To πρόσωπο του νεο-ολοκληρωτισμού στην Καβάλα

Posted on 18 Δεκεμβρίου, 2011 6:42 μμ από

1


Έχουν γραφτεί αρκετά κείμενα-ανακοινώσεις για την πορεία ενάντια στο νεο-ολοκληρωτισμό που πραγματοποιήθηκε στις 9/12/2011 στην Καβάλα και για όσα ακολούθησαν. Αυτό που δεν έχει γραφτεί είναι μια απάντηση στις φημολογίες και την παραπληροφόρηση που επακολούθησαν, οι οποίες ήταν στοχευμένες.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το κάλεσμα της πορείας μιλούσε για μια ανοιχτή, ειρηνική, προπαγανδιστική, αυτο-περιφρουρούμενη πορεία ενάντια στο νεο-ολοκληρωτισμό, τη φτωχοποίηση και τον εκφασισμό της κοινωνίας. Μια αντίστοιχη πορεία αλλά με αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε γνωστοί και άγνωστοι Ασφαλίτες διέδιδαν στην τοπική αγορά της πόλης και όχι μόνο ότι τη μέρα της πορείας οι αναρχικοί θα κάνουν επεισόδια στην πόλη και τους προέτρεπαν είτε να κλείσουν τα μαγαζιά τους είτε να είναι προσεκτικοί και αν δε χρειάζεται να μην κατέβουν στο κέντρο. Η πορεία εκείνη είχε χαρακτηριστεί εξαρχής ως ειρηνική και προπαγανδιστική και είχε καλεστεί κόσμος διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων και διαφόρων ηλικιών. Το κάλεσμα υπέγραφαν Αντιρατσιστές/Αντιρατσίστριες καθώς την πορεία δεν τη διοργάνωναν οι αναρχικοί αλλά πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Η πορεία εκείνη είχε γύρω στα 300 άτομα και όπως ήταν αναμενόμενο δεν προκλήθηκε κανένα επεισόδιο.

Κάπως έτσι, φαίνεται, πίστευαν ότι θα κυλήσει και αυτή η πορεία οι πολίτες ενάντια στη φτώχεια και τον εκφασισμό που έκαναν το κάλεσμα. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο…διότι αν και στο κάλεσμά τους μιλούσαν για νεο-ολοκληρωτισμό, πίστεψαν ότι ο νεο-ολοκληρωτισμός λαμβάνει χώρα και επηρεάζει μόνο την πρωτεύουσα…

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 με 150-180 άτομα περίπου, ανάμεσά τους περιπου 40-50 μαθητές. Την πορεία ακολουθούσαν από πολύ κοντά 3 διμοιρίες τουλάχιστον. Εκτός από τις διμοιρίες στην πόλη υπήρχαν δεκάδες Ασφαλίτες. Ένας πολίτης μάλιστα που βρέθηκε ανάμεσά σε μερικούς από αυτούς ανέφερε ότι συζητούσαν πώς θα πετάξουν τους αναρχικούς στη θάλασσα και άλλα παρόμοια.
Όταν η πορεία έφτασε στο ύψος της κεντρικής πλατείας κάποιος πιτσιρικάς, ίσως βλέποντας το καταναλωτικό-γιορτινό πανηγύρι που συμβαίνει σε όλες τις πλατείες της χώρας, πέταξε μια στρακαστρούκα που απλώς προκαλεί κρότο και τίποτα άλλο. Μόλις η πορεία μπήκε στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, οι δυνάμεις καταστολής άρχισαν το στενό μαρκάρισμα…κάποιοι από αυτούς ενώ ακουγόταν η χριστουγεννιάτικη μουσική από την πλατεία έλεγαν ότι θα πέσει ξύλο μετά μουσικής.

Λίγα μέτρα πριν το αστυνομικό τμήμα ξαφνικά οι επικεφαλής των διμοιριών ζητά από τους διαδηλωτές να κατέβουν απο το πεζοδρόμιο και να είναι μόνο στο δρόμο, με την πρόφαση ότι οι πολίτες δεν μπορούν να περάσουν από το πεζοδρόμιο. Άραγε τόση ώρα που μέρος της πορείας και της περιφρούρησης ηταν πανω στο πεζοδρόμιο δεν ενοχλούνταν οι πολίτες; Επίσης οι πολίτες ενοχλούνταν μόνο από τους διαδηλωτές και όχι από τις διμοιρίες που είχαν καταλάβει και τα 2 πεζοδρόμια;

Ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελαν να κυκλώσουν την πορεία με το που θα περνούσε από το αστυνομικό τμήμα με σκοπό να τη διαλύσουν και για αυτό ήθελαν να κατεβάσουν τον κόσμο από το πεζοδρόμιο. Την ίδια στιγμή μιλούσε με τον επικεφαλής άτομο από την περιφρούρηση και του έλεγε εμφατικά να αφήσει την πορεία να συνεχίσει κι ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Εκείνη τη στιγμή ζητά η περίφρουρηση να σταματήσει η πορεία για να παραμείνει συμπαγής μιας και τα ΜΑΤ είχαν κολλήσει στο πίσω μέρος και είχαν αρχίσει να χτυπάνε τις ασπίδες τους με τα γκλομπ…
Δευτερόλεπτα πετάει μια στρακαστρούκα ένας πιτσιρικάς και τα ματ κινουνται πλεον προς την πορεία. Την ίδια στιγμή κατεβάζει χωρίς να σπάσει την κάμερα ασφαλείας που βρισκόταν στην τράπεζα απέναντι από το τμήμα και πλεον η επίθεση στην πορεία είχε ξεκινήσει. Χτυπήθηκαν μαθητές, μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, άλλοι έπεφταν κάτω. Για τα επόμενα 10 με 15 λεπτά εκτυλίχθηκε ενα ανελέητο κυνηγητό μέσα στην πόλη. Από δίπλα οι Ασφαλίτες που περιμέναν να περάσει η πορεία από ενα κεντρικό σημείο να φωνάζουν στους κυνηγημένους διαδηλωτές “έρχεται χούντα ρε μουνιά”…

Στο σημείο εκκίνησης της πορείας κατέληξαν ουτε οι μισοί από τους διαδηλωτές με τα ματ να τους έχουν περικυκλώσει και τον επικεφαλής να ωρύεται ότι θα περάσουν όλοι τη νυχτα στο κρατητήριο. Στην πλατεία έσπευσαν ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης -δημοτικός σύμβουλος, Α, Βέρρος και ο δήμαρχος της πόλης Κ. Σημιτσής, προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα και να επανέλθει η πόλη στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Εν τω μεταξύ και κατά τη διάρκεια του κυνηγητού και της βίας, μια κοπέλα λιποθύμησε από γκλομπιά στο κεφάλι και συνελήφθησαν 4 άτομα τα οποία χτυπήθηκαν κατά τη σύλληψη. Μπροστά στο εργατικό κέντρο μάλιστα ακούστηκε από Αστυνομικό “μη χτυπάτε, έχει κάμερες”…

Επίσης ακούστηκε ότι μαζί με αυτούς που χτυπούσαν ήταν και κάποιοι παρακρατικοί, ένας εκ των οποίων μόνο αναγνωρίστηκε εκ των υστέρων.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν αυτά που εκτυλίχθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Πληροφορίες από αξιόπιστο άτομα λένε ότι ένας ασφαλίτης χτύπησε έναν από τους συλληφθέντες, πριν αυτοί οδηγηθούν στο κρατητήριο. Οι ίδιες πηγές λένε επίσης ότι αστυνομικοί μέσα στο Τμήμα συνομιλούσαν και ανέφεραν ότι είχαν επικοινωνία με κάποιον από την παρακρατική οργάνωση Πατριωτική Κίνηση Καβάλας, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά τους ήταν έτοιμη να επέμβει για να διαλύσει την πορεία σε περίπτωση που χρειαζόταν.

Το αποκορύφωμα ήταν τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τα οποία στο σύνολό τους ή τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν επικριτικά για τον τρόπο που χειρίστηκε η Ελληνική Αστυνομία την όλη κατάσταση, υποδεικνύοντας την ως υπαίτια για τα όσα έγιναν και σε κάθε περίπτωση ως υπόλογη για αδικαιολόγητη χρήση βίας.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η Αστυνομία, επικαλέστηκε τραυματισμό αστυνομικού με ρίψη μπουκαλιού πριν ξεκινήσει την επεμβασή της. Από τα βίντεο και τις μαρτυρίες διαδηλωτών δε φαίνεται κανένα μπουκάλι να εκσφενδονίζεται ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι ο τραυματισμός έγινε αρκετά μετά αφότου ξεκίνησε η επίθεση της αστυνομίας.

Επίσης επιχειρήθηκε κάποιοι να ρίξουν το βάρος της επιθετικότητας και της άγριας καταστολής στις διμοιρίες που ήρθαν από άλλες πόλεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι σε περιόδους οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων, η κατάχρηση εξουσίας που είναι πάντα παρούσα ακόμα και στις περιόδους της “ευημερίας” ρέπει πλέον προς τον καθαρό φασισμό, ολοκληρωτισμό.

Το μήνυμα που έστειλε το Κράτος ήταν σαφές, ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας. Έστειλε όμως και ένα παραπέρα μήνυμα…όλως τυχαίως οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 2 συλληφθέντες που δεν είναι από την Καβάλα ήταν βαρύτερες από ό,τι για τους ντόπιους (Το δικαστήριο θα γίνει στις 19/1/2012).

Για τον εκφασισμό όμως των Σωμάτων Ασφαλείας δεν είναι υπόλογος μόνο ο εκάστοτε προϊστάμενος-υπουργός “προστασίας” του πολίτη αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία. Αναρωτιέμαι αν ποτέ εισαγγελέας ή άλλος δικαστικός λειτουργός βάλει στη θέση του κάποιον από όλους αυτούς που από υπερβάλλοντα ζήλο ρέπουν προς την κατάχρηση βίας και εξουσίας.

Άραγε για ποια δημοκρατία μιλάμε όταν η δημοκρατία επιλέγει “φασίστες” για να αποκαταστήσουν την τάξη; Θα μου πείτε εδώ τους έβαλε στην κυβέρνηση…

Τα ερωτήματά είναι ρητορικά και κυρίως για τους αφελείς αστούς…

ΥΓ: Επειδή κάποιοι μιλούν για φθορές που έλαβαν χώρα κατά την πορεία ως λόγο και αφορμή για την επέμβαση της Αστυνομίας. Καμιά φθορά δεν έλαβε χώρα που να μπορεί νομικά να θεμελιώσει επέμβαση της αστυνομίας. Η κάμερα της τράπεζας που κρέμασε, το επόμενο πρωί ηταν σε λειτουργία. Τα 1-2 atm που μουτζουρώθηκαν με σπρέι ήταν επισης σε λειτουργία. Όταν λοιπόν λαμβάνει χώρα μεμονωμένη μικροφθορά από μεμονωμένο άτομο σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογείται ούτε νομικά επέμβαση.

Για όλους αυτούς που μιλάνε για μικροζημιές σε μια τράπεζα, μπορώ να αντιπαραβάλλω τις δεκάδες σωματικές βλάβες έστω ελαφριές που υπέστησαν μικροί και μεγάλοι στην πορεία, αλλά αυτά δεν μπορούν να μπουν σε ζυγαριά, εκτός από εκείνους που μετράνε τα πάντα με το χρήμα. Στη χώρα που ο καπιταλισμός και ο ανταγωνισμός λειτουργούν “υποδειγματικά”, το κίνημα Occupy Wall Street δεν αναλώνεται σε μούτζες εναντίον πολιτικών, αλλά στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στη δικτατορία των τραπεζών και των αγορών… Αλλά αυτά για τους νεο-έλληνες που ομφαλοσκοπούν και δε βλέπουν τι γίνεται πέρα από το σπιτι και τη δουλειά τους είναι ψιλά γράμματα…

του j4nus

To πρόσωπο του νεο-ολοκληρωτισμού στην Καβάλα