέρα στην αγορά. Όχι πάγωμα, το οποίο θα μας βάλει σε μεγαλύτερη ύφεση. Και δεν θα έχουμε έσοδα από το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων»
Debate Αρχηγών (21 Σεπ 09)

«Τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα της Ν.Δ. οδήγησαν σε πτώση των εσόδων αντί για αύξηση. Όσο και αν κινδυνολογεί η Ν.Δ., οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά το κόστος της δικής της πολιτικής. Μια χώρα και μια οικονομία σε βαθιά κρίση, με πρωτοφανή εκτόξευση του ελλείμματος και πτώση των φορολογικών εσόδων παρά τα φορομπηχτικά μέτρα
Καθημερινή (20 Σεπ 09)

Zaphod Beeblebrox

Short Link: http://wp.me/pPn6Y-9l

Weeds – 4×07 – Yes I Can.gr