του Καπυμπάρα
Μια από τις αρετές που διαχρονικά έχει υμνήσει -αλλά σπάνια έχει τιμήσει- η αριστερά στην ιστορία της είναι αυτή της αυτοκριτικής. Στο μπλογκ αυτό μπορούμε να περηφανευτούμε ότι δεν είναι σπάνιες οι στιγμές αυτοκριτικού αναστοχασμού. Μία από αυτές φιλοδοξούμε να είναι και το άρθρο που ξεκινήσατε να διαβάζετε.
Συχνά η αριστερά, και ειδικότερα αυτή με κομμουνιστική αναφορά, εγκαλείται τόσο από αντίπαλους, όσο και από καλοπροαίρετους συνομιλιτές, φίλους και συνοδοιπόρους, ότι ρίχνει όλο το βάρος της παρέμβασής της στις μεγάλες αφηγήσεις, επιχειρώντας την έφοδο στον ουρανό και παραγνωρίζει ή υποτιμά τα ζητήματα της καθημερινότητας και των δυσκολιών της. Μία από αυτές, πολύ ειδική στο χαρακτήρα της, αλλά που μπορεί να αποτελέσει αυτό που αποκαλεί ο ιμπεριαλιστής εχθρός «case study» και να επιτρέψει να εξάγουμε χρήσιμα μεθοδολογικά συμπεράσματα ευρύτερης αξίας, αποδεικνύοντας ότι η φαντασία, η ιδεολογική τόλμη και η επινοητικότητα είναι χρήσιμα όπλα στη φαρέτρα της μαρξιστικής-λενινιστικής επιχειρηματολογίας, καθιστώντας το λόγο μας πιο προγραμματικό και θελκτικό, είναι και αυτή που αναδεικνύεται από το παράδειγμα που θα αναλυθεί στις γραμμές που ακολουθούν.
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, νέοι γονείς, που με τόλμη στον καιρό της κρίσης έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις ζωές τους και να δημιουργήσουν υγιείς προλεταριακές οικογένειες, μαζί με τα προβλήματα του βιοπορισμού, να αντιμετωπίζουν και άλλα, ιδεολογικού και διλημματικού χαρακτήρα. Όντας κομμουνιστές και άθεοι διαλεκτικοί υλιστές, βρίσκονται μπροστά στο πρόβλημα να πιέζονται από γονείς ή πεθερικά που ηγεμονεύονται από αστικά ιδεολογήματα να μην προχωρήσουν σε απλή ονοματοδοσία των παιδιών τους, αλλά να τα βαφτίσουν στην ορθόδοξη εκκλησία. Πώς λοιπόν, οι σύντροφοι αυτοί, που δεν είναι και λίγοι στον αριθμό, θα κατορθώσουν να κρατήσουν ψηλά τα κόκκινα λάβαρα της μαρξιστικής-λενινιστικής ιδεολογίας και να μην τα κυλήσουν στις λάσπες, αλλά ταυτόχρονα να μη διασπάσουν την οικογενειακή αλληλεγγύη, που αν θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα διαλεκτικά, εκτός από γέννημα ενός αντιδραστικού θεσμού είναι ταυτόχρονα το τελευταίο αποκούμπι του λαού μας στους δύσκολους καιρούς μας;
Μια αριστερά που έχει αποτινάξει την παλιά σκουριά του δογματισμού και γνωρίζει τα όρια του επιτρεπτού συμβιβασμού (που διακρίνεται με σαφήνεια από το επικίνδυνο δηλητήριο του οπορτουνισμού) οφείλει να προτείνει στα μέλη της λύσεις. Μέσα από εξαντλητικό εσωκομματικό διάλογο στις γραμμές του μπλογκ, με βάση τις συλλογικές ιδεολογικές μας επεξεργασίες και αξιοποιώντας τη διεθνιστική εμπειρία, δικαιούμαστε να ισχυριστούμε ότι στο παραπάνω πρόβλημα έχουμε να προσφέρουμε την κατάλληλη λύση.
Βαφτίσια στο ξωκλήσι του Άη-Στάλη
Στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη το λένε όσοι θέλουν να ξεχάσουμε), υπάρχει μια εκκλησιά απομηνάρι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, αφιερωμένη στον Στάλιν, τον Πατερούλη και ηγέτη στην πάλη για την αντιφασιστική νίκη των λαών στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχει εκεί μάλιστα και μια εικόνα βυζαντινής τεχνοτροπίας -της ρούσσικης σχολής- του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς. Η λαϊκότητα που εκπέμπει η αφελής ίσως, αλλά πάντως άδολη, αυτή εκδήλωση λατρείας, είναι ικανή να λυγίσει και τον πιο αταλάντευτο κομμουνιστή! Δεν θα ήταν, ρωτάμε, εξαιρετική ιδέα να ιδρυθεί και στον τόπο μας μία -και γιατί όχι και περισσότερες- εκκλησιά αφιερωμένη στη μεγάλη αυτή μορφή του κομμουνιστικού κινήματος; Οι νέοι γονείς θα μπορούσαν να παραχωρήσουν στους γονείς τους τη χαρά να δουν το εγγονάκι τους να βαφτίζεται σύμφωνα με το ορθόδοξο τυπικό σε μια απ’ αυτές τις εκκλησιές, θέτοντάς τους ως όρο απαράβατο, το βρέφος να πάρει το όνομα του Στάλιν τιμώντας τη μνήμη και το έργο του. Δεν θα ήταν υπέροχο να μεγαλώσει μια γενιά μικρών Ιωσήφ, που το όνομά τους να σφραγίσει και την πορεία τους στη μελλοντική κομματική ζωή; Τί πιο όμορφο! θα απαντούσαμε εμείς.
Σταλινούγεννα
Στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να προεκτείνουμε το συλλογισμό μας και να προτείνουμε και άλλες γόνιμες λύσεις που ανοίγουν δρόμους και σε άλλα καθημερινά προβλήματα. Επηρεασμενοι από το κλίμα των ημερών, της συγκυρίας των Χριστουγέννων, θα αναρωτιόμασταν φωναχτά: Δεν είναι πραγματικά κρίμα να μη συμμετέχουν οι κομμουνιστές στο πανηγυριώτικο κλίμα των γιορτών των Χριστουγέννων και να κατηγορούνται από τα λαϊκά στρώματα ως ακοινώνητοι και μπουντρούχοι αναπαράγοντας το στερεότυπο του σοβαροφανούς και αγέλαστου κομμουνιστή;
Θα μπορούσαν οι ναοί του Στάλιν, απαντάμε, να γιορτάζουν δίπλα στη γιορτή της γέννησης του Υιού και τη γιορτή της γέννησης του Πατερούλη που τυχαίνει να πέφτει στις 24 του Δεκέμβρη, συμπληρώνοντάς την και με την γιορτή του Αγίου Ιωσήφ στις 26 του μηνού και φτιάνοντας ένα υπέροχο γιορταστικό τριήμερο. Θα μπορούσαν να οργανώνονται γιορτές και πανηγύρεις των Σταλινουγέννων στις περιβόλους των Άη-Στάληδων, πραγματικά λαϊκά γιορτάσια, όπου οι προλετάριοι θα μπορούν με υπομονή να στέκονται χωρίς μικροαστική ανυπομονησία για ώρες στην ουρά, μπροστά από πάγκους απ’ όπου θα λαμβάνουν κόκκινα κουπόνια, που θα μπορούν να ανταλλάζουν χαρούμενοι, αφού σταθούν στις ουρές μπροστά από άλλους πάγκους, με αναμνηστικά με τη μορφή του Πατερούλη, γλυκίσματα, σταλινουγιεννιάτικες κάρτες ή απεικονίσεις της σταχανοβίτικης ζωής και της πλέριας ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων στα πενταετή πλάνα, προπονούμενοι έτσι, για την τίμια σοσιαλιστική ζωή του μέλλοντός μας.
Κάλαντα
Ενώ στις 23 του Δεκέμβρη χαρούμενες παρέες νέων πρωτοπόρων με κόκκινα φουλάρια και δημοτικά μουσικά όργανα (άφου ότι είναι βαθιά εθνικό είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο) θα μπορούσαν να περνούν από κάθε λαϊκό σπίτι και να ψέλνουν με τις παιδικές φωνούλες τους τα κάλαντα των σταλινουγέννων, πουλώντας ταυτόχρονα και κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, ερχόμενες έτσι από τρυφερή ηλικία σε μια πρώτη επαφή με τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία και στράτευση, τη δουλειά πόρτα-πόρτα και την κομματική αγκιτάτσια και προπαγάνδα, και μάλιστα με τρόπο που να αρμόζει στην ηλικία τους. Οι στίχοι των πρωτότυπων αυτών καλάντων θα μπορούσαν να είναι κάπως έτσι:
Άγιος Στάλιν έρχεται
και δε μας καταδέχεται
από – από τη Γεωργία
προλετά – προλετάρια κυρία
*
βαστά δρεπάνι και σφυρί
και μια σημαία κόκκινη
σφυρί -σφυρί και το δρεπάνι
τους φασί – τους φασίστες να ξεκάνει
(ή εναλλακτικά σε κρίσιμους εσωκομματικά καιρούς)
κρατάει κόλλα και χαρτί
στην Κεντρική Επιτροπή
χαρτί – χαρτί και καλαμάρι
δες και με – δες και με το παλικάρι
*
το καλαμάρι διέγραφε
και τους εχθρούς ξαπόστελνε
μακρυά – μακρυά στη Σιβηρία
στη σωστή -στη σωστή τη συγκυρία
-χρόνια πολλά και καλά σύντροφε/συντρόφισσα!
-και του χρόνου παιδιά, με τη νίκη!
Δε θα ‘ταν άσχημο κάθε μέλος να αναλαμβάνει την υποχρέωση να στολίζει σταλινουγεννιάτικο δέντρο με σφυροδρέπανο ή κόκκινο αστέρι στη κορυφή του και στη θέση της φάτνης να έχει ένα κτήριο – κουτί, ξύλινο ή από ελενίτ, σκεπασμένο με μπαμπάκι, που να συμβολίζει τα αγέραστα χιόνια της Σιβηρίας, της Καμτσάτκας, της νήσου Σαχαλίνης ή οποιασδήποτε άλλης αξέχαστης γωνιάς της προδομένης Μεγάλης Σοβιετικής Πατρίδας.
Πολλά μπορεί να προτείνει κανείς αν έχει δημιουργική φαντασία και επιθυμεί να τη θέσει στην υπηρεσία της υπόθεσης του αγώνα για το σοσιαλισμό/κομμουνισμό, ατσαλώνοντας τους δεσμούς μας με τα λαϊκά στρώματα και -γιατί όχι;- θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας δικιάς μας απελευθερωτικής, και όχι αλλωτριωτικής, αυθεντικής λαϊκής παράδοσης του μέλλοντος…
__________________________________________________________________________
Сортлинк: http://wp.me/p1pa1c-jLX
L’Enfant de la Haute Mer
24 Δεκεμβρίου, 2014 10:34 μμ
Камча́тский ( Καμτσάτκας)
Capybara
25 Δεκεμβρίου, 2014 12:48 μμ
Ευχαριστούμε, η διόρθωση έγινε 🙂
μανικακος
25 Δεκεμβρίου, 2014 12:39 μμ
έχω ακούσει οτι τον Άη Στάλη τον αποδέχεται ήδη απο καιρό η Ορθοδοξία (η Μαρξιστική Ορθοδοξία). Moυ το σφυριξε ένας αν/ορθόδοξος Μαρξιστής μια βραδιά σε συνάντηση στα στενά της Ιπποκράτους, αναμεσα σε προλεταριακά μεζεκλίκια και επαναστατικούς ζύθους…. 😀
υγ:να μας έχει καλά ο Αγιος 😀 😀 😀
Capybara
25 Δεκεμβρίου, 2014 12:40 μμ
Μεγάλη αλήθεια!
Πολικός Γορίλας
1 Μαρτίου, 2015 4:17 μμ
Εντάξει ρε Λαυρέντη, δεν σου πήρανε και τη δουλειά. Η «οικοδόμηση του σοσιαλισμού» εντός της (μεγαλορώσικης) σοσιαλπατρίδας, με τέτοια εργατική εξουσία, που η εργατική τάξη να ματώνει προκειμένου «να φτάσει και να ξεπεράσει» το δυτικό καπιταλισμό, με τέτοια μαρξιστική ανάλυση του ιμπεριαλισμού, που να αποκαλείς χωρίς ντροπή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο «αντιφασιστικό», παριστάνοντας από πάνω και τον καμπόσο, ενώ και οι στραβοί είδαν ότι συμμάχησες με τα πιο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, ακόμα και με το Χίτλερ τάχαμου από δεινότητα, ενώ είχες πέσει με τα μπούνια από νωρίς στην υπεράσπιση της δικιάς σου (γραφειοκρατικής) τάξης για τον εαυτό της, ξαναχωνιάζοντας όλα τα όπλα της αστικής ιδεολογίας στη φαρέτρα σου. Κι αυτά τα λέει, μάντεψε, μια «πονηρή τροτσκιστοπούλα».
Beria
25 Δεκεμβρίου, 2014 12:42 μμ
Καλήν ημέρα, άρχοντα
μεγάλε Καπιμπάρα
τι σου ‘ρθε και εσκάρωσες
μια τέτοια σαχλαμάρα;
Αντί να γράψεις τίποτα
για του λαού το χάλι
τα ‘βαλες με τον Ιωσήφ,
ξανά, μανά και πάλι
Σύντροφος Στάλιν έρχεται
και δε θα καταδέχεται
υπόψη του να πάρει
το ίδιο μικροαστικό
ανιαρό τροπάρι
Βαστά δρεπάνι και σφυρί,
τροτσκιστοπούλα πονηρή,
σφυρί με το δρεπάνι
τους κουλάκους να ξεκάνει
Κρατάει κόλλα και χαρτί
– πλειοψηφία σεβαστή
σε Κόμμα, Κεντρική Επιτροπή
κι όλη τη γη τη ρωσική
χαρτί και καλαμάρι
– γεια σου, Στάλιν, παλικάρι!
Του σοσιαλισμού όλοι οι εχθροί
της εκμετάλλευσης οπαδοί
κι όλη η συμμορία
μακρια-μακριά στη Σιβηρία
Τον θάψαν «φίλοι» και εχθροί
μ’ αυτός θα ζει αιώνια
κι ας βγάζουν το φαρμάκι τους
σε φόρουμ και σαλόνια
(Επιμύθιο – από ποίημα του Γεφτουσένκο)
Κόμμα, μου λες να μην ανησυχώ
μα εγω΄ησυχία δε δύναμαι να βρω
όσο υπάρχουνε στη γη του Στάλιν κληρονόμοι
εγώ νομίζω πως ο Στάλιν
στο μαυσωλείο βρίσκεται ακόμη.
Capybara
25 Δεκεμβρίου, 2014 12:44 μμ
Μα εγώ είμαι υπέρ. Μήπως το παράκανα και μοιάζει ειρωνικό;
μανικακος
25 Δεκεμβρίου, 2014 12:49 μμ
ο Μπέρια έχει τον Πατερούλη σαν το Κοράνι.
έπρεπε να έχεις κάνει ενα «κόμπο» λάθος για να μην προσβάλεις την τελειότητα του…
σε βλέπω απο τους πρώτους να σπάς πέτρες σε κανα εξωτικό νησί της Σοβιετικής Ενωσης 😀
catalternative
25 Δεκεμβρίου, 2014 4:45 μμ
Λόγω έλλειψης ηχητικού των καλαντων των σταλινουγέννων παρόλο που υπάρχει μεγάλη λαϊκή απαίτηση, ας βάλω τα καλαντα του Αστέρα Εξαρχειων 3:)
Beria
25 Δεκεμβρίου, 2014 1:20 μμ
Στα γκουλάγκ δεν έσπαγαν πέτρες, γιατί δεν ήταν χώροι τιμωρίας, αλλά, επαναδιαπαιδαγώγησης. Τους έστελνανκαι δούλευαν δίπλα-δίπλα με εργάτες, με το ίδιο ωράριο και τον ίδιο μισθό, σε μεγάλα έργα-υποδομές της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ένας ολόκληρος σταθμός του περίφημου Μετρό είχε χτιστεί από τρόφιμους των γκουλάγκ. Γι’ αυτό κάποιος «δυτικός» είπε πως τα μεγάλα έργα με τα οποία δοξάστηκε ο Στάλιν τα έφτιαξαν οι εχθροί του. Στα γκουλάγκ δεν πήγαινες με διοικητική απόφαση, για ιδεολογικούς λόγους, αλλά, με απόφαση δικαστηρίου για παράνομες δραστηριότητες. Και οι ποινές ήταν πέρα από ένα σαφώς καθορισμένα στην απόφαση όριο, ελαστικές, π.χ. από 3 έως 5 χρόνια, ανάλογα με τη διαγωγή του κρατούμενου και κατά πόσο ήταν έτοιμος να επανενταχθεί στη σοσιαλιστική κοινωνία.
Capybara
25 Δεκεμβρίου, 2014 2:05 μμ
Μα γι’ αυτό κι εγώ τους αποδίδω θέση ισάξια με της φάτνης.
Lavrentij
26 Δεκεμβρίου, 2014 2:06 μμ
Εκπαιδευτικές άδειες δίνανε;
Beria
25 Δεκεμβρίου, 2014 2:29 μμ
«Γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει».
loophole
25 Δεκεμβρίου, 2014 5:13 μμ
Καλά Σταλινούγεννα σ. και σ.!
Capybara
25 Δεκεμβρίου, 2014 7:28 μμ
😀 😆
lamda (@l_md_)
25 Δεκεμβρίου, 2014 11:52 μμ
Καλές γιορτές https://www.youtube.com/watch?v=bzqSzbrtTao
katy
26 Δεκεμβρίου, 2014 9:38 πμ
Είσαι λατρεία βρε Capy! 🙂
Ας θυμηθούμε όμως και τη Γέννηση ενός άλλου Θεϊκού Βρέφους…εδώ βλέπουμε να τον «ταχταρίζει» στα γόνατά του ο Πατέρας Του.
Χρόνια Πολλά σε όλους! 🙂
τσογλάνμπόυ
26 Δεκεμβρίου, 2014 10:56 μμ
Και εκπαιδευτικές δίνανε,και αναρρωτικές δίνανε και τιμητικές δίνανε.
Στο τέλος σου δίνανε και το απολυτήριο για τον άλλο κόσμο,και ήταν όλοι ευτυχισμένοι.
Κώστας
27 Δεκεμβρίου, 2014 8:36 πμ
Προσπαθώντας να λύσεις ένα υπαρκτό πρόβλημα δημιουργείς 10 Καπυμπάρα, αλλά το ίδιο έκανε και ο Αινστάιν νομίζω. 🙂 Πάντως έχει μία βάση ο συλλογισμός σου: Αφού ο άνθρωπος έχει ντε και καλά ανάγκη από το Θεό, ας του προσφέρουμε το σωστό Θεό. Δεν είναι άσχημη ιδέα.
Υγ: Για τους διαφωνούντες πιστούς να προσθέσω ότι και ο Τσε Γκεβάρα λατρεύεται ως άγιος σε κάποια μέρη της Βολιβίας. Οπότε αυτοί που δεν καλύπτονται από τις μεθόδους του Αι Στάλη που κάρφωσε το κτήνος σαν τον Αι Γιώργη, μπορούν να απευθυνθούν σε άλλη ενορία για τα γαμοβαφτίσια τους.
Παραπουστογράφος
28 Δεκεμβρίου, 2014 11:19 μμ
Δε πας να δεις αν έρχομαι ρε βλαμένο καπυμπάρα! Άντε πια ρε αγόρι μου μας τα ζάλισες. Τρόμπα. Ηλίθιε. Μπεκρή. Τρομπόνι. Σαχλαμάρα… πραγματικά κλείστε αυτή τη μαλακία τους παραπουστογράφους
xtremyst
29 Δεκεμβρίου, 2014 11:56 πμ
αγαπητό φασιστοειδές, την επομενη φορά δοκιμασε να ΜΗΝ μπεις παραλληλογραφο, να ΜΗΝ κλικαρεις καποιο άρθρο και να ΜΗΝ το διαβασεις…. αμοιβάδα.
DrAluca
29 Δεκεμβρίου, 2014 3:03 μμ
Ειχατε διαλειμμα στα γκουλαγκ και σας δωσανε ιντερνετ?
Χαμογελατε…
Capybara
29 Δεκεμβρίου, 2014 11:39 μμ
Ενοχλεί πολλούς η συνεπής σταλινική γραμμή!
τσογλάνμπόυ
29 Δεκεμβρίου, 2014 6:00 μμ
Μπα που τέτοια πολυτέλεια.
Το ιντερνετ δεν ελέγχεται εύκολα.
Κινηματόφραφο τα πήγανε λόγω των εορτών.
demoniosepasa
30 Δεκεμβρίου, 2014 6:18 μμ
Αυτο το «ατσαλώνοντας τους δεσμούς μας με τα λαικά στρώματα» είναι θεικό…εμ πατερουλικό, σταλενινκό ηθελα να πω. Οι //γραφοι δεν εχουν εικονογραφηθει ακόμη;
Χρόνια πολλά, δηλ. χρόνια σταλινενια σε όλους :))
Spin
30 Δεκεμβρίου, 2014 8:03 μμ
Το καλύτερο γιορτινό ποστ .ΕΥΓΕ !
Νικόλας
30 Δεκεμβρίου, 2014 9:02 μμ
Μια υποκειμενική θέαση του σταλινισμού περιέχει η ταινία »Ψευτης ήλιος»του Νικίτα Μιχάλκοφ(εγγονού αριστοκράτη με αρκετά καλές σχέσεις με τον τσάρο και υιού του καλλιτέχνη που έγραψε δυο φορές τους στίχους του σοβιετικού εθνικού ύμνου)που περιγράφει την αλληλεπίδραση ανθρώπων και συστήματος στην δεκαετία του 30′.
Η ταινία πήρε το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1995 και τιμήθηκε στις Κάννες,ενώ ακολουθήθηκε από ενα σίκουελ με θέμα τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση πέρα από τα εντυπωσιακά πλάνα ήταν η »ευκολία»(όπως περιγραφόταν στην ταινία)που οι ήρωες του πολέμου,μετατρέπονταν από »προδότες» στην χειρότερη περίπτωση εως αριβίστες στην χείριστη σε περίοδο ειρήνης.
Μακάρι να γινόταν κάποτε το αντίθετο,να θεωρούνταν ήρωες αυτοί που αρνούνταν τον πόλεμο(κατά το πρότυπο του Αρχιλόχου)και ακόμη περισσότερο να θαυμάζονταν για τη στάση τους εκείνοι που δεν προέτασαν το ατομικό τους σχέδιο διαβίωσης σε περίοδο ειρήνης αλλά προσπαθούσαν να υπερβούν τα στεγανά που επιτάσσει το φιλοτομαριστικό τωρινό σύστημα.Καλή χρονιά!!
Capybara
30 Δεκεμβρίου, 2014 10:14 μμ
Εμένα, αυτό που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση στην ταινία, ήταν η στάση του ήρωα, που τη στιγμή που ήταν κυνηγημένος, πίστευε πως «αν τα μάθει όλα αυτά ο Στάλιν, θα τους τιμωρήσει»…
Νικόλας
30 Δεκεμβρίου, 2014 10:44 μμ
Πράγματι,η αυταπάτη του Κοτόφ είναι αυτή ακριβώς,ίσως επειδή υπάρχει η πίστη ή η άποψη του ήρωα πως ο προσωπικός του αγώνας δεν γίνεται να προδοθεί,η εξουσία έχει όμως κάποιες φορές άλλη άποψη.
oldboy9
31 Δεκεμβρίου, 2014 10:20 πμ
Καλά, μόνο ένας Στάλιν θα μας «σώσει»!
@Νικόλας, μου άρεσε πολύ κι εμένα η ταινία.
Εύχομαι σ’ όλους σας ένα Δυνατό-2015… Ξέρετε μωρέ αυτά με ευτυχία, αγάπη & λοιπές παπαρίτσες που λένε αριστερά & δεξιά, εγώ δε τα λέω 😛
tsechos
8 Μαρτίου, 2015 11:58 πμ
Το πολύ το σταλιν σταλιν κάνει το παιδί φασίστα
marina
18 Φεβρουαρίου, 2022 12:33 πμ
Ενοχλεί πολλούς