Η Περιφέρεια Αττικής στη μάχη για την νέα οικονομία με «παλιά υλικά» και λίγη βοήθεια από τον Φούχτελ

Posted on 3 Δεκεμβρίου, 2014 1:39 πμ από

3


Οι εταίροι της "Δύναμης Ζωής" συσκέπτονται με τον Φούχτελ σχετικά με θέματα κοινωνικής πολτικής

Οι εταίροι της «Δύναμης Ζωής» συσκέπτονται με τον Φούχτελ σχετικά με θέματα κοινωνικής πολτικής

Γράφει ο Αποστόλης Φωτιάδης

Με ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση και “έμμεσα” τις συμβουλές του Φούχτελ φαίνεται να συγκροτεί το πρόταγμα της για νέες οικονομικές δομές η παράταξη της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια

Στις 14 Νοεμβρίου η «Δύναμη Ζωής» κατεβάζει εισήγηση στο 27ο περιφερειακό συμβούλιο με θέμα: Συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε Εταιρικό Σχήμα για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης Πράξης για την «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των Πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας».

Πρόκειται ουσιαστικά για έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα προσφέρει συμβουλευτικές, λογιστικές και διοικητικές υπηρεσίες σε νέες Κοιν.Σ.Επ.

Η αναπτυξιακή σύμπραξη που προτείνεται στην εισήγηση αποτελείται από δεκαεφτά εταιρίες συν την Περιφέρεια. Συντονιστής Εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ορίζεται ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ΕΕΤΑΑ

Η συνάντηση εργασίας

Η συνάντηση εργασίας

Εκτός του ότι η ΕΕΤΑΑ είναι παραδοσιακά ταυτισμένη με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση, από τον περασμένο Μάιο Πρόεδρος του φορέα έχει εκλεγεί ο Κωνσταντίνος Ασκούνης. Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρώην Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας επί δεκαέξι συναπτά έτη.

Η πρόταση της παράταξης της Ρένας Δούρου να οριστεί συντονιστής και υπεύθυνος του έργου, συνολικού προϋπολογισμού για την περιφέρεια 5.500.000 ευρώ η ΕΕΤΑΑ ακούγεται ανακόλουθη, ιδιαίτερα όταν έρχεται μετά τις δεσμεύσεις της νέας περιφερειακής αρχής για ρήξη με τα εγκατεστημένα συμφέροντα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι ως εισηγητής της πρότασης υπογράφει η Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου, στέλεχος και της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτηματικά για το πολιτικό κριτήριο και την διαύγεια με την οποία χαράσσει πολιτική η νέα Περιφερειακή αρχή πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι τέσσερις ημέρες μετά την εισήγηση, στις 18 Νοεμβρίου 2014…

Screen Shot 2014-12-02 at 12.17.52 PM“Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Κώστας Ασκούνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κος Ιωάννης Μέξης πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με επικεφαλής τον κο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ” όπως ακριβώς αναφέρεται στον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ. “Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή προτάσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα δια βίου μάθησης, περιβάλλοντος και κοινωνικής πολιτικής”.

Εάν το όραμα της Δούρου και της ‘Δύναμης Ζωής’ στην περιφέρεια για τα νέα μοντέλα οικονομίας και ανάπτυξης συναντιέται έστω και έμμεσα με τις πρωτοβουλίες του απεσταλμένου της Μέρκελ ίσως να μην μπορεί και να μην πρέπει να απαντηθεί από τώρα.

Πάντως η παρουσίαση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», που διεκδικεί το έργο ως “ένα εταιρικό σχήμα πολύπλευρο και με αντιπροσώπους όλων των χώρων του Κοινωνικού Γίγνεσθαι”, όπως αναφέρει η εισήγηση ακούγεται από τώρα κάπως ειρωνικά συνεπής.

Διαβάστε:

Εισήγηση: Συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε Εταιρικό Σχήμα για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης Πράξης για την «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των Πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας»

shortlink: http://goo.gl/c00rhb