Αντι-τρομοκρατήστε τα ΜΜΕ

Posted on 15 Δεκεμβρίου, 2011 10:01 μμ από

5


Μποϊκοτάζ διαφημιζόμενων στα ΜΜΕ που τρομοκρατούν τους εργαζόμενούς τους

Η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιάζομαι με τον «συστημικό» ακτιβισμό και θεωρώ ότι τα κινήματα καταναλωτών, εκτός ενός οριακού και επιφανειακού ελέγχου (εύκολα χειραγωγήσιμου μάλιστα) δεν προσφέρουν και πολλά, πέρα από την ψευδαίσθηση της συμμετοχής. Ωστόσο, μερικές φορές δεν είναι κακό να χρησιμοποιούνται παράλληλα διάφορα εργαλεία, ειδικά στα σημεία που πονάει το σύστημα: το κέρδος και την επικοινωνία.

Προς τι αυτός ο πρόλογος; Σήμερα το απόγευμα έπεσε μία ιδέα πολέμου τακτικής στα διάφορα «πειρατικά» ΜΜΕ που κλιμακώνουν την τρομοκρατία των εργαζομένων τους. Και ειδικότερα απέναντι στο Σκάι, που όχι μόνο αποφάσισε να σπάσει την σημερινή 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ αλλά και να δώσει εντολή σιγής ασυρμάτου στον τομέα ενημέρωσης χθες το βράδυ.

Η ιδέα αυτή χτυπά και τα δύο σημεία που αναφέρονται στην εισαγωγή: και στο κέρδος και στην επικοινωνία. Με λίγα λόγια, αντί να μποϊκοτάρουμε τον ίδιο το σταθμό (σ.σ. ούτως ή άλλως από μόνη της η ακροαματικότητα/τηλεθέαση/επισκεψιμότητα/κυκλοφορία δεν λέει τίποτε), μποϊκοτάρουμε τις διαφημιζόμενες εταιρείες στο πρόγραμμά του. Αρκεί και μόνο μία αρνητική εκστρατεία στις εταιρείες που διαφημίζονται εκεί, για να δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στην εικόνα όσο και τη συνεργασία του μέσου με τους πελάτες του.

Η απόσυρση διαφημιστικών πακέτων, ή απλώς και η απειλή για αποζημίωση, αποτελούν το μεγαλύτερο εφιάλτη σε αυτές τις πολύ ζόρικες εποχές για τα διαφημιστικά έσοδα. Οι δε διαφημιζόμενοι πελάτες θα πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο της αρνητικής προβολής όταν επενδύουν με μόνο κριτήριο την ακροαματικότητα τους και όχι το περιεχόμενο ή τις πρακτικές του μέσου.

Πιστεύω ότι η ιδέα, και μόνο με τη διάδοσή της, θα μπορούσε να έχει κάποιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον πάνω στο απύθμενο θράσος των αχαλίνωτων μεγαλοαφεντικών, καναλαρχών, εφοπλιστών και εργολάβων.

Ξεκινώ λοιπόν με την τετράδα διαφημιζόμενων στην απογευματινή ενημερωτική εκπομπή, προϊόν απεργοσπασίας, του ραδιοφωνικού Σκάι:

  • Τράπεζα Millennium
  • Καταστήματα Μουστάκας
  • Athens Metro Mall
  • Αρχιμήδης-Νεονάκης Α.Ε.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημάνω, ότι χθες με απόφαση της διοίκησης του σταθμού, διακόπηκε η ενημέρωση για δώδεκα ώρες, σε απάντηση της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ. Επρόκειτο δηλαδή για μία μορφή λοκ άουτ. Αντί της τρέχουσας ενημέρωσης, ο κ. Αλαφούζος αποφάσισε να προβάλλει σε μία ακόμη επανάληψη την γελοιωδέστατη αγιοποίηση της συμμορίας του Εφραίμ. Επιπλέον, σήμερα όλη την ημέρα μεταδίδει κανονικότατα ενημερωτικές εκπομπές παρόλη την 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ στο σταθμό.

Προφανώς το παράδειγμα μπορεί να επεκταθεί και στα υπόλοιπα «μαγαζιά ενημέρωσης» που εκμεταλλεύονται αδίστακτα μισθωτούς ή -ακόμη χειρότερα- τα λεγόμενα «μπλοκάκια». Σκεφτείτε το…