Επίθεση και βύθιση της Κιβωτού της Γάζας #GazaArkAttacked

Posted on 29 Απριλίου, 2014 12:33 μμ από

2


[Updated]
Απαλλοτριώνει την έκτακτη αυτη εξέλιξη ο DrAluca από το site του Gaza’s Ark, με το σύντομο σχόλιο πως απ’οτι φαίνεται το εγχείρημα έτσουξε αρκετά όπως φαίνεται. Κρίμα για όσους προσπάθησαν την καταστροφή του, γιατί τελικά τίποτα δεν πέτυχαν. Το κίνημα υποστήριξης και συμπαράστασης του παλαιστινιακού αγώνα είναι μαθημένο σε τέτοιου είδους δολιοφθορές. Ακολουθεί ανακοίνωση της πρωτοβουλίας » Ένα καράβι για την Γάζα» σχετικά με το συμβάν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
«ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»

Σήμερα, Τρίτη 29 Απριλίου 2014, η Κιβωτός της Γάζας υπέστη δειλό τρομοκρατικό χτύπημα με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο σκάφος και να ημιβυθιστεί.

Το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα φέρνει μνήμες από  το 1988 όταν το 6151 τόνων SolPhryne που είχε αποκτηθεί από την PLO για να κάνει ένα συμβολικό ταξίδι επιστροφής Παλαιστινίων Προσφύγων καταστράφηκε από νάρκη που κολλήθηκε στο σκάφος και εξερράγη. Άγνωστος τότε είχε τηλεφωνήσει σε πρακτορείο ειδήσεων και ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της ισραηλινής εξτρεμιστικής οργάνωσης, Kach International.
Πλοία αποστολών εναντίον του αποκλεισμού της Γάζας έχουν υποστεί ενέργειες σαμποτάζ,  όπως για παράδειγμα οι δολιοφθορές στο ελληνο-σουηδικό-νορβηγικό πλοίο Τζουλιάνο στην Ελλάδα, μέσα στην μαρίνα Αλίμου και υπό την πλήρη αδιαφορία της τότε κυβέρνησης Γ.Α. Παπανδρέου, όσο και στο ιρλανδικό στην Τουρκία το 2011, ενώ ετοιμαζόταν η αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας.  Επίσης το 2010, τρία πλοία του Στόλου της Ελευθερίας είχαν παρουσιάσει βλάβες με αποτέλεσμα το ένα να αποσυρθεί εντελώς. Μόνο ένα πρόλαβε να επισκευαστεί εγκαίρως και να συμμετάσχει στο Στόλο που δέχθηκε τη φονική επίθεση στις 31/5/2010.

Η επίθεση έγινε λίγο καιρό πριν η Κιβωτός της Γάζας σαλπάρει μεταφέροντας προϊόντα που είχαν παραγγείλει αγοραστές από πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, επιχειρώντας να σπάσει ο παράνομος αποκλεισμός.

Πρόκειται για μια δειλή τρομοκρατική ενέργεια από κάποιους που προφανώς τους ενοχλεί το μήνυμα που μεταφέρει η Κιβωτός της Γάζας και αυτό είναι ότι η αποκλεισμένη από στεριά, αέρα, θάλασσα Λωρίδα της Γάζας δικαιούται επιτέλους να είναι ελεύθερη, να μπορεί να συναλάσσεται εμπορικά με τον υπόλοιπο κόσμο, να μπορούν οι φοιτητές της να βγαίνουν για να σπουδάσουν και οι ασθενείς  να μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Ένα εκατομύριο οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι ζουν στη μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή του κόσμου εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια και η διεθνής κοινότητα σιωπά. Image

Εμείς ως Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» δηλώνουμε πως  θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και πως καμμιά επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειές μας για να τερματιστει ο παράνομος και απάνθρωπος  αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα.

Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα»
μέλος του FFC που στηρίζει το εγχείρημα της Κιβωτού της Γάζας

Επίθεση δέχτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης η «Κιβωτός της Γάζας», το σκάφος που θα επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας εκ των έσω.

Η πρώτη ανακοίνωση που στάλθηκε έχει ως εξής:

 

Πόλη της Γάζας – Γάζα

 

Στις 3.45 π.μ. ώρα Γάζας, στις 29 Απριλίου, ο νυχτοφύλακας που βρισκόταν στην κιβωτό της Γάζας έλαβε μια κλήση να φύγει από το σκάφος γιατί θα δεχόταν επίθεση. Ο φύλακας έφυγε, αλλά καθώς τίποτα δε συνέβη, επέστρεψε πέντε λεπτά αργότερα. Λίγα λεπτά μετά, μια μεγάλη έκρηξη τίναξε το σκάφος προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Το σκάφος βυθίστηκε εν μέρει και τώρα κάθεται στο ρηχό πυθμένα της θάλασσας. Ο φύλακας δεν τραυματίστηκε αλλά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Ο Μαχφούζ Καμπαρίτι, Διευθυντής του Πρότζεκτ της Κιβωτού της Γάζας λέει: «Η έκταση και η φύση της ζημιάς διερευνώνται. Θα δώσουμε νεότερα όταν θα έχουμε».

«Η Κιβωτός της Γάζας και όλοι οι σύντροφοί μας στο Συνασπισμό του Στολίσκου της Ελευθερίας εξετάζουμε την επόμενη κίνησή μας ως απάντηση σε αυτήν την δειλή τρομοκρατική ενέργεια, αλλά η θέση μας παραμένει ξεκάθαρη: Ούτε αυτή, ούτε κάποια άλλη επίθεση θα σταματήσει τις προσπάθειές μας να αμφισβητήσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας μέχρι να τερματιστεί», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Χιπ , μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Κιβωτού της Γάζας.

 

«Πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας έχουν υποστεί σαμποτάζ και στο παρελθόν. Αυτή η επίθεση έρχεται καθώς ήμασταν σχεδόν έτοιμοι να αποπλεύσουμε. Μπορείς να βυθίσεις ένα πλοίο αλλά δεν μπορείς να βυθίσεις ένα κίνημα», καταλήγει ο Ιχάμπ Λοτάγιεφ, άλλο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής.

Για πληροφορίες:

Ehab Lotaye+1-514-941-9792 <lotayef@gmail.com> 
David Heap +1-519-859-3579  <david.heap@gmail.com>
Charlie Andreasson +970 (59) 8345327 <charlie.andreasson@outlook.com>

www.gazaark.org
@GazaArk
info@gazaark.org
#GazaArkAttacked

——-
Τέλος απαλλοτρίωσης, και μια αφιέρωση στον αγωνιζόμενο λαό της παλαιστίνης από ένα μέλος του «ffc» που στηρίζει το κίνημα της Κιβωτού…

Μη μου ζητάς άλλο να συμβιβαστώ
σου λέω φίλε με έχουν φέρει έως εδώ
άσκοπες σκέψεις σε έναν άστατο καιρό,
όχι άλλο πια δεν μπορώ να το ανεχτώ

Venceremos πουλάκια.

Shortlink: http://wp.me/p1pa1c-jAs