Μεταφέρει η @catalternative από τον ιστότοπο του Δικτύου για την Ψηφιακή Απελευθέρωση.
************************************************************************************
Το τίμημα για την ελευθερία
είναι η αιώνια επαγρύπνιση.
Thomas Jefferson
Στις 11 Γενάρη του 2013 το παγκόσμιο κίνημα για τις ψηφιακές ελευθερίες θρηνεί τον πρώτο του νεκρό. Κυνηγημένος ανηλεώς από το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ για τον πολιτικό του ακτιβισμό και τις ιδέες του ο Aaron Swartz δίνει τέλος στη ζωή του. Ο Aaron πίστευε σε έναν κόσμο ίσης και ανοιχτής πρόσβασης στη γνώση και πάλεψε μέχρι τέλους γι’ αυτό. Με τα λόγια του : “(ο)ι πληροφορίες είναι δύναμη. Αλλά όπως με κάθε δύναμη, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια αιώνων σε βιβλία και περιοδικά, όλο και περισσότερο ψηφιοποιείται, για να κλειδωθεί από μια χούφτα ιδιωτικές εταιρείες […] Δεν αποτελεί δικαιοσύνη το να υπακούς σε άδικους νόμους. Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά και, στη μεγάλη παράδοση της πολιτικής ανυπακοής, να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την κλοπή από ιδιώτες της δημόσιας κουλτούρας μας”.
Λίγους μήνες αργότερα ο Edward Snowden, ένας μισθωμένος εργαζόμενος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), αποφασίζει ότι δεν πρέπει να ζήσουμε σε έναν διάφανο κόσμο χωρίς μυστικά, έναν κόσμο καθολικής επιτήρησης. Προβαίνει έτσι με αυτοθυσία σε μια πράξη ύψιστης πολιτικής ανυπακοής, διαρρέοντας απόρρητα έγγραφα της NSA στον παγκόσμιο Τύπο, από τα οποία προκύπτει ως αναμφισβήτητο γεγονός η επιτήρηση όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (τηλεφωνία, διαδίκτυο) περισσότερου από ένα δις ανθρώπων. Με τις πράξεις του αυτές ο Snowden μας αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο μηχανισμό επιτήρησης που φτιάχτηκε ποτέ, γιατί, όπως ο ίδιος δηλώνει, “δεν επιθυμώ να ζήσω σε έναν κόσμο, όπου ό,τι λέω και κάνω καταγράφεται. Αυτό είναι ένα καθεστώς το οποίο δεν επιθυμώ να υποστηρίξω ή στο οποίο να υπακούσω”.
Οι ψηφιακές μας ελευθερίες βρίσκονται σήμερα σε οπισθοχώρηση και διαρκή απειλή. Η 11η Φλεβάρη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα δράσης για να αντιπαλέψουμε για τις ελευθερίες αυτές. Με αφορμή το παγκόσμιο κάλεσμα σε δράση ομάδες και συλλογικότητες διοργανώνουν εκδηλώσεις για τις ψηφιακές ελευθερίες. Η 11η Φλεβάρη να γίνει μία ημέρα που συντονιζόμαστε και στην Ελλάδα για την ελευθερία στον ψηφιακό κόσμο.
Εκδηλώσεις :
- Αθήνα, Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή), ώρα 19:00
- Θεσσαλονίκη, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία), ώρα 19:00
- Ιωάννινα, Μπαρ “Θυμωμένο Πορτραίτο” (Καποδιστρίου 20), ώρα 18:30
- Πάτρα, P-Space (Ελασσόνος 22Α), ώρα 20:00
- Αγρίνιο, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Apertus, Καλυβίων 70 (περιοχή Δικαστηρίων), ώρα 19:30
Κοντούλης ελεύθερος ψηφιακός σύνδεσμος : http://wp.me/p1pa1c-jxU
catalternative
11 Φεβρουαρίου, 2014 12:27 πμ
Την αυριανή ημέρα δράσης καλούν και ομάδες από τις ΗΠΑ όπως Reddit, Electronic Freedom Foundation, Free Press, Mozilla ως μέρα δράσης για την καταπίεση της μαζικής παρακολούθησης, μνήμης στον Aaron Swartz και επετείου από το κάλεσμα για το blackout στο SOPA.
Πηγή : techworld
pagal
11 Φεβρουαρίου, 2014 12:06 μμ
Διάβασα στην αρχή «το παγκόσμιο κίνημα για τις ψηφιακές ελευθερίες θρηνεί τον πρώτο του νεκρό» και νόμισα πως σκότωσαν κανέναν !
Τελικά ο άνθρωπος (δυστυχώς) αυτοκτόνησε ποιος ξέρει γιατί, προφανώς όχι για τις ψηφιακές ελευθερίες…..οι άνθρωποι δεν αυτοκτονούν για τέτοιους λόγους, τουλάχιστον όχι οι υγιείς
pagal
11 Φεβρουαρίου, 2014 12:08 μμ
….αν ήταν έτσι, εγώ θα πρεπε να χω αυτοκτονήσει πεντακόσιες φορές μ αυτά που τραβάνε οι ψηφιακές μου ελευθερίες εδώ μέσα απο κάτι φασιστοειδή (Δράκουλας, Μακακάκος κ.λ.)
simon
11 Φεβρουαρίου, 2014 12:50 μμ
Για ν’ αυτοκτονήσεις πρέπει πρώτα να ‘σαι άνθρωπος. ΕΣΥ, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν γίνεται ν’ αυτοκτονήσεις. Τα κτήνη δεν αυτοκτονούν.
pagal
11 Φεβρουαρίου, 2014 1:04 μμ
…εσένα εννοούσα με το «κ.λ.» θλιβερό φασιστοειδές που, τάχαμου – τάχαμου, κόπτεσαι και για τις ψηφιακές ελευθερίες, τρομάρα σου
spiral architect
11 Φεβρουαρίου, 2014 1:29 μμ
Κρατήσου, μην αυτοκτονείς, γιατί ξέρουμε μια καλή χασαποταβέρνα που θα κάνει τη δουλειά turn-key, απ’ την παραγωγή στην κατανάλωση! :D.
μανικακος
11 Φεβρουαρίου, 2014 3:06 μμ
κακό ψόφο να χεις.
catalternative
11 Φεβρουαρίου, 2014 3:29 μμ
Θα παρακαλούσα να προσέχεις λίγο τα λόγια σου. Στοχοποιήσεις και ανυπόστατες κατηγορίες προς τους συνμπλογκερς δεν θα είναι ανεκτές.
Ioulianos
11 Φεβρουαρίου, 2014 1:44 μμ
Προσωπικά αδυνατώ να καταλάβω τι εννοούμε όταν λεμέ ψηφιακή ελευθερία. Και αδυνατώ διότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων κατάντησε να στηρίζονται ή να διαμεσολαβούνται ακόμα να ελέγχονται και να εξαρτώνται από περίπλοκα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν ως συσσωρευτές προσωπικών δεδομένων.
giorgalis
11 Φεβρουαρίου, 2014 2:20 μμ
Γραφειοκρατία!
😀 😀 😀
Ioulianos
11 Φεβρουαρίου, 2014 2:56 μμ
Αυτό που καταλαβαίνω, αν και πρέπει να πω πως δεν έχω ιδέα από υπολογιστές ή το πώς λειτουργεί ο παγκόσμιος ιστός, είναι ότι ένα νέο παιδί αυτοκτόνησε γιατί αντιμετώπιζε 35 χρόνια φυλακή διότι τόλμησε να δημοσιεύσει ακαδημαϊκά συγγράμματα που θεσμοθετημένα από πολιτική καπιταλιστική επιλογή «ανήκουν» με ιδιοκτησιακό καθεστώς στα πανεπιστήμια.
Ο Snowden δημοσιεύει έγγραφα που αποδεικνύουν μια ιστορική νομοτέλεια !! Την επιτήρηση των πάντων από οργανισμούς ή κυβερνήσεις.
Έτσι κι αλλιώς όμως την ζωή μας την παρακολουθεί η κάθε μηχανή αναζήτησης το κάθε κλικ καταγράφεται, τρισεκατομμύρια πληροφορίες καθημερινά αποθηκεύονται μαζί με ατομικά ή συλλογικά στοιχεία και σχεδόν τα πάντα είναι προσβάσιμα σε όσους ξέρουν να χειριστούν την τεχνολογία.
Τι εννοούμε λοιπόν με τον όρο ψηφιακή ελευθερία. Είμαι αγράμματος όμως ψηφιακά και γι αυτό αδυνατώ να καταλάβω.
Kostas Katsaros
11 Φεβρουαρίου, 2014 3:01 μμ
Το “κατάντησε” δεν είναι μονόδρομος, είναι απλώς το αποτέλεσμα της σχεδόν μονομερούς εκμετάλλευσης της τεχνολογίας από την πλευρά της εξουσίας. Το να απολαμβάνουν οι άνθρωποι τα οφέλη της τεχνολογίας ενώ επικοινωνούν και μοιράζονται γνώση μεταξύ τους δεν συνεπάγεται αυτομάτως το ότι πρέπει να θυσιάσουν τις ελευθερίες και την ιδιωτικότητά τους.
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τις ψηφιακές ελευθερίες στη σελίδα του DLN, https://dln.gr/.
Ioulianos
11 Φεβρουαρίου, 2014 3:10 μμ
Σε ευχαριστώ Κώστα, θα διαβάσω. Ταραγμένα νερά είναι για μένα αυτά αλλά θα κολυμπήσω μπας και καταφέρω να αποκτήσω μια ιδέα ή μια εκδοχή για έννοιες που μου διαφεύγουν.
Kostas Katsaros
11 Φεβρουαρίου, 2014 3:17 μμ
Ταραγμένα νερά είναι για όλους, γιατί υπάρχει ένας παγκόσμιος πόλεμος για το θέμα. Θα χαρώ αν μπορώ να βοηθήσω κάπου.
catalternative
11 Φεβρουαρίου, 2014 3:19 μμ
Επίσης Ιουλιανέ έχει να κάνει λίγο και με την ίδια την ιστορία του παγκόσμιου ιστού. Οι δημιουργοί του αρχικά είχαν το όραμα της παροχής ελεύθερης πληροφόρησης και της διάδοσης του χωρίς ελέγχους και διαμεσολαβητές, πράγμα που επιτρεπόταν εύκολα λόγο της αρχικής κατανεμημένης σχεδίασης. Αυτό σταδιακά άλλαξε και έχουμε αρκετά πιο κεντρική σχεδίαση ιδιαίτερα μέσω των ISP (πάροχων διαδικτύου) και φυσικά σταδιακά οι κυβερνήσεις μαζί με πολυεθνικές εταιρίες τα συμφέροντα των οποίων έχουν πληγεί από την ανάπτυξη του διαδικτύου και όχι μόνο, προσπαθούν να αλλάζουν ριζικά τον χαρακτήρα τού και να περιορίσουν τις δικές μας ελευθερίες. Το λινκ προς το dnl που σου δίνει και ο Κώστας Κατσαρός θα σε βοηθησει 🙂
Ioulianos
11 Φεβρουαρίου, 2014 3:40 μμ
Ευχαριστώ cat.
Τώρα βέβαια μιλάτε σε έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί των υπολογιστή ως γραφομηχανή, αλλά ας το ξεπεράσω.. 🙂
Να αναφέρω μόνο έναν άλλο ορό που διάβασα: «τεχνολογική ανεργία» και αναφέρεται στο εργατικό δυναμικό που πετάχτηκε στο περιθώριο λόγω του ότι δεν κατείχε εξειδικευμένες γνώσεις υπολογιστών.
Να και ένα άλλο θέμα που θα ήθελα να διαβάσω…
giorgalis
11 Φεβρουαρίου, 2014 3:29 μμ
Κι εγώ άσχετος είμαι, θεωρώ επίσης πως «η ζωή» μας παρακολουθείται από εταιρίες και κυβερνήσεις και είναι αδύνατο να το αποφύγουμε, πράγμα που σημαίνει πως η «ψηφιακή ελευθερία» είναι ιδιότυπη ελευθερία…
Το να μπορώ όμως να ανταλλάσσω απόψεις και αρχεία (έργα τέχνης-βιβλία κτλ) με όλους χωρίς να πληρώνω (πέρα από την σύνδεση), και να μπορώ να έχω και να συντηρώ ένα λειτουργικό σύστημα που μου το παρέχει δωρεάν η παγκόσμια κοινότητα κάποιων «κομπιουτεράδων», είναι ενός είδους «ψηφιακή ελευθερία» σε σχέση με αυτό που θέλει το σύστημα, δλδ «κλικ και τάληρο».
Νομίζω πως κάτι τέτοιο είναι οι «ψηφιακές ελευθερίες» που λέει η catalternative.
Kostas Katsaros
11 Φεβρουαρίου, 2014 4:07 μμ
Μα νομίζω κάθε ελευθερία είναι ιδιότυπη. Ποτέ δεν την έχεις ολόκληρη, μπορείς μόνο να κινηθείς προς αυτήν. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα ελεύθερος και ασφαλής, όχι μόνο ψηφιακά αλλά και στον πραγματικό κόσμο.
Όμως η ουσία του παιχνιδιού που παίζεται αυτή τη στιγμή (και εδώ και καιρό) είναι νομίζω η συλλογική βούληση που εκφράζουμε για το να μην παρακολουθούμαστε αν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως έχουμε κάνει κάτι «κακό», όπως επίσης και το τι είναι αυτό το «κακό» επιτέλους. Όλες οι κινήσεις που γίνονται είναι στην κατεύθυνση τού να συνηθίσουμε και να θεωρήσουμε φυσιολογικό το ότι πρέπει να παρακολουθούμαστε για να είμαστε ασφαλείς. Είναι δηλαδή το διακύβευμα που περιγράφεται εδώ: http://vimeo.com/84949176
Τώρα για το αναπόφευκτο της παρακολούθησης, δεν αμφιβάλω πως αν υπάρξει στοχοποίηση είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις την παρακολούθηση και να συνεχίσεις να επικοινωνείς με τον έξω κόσμο. Όμως εδώ μιλάμε για μαζική παρακολούθηση. Μέσω αυτής εταιρείες και κυβερνήσεις (ή καλύτερα σκέτο εταιρείες, μια και αυτές είναι που κάνουν κουμάντο) μπορούν να συνδυάσουν με ημιαυτόματο τρόπο πληροφορίες φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους και να βγάλουν συμπεράσματα τα οποία δεν θα μπορούσαν αλλιώς να βγουν. Όσο δηλαδή δισεκατομμύρια από μας αφήνουμε την πληροφορία μας να φτάνει απρόσκοπτα στις εταιρείες (πχ μέσω της χρήσης των Windows, μέσω της μη κρυπτογραφημένης σύνδεσης με το Internet, ή έχοντας ολόκληρη την ψηφιακή μας ζωή αποθηκευμένη στους servers τους), τόσο τους δίνουμε τροφή ώστε να βγάλουν περισσότερα και ακριβέστερα συμπεράσματα για το προφίλ του εαυτού μας που τους ενδιαφέρει.
Όπως και να ‘χει, ανεξάρτητα με το τι μπορεί να κάνει στην πράξη ο καθένας από εμάς ανάλογα με το τεχνικό «επίπεδο» το δικό του και των φίλων του, το ενδιαφέρον που έχει για το θέμα των ψηφιακών ελευθεριών είναι σημαντικό να εκφράζεται και να κυκλοφορεί.
giorgalis
11 Φεβρουαρίου, 2014 4:27 μμ
Να σου πω την αλήθεια δεν έχω πρόβλημα να με παρακολουθεί το κράτος.
Αυτό το λέω επειδή αναγνωρίζω πως πρέπει να υπάρχει κράτος και κάθε κράτος θα πρέπει να προστατεύεται από τους εχθρούς του.
Το θέμα είναι το κράτος να ελέγχεται από τους πολίτες, να είναι δικό τους και να τηρείτε αυστηρά ένα πλαίσιο που θα «αξιοποιεί» αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλεια του την παρακολούθηση.
Προφανώς αναφέρομαι σε ένα κράτος που δεν υπάρχει και που αν υπάρξει όχι απλά δεν θα έχει ιδιωτικές εταιρίες να παρακολουθούν τους πολίτες όπως τα σημερινά, αλλά δεν θα έχει καθόλου ιδιωτικές εταιρίες.
Γι αυτό έγραψα για «ιδιότυπη ελευθερία», για να «προλάβω» αυτούς που δεν «σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους» και που μπορεί να ψάχνουν για φοβερές και τρομερές ελευθερίες στο διαδίκτυο την στιγμή που στην πραγματική ζωή είμαστε κυριολεκτικά με περασμένες αλυσίδες. 😉
Συμφωνώ με όσα λες.
catalternative
11 Φεβρουαρίου, 2014 2:57 μμ
Ο όρος ψηφιακές ελευθερίες χρησιμοποιείται για να τονιστεί ότι αναφερόμαστε στα δικαιώματά μας κ τις ελευθερίες στον διαδικτυακό χώρο. Είναι αυτονόητο ότι είναι υποσύνολο των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας γενικά.
katy
11 Φεβρουαρίου, 2014 4:44 μμ
«Ελευθερία, ένα από τα πλέον πολύτιμα αγαθά της φαντασίας».
Ambrose Bierce (1842 – ~1914), Αμερικανός συγγραφέας, στο Αλφαβητάρι του Διαβόλου (1911).
katy
11 Φεβρουαρίου, 2014 7:24 μμ
«Η πιθανότητα κάποιος να σε παρακολουθεί, είναι ευθέως ανάλογη με την ηλιθιότητα της πράξης σου». 😀
Α. Kindsvater, Αγνώστων λοιπών στοιχείων.
catalternative
12 Φεβρουαρίου, 2014 12:07 μμ
Μια μικρή ενημέρωση για την χθεσινή εκδήλωση στο θέατρο Εμπρός στην Αθήνα για όποιον ενδιαφέρεται. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή τριών βίντεο. Το πρώτο ήταν από την εφημερίδα «The Guardian» και αναφερόταν στην εισβολή αστυνομίας στα γραφεία της εφημερίδας και την φυσική καταστροφή των σκληρών δίσκων με σκοπό να τρομοκρατήσουν και να σταματήσουν την ενημέρωση για την NSA. Το δεύτερο βίντεο ήταν από την εφημερίδα «New York Times» και είχε αναφορά στην ιδιωτικότητα και στην παραβίασή της από την NSA, ενώ το τρίτο αφορούσε τον Aaron Swartz και τον αγώνα που ξεκίνησε απέναντι στο νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy Act), καθώς και τον λόγο που η χθεσινή μέρα, με τίτλο» The Day We Fight Back», ηταν αφιερωμένη στην μνήμη του Swartz.
Κατόπιν είχε 2 ομιλίες από τον Γιώργος Παπανικολάου (P2P Foundation, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) — όπου αναφέρθηκε λεπτομερώς στην παρακολούθηση από την NSA, πως ακριβώς αυτή επιτυγχάνεται και προτάσεις προστασίας — και από την Μαρία Ξυνού (Ερευνήτρια) — όπου αναφέρθηκε επίσης στην παρακολούθηση από την NSA. Η εκδήλωση έληξε με ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Αν βρω τα βίντεο που προβλήθηκαν θα τα προσθέσω με σχόλια 🙂
rocknrollfever
13 Φεβρουαρίου, 2014 11:17 μμ
Σύντομα θα βγει και ντοκιμαντέρ για τον αδικοχαμένο Aaron Schwartz.
catalternative
14 Φεβρουαρίου, 2014 5:25 μμ
Αυτό ήταν το τρίτο βίντεο που παίχτηκε στην εκδήλωση στο θέατρο εμπρός. Σε ευχαριστώ πολύ rocknrollfever 🙂
rocknrollfever
15 Φεβρουαρίου, 2014 1:26 πμ
«This video has been removed by the user. » Φίλε μου το κατεβάσανε το βίντεο…τι να πεις μετά.Από τότε που η Google αγόρασε το YouTube έχει διαφανεί το πράγμα.Είναι πολύ πιο δύσχρηστο περιβάλλον πλέον το εν λόγω μέσο.
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
20 Φεβρουαρίου, 2014 5:14 μμ
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
20 Φεβρουαρίου, 2014 5:14 μμ
catalternative
20 Φεβρουαρίου, 2014 6:20 μμ
Ευχαριστώ πολύ για τα βίντεο 🙂 Πολύ καλή δουλειά 🙂
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
22 Φεβρουαρίου, 2014 8:08 μμ
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
22 Φεβρουαρίου, 2014 8:09 μμ
giorgalis
14 Μαρτίου, 2014 3:07 μμ
http://www.enikos.gr/international/220614,Prostimo_se_xrhsth_toy_FB_gia_epikritik.html