Τα πουλόβερ στα δεντρά

Posted on 2 Φεβρουαρίου, 2014 2:32 μμ από

35


Μεταφέρει το Καπυμπάρα από τη Lascapigliata

Θα διακινδυνέψω με ένα αμφιλεγόμενο θέμα, τώρα που πέρασε ο καιρός (με την ελπίδα να έχουν καταλαγιάσει τα πάθη).

Σχολιασμός του yarn bombing από το ksipnistere.blogspot

Σχολιασμός του yarn bombing από το ksipnistere.blogspot

Σχολιασμός από το farmakoglwssa-kirki.blogspot.gr/

Σχολιασμός από το farmakoglwssa-kirki.blogspot.gr/

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι – κόκκινο πανί – atenistas σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και χορηγούς, έντυσαν με πλεκτά τα δεντράκια στο ύψος της παλιάς Βουλής στην οδό Σταδίου. Το έναυσμα για το πυρ ομαδόν ξεκίνησε από το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη με άρθρο του στο Κουτί της Πανδώρας και σχόλιο του στο twitter.

“Οι χαριτωμενιές με πουλοβεράκια στα δεντρά [sic],θα ήταν ένα ανάλαφρο happening εάν δεν υπήρχε κόσμος που κοιμάται στους δρόμους,άστεγοι που πεθαίνουν απο το κρύο και εάν δεν υπήρχε η μαυρίλα και η παρακμή που μας έχει επιβληθεί.”

Ακολούθησε το καθιερωμένο πανηγύρι στο twitter, με τα σχόλια που κανιβαλίζουν το θέμα και με τα οποία όλοι γελάμε, καθώς και τα σατιρικά κειμενάκια.

Θέλω να σταθώ στο επιχείρημα “δεν ντύνουμε τα δεντράκια με πουλόβερ, όταν δίπλα υπάρχουν άστεγοι” γιατί είναι ισοπεδωτικό. Αλλάξτε το πουλόβερ, με σπρέυ για γκράφιτι.

“Δεν σπαταλάμε χρήματα σε μπογιές για συνθήματα, όταν δίπλα μας υπάρχουν παιδάκια που πεινάνε “

Πώς σας φαίνεται τώρα;  Δεν σας άρεσε μάλλον.

Μπορούμε να πούμε πολλά για τους atenistas, την -δήθεν- απολίτικη οπτική τους, την χαζοχαρούμενη αισθητική τους. Μπορεί να κάποιος να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα, ότι guerilla art δεν γίνεται με επίσημους χορηγούς το Δήμο Αθηναίων, και εταιρίες. Γιατί όταν έχεις σπόνσορα, δεν ενοχλείς, και αν δεν ενοχλείς, δεν κάνεις τέχνη. Μπορεί να πει επίσης  ότι το αποτέλεσμα είναι κακόγουστο και φτηνό, ότι δεν έχει κανένα χρήσιμο μήνυμα, ό,τι δεν το γουστάρει στην τελική.

Αλλά άλλο αυτό, και άλλο να απαγορεύεις την έκφραση. Και αυτό ακριβώς κάνει το επιχείρημα με τους αστέγους. Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται σπίτι και κοινωνική επανένταξη, τα κροκοδείλια δάκρυα για μερικά μέτρα μαλλί περισσεύουν.

Δεν θέλω να κάνω ανάλυση για το yarn bombing, μπορεί ο καθένας να το ψάξει και να σχηματίσει άποψη μόνος του. Στο εξωτερικό θεωρείται street art, και τρόπος επανοικειοποίησης του κρύου δημόσιου χώρου. Έχει μια φεμινιστική οπτική, που φυσικά απεχθάνεται o macho τύπος του Έλληνα αριστερού. (“είχις και στου χουριό σου γιαρν μπόμπιγγκ;”) . Αν είσαι κατά των γκράφιτι, του street art, των υπαίθριων εκδηλώσεων τέχνης, τότε να απορρίπτεις και την ιδέα των πουλόβερ στα δέντρα συνολικά. Αν δεν είσαι και ο άλλος θέλει να ζωγραφίζει με μαλλί, άστον να το κάνει.

Το μαγάρισαν οι atenistas το yarn bombing για την Ελλάδα για πάντα; Μετά από μερικές μέρες κάποιοι “βελτίωσαν” το έργο των atenistas, απαγάγοντας το Χριστούλη από τη γειτονική φάτνη και τεμαχίζοντας τον πάνω στα πουλόβερ. (photos via @kteligirl)

satanismossatanismos_2satanismos_3satanismos_4

satanismos_6satanismos_52

Όπως βλέπουμε σε κάθε λόγο υπάρχει και ο αντίλογος, αρκεί να επιτρέπεις να ξεκινά η συζήτηση.

Σόρτλινκ: http://wp.me/p1pa1c-jxe