Πιο σοβαρή η διάπραξη αυτών των εγκλημάτων ή η αποκάλυψή τους στο κοινό; (Δίκη Bradley Manning – upd 3)

Posted on 30 Ιουλίου, 2013 1:41 μμ από

37


Updates: στο τέλος του άρθρου

Η δίκη του αμερικανού στρατιώτη Bradley Manning φτάνει στο τέλος της, μετά από περίπου δύο μήνες.

Ο Manning έχει ήδη περάσει πολλούς μήνες στην απομόνωση, πριν καν δικαστεί στο στρατιωτικό δικαστήριο, γιατί αποκάλυψε (στέλνοντας στο Wikileaks) έγγραφα και στοιχεία που αποδείκνυαν εγκλήματα πολέμου του Αμερικανικού Στρατού στο Ιράκ, το Αφγανιστάν αλλά και πολλά διπλωματικά τηλεγραφήματα ή και αποκαλυπτικά έγγραφα για τραπεζικά σκάνδαλα στην Ισλανδία… για τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο έπρεπε να λάβει γνώση η κοινή γνώμη, ώστε να προκύψει «δημόσια συζήτηση» και ίσως αλλαγή πλεύσης… τουλάχιστον για τα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα ποστ:

«Ο Bradley Manning στο δικαστήριο…»

«Σφυρί ή … σφυρίχτρα;»

BM_democracynow

Με αφορμή τις αποκαλύψεις του Manning (μέσα σε αυτές ήταν και η απόδειξη για τη δολοφονία δύο συνεργατών του Ρόιτερς· βίντεο Collateral Murder που δεν είχε δοθεί ποτέ στο κανάλι) και το γεγονός ότι το Wikileaks βοήθησε στη δημοσιοποίησή τους (και συνεπώς έφερε σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ), ουσιαστικά γίνονται προσπάθειες:

α) να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο Manning

– είναι 25 ετών και αντιμετωπίζει 22 κατηγορίες (δικάζεται για τις 21 από αυτές) και αν καταδικαστεί σε όλες, η ποινή φυλάκισης είναι … «ισόβια + 154 χρόνια»!

και μάλιστα, αν και δε θα το ζητήσει, όπως ισχυρίστηκε η Κατηγορούσα Αρχή, η δικαστής έχει το δικαίωμα να ζητήσει «θανατική ποινή»…

β) να εκφοβισθούν οι πιθανοί μελλοντικοί «μιμητές του», μαζί και οι δημοσιογράφοι που θα δημοσιοποιούσαν τέτοια στοιχεία για σκάνδαλα κλπ

– είναι χαρακτηριστικό ότι προσπαθούν να πείσουν για την «προδοσία του προς την πατρίδα», καθώς «βοήθησε τον εχθρό» και κατηγορείται παράλληλα και το Wikileaks και ο (ιδρυτής του) Julian Assange που δημοσίευσαν στο σάιτ αυτές τις πληροφορίες (ήδη έχει αναφερθεί σε αυτούς πολλές φορές η κατηγορούσα αρχή).

Δεν προλαβαίνουμε να υποτιτλίσουμε το πρόσφατο βίντεο του DemocracyNow με την ανταπόκριση από το δικαστήριο (Bradley Manning Awaits Verdict After Trial Ends with Prosecution «Smears» & Harsh Gov’t Secrecy), αλλά αξίζει να αναφερθούν, έστω, μερικά πολύ χαρακτηριστικά σημεία σχετικά με αυτή τη δίκη.

==

—-

  • Σχετικά με την κάλυψη από τα Μέσα Ενημέρωσης ή ανεξάρτητους δημοσιογράφους και την πρόσβαση στις πληροφορίες που μπορούσε να έχει ένας απλός πολίτης:

Αρχικά, απαγορευόταν ακόμα και σε δημοσιογράφους να έχουν αντίγραφα από τα πρακτικά της δίκης, επειδή επρόκειτο για… «απόρρητα στοιχεία».

Απαγορευόταν ακόμα και να πάρουν συνέντευξη από τον κατηγορούμενο (ο οποίος γενικώς δεν είχε πρόσβαση «προς τα έξω» άρα δεν είχε καταφέρει να εκφράσει την άποψή του, πριν ξεκινήσει η δίκη, όσο καιρό ήταν φυλακισμένος και σε απομόνωση).

Κάποιος κατάφερε όμως, να ηχογραφήσει τη δήλωση του Manning στο δικαστήριο την πρώτη ημέρα της δίκης, παρά τη ρητή απαγόρευση! … Μια ενδιαφέρουσα «διαρροή» στη δίκη για … «διαρροές»!

Ελάχιστοι κατάφεραν να έχουν «άδεια εισόδου» στην (πολύ μικρή) αίθουσα του δικαστηρίου (μόνο 25 άτομα) και δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιούν εντός αυτής, κινητά/λαπτοπ ή οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναμετάδοση στοιχείων από τη δίκη. Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Alexa O’ Brien και για 8 μήνες πιο πριν, πριν αναγκαστούν να δημιουργήσουν «ειδικό χώρο για τους δημοσιογράφους», οι ελάχιστοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που έδιναν το παρόν, μόνο χειρόγραφα μπορούσαν να κρατήσουν σημειώσεις εντός αίθουσας.

Πλέον οι δημοσιογράφοι εκεί, δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όπως περιγράφει η Alexa O’ Brien, που παρακολούθησε ολόκληρη τη δίκη, εντός αίθουσας δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρονικά μέσα, δεν έχει δίκτυο, οπότε για οποιαδήποτε αναφορά που θες να κάνεις, ως δημοσιογράφος, πρέπει να φύγεις από την αίθουσα του δικαστηρίου, να βγεις έξω από το κτίριο για να έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η επίσημη απάντηση από τις Αρχές ήταν ότι αυτό έχει σχέση με εμπορικά-διαδικτυακά θέματα με κάποια εταιρεία (σ.μ. μάλλον ο πάροχος). Υπόψιν, ότι εκεί κοντά στο Φρούριο Meade, όπου διεξάγεται η δίκη, είναι και τα κεντρικά της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (για την οποία αυτόν τον καιρό ‘τρέχει’ ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων για τις μυστικές παρακολουθήσεις που κάνουν, σε όλο τον κόσμο, όλων των επικοινωνιών, όλων των πολιτών και για αυτό κυνηγάνε τον Snowden, επίσης με κατηγορίες περί προδοσίας… επειδή κατέφυγε σε αποκαλύψεις στον Guardian (πάει και το «επιχείρημα του Κατηγόρου» ότι αν πχ γινόντουσαν οι αποκαλύψεις σε καθαρά/επίσημα αποδεκτά δημοσιογραφικό Μέσο, ίσως να ήταν διαφορετικά…)

Η O’ Brien βρέθηκε κάθε μέρα στη δίκη και ήταν η πρώτη που έφτιαξε αντίγραφα των πρακτικών της δίκης ώστε να είναι δημόσια/ελεύθερη πρόσβαση, όταν ακόμα το δικαστήριο δεν τα έδινε.

Σύμφωνα με τους καλεσμένους του DemocracyNow!, ο λόγος που η κατηγορούσα αρχή, ξόδεψε 6-7 ώρες την Πέμπτη να εκφράζει κρίσεις για τον χαρακτήρα του Manning (που δε στηρίζονταν σε στοιχεία) και να επαναλαμβάνει ότι είναι «προδότης» προς «την πατρίδα που τον εμπιστεύθηκε» και ότι το έκανε για να γίνει διάσημος (! ενώ, τα ανέβασε όλα ανώνυμα και προσπάθησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του), ήταν ουσιαστικά γιατί «κανονικά» εκείνη την ημέρα θα ακουγόντουσαν και η Κατηγορούσα Αρχή αλλά και η Υπεράσπιση, οπότε είχαν μαζευτεί πολλοί δημοσιογράφοι απο πολλά Μέσα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόλαβε να πάρει τον λόγο η Υπεράσπιση και οι ανταποκρίσεις της Πέμπτης είχαν «μόνο» τη μία άποψη (που δε στηριζόταν και σε στοιχεία). Ενώ την επόμενη ημέρα, δεν υπήρξε τέτοια προσέλευση από πλευράς Μέσων και το κλείσιμο της δίκης με την Υπεράσπιση να αντικρούει όσα ακούστηκαν την Πέμπτη, δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Στο DemocracyNow αναφέρονται και στις συνθήκες υπό τις οποίες γινόταν το όποιο ρεπορτάζ στον «ειδικό χώρο για τα Μέσα» (Media Operation Center). Στρατιώτες πάνοπλοι παντού και μάλιστα περνούσαν συνεχώς δίπλα και πίσω από τους δημοσιογράφους, ελέγχοντας συνεχώς τις κινήσεις τους και τι κάνουν στους υπολογιστές τους.

Ο σκιτσογράφος Clark Stoeckley (το σάιτ του είναι εδώ), που έδινε εδώ και καιρό στη δημοσιότητα σκίτσα από την αίθουσα του δικαστηρίου (και που κυκλοφορούσε με φορτηγάκι που είχε το λογότυπο του Wikileaks), πλέον δεν έχει πρόσβαση στο Φρούριο Meade, βάση δικαστικής απόφασης, εξαιτίας κάποιων tweets του σχετικά με τον Κατήγορο. Ο ίδιος έχει αποστείλει γραπτή απολογία προς το δικαστήριο και η δικαστής δήλωσε ότι θα τη λάβει υπόψη της, αλλά επειδή του έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στο Φρούριο «γενικά», όχι μόνο στη δικαστική αίθουσα, ίσως μια πιθανή θετική δική της απόφαση, τελικά να μην έχει ουσιώδες αποτέλεσμα για τον ίδιο.

BM-Democracynow_2

  • Σχετικά με το δικαστήριο

Υπήρχε η δυνατότητα για δίκη από έναν δικαστή ή από ομάδα ενόρκων (αξιωματικών ή στρατολογημένων, αν κατάλαβα καλά, πάντως ένστολων). Η μέχρι τώρα ιστορία δικών με ενόρκους, δείχνει ότι γενικά τείνουν οι ένορκοι να μεροληπτούν υπέρ του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την άποψη της Υπεράσπισης, αλλά επειδή ο Manning είναι ένστολος και ομοφυλόφιλος (και αυτό δεν είναι και τόσο «αποδεκτό» στο στρατιωτικό προσωπικό), έκρινε ότι δε θα τύχαινε ευνοϊκής κρίσης. Επίσης, οι ένορκοι σε μια τέτοια περίπτωση, δεν επιλέγονται τυχαία από μια μεγάλη λίστα υποψηφίων, αλλά ορίζονται από τις Αρχές, δηλαδή τον αντίστοιχο Στρατηγό που είναι επικεφαλής των πρακτικών.

Συνεπώς, ο Bradley Manning επέλεξε να δικαστεί από έναν μόνο δικαστή και όχι ενόρκους. Επίσης, είναι και θέμα στρατηγικής, καθώς το πλεονέκτημα με την (διορισθείσα, βέβαια, από τις Αρχές) δικαστή Lind, είναι ότι θα μπορούσαν, εφ’ όσον πρόκειται για ένα άτομο, να την «ενημερώσουν/εκπαιδεύσουν» κατά τη διάρκεια της δίκης για έννοιες πολύ σημαντικές, κρίσιμες για την υπεράσπιση του Manning· τι ονομάζεται «απόρρητο» και ποιες διαβαθμίσεις υπάρχουν σε αυτό.

Ενδιαφέρον έχει ότι όπως αναφέρει ο Michael Ratner του Κέντρου Συνταγματικών Δικαιωμάτων και δικηγόρος του Wikileaks και του J.Assange), πριν ολοκληρωθεί η δίκη, προέκυψε μια προαγωγή… Σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, η δικαστής Lind θα βρίσκεται με το πέρας της δίκης, σε θέση Εφέτη (σημ: αν κάνω λάθος, διορθώστε με παρακαλώ: το κείμενο στο DemocracyNow! αναφέρει:

AMY GOODMAN: Michael Ratner, actually, Denise Lind, the judge, is going to move out of her position after this, isn’t she?

MICHAEL RATNER: Yeah, she’s been given, apparently, from a Washington Post report, a appellate judge job, the higher court, which I found pretty extraordinary. I don’t know whether it’s—I don’t think it’s necessarily illegal, but it does—it’s interesting to me that she’s going upstairs during the very trial that’s going on, and given that promotion. And it reminded me when the Ellsberg judge, the judge in Daniel Ellsberg’s case, the federal judge, during Ellsberg’s trial on espionage was offered to be the head of the FBI, secretly, by the Nixon administration. And, of course, there was a huge stink. I don’t see any stink so far in any of the media about the fact that Denise Lind, the judge, is being offered to a higher position. And then, think about the higher position. She’s sitting up there on the court when the Bradley Manning conviction is going to be, assuming there’s—well, there’s a conviction because he’s already pleaded to 10 counts—is going to be reviewed. She won’t sit on it, but her fellow judges are going to be sitting there, and are they going to want to reverse one of their fellow judges? So, it—basically, it stinks, Amy.

Κάτι που σημαίνει ότι, αν και δεν είναι απαραίτητα παράνομη η προαγωγή αυτή, όταν θα ασκήσει έφεση η Υπεράσπιση (ήδη έχει αποδεχθεί κάποιες από τις κατηγορίες, άρα θα προσπαθήσει κατόπιν να μειώσει την ποινή) θα πρέπει, όχι η ίδια η Lind αλλά οι … πλέον συνάδελφοί της Εφέτες, να κρίνουν την υπόθεση. Και πόσο πιθανό είναι να κρίνουν αντίθετα προς την δική της κρίση;

Ο Ratner αναφέρθηκε σε παρόμοια κίνηση που είχε γίνει όταν δικαζόταν ο Daniel Ellsberg για αποκαλύψεις (The Pentagon Papers – σχετικά με το Βιετνάμ) πολλά χρόνια πριν· ο δικαστής τότε είχε δεχθεί κρυφά πρόταση από την κυβέρνηση Νίξον, για να διοριστεί επικεφαλής του FBI.

  • Σχετικά με τις διαμαρτυρίες υπέρ του Bradley Manning

Κόσμος μαζεύεται έξω από τις εγκαταστάσεις (αλλά και σε άλλες πόλεις του κόσμου) φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης του Manning. Το δίκτυο που στηρίζει την αποφυλάκισή του, καταχώρισε διαφήμιση/δήλωση στη New York Times, που μεταξύ άλλων έλεγε:

«Είμαστε Αμερικανοί βετεράνοι στρατιωτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, νοικοκυρές, δικηγόροι και πολίτες. Ζούμε σε κόκκινες πολιτείες και σε μπλε πολιτείες, σε κοινωνίες αστικές και αγροτικές. Σας ζητούμε να εξετάσετε τα στοιχεία και να δηλώσετε μαζί μας: Αρκετά, ως εδώ. Ελευθερώστε τον Bradley Manning τώρα.»

Η Alexa O’ Brien σχολιάζει για το πώς προσπαθούν να κρατήσουν το κοινό «μακριά από τη δίκη», αποπροσανατολίζοντας από την ουσία ή απλά δίνοντας υπέρμετρη πληροφορία για τις απόψεις τις Κατηγορούσας Αρχής και ελάχιστες για αυτές τις Υπεράσπισης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι αν η δίκη καλυπτόταν από την τηλεόραση, ο κόσμος θα έβλεπε τον Bradley Manning και πόσο σοβαρός, ειλικρινής χαρακτήρας και συμπαθητικός είναι και συνεπώς, η κοινή γνώμη σχετικά με αυτή τη δίκη θα άλλαζε δραματικά.

  • Σχετικά… με όλα!

Το συμπέρασμα είναι ότι προσπαθούν να καθιερώσουν και το εξής: ακόμα και αν είσαι δημοσιογράφος, για να κατηγορηθείς ως συνεργός στο έγκλημα, δηλαδή πχ τη διαρροή πληροφοριών ή απλά τη δημοσίευση πληροφοριών στο διαδίκτυο αλλά και για να κατηγορηθείς για «προδοσία και συνέργεια με τον εχθρό» (που εκεί επισείει την θανατική ποινή!) αρκεί:

α) οι πληροφορίες που διαρρέεις, να είναι σωστές, ακριβείς… και

β) αν τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, επειδή ο εχθρός διαβάζει (σ)το διαδίκτυο… τον έχεις βοηθήσει!

Έτσι απλά! Δε χρειάζεται καν να είναι χαρακτηρισμένες ως «απόρρητες»…

Δεν κάνουν διάκριση καν, στο αν αυτός που δημοσιοποιεί είναι δημοσιογράφος (και άρα ενημερώνει την κοινή γνώμη για θέματα που την αφορούν) ή απλός πολίτης.

Και είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια «δαιμονοποίησης» του Διαδικτύου (ξεκινώντας από το Wikileaks που ενοχλεί αρκετά με τις αποκαλύψεις) αλλά και ελέγχου της πρόσβασης και του περιεχομένου σε αυτό, μιας και στα υπόλοιπα ΜΜΕ, τα έχουν σε γενικές γραμμές καταφέρει.

Και από παραδείγματα,  έχουμε πολλά τώρα τελευταία… πχ Barret Brown, Edward Snowden…

whiStle-Link: http://wp.me/p1pa1c-j7a

ΥΓ δεν έχει δοθεί ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης από τη δικαστή Lind. 

διόρθωση: σύμφωνα με τα στοιχεία στο σάιτ της Alexa O’ Brien, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση σήμερα:

The presiding military judge, Col. Denise Lind, will announce her findings on Manning’s guilt or innocence at 1:00 p.m. EST on Tuesday, July 30.

===========

Update 1:    30/7/2013 20.35′

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Bradley Manning

αθωώθηκε όσον αφορά στη σοβαρότερη των κατηγοριών, αυτή για «βοήθεια στον εχθρό»

Περίληψη από τον Guardian

Summary

Bradley Manning has been found not guilty of aiding the enemy but still faces up to 130 years in prison after being found guilty on several counts of theft and espionage.

The military judge hearing the case, Army Col Denise Lind, gave her verdict at 1pm on Tuesday. The aiding the enemy charge was the most serious, as it carried a maximum sentence of life in prison without the possibility of parole.

However Manning could still face an effective life sentence after being convicted on numerous other counts. He was found guilty of five charges of theft and five charges of espionage as well as other offenses. His convictions carry a maximum sentence of up to 130 years in prison.

Manning’s sentencing hearing will begin tomorrow.

///

Ο Bradley Manning κρίθηκε αθώος για την κατηγορία «συνέργειας με τον εχθρό» αλλά εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπος με έως και 130 χρόνια φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος σε αρκετές κατηγορίες «κλοπής και κατασκοπίας».

Η στρατιωτική δικαστής της δίκης, Συνταγματάρχης Denise Lind, έδωσε την ετυμηγορία της στη 1 η ώρα (είναι ώρα ET) την Τρίτη. Η κατηγορία περί βοήθειας του εχθρού ήταν η πιο σοβαρή, καθώς επισείει μέγιστη ποινή την ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής.

Παρόλαυτά ο Μάννινγκ μπορεί και πάλι να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ισόβια κάθειρξη κατόπιν καταδίκης του σε αρκετές από τις κατηγορίες. Κρίθηκε ένοχος 5 κατηγοριών κλππής και 5 κατηγοριών κατασκοπείας, καθώς επίσης και άλλων αδικημάτων. Οι καταδίκες του αντιστοιχούν σε μέγιστη ποινή που φτάνει έως και τα 130 χρόνια φυλάκιση.

Η ακροαματική διαδικασία για την ποινή του Μάννινγκ θα ξεκινήσει αύριο.

==========

Από τον λογαριασμό της Alexa O’ Brien στο τουίτερ: ο πίνακας με τις κατηγορίες και τις ποινές για τον Manning

========

Update 2:   31/7  11.00′

Σύμφωνα με την εκπομπη του DemocracyNow  http://www.democracynow.org/blog/2013/7/30/wikileaks_attorney_on_manning_guilty_verdict_blowing_whistle_on_us_war_crimes_is_not_espionage

Η προαγωγή της δικ.Lind στο Ανώτατο Δικαστήριο (εφέσεων) πριν καν τελειωσει η δικη του Bradley Manning, ουσιαστικά «σφραγίζει» και την πορεία από δω και πέρα…

Μόλις καταλήξει η διασικασία για τη συνολικη ποινή που θα του επιβληθεί, προφανως η Υπερασπιση θα καταθεσει έφεση.

Την έφεση αυτήν, θα πρεπει να εξετασει το Ανώτατο Δικαστηριο (αυτό στο οποιο θα ανηκει και η ιδια η Lind) και ακομα και αν δεν βρεθει η ίδια -τυπικα- να κρινει την έφεση, θα ειναι καποιοι απο τους, πλέον, συναδέλφους της που θα κληθούν να κρίνουν το αίτημα.

(πρεπει να ειναι καμια δεκαριά, εκ των οποιων, 3 θα εξετασουν την έφεση) Αυτοί θα πρεπει να κρινουν το αίτημα για αναίρεση της δικής της ετυμηγορίας…

==========

Update 3:   31/7   11.18′

 

Διαβάστε στο OmniaTV τι δηλώνουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για τη δίκη του Bradley Manning και την ποινή που θα του επιβληθεί και πώς αυτό επηρεάζει την ερευνητική δημοσιογραφία.

Θα έπρεπε αυτή η πραγματικότητα να έχει μείνει κρυφή από την κοινή γνώμη των ΗΠΑ και την διεθνή κοινή γνώμη;

Τι ήταν πιο σοβαρό – η διάπραξη αυτών των εγκλημάτων ή η αποκάλυψή τους στο κοινό;