Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Posted on 31 Οκτωβρίου, 2016 3:24 μμ από

15


xa2Σήμερα το πρωί, ξεκίνησε στο Εφετείο η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά την επίθεση του τάγματος εφόδου της Χρυσης Αυγής στους εργάτες του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.  Η σημερινή μαρτυρία του επικεφαλής του σωματείου μετάλλου Σ. Πουλικόγιαννη είναι ενδεικτική όχι μόνο για τον τρόπο δράσης της ΧΑ και τους στόχους της αλλά και για το ρόλο της αστυνομίας σε αυτές τις επιθέσεις, αφού το ίδιο ακριβώς μοτίβο εμφανίζεται και σε όλες τις άλλες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ που έχουν εξεταστεί στο δικαστήριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες των εργατών του ΠΑΜΕ, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν ήταν το αποκορύφωμα μιας οργανωμένης προσπάθειας της ΧΑ να πετάξει το σωματείο μετάλλου έξω από τη ζώνη. Ο Σ. Πουλικόγιαννης κατήγγειλε ότι είχε πληροφορίες για συνάντηση της ηγεσίας της ΧΑ με εργολάβους που δραστηριοποιούνται στη ζώνη, ένα χρόνο πριν την επίθεση, και στην οποία σύμφωνα με όσα του μεταφέρθηκαν, προτάθηκε στην ηγεσία της ΧΑ μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου  να εξαφανιστεί το σωματείο. Ακολούθησε η προσέγγιση εργατών από στελέχη της ΧΑ και το γνωστό βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Λαγός και άλλα στελέχη της ναζιστικής συμμορίας (Παναγιώταρος, Μίχος κ.α.), μαζί με δεκάδες φουσκωτούς και ορισμένους εργαζόμενους της ζώνης να συνομιλούν για την ανάγκη ίδρυσης νέου σωματείου που «μαζί με τους εφοπλιστές μας» θα αλλάξει την κατάσταση στο λιμάνι. Ο Λαγός στο συγκεκριμένο βίντεο δεσμεύεται ότι η ΧΑ θα έρθει στο σωματείο μετάλλου και εξαπολύει απειλές («οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν»), προαναγγέλoντας στην ουσία τη δολοφονική επίθεση που ακολούθησε μερικές ημέρες αργότερα.

Ενδιαφέρον επίσης είχε η μαρτυρία του επικεφαλής του σωματείου για το ρόλο της ΕΛΑΣ αφού σύμφωνα με τη μαρτυρία του, τόσο πριν όσο και μετά την επίθεση, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ βρισκόντουσαν σε κοντινή απόσταση και είχαν πλήρη εικόνα της επίθεσης των χρυσαυγιτών με ρόπαλα, πέτρες, στυλιάρια με καρφιά και βίδες ακόμη και αυτοσχέδιο τσεκούρι. Οι αστυνομικοί αποφάσισαν τελικά να προσεγγίσουν τα θύματα μόνο μετά την απομάκρυνση του τάγματος εφόδου που, όπως και στη περίπτωση των Αιγύπτιων αλιεργατών, έγινε με συγκροτημένο τρόπο και κατόπιν παραγγέλματος του επικεφαλής χρυσαυγίτη. Οι αστυνομικοί το συγκεκριμένο βράδυ δεν έκαναν καμία προσαγωγή, ούτε φυσικά σύλληψη παρά τη ρητή εντολή απο τον διευθυντή του ΑΤ Περάματος που έσπευσε στο σημείο λίγο αργότερα αλλά και τις προτροπές των γειτόνων που τους φώναζαν χαρακτηριστικά «Εκεί είναι, πιάστε τους». Η απαθής στάση των αστυνομικών μπροστά στη δράση των ταγμάτων εφόδου εξηγεί και τη μετέπειτα στάση των εμπλεκομένων αστυνομικών που κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες, κατέθεσαν ως μάρτυρες στο δικαστήριο απαντώντας σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις με αμέτρητα «δεν θυμάμαι» και «δεν είδα». Έπεσαν μάλιστα σε αμέτρητες αντιφάσεις προκειμένου να καλύψουν τις ευθύνες τους, καταλήγοντας έτσι να ξεπλένουν τους δολοφόνους της ΧΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι συνήγοροι της ΧΑ δηλώνουν διαρκώς πως οι μόνοι αξιόπιστοι μάρτυρες είναι οι αστυνομικοί, που όλως βολικώς, δεν είδαν και δεν άκουσαν ποτέ τίποτα. Οι στενές σχέσεις ΧΑ και ΕΛΑΣ πάντως φάνηκαν και σήμερα έξω από το δικαστήριο αφού ομάδα φασιστών και ΜΑΤ έδρασαν από κοινού επιχειρώντας να επιτεθούν στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας.


xa1
Η επίθεση στους εργάτες του ΠΑΜΕ όπως φάνηκε είχε ξεκάθαρη στόχευση αλλά και ξεκάθαρο σχέδιο δράσης.
Οι ίδιοι οι νεοναζί το δήλωσαν ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της επίθεσης φωνάζοντας «Η Χρυσή Αυγή κάνει κουμάντο εδώ στο λιμάνι. Εσείς τελειώσατε». Όπως ακριβώς έγινε και στις άλλες επιθέσεις, το τάγμα εφόδου οπλισμένο επιτέθηκε με στρατιωτική πειθαρχία, υπό το βλέμμα των αστυνομικών, αποχώρησε κατόπιν παραγγέλματος και συγκροτημένα. Η επίθεση προαναγγέλθηκε από βουλευτή του κόμματος και όπως αποδείχθηκε από το πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών,  έγινε εν γνώσει της υπόλοιπης ηγεσίας της ΧΑ που ενημερώθηκε και τελικά έδωσε την έγκριση της τηρώντας πιστά την ιεραρχία. Οι διάλογοι που δημοσιεύτηκαν από την ΕΦΣΥΝ είναι χαρακτηριστικοί, «γαμήσαμε τα κουμμούνια απόψε, τους μακελέψαμε», «τους τρέχουν οι δικοί μας τώρα». Χαρακτηριστική επίσης και η πάγια τακτική της ΧΑ να διαψεύδει τα πάντα, να αρνείται ότι οι επιτιθέμενοι ή ακόμη και οι συλληφθέντες είναι μέλη τους και γενικώς η τακτική του θρασύδειλου συμμορίτη που έχει μάθει να δρα μόνο στα σκοτάδια. Έτσι και σε αυτή την επίθεση, η ηγεσία της ΧΑ αρχικά αρνήθηκε κατηγορικά την εμπλοκή μελών της και μόνο μετά τη δημοσίευση διαλόγων του Λαγού με τον νυν πυρηνάρχη Πειραιά Δεβελέκο και τον πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη, ομολόγησαν ότι υπήρξε εμπλοκή μελών τους. Ακόμη και τότε όμως προσπάθησαν με γελοία επιχειρήματα να κάνουν το άσπρο-μαύρο παρουσιάζοντας τους θύτες ως θύματα. Αδιάψευστος όμως μάρτυρας των πραγματικών γεγονότων είναι η ίδια η ομολογία του Λαγού που σχεδίασε την επίθεση θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια στο Πέραμα») αλλά και οι αλλεπάλληλες κλήσεις μεταξύ του επικεφαλής του του τάγματος εφόδου με τον Λαγού και του τελευταίου με άλλα μέλη της ηγεσίας της ΧΑ, πριν και μετά την επίθεση.

Καθώς προχωρά η δίκη της ΧΑ γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρος ο χαρακτήρας της ναζιστικής συμμορίας. Ως εργαλείο του συστήματος έδρασε δολοφονικά ενάντια σε εργάτες, μετανάστες και ανθρώπους του  κινήματος. Επιχείρησε να σπείρει τον φόβο και να διασφαλίσει ότι κάθε φωνή αμφισβήτησης θα σιωπήσει για χάρη των εργολάβων και των εφοπλιστών που τους χρηματοδότησαν και τους βοήθησαν να ανέλθουν πολιτικά. Η προσπάθεια τους να εξαφανίσουν με τη βία ένα σωματείο πήγαινε χέρι χέρι με την προσπάθεια τους να στήσουν εργοδοτικά σωματεία και γραφεία ευρέσεως εργασίας «μόνο για έλληνες» με μεροκάματα πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα. Η ΧΑ ήταν και παραμένει μαντρόσκυλο της εξουσίας που τους κάλυπτε προκλητικά όλα αυτά τα χρόνια και αναγκάστηκε να τους «αδειάσει» (μερικώς) μόνο όταν κατάλαβαν οτι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο τους και γίνεται πλέον επικίνδυνη και για τους ίδιους. Η παρουσία αντιφασιστικών συλλογικοτήτων, οργανώσεων, φορέων και σωματείων στη δίκη είναι επιβεβλημένη, ειδικά από τη στιγμή που η δική μεταφέρθηκε στο Εφετείο και γίνεται με την παρουσία δεκάδων μελών της ΧΑ που σε κάθε συνεδρίαση βρίζουν, απειλούν και επιχειρούν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας στο δικαστήριο.

Η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για αύριο, 01.11.2016.

 

Για την ανάρτηση -xtremyst-
Shortlink: http://wp.me/p1pa1c-jQt