Λ. Βατικιώτης

1ο ΜΕΡΟΣ: Μνημόνιο

Το Μνημόνιο υπήρξε πρωταρχική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, από το 2009, και η αιτία να γκρεμιστούν οι κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Έφερε την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν, χωρίς να έχει καν πείσει τις «αγορές». Με την εφαρμογή του, τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων, με την προϋπόθεση ότι αυτά πηγάζουν από το λαό. Η αστική τάξη, έως και την ακροδεξιά, το στηρίζει, καθώς αυτό εξυπηρετεί τις επιθυμίες της όπως τις εκφράζει σταθερά εδώ και χρόνια.

_____________________________________________________

2ο ΜΕΡΟΣ: Ευρωομόλογο – Αναδιάρθρωση

Από μόνη της η συζήτηση για οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης σημαίνει ότι το Μνημόνιο απέτυχε ως προς τις προφάσεις του. Η φημολογούμενη επαναγορά του χρέους μεταφράζεται σε κρατικοποίησή του, ενώ και η υποστήριξη του ευρωομόλογου από την Αριστερά κινδυνεύει να αποτελέσει επανάληψη του λάθους του Μάαστριχτ. Η Γερμανία ορίζει τους όρους του, θέτοντας απαράβατες προϋποθέσεις συνταγματικού χαρακτήρα με το Σύμφωνο Ανταγωνισμού.

_____________________________________________________

3ο ΜΕΡΟΣ: Παύση πληρωμών – Επιτροπή Χρέους (ΕΛΕ)

Η χρεωκοπία είναι δεδομένη με αυτήν την πορεία. Η παύση πληρωμών με λαϊκούς όρους θα ανακουφίσει τα δημόσια οικονομικά χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στις κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες υπολείπονται των δημόσιων εσόδων, ακόμη και τώρα που υπάρχει τεράστια φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου. Ιστορικά, ο λογιστικός έλεγχος του χρέους είναι λαϊκό αιτημα: Να ανοίξουν τα βιβλία του χρέους να μάθουμε πού χρωστάμε, πόσο και με ποιους όρους.

_____________________________________________________

4ο ΜΕΡΟΣ: ΕΛΕ – Απεχθές χρέος – Έξοδος από το ευρώ

Απεχθές το χρέος που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του λαού. Μπορεί η ΕΛΕ να μην ανατρέπει τον καπιταλισμό, αλλά σηματοδοτεί μία τεράστια μετακίνηση φορτίου στο ισοζύγιο της ταξικής πάλης. Διαψεύδεται ο Συνασπισμός στην άποψη ότι το ευρώ θωράκισε την ελληνική οικονομία. Η έξοδος από την ευρωζώνη θα αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία, αρκεί να υπάρξουν πολιτικές για την ελάφρυνση των λαϊκών βαρών. Ούτε η έξοδος από το ευρώ, ούτε η παύση πληρωμών θα μας αποκόψουν από τις αγορές.

_____________________________________________________

5ο ΜΕΡΟΣ: Κρίση και Αριστερά Διεθνείς εξελίξεις

Η κοινοβουλευτική αριστερά δεν στήριξε την «Πρωτοβουλία Οικονομολόγων» για την έξοδο από το ευρώ.

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει την οικονομική και παραγωγική τους ηγεμονία και η επιρροή τους στηρίζεται κυρίως στην πολεμική μηχανή τους. Ο ακήρυχτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος θα οξύνει τις πολιτικές αφαίρεσης κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων.

_____________________________________________________

Συνέντευξη: Κωστής Αναγνωστάκης, Πέτρος Παπαθανασίου

Λήψη Εικόνας: jaquou utopie

Μοντάζ: risinggalaxy

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά τον Μάη του 1968.

Σπούδασε στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και είναι διδάκτορας (Μάρτιος 2008) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διδακτορική του διατριβή (που αξιολογήθηκε ομοφώνως με άριστα) αφορούσε την παγκόσμια οικονομία κι ειδικότερα τις αιτίες της οικονομικής κρίσης του 1970. Άπταιστα γνωρίζει δύο γλώσσες: Αγγλικά και Ισπανικά.

Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 1991, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνών και παγκόσμιας οικονομίας. Γράφει στην εφημερίδα Πριν και στα περιοδικά Επίκαιρα και Μετροπόλιταν. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιογραφικές αποστολές σε περισσότερες από 15 χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής. Στο παρελθόν  έχει εργαστεί στις εφημερίδες Ημερησία (υπεύθυνος ύλης του εβδομαδιαίου ενθέτου Τετράδια της Οικονομίας), Το Παρόν καθώς και σε άλλα έντυπα. Το 2009 είχε την ευθύνη της εκπομπής Στάσου τοπικά δες παγκόσμια στον τηλεοπτικό σταθμό της Δυτικής Ελλάδας, Super B. Επίσης είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Ουτοπία.

Δύο φορές (2007, 2010) έχει εκλεγεί στη Συνέλευση Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

7 Responses “Λ. Βατικιώτης” →
  1. Τελικά ένα το συμπέρασμα: οι δύο ληστοσυμμορίες και κυρίως το πα»σο»κ ζημίωσαν τη χώρα περισσότερο από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν υπάρχει ούτε καν ίχνος τιμωρίας γι’ αυτούς…

    Απάντηση
  2. τι είναι ο άνθρωπος, ένα μυρμήγκι. εργασία , μαζεύει για να ζήσει και έρχεται ένας μυρμηγκοφάγος και τα ρουφάει όλα!

    Απάντηση
  3. Γιατί η ακουστική των βίντεο είναι τόσο χάλια ακουστικά;

    Απάντηση
  4. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΛΑ..ΟΛΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ

    Απάντηση
3 Trackbacks For This Post
  1. «To PSI δικαιώνει την Ε.Λ.Ε.» « //ΠαραλληλοΓράφος//

    […] Συνέντευξη Λ.Βατικιώτη στον //γράφο (Φεβρουάριος 2011) […]

  2. Παρέμβαση στο κατάστημα Metropolis στο Mall και πορεία μέσα στο εμπορικό κέντρο

    […] Λ. Βατικιώτης […]

  3. Επίθεση Χρυσής Αυγής κατά μετανάστη - κυριακάτικο σχολείο μεταναστών

    […] Λ. Βατικιώτης […]

Σχολιάστε