Πλήρης ενημέρωση για τη σύλληψη του blogger & ακτιβιστή Menacius (updated)

Posted on 8 Δεκεμβρίου, 2011 5:16 μμ από

8


Γράφει ο Χρήστος Σύλλας 

16:13 Λίγο πριν τις 14.30 ο Menacius αφέθηκε ελεύθερος από την εισαγγελία. Eξακολουθεί να κατηγορείται για διατάραξη της ειρήνης που αποτελεί πλημμελημα. Eπιπλέον αφέθηκαν ελέυθεροι 3 γερμανοί, 1 ισπανός κι ένας πορτογάλος  με εγγύηση ενω οι υπόλοιποι υπό τον όρο να παρουσιάζονται σε αστυνομικό τμήμα.

Στις συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η αστυνομία προέβη σε 21 συλλήψεις και 46 προσαγωγές. Μεταξύ των συλληφθέντων που παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου ήταν ο Α.Δ., συνδιαχειριστής της διαδικτυακής τηλεόρασης Omnia TV και μέλος της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, γνωστός στο twitter με το ψευδώνυμο Menacius.

H υπόθεση έχει έντονο ενδιαφέρον, επειδή υπάρχουν πολλά τεκμήρια για τον δημοσιογραφικό ακτιβισμό του Menacius, τόσο από δημοσιεύματαόσο και από τις μαρτυρίες φίλων και συντρόφων του. Επίσης χρειάζεται να ιδωθεί στο πλαίσιο της αυξανόμενης αστυνομικής καταστολής των τελευταίων χρόνων παράλληλα με την επισημοποίηση του πρόσφατου, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο, «δόγματος» της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο συνοψίζεται ως εξής: «Όχι προκλήσεις» – «προληπτικοί έλεγχοι» και «προληπτικές προσαγωγές» – «μηδενική ανοχή».( βλ. εδώ ).

Μεταξύ των εργαλείων του δικτύου πληροφόρησης που έχει στηθεί για την υπόθεση του Μenacius είναι: ΣτοΤwitter το hashtag #freemenacius, η διαδικτυακή τηλεόραση OmniaTV, το διαδικτυακό ραδιόφωνοRadiobubble.gr, o Παραλληλογράφος και το Athens Indymedia. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει έκκληση από το Twitter προς το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας να ασχοληθεί με την υπόθεση, αλλά και επισήμως μέσα από την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Τα γεγονότα

O Μenacius την Τετάρτη, όπως πληροφορεί η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ενώ «εξήλθε για να καλύψει τα γεγονότα στο πλαίσιο της δουλειάς πληροφόρησης της διαδικτυακής εναλλακτικής τηλεόρασης ΟΜΝΙΑ TV», συνελήφθη, […] με την κάμερα και το υλικό του να έχει κατασχεθεί και να του αποδίδονται οι εξωφρενικές κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράβαση του νόμου περί όπλων (για πέτρες) και συμμετοχή σε ομάδα που πετούσε μολότωφ καθώς και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών».

Αφού κρατήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Γενική Διεύθυνση Αττικής, την Πέμπτη η μεταγωγή του μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες στο κτίριο 16 της εισαγγελίας στην Ευελπίδων καθυστέρησε, σύμφωνα με την υπάρχουσα ενημέρωση, για περίπου τρεισήμιση ώρες. To Omnia TV μεταδίδει:

>>> «Ενώ η αρχική ενημέρωση είναι οτι 14:30 με 15:00 οι συλληφθέντες συμπεριλαμβανομένου του φίλου και συνεργάτη @menacius, θα μεταχθούν απο τη ΓΑΔΑ με προορισμό το κτίριο 16 της εισαγγελίας στην Ευελπίδων, μαθαίνουμε πως θα τους πάνε πρώτα από την σήμανση στη Λεωφόρο Καβάλας. Λες και στη ΓΑΔΑ δεν υπάρχει σχεδόν ένας ολόκληρος όροφος για να σημαίνουν όσους περνούν από εκεί με μελάνια και φυλακιστικά ενσταντανέ. Τελικά οι συλληφθέντες έρχονται στην Ευελπίδων ώρα 18:00 περασμένη, δεμένοι πισθάγκωνα με συνοδεία βαριεστημένων ΥΜΕΤατζίδων…»

>>> «Η ομάδα των ΥΜΕΤ στάθηκε μπροστά από την είσοδο του κτιρίου. Η δικηγόρος μας πληροφόρησε πως δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να επιβάλει το κλείσιμο της εισόδου του πρωτοδικείου από τα ΥΜΕΤ.

Στις 21:00 περίπου, είχαμε την πληροφορία πως ακόμα οι συλληφθέντες δεν είχαν περάσει από τον εισαγγελέα και πως διεκπεραίωνε τις πρωινές υποθέσεις. Πρώτοι που προχώρησαν στον εισαγγελέα μετά τις22:00 περίπου ήταν οι ανήλικοι συλληφθέντες. Οι δικηγόροι μας ενημέρωσαν πως ο εισαγγελέας έκανε κήρυγμα στα ανήλικα παιδιά. Αργότερα από φίλο ενός από τους συλληφθέντες πληροφορηθήκαμε πως ο εισαγγελέας είπε στο παιδί «εσύ κατέστρεψες το κράτος»».

Οι κρατούμενοι θα παραμείνουν στη ΓΑΔΑ τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή. Στους περισσότερους συλληφθέντες έχουν φορτώσει με κατηγορίες συμμετοχής σε ομάδα που πετούσε πέτρες και μολότωφ. Οι κατηγορίες είναι όλες κακουργηματικές. Οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια, καταγράφηκαν τα στοιχεία τους, όρισαν δικηγόρους και θα απολογηθούν την Παρασκευή στις 9:30 το πρωί –  χωρίς να καλέσουν μάρτυρες διότι είναι πολλοί οι κρατούμενοι.
Με πληροφορίες από OmniaTv


Δημοσιεύτηκε στο radiobubble