Τερατολογίες της κρίσης: «oι Έλληνες κολλάνε HIV επίτηδες»

Posted on 26 Νοεμβρίου, 2013 8:28 μμ από

15


greeks

Με την αναφορά που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τις πανευρωπαϊκές συνέπειες των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, είδαμε να ξαναζωντανεύει ο μύθος ότι στην Ελλάδα το 50% των οροθετικών κολλάει ΗΙV επίτηδες για να πάρει επιδόματα (σελ 112). Ο ισχυρισμός είναι βέβαια τόσο εξωφρενικός που προφανώς δε θα μπορούσε να ίσχυε, όχι στην Ελλάδα, αλλά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Απ’ό,τι φαίνεται όμως, τέτοιες σκέψεις αρμόζουν περισσότερο σε νοήμονες πολίτες και λιγότερο σε δημοσιογράφους καθεστωτικών ΜΜΕ (ή σε ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού), οπότε «το συγκλονιστικό εύρημα» αναπαράχθηκε από πολλά διεθνή μέσα, με ελάχιστα να το αντικρούουν γρήγορα στη χώρα μας, όπως η αγγλική Ελευθεροτυπία και το press project. Τελικά ο ΠΟΥ, με διορθωτική του δήλωση, απέδωσε σήμερα το συγκεκριμένο κομμάτι της αναφοράς σε τυπογραφικό λάθος, αν και μένει να σταματήσει να τροποποιεί την ανακοίνωσή του ώστε να δούμε την τελική του άποψη και να μάθουμε επιτέλους αν η πηγή που επικαλείται όταν αναφέρεται σε «λίγα τέτοια περιστατικά», βασίζεται σε κάποια στοιχεία, ή έκανε λόγο για «ανεκδοτολογικές περιπτώσεις», ή όσα έλεγε ήταν απλά ανυπόστατα.

Η πολιτική εκμετάλλευση της φήμης πάντως ήταν η αναμενόμενη: κάποια διεθνή ΜΜΕ θεωρούν ότι η «αποκάλυψη» δείχνει το βαθμό εξαθλίωσης στον οποίο έχουν οδηγήσει τους πολίτες τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα ο μύθος μάλλον βολεύει περισσότερο την προπαγάνδα των απανταχού νεοφιλελεύθερων, οι οποίοι θέλουν φυσικά να «συμπεράνουν» ότι το απεχθές γι’αυτούς κοινωνικό κράτος ανατρέφει ανθρώπους τόσο τεμπέληδες που προτιμούν να κολλήσουν HIV για να ζουν απ’το επίδομα, παρά να πάνε να δουλέψουν, οπότε η κατάργησή του είναι για το καλό της κοινωνίας: και πράγματι, ακροδεξιοί νεοφιλελεύθεροι των ΗΠΑ όπως ο Rush Limbaugh, αλλά και κάποιοι εγχώριοι, εξηγούν στο ιδιαίτερης αντίληψης κοινό τους πόσο επιβλαβές είναι να θεσμοθετείς επιδόματα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ή απλά ότι το πρόγραμμα λιτότητας είναι δίκαιο γιατί οι Έλληνες είναι λαμόγια που δεν αξίζουν κοινωνικές παροχές.

Όσοι νομίζουν πάλι ότι έχουν ξανακούσει το μύθο αυτό, μπορούν να τον θυμηθούν να εμφανίζεται προς τα τέλη του 2011, όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του, AIDS Μάριος Λαζανάς, έκανε σε πλήθος ελληνικών και ξένων μέσων δηλώσεις όπως οι εξής: «Υπάρχει μεγάλη αύξηση του ποσοστού των νέων μολύνσεων του ιού του AIDS στους τοξικομανείς. Οι λόγοι είναι η επαναχρησιμοποίηση των συρίγγων και η μόλυνση μέσω της σεξουαλικής επαφής. Έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιοι λόγω της οικονομικής ανέχειας που υπάρχει τον τελευταίο καιρό κολλάνε τον ιό για να πάρουν το επίδομα που χορηγείται στους οροθετικούς το οποίο είναι στα 700 ευρώ το μήνα». Αργότερα και μετά από κάποιες αντιδράσεις, ο λοιμωξιολόγος αναγκάστηκε να ανασκευάσει λέγοντας «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, μετέφερα την αίσθηση από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και άλλα παρόμοια, όπως ότι κατά τη γνώμη του η εθελούσια μόλυνση με HIV είναι κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί. Φυσικά το ότι ανακάλεσε, με τον τρόπο του, δε θα ανέκοπτε τη διάδοση του μύθου, ο οποίος έπαιξε το ρόλο του στη δικαιολόγηση των περικοπών που επέβαλε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Όπως είχαμε γράψει και παλιότερα,  ανάμεσα στα τέλη του 2011 και στο σήμερα, ο Λοβέρδος υποχρεώθηκε να αλλάξει αγαπημένο μύθο: μετά το μέσο εκείνης της χρονιάς και τη δημοσίευση καταγγελιών ότι είχε σταματήσει η χορήγηση συρίγγων στους τοξικομανείς, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο -και σε συνδυασμό με την ακραία αστυνόμευση των χρηστών- στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, ο υπουργός άρχισε να δηλώνει πλέον ότι η μετάδοση του ιού γίνεται τάχα «από την παράνομη [ιερόδουλη] μετανάστρια στον Έλληνα πελάτη, στην ελληνική οικογένεια». Και φυσικά ήξερε που να ψάξει να βρει τις γυναίκες που θα διαπόμπευε στο πανελλήνιο, παρουσιάζοντάς τις σαν οροθετικές πόρνες που είχαν βάλει σκοπό να εξαπλώσουν την ασθένειά τους, προκειμένου να «επιβεβαιωθεί» και να προβάλει τον εαυτό του σαν προστάτη της αγίας ελληνικής οικογένειας: στις τοξικομανείς του δρόμου.

CrippleHorse
shortlink: http://wp.me/p1pa1c-jsd

Posted in: Ελλάδα