Ο αποκλεισμός της Γάζας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση

Posted on 1 Νοεμβρίου, 2013 12:16 μμ από

16


Απαλλοτριώνει απο το site Gaza’s Ark ο DrAluca, μιας και απ’ότι φαίνεται, τίποτα δείχνει να μην έχει αλλάξει.. Η μάλλον, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο παρα τις διαβεβαιώσεις, τις υποσχέσεις, τις συμφωνίες και τις διεθνείς πολιτικές ευθύνες.
Ένα διαχρονικό θέατρο «κατανόησης», «στήριξης», «ισότητας» και «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» εις βάρος τελικά των Παλαιστινίων…

Passengers gather around the gate of Rafah crossing with Egypt as they protest against the conditions on the crossing with hopes of crossing into Egypt

Της  Eva Bartlett

Είναι σημαντικό, παρά την τρέχουσα έλλειψη κάλυψης, να θυμηθούμε ότι η πολιορκία της Γάζας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, οδηγώντας τους Παλαιστινίους στη Γάζα (όπως και αναλυτές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και παρατηρητές) να πουν ότι τώρα είναι τόσο άσχημα όσο ήταν το 2007. Όσο  δυναμισμό, πολιτισμό  και  γνώση  αν έχουν οι Παλαιστίνιοι, σπρώχνονται συνεχώς «προς τα πίσω», ευγνώμονες για κάθε σταμάτημα του χάσματος σε οποιαδήποτε κρίση τους επιβάλλεται κάθε φορά.

Σε αυτούς τους καιρούς των συνεχιζόμενων διακοπών ρεύματος, όπου η κρίση αγγίζει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για καύσιμα κυκλοφορίας και μαγειρικής, και με ελλείψεις φαρμάκων και εξοπλισμού («μηδενικό απόθεμα»), υπάρχουν βραβευμένες εφευρέσεις και καινοτομίες γύρω από την έλλειψη καυσίμων ή σχετικές με την ηλεκτρική ενέργεια. Όμως, δεν θα έπρεπε νε επιτρέπεται κάτι περισσότερο, στους Παλαιστίνιους,    από μια ανταμοιβή για την εξεύρεση του τελευταίου τρόπου για να μαγειρεύουν δίχως φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια ή ξύλο, ή για το πώς να φτάνουν στο Πανεπιστήμιο και να εργάζονται χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς; Ίσως εκτός από αυτές τις μικρές ανταμοιβές να έπρεπε να τους δωθεί κι ένα απομεινάρι της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ελεύθερης κυκλοφορίας, καθώς και της δυνατότητας να παράγουν να εξάγουν και να παράγουν για τις οικογένειές τους.

Μίλησα με τρεις Παλαιστίνιους από 20 έως 25 ετών σχετικά με το πώς είναι η ζωή σήμερα στη Γάζα.

«Εκπαίδευση Δίχως Προοπτική»

Awni Farhat: Το 2007, μετά την ολοκλήρωση του Λυκείου, πήρα μια πλήρη υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό. Ήμουν τρελά ευχαριστημένος, και προσπάθησα για περισσότερο από 4 μήνες να περάσω από το πέρασμα της Ράφα. Αλλά δεν ήμουν σε θέση να εγκαταλείψω τη Λωρίδα της Γάζας· όλα τα όνειρα μου εξαφανίστηκαν στην πύλη διέλευσης της Ράφα.

Τώρα έχω ένα πτυχίο στην αγγλική γλώσσα  και  ακόμα ονειρεύομαι να ταξιδέψω έξω από τη Γάζα για να ακολουθήσω ευρύτερες σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Αλλά το κλείσιμο της Ράφα πάλι απειλεί τα όνειρα και τα σχέδια μου, ένας ακόμη εφιάλτης για μένα.

Οι περισσότεροι φοιτητές εδώ στη Γάζα υποφέρουν καθημερινά από την κρίση στην κυκλοφορία, ειδικά αυτοί που ζουν στα νότια, στην Khan Younis και στη Ράφα. Περιμένουν για ώρες για να βρουν ένα αυτοκίνητο ή ένα μίνι λεωφορείο για να τους μεταφέρει στα πανεπιστήμιά τους, και συχνά χάνουν τις πρωϊνές διαλέξεις.

Εκατοντάδες φοιτητές έχουν χάσει τις υποτροφίες και τις βίζες τους λόγω του εν εξελίξει κλεισίματος της διέλευσης της Ράφα.

Το περασμένο Σάββατο μόνο περίπου 130 ταξιδιώτες κατάφεραν να περάσουν  από το πέρασμα της Ράφα, ενώ υπάρχουν 130 χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ήλπιζαν να βγούν από αυτή τη μεγάλη φυλακή.

Yousef al Jamal: Είμαι φοιτητής μα είμαι κολλημένος στη Γάζα. Μπορεί  να χάσω την υποτροφία μου αν δεν ταξιδέψω σύντομα.

[δέστε Yousef al Jamal’s “Don’t Crush Our Dreams: a please from a student trapped in Gaza”]

Omar Ghareib: Τα όνειρα των φοιτητών γκρεμίζονται καθημερινά. Για τους μαθητές σε όλο τον κόσμο θεωρείται δύσκολο να λάβουν υποτροφίες, αλλά οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα κερδίζουν υποτροφίες, όμως έχουν παγιδευτεί και τους αρνούνται την ευκαιρία να επιδιώξουν τα όνειρά τους, επειδή δεν μπορούν να φύγουν. Η Παλαιστίνη ήρθε νούμερο ένα στις χώρες που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά αναλφαβητισμού, και η Γάζα  έχει το χαμηλότερο ποσοστό αναλφαβητισμού στην Παλαιστίνη.

«Ποιος φταίει;»

Awni Farhat: Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ακριβώς ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτό, αλλά το φταίξιμο πέφτει πρώτα στην κώφωση των Αραβικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο, που εξακολουθεί να σιωπά μέχρι τώρα.

Πιστεύω ότι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, οι Παλαιστίνιοι και οι διεθνείς φορείς λήψης αποφάσεων προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση στη Χαμάς αυξάνοντας την αυστηρή στρατηγική κατά της Γάζας, κλείνοντας τα σύνορα, έτσι ώστε να κάνουν τους ανθρώπους να ξεσηκωθούν κατά της Χαμάς.

Το νέο καθεστώς στην Αίγυπτο δεν στηρίζει την παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Γάζα,  τη Χαμάς, η οποία στήριζε τον Μόρσι.

Yousef al Jamal: το Ισραήλ είναι το κατεξοχήν υπεύθυνο ως δύναμη  κατοχής και μετά  η Αίγυπτος. Τα σύνορα χρησιμοποιούνται για να τιμωρηθούν συλλογικά  οι άνθρωποι της Γάζας,  για την επίτευξη πολιτικών συμβιβασμών.

Omar Ghareib: Το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι πίσω από το κλείσιμο των συνόρων. Το Ισραήλ, επειδή πρόκειται για τον κατακτητή. Και η Αίγυπτος, επειδή θέλουν να κατηγορήσουν για ό,τι  συμβαίνει στη χώρα τους τη Χαμάς και συλλογικά να τιμωρήσουν τους Παλαιστίνιους, αφού έχουν δει το Ισραήλ να τα κάνει εδώ και χρόνια.

«Ειρηνευτικές συνομιλίες»

Awni Farhat: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν ποτέ αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται. Ποτέ δεν θα φέρουν τη δικαιοσύνη στους Παλαιστίνιους επειδή δεν υπάρχει καμία πρόθεση   για την επίτευξη ειρήνης με τον παλαιστινιακό λαό και δεν υπήρξε ποτέ… Το σχέδιο για την Παλαιστίνη ήταν έτοιμο πολύ πριν από τον WW2 με την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα  Ισραήλ που θα περιλαμβάνει  όλη την Παλαιστίνη  και πολλές γειτονικές χώρες. Οι Ειρηνευτικές Συνομιλίες είναι μια φενάκη, υπάρχουν μόνο για να κρατήσουν τους δυτικούς παραπληροφορημένους και παθητικούς. Το μόνο που το ευρύ κοινό  ακούει για την Παλαιστίνη είναι το ίδιο μήνυμα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις ειδήσεις: Ισραήλ-Παλαιστίνη Ειρηνευτικές  Συνομιλίες… πλύση εγκεφάλου ώστε να σταματήσουν να ακούν.

Τους δίνει επίσης την δυνατότητα να πουν ότι η Παλαιστίνη δεν συνεργάζεται. Δεν υπάρχουν  ειρηνευτικές συνομιλίες, υπάρχει απλά η βούληση από τις εξουσίες που είναι να σβήσουν την Παλαιστίνη από το χάρτη και να δημιουργήσουν  μεγαλύτερο Ισραήλ, με την όσο το δυνατόν ελάχιστη παρέμβαση.

Ακόμη και τώρα, ακούμε συχνά μη επναδρωμένα αεροσκάφη και μερικές φορές ισραηλινά F-16. Δεν υπάρχει καμία κατάπαυση του πυρός! Υπάρχουν περισσότερες από 230 παραβιάσεις από το Ισραήλ της κατάπαυσης του πυρός, καθώς συνεχίζονται οι «ειρηνευτικές συνομιλίες».

Yousef al Jamal: Ο καλύτερος τρόπος για να χάνουμε χρόνο είναι να εμπλεκόμαστε σε αυτήν την  άχρηστη «διαδικασία», η οποία δίνει στο Ισραήλ την ομπρέλα να κατασχέσει περισσότερα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο βόμβος των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Γάζα και οι περιπολίες που κάνουν τα ισραηλινά πολεμικά πλοία είναι πολύ συνηθισμένα στη Γάζα. Είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα του αγώνα μας καθημερινά για να επιβιώσουμε.

Omar Ghareib: Η σκέψη ότι ο  Kerry έχει γνήσιο ενδιαφέρον για τους Παλαιστινίους είναι γελοία. Φυσικά και δεν έχει.

Δεν υποστηρίζω κάθε λεγόμενη «ειρηνευτική συνομιλία» μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Τι έχουν καταφέρει οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τους Παλαιστινίους τα προηγούμενα χρόνια; Κάναμε μόνο συμβιβασμούς και χάθηκε περισσότερο έδαφος. Δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε ό,τι μας απομένει, επειδή αυτό που έχουμε τώρα δεν είναι πολύ. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ η πολιορκία της Γάζας  να σπάσει ή να τελειώσει, ειδικά τώρα που  ενισχύεται ιδιαίτερα από την Αίγυπτο.

Στις ισραηλινές επιθέσεις του 2008-2009, έχασα κάποιους γείτονες και ένα φίλο, που δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους που έχασαν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους. Μερικοί μετακινήθηκαν σε άλλα σπίτια, μερικοί δεν άντεχαν να μετακινηθούν ή να ανοικοδομήσουν (σμ το κατεστραμμένο τους σπίτι) έτσι ζούσαν σε σκηνές, μερικοί πήγαν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ορισμένοι εξακολουθούν να υποφέρουν από τις απώλειες μέχρι τώρα. Μπορεί να ξαναχτίσεις το σπίτι σου αλλά ποτέ να φέρεις πίσω την οικογένειά σου ή τους συγγενείς ή τους φίλους σου από το θάνατο. Ένας φίλος μου τελείωσε την ανοικοδόμηση του σπιτιού του μόλις πρόσφατα, ήταν νεόνυμφος κατά τις επιθέσεις του 2008-2009, έζησε στο καινούργιο σπίτι για δύο εβδομάδες πριν το Ισραήλ το βομβαρδίσει, πλήρωσε ό,τι είχε και δεν είχε για να το χτίσει. Εγκαταστάθηκε με τους γονείς του και περιμένει ακόμα να το επιπλώσει και να το ολοκληρώσει.

Το Ισραήλ είναι συνεχώς παρόν στη Γάζα. Αν τα ισραηλινά αεροσκάφη δεν βουίζουν πάνω από τα κεφάλια μας, τότε κάποιο F-16 σίγουρα θα βουίζει στον ουρανό της Γάζας. Πυροβολούν και παρενοχλούν γεωργούς και αλιείς σε καθημερινή βάση. Το Ισραήλ συνεχώς σπάει τις εκεχειρίες, καμία κατάπληξη που ο αριθμός των παραβιάσεων της πρόσφατης ανακωχής φτάνει τις  235. Και δεν θα είναι οι τελευταίες στα σίγουρα.

«Γιατί δεν θα υπάρχει ποτέ μια R2P για την Παλαιστίνη;» 

Awni Farhat: Είναι προφανές ότι το Ισραήλ και η Αμερική είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι ΗΠΑ και η δυτική επέμβαση στη Συρία είναι μέρος της Αραβικής διαίρεσης ολόκληρης της περιοχής. Αυτό που θέλουν είναι να ελέγχουν την περιοχή των αραβικών κρατών.

Yousef al Jamal: Το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι σε κίνδυνο, τα συμφέροντα των παγκόσμιων δυνάμεων στη Συρία θεωτρείται ότι είναι σε κίνδυνο, κι έτσι παρεμβαίνουν με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά στη Γάζα, δεν απειλούνται τα συμφέροντά τους γι’ αυτό δεν τους ενδιαφέρει.

Omar Ghareib: Οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα παρέμβουν για την Παλαιστίνη επειδή υποστηρίζουν πλήρως το Ισραήλ, ακόμα κι αν το Ισραήλ έχει χημικά (και πυρηνικά) όπλα. Αλλά η Συρία φαίνεται να είναι μια απειλή για το Ισραήλ, οι ΗΠΑ επενέβησαν στο Ιράκ και είναι ακόμα εκεί , αν και τα όπλα μαζικής καταστροφής ήταν ένα ψέμα. Στα σίγουρα τώρα θέλουν να εξαλείψουν την Συρία, διότι η Συρία είναι ισχυρή και στρατηγική. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2008-2009 στη Γάζα και οι ΗΠΑ δεν είπαν τίποτα και δεν έκαναν τίποτα αλλά υποστήριξαν το Ισραήλ. Γιατί τα διπλά μέτρα και σταθμά;

see also:

Gaza Students Stranded By Rafah Border Closure

One-day-old baby died at Egyptian side of Rafah crossing

Gaza to run out of drinking water by 2016!

Egypt attacks fishermen in Gaza’s waters

Crisis in Gaza following Rafah Tunnel Closures: Police Called in to Transport Public

Egyptian Navy Launches Assault on Gaza Fishermen

State of the Gaza Strip’s Border Crossings 01 – 30 June 2013

The humanitarian impact of reduced access between Gaza and Egypt

Gaza health ministry: One third of basic medicines no longer available

Israeli forces shot and injured a Palestinian farmer in the Gaza Strip

Gazans say Egypt is now turning the screw

Full List of 236 Documented Israeli Cease Fire Violations

Gaza Strip faces water crisis

Egypt military court gives five Palestinians one-year jail sentence

Shortlink: http://wp.me/p1pa1c-jop