Αμβούργο πεδίο πειραματισμού και καταστολής για 50.000 πολίτες

Posted on 7 Ιανουαρίου, 2014 5:17 μμ από

22


Flora bleibt

Στις 21 Δεκέμβρη της χρονιάς που πέρασε, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αμβούργου  έδωσαν το παρόν στη συνοικία Schanze της πόλης για να διαδηλώσουν υπέρ του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού της περιοχής, RoteFlora. Στο κάλεσμα της RoteFlora ανταποκρίθηκαν συλλογικότητες κι άλλες οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα (για τα δικαιώματα των προσφύγων από την Lampedusa, και για το δικαίωμα κατοικίας και διατήρησης των εργατικών κατοικιών της Esso στη συγκεκριμένη συνοικία). Πάνω από 10.000 πολίτες (στην πλειονότητα αναρχικοί, αντεξουσιαστές, αριστεροί) συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Η αστυνομία του κρατιδίου του Αμβούργου, άγνωστο εκείνη τη στιγμή για ποιον λόγο, και με αυταρχικό σκεπτικό θεώρησε παράτυπη τη συγκέντρωση, οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν η πορεία να περάσει μέσα απ΄το κέντρο της πόλης του Αμβούργου. Χωρίς καμία προειδοποίηση η αστυνομία σταμάτησε την πορεία με βίαιο τρόπο στα πρώτα 20 μέτρα. Το αποτέλεσμα ήταν 700 τραυματίες από την άλογη αστυνομική βία και πάνω από 100 τραυματίες αστυνομικοί. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής η αστυνομία χτυπούσε όποιον έβλεπε μπροστά της, άσχετα από το αν συμμετείχε στην πορεία, και έριξε τόσα χημικά, που οι πιο πολλοί δεν είχαν ξαναδεί στη ζωή τους.

Κάπως έτσι έληξαν τα προεόρτια για τη RoteFlora. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ηγεσίας της αστυνομίας του κρατιδίου του Αμβούργου, όπου δικαιολογούσε την αυθαίρετη βία κατά πολιτών, οι λόγοι της αστυνομικής βίας συνοψίζονταν , ως εξής:
α) Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν νωρίτερα.
β) Οι διαδηλωτές είχαν βίαιη συμπεριφορά (δήθεν πέταγαν πέτρες από μια γέφυρα, πάνω απ΄την οποία περνάνε μόνο τρένα).
γ) Ούτως ή άλλως συμμετείχαν «μπάχαλοι» ανάμεσα στους διαδηλωτές, γι΄αυτό κυρίως  και απαγορεύτηκε η πορεία προς το κέντρο.

Rote  Flora II

Τα μεθεόρτια, η στοχοποίηση

Μια βδομάδα αργότερα, στις 28 Δεκέμβρη, ένας αστυνομικός τραυματίζεται βαριά από περαστικό κοντά στην περιοχή. Χωρίς να χάσει χρόνο η ηγεσία της εκδίδει ανακοίνωση, όπου γίνεται λόγος για οργανωμένη επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος της περιοχής από ομάδα 30- 40 κουκουλοφόρων αναρχικών. Ήταν μια πολύ καλή αφορμή ένα τυχαίο κι άσχετο γεγονός με τη διαδήλωση για τη RoteFlora, όπως αποδείχθηκε από έρευνα του δικηγόρου Andreas Beuth η αστυνομία από κοινού με την κυβέρνηση (SPD) του κρατιδίου του Αμβούργου να στοχοποιήσουν επικοινωνιακά αναρχικούς, αντεξουσιαστές και αριστερούς, που επί δεκαετίες ενοχλούν τις ελίτ του δικομματισμού να κάνουν τις μπίζνες με τα ακίνητα της πόλης. Ο εν λόγω δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος της RoteFlora, ύστερα από δική του πρωτοβουλία, και ως παλιό μέλος σε συλλογικοτήτες έκανε δική του έρευνα, στηρίχθηκε σε μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν την επίθεση στον αστυνομικό. Καμία ωστόσο απ΄αυτές δεν κάνει λόγο ούτε για επίθεση κουκουλοφόρων στο αστυνομικό τμήμα, ούτε για αναρχικούς κι αντεξουσιαστές. Η έρευνα του AndreasBeuth προκάλεσε εκνευρισμό στην αστυνομία, η οποία τον καλεί να προσκομίσει το αποδεικτικό υλικό.

#Gefahrengebiet

Ο όρος σημαίνει περίπου «επικίνδυνη περιοχή», παραπέμπει όμως σε πρακτικές στρατιωτικού νόμου (παρόμοια με τους αποκλεισμούς στα Εξάρχεια), πρακτική που από το 2012 το διοικητικό δικαστήριο του Αμβούργου αποφάσισε ως σύννομη με το γερμανικό σύνταγμα. Από την Παρασκευή της περασμένης βδομάδας η πολιτική ηγεσία (SPD) του Αμβούργου αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου στην ευρύτερη περιοχή Sternschanze, όπου ζουν κάτι παραπάνω από 50.000 κάτοικοι. Η αστυνομία έχει δικαίωμα να σταματά κόσμο, να τους υποβάλλει σε σωματικό έλεγχο, ιδιαίτερα αν μοιάζουν με «αναρχοάπλυτοι», μαυροντυμένοι ή φορούν γυαλιά ηλίου, άσχετα αν είναι γυναίκες ή άντρες, ηλικιωμένοι ή νεότεροι. Οργανώσεις και συλλογικότητες προσπάθησαν κατά τη χθεσινή μέρα να διαμαρτυρηθούν, φτιάχνοντας ένα Camp στο κέντρο της πόλης τους, ώστε να σπάσουν την αστυνομοκρατία. Περίπου 200 άτομα επιχείρησαν να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας, αποκλείστηκαν απ΄τους αστυνομικούς με τους περισσότερους απ΄αυτούς τελικά να προσαγάγονται και το αυτοσχέδιο Camp να καταστρέφεται από συνεργεία του δήμου.

Τα γεγονότα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη κι έξω από την πόλη του Αμβούργου, με τους περισσότερους Γερμανούς να φοβούνται για την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων τους και την αστυνομική καταστολή που επιχειρείται στις διαδηλώσεις. Στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής βρίσκεται η αστυνομία και η μετάλλαξη των σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τις αυθαίρετες μεθοδεύσεις τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η ένωση συνδικαλιστών (μια από τις παρατάξεις των συνδικαλιστών αστυνομικών) της αστυνομίας, αποκαλούμενη ως ομοσπονδιακή ένωση των «σκεπτικιστών» αστυνομικών με έδρα το Αμβούργο (Bundesarbeitsgemeinschaftkritischer Polizistinnen und Polizisten «BAG»ή αλλιώς «dieKritischen»). Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ένωση σε μια 12-σέλιδη ανακοίνωση στον Τύπο, τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και αστυνομική ηγεσία της πόλης με αυθαίρετο τρόπο άσκησαν υπέρμετρη βία κατά πολιτών, επιτέθηκαν και ακύρωσαν το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», αδιαφορώντας για τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών της πόλης. Τελειώνοντας την ανακοίνωσή τους, οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι η θέση τους είναι υπέρ της αποκατάστασης της αλήθειας απέναντι στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι RoteFlora, την παραίτηση των ιθυνόντων στην κυβέρνηση του κρατιδίου, την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής, ακόμη ως και την πρόσκληση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.

http://wp.me/p1pa1c-juG