Δεν συνηθίζω να μεταφέρω εδώ άρθρα από το προσωπικό μου blog, αλλά τώρα το κάνω επειδή πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αξίζει πραγματικά να διαβαστεί.
Ο Ντέιβι Μπράντι είναι σχεδόν μεσήλικας, έχει μια καλή δουλειά, μια όμορφη σύζυγο. Είναι φωνακλάς, κάνει όχι και τόσο πετυχημένα αστεία και πειράγματα στους πάντες. Περιμένει την ερωμένη του στην παμπ και της έχει μια μεγάλη έκπληξη.
Η Μαίρη μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι γεμάτο καυγάδες και στα 17 της έζησε μια τραυματική εμπειρία. Τώρα τολμά να κάνει όνειρα μ’ έναν άνθρωπο που την σέβεται και την εμπιστεύεται. Και περιμένει ένα τηλεφώνημα.
Ο Τζο Ντόλαν είναι αναγκασμένος να ζει με τη μητέρα του, κάτω από το αφόρητο βάρος της καταπίεσης της που δεν τον αφήνει ν’ ανοίξει τα φτερά του και να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Σ’ ένα σάκο έχει όλα του τα υπάρχοντα καθώς κάθεται στην μπάρα.
Η Αμάντα Ρόμπερτς είναι νέα, όμορφη κι ανεξάρτητη. Έχει μόλις μετακομίσει στο καινούργιο μεγάλο διαμέρισμα με τις 2 συγκατοίκους της κι όλη η ζωή είναι μπροστά της. Λέει πως έχει μάθει από νωρίς να μην εμπιστεύεται ποτέ τους άντρες, ενώ ετοιμάζεται να συναντήσει ακόμη έναν.
Ο Τζον Μάικλ ετοιμάζει την κιθάρα του. Δουλεύει στην παμπ ως σερβιτόρος, το μεγάλο του όνειρο όμως είναι να γίνει μουσικός.
Η Τρέισι Μπράντι είναι παγιδευμένη σ’ ένα γάμο που απέξω φαίνεται ιδανικός, όμως κρύβει ένα σωρό προβλήματα. Έχοντας κάνει ένα νέο ξεκίνημα στα μισά της έγγαμης ζωής, η ευτυχία της ακόμα εξαρτάται από την επιπόλαιη ευμετάβλητη συμπεριφορά του συζύγου της κι αυτό που δεν μπορεί να αποκτήσει.
Ο “Σάιμο” Σίμσον είναι ένας τοκογλύφος ‘τρίτης γενιάς’, απόλυτα ικανοποιημένος από τη δουλειά και ζωή του που απολαμβάνει την <<καλύτερη μαύρη μπύρα σε αυτή τη μεριά του Λίφεϊ>>.
Η Ντέμπι Κόλινς έζησε την παιδική της ηλικία σε άθλιες συνθήκες, αναγκάστηκε να αναλάβει το ρόλο του “μεγάλου” από 10 χρονών κι ακόμα παλεύει. Ξαπλωμένη στη μπανιέρα της αποφασίζει ότι δεν την νοιάζει πια κανένας.
Οκτώ χαρακτήρες με κοινό τόπο το Δουβλίνο και την παμπ του Πάντυ, του οποίου η μόνιμη επωδώς όταν χτυπάει το καμπανάκι για την τελευταία παραγγελία είναι “σπίτια δεν έχετε;” (Have ye no homes to go to? ο πρωτότυπος τίτλος). Οκτώ άνθρωποι κινούνται στις γραμμές του περιθωρίου και οι περισσότεροι προσπαθούν με λάθος ή σωστό τρόπο να ξεφύγουν από αυτό. Διηγούνται τις ιστορίες τους με θάρρος και ειλικρίνεια. Φαίνονται εξαιρέσεις είναι όμως οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
O Νέβιλ Τόμσον φτιάχνει χαρακτήρες κινηματογραφικούς, αυτό που τους ζωντανεύει όμως είναι η αμεσότητα της γλώσσας του. Η ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο. Η ζωή είναι γκρι, όπως τα νερά του Λίφεϊ και το ίδιο το Δουβλίνο γι’ αυτούς που γεννήθηκαν χωρίς να έχουν καμία ευκαιρία και πρέπει να παλέψουν για τα αυτονόητα. Με εξαιρετικό χιούμορ, σκληρότητα αλλά κι αγάπη για τους ήρωές του ο συγγραφέας δεν τους χαρίζεται, αλλά τους κάνει πέρα για πέρα αληθινούς. Ο ελληνικός τίτλος ” Ο Κύκλος Των Χαμένων Κορμιών” είναι δυστυχώς ατυχέστατος και κάπως υποτιμητικός για τους χαρακτήρες, αλλά η μετάφραση του Αλέκου Μανωλίδη μου φάνηκε (με δύο ατοπήματα) πολύ καλή. Ένα μυθιστόρημα ρεαλιστικό, γεμάτο μουσικές, το οποίο ενώ αφορά τη νύχτα που όλοι συναντιούνται και πάλι στου Πάντυ και το ανθρώπινο δράμα κορυφώνεται, στην πραγματικότητα μας ταξιδεύει στην ιστορία και την πολιτική της Ιρλανδίας τα τελευταία 50 χρόνια. Πρόκειται για ένα μικρό διαμάντι. Ψάξτε να το ανακαλύψετε.
Ο Κύκλος των Χαμένων Κορμιών (Have ye no homes to go to?), Νέβιλ Τόμσον, ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.
katy
9 Ιουνίου, 2013 5:30 μμ
Δεν συνηθίζω να μεταφέρω εδώ σχόλια, που έχω κάνει στο προσωπικό σου blog, αλλά δεν κρατήθηκα! 😀
“Ώστε μισείτε τη δουλειά σας; Γιατί δεν το λέγατε; Υπάρχει μια ομάδα υποστήριξης ακριβώς γι’ αυτό. Λέγεται ΟΛΟΙ και συνήθως συγκεντρώνονται στα μπαρ”.
Drew Carey (γεν. 1958), Αμερικανός ηθοποιός.
Spin
9 Ιουνίου, 2013 6:18 μμ
«Ο Κύκλος Των Χαμένων Κορμιών” είναι δυστυχώς ατυχέστατος και κάπως υποτιμητικός για τους χαρακτήρες, αλλά η μετάφραση του Αλέκου Μανωλίδη μου φάνηκε (με δύο ατοπήματα) πολύ καλή»
τι εκανε;
Narrator
9 Ιουνίου, 2013 6:36 μμ
τι κουτσομπόλης…
το ένα είναι λίγο θέμα ποπ κουλτούρας και το λάθος δεν φαίνεται ξεκάρφωτο στο κείμενο. οι νεαροί πρωταγωνιστές έχουν πάει να δουν το Top Gun στον κινηματογράφο και γράφει «μέχρι να πεθάνει ο τύπος στα έκτακτα περιστατικά». φαντάζομαι στο πρωτότυπο ήταν κάτι του στυλ «until the guy in E.R. died» κι εννοεί φυσικά τον ηθοποιό Anthony Edwards (που πεθαίνει στην ταινία) κι αργότερα έπαιξε στη σειρά «Στην Εντατική». (E.R.)
ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΟ ΤΟP GUN KAI ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ EDWARDS ΠΕΘΑΙΝΕΙ. ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΕΓΡΑΨΑ ΣΠΟΪΛΕΡ!
το δεύτερο είναι λίγο πιο βαρύ, γιατί εμπίπτει στις γενικές γνώσεις. γράφει κάπου «το μπαρ Τεμπλ», ενώ πρόκειται ξεκάθαρα για την πασίγνωστη ΠΕΡΙΟΧΗ Temple Bar του Δουβλίνου.
παρ’ όλα αυτά έχει κάνει όντως καλή δουλειά.
Spin
9 Ιουνίου, 2013 6:38 μμ
μας γάμησες το τοπ γκαν 😛
Narrator
9 Ιουνίου, 2013 6:40 μμ
θες να σου πω και τι έχει μέσα στο κουτί;
Spin
9 Ιουνίου, 2013 6:41 μμ
θες να σου πω για τη μανα σταρκ ;
Narrator
9 Ιουνίου, 2013 6:42 μμ
σίγα βρε νούμερο μην δεν το είχα δει μια βδομάδα μετά 😛
μανικακος
9 Ιουνίου, 2013 6:42 μμ
κι ομως θα εκπλαγεις
Spin
9 Ιουνίου, 2013 6:43 μμ
για πες 😛
Narrator
9 Ιουνίου, 2013 6:44 μμ
ΣΟ κόφτους!
Spin
9 Ιουνίου, 2013 6:48 μμ
κάτσε θα ρθει ο eddie 😛
μανικακος
9 Ιουνίου, 2013 6:54 μμ
😀 😀 😀 😀
Narrator
9 Ιουνίου, 2013 6:48 μμ
ΛΟΛ!
Capybara
10 Ιουνίου, 2013 2:22 πμ
😆 😆 😆
μανικακος
9 Ιουνίου, 2013 6:40 μμ
το TOP GUN το ειδαν(οσοι ηταν ν το δουν) πριν 30 χρόνια….
τωρα μπηκαμε στον εγχρωμο κινηματογραφο πλεον…. 😀 😀 😀
:v
simon
9 Ιουνίου, 2013 8:44 μμ
Ναρ, μη με μαλώσεις …πολύ! Μόλις τώρα ανακάλυψα ότι έχεις προσωπικό μπλογκ 😦
Narrator
9 Ιουνίου, 2013 9:22 μμ
να μας έρχεσαι να σε τρατάρουμε το κατιτίς μας. 🙂
Кроткая
10 Ιουνίου, 2013 2:25 πμ
βαλε κ ενα λινκ γτ εγω ολο το ξεχναω :Ρ
Narrator
10 Ιουνίου, 2013 11:03 πμ
είναι πανεύκολο: στην μπάρα στα δεξιά κάνεις κλικ στο άβαταρ (όχι στο user name) και σε βγάζει σε μια σελίδα που έχει λινκ για το blog.
Кроткая
10 Ιουνίου, 2013 1:31 μμ
θαύμα! θαύμα! κοιτα τι ανακαλύπτω ενα χρονο μετα :Ρ
simon
9 Ιουνίου, 2013 8:51 μμ
… και πολύ γοητευτικές κρυφές στοές! 🙂
Кроткая
10 Ιουνίου, 2013 2:26 πμ
συγγνωμη, θυμαστε ηρωες, σκηνες ή εστω και την υποθεση απο το τοπ γκαν? εγω το μονο που θυμαμαι ειναι τα ρέυμπαν του τομ κρουζ :Ρ
simon
10 Ιουνίου, 2013 11:01 πμ
Εγώ μόνο την Kelly McGillis 🙂
giorgalis
10 Ιουνίου, 2013 2:11 μμ
Μετά το 2008 και το tropic thunder http://www.imdb.com/title/tt0942385/
δεν έχει νόημα να κοιτάξεις ούτε πριν ούτε μετά για ταινίες του είδους.. 🙂
katy
10 Ιουνίου, 2013 7:16 μμ
“Οι άντρες τη βγάζουν στα μπαρ για δυο λόγους: είτε δεν έχουν στο σπίτι γυναίκα για να πάνε, είτε έχουν”.
Sam Ewing (1949), Αμερικανός παίκτης του μπέηζ μπωλ.
oldboy9
11 Ιουνίου, 2013 9:42 πμ
Πω-πω σύμπτωση, το ίδιο στόρι πάνω-κάτω με το βιβλίο που διαβάζω τώρα. Μιλώ για το «Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ» του Τζόναθαν Κόου, κάπου στην 80η σελίδα είμαι…κάποιος αντιγράφει κάποιον 🙂 πάντως και οι δυο τους είναι γεννημένοι το 1961, σύμπτωση 😉
Narrator
11 Ιουνίου, 2013 11:41 πμ
Έλα, παραδέξου το: Καμία σχέση. Απλά ήθελες να μας πεις ότι διαβάζεις Κόου 😛
fyrdyn
11 Ιουνίου, 2013 11:59 πμ
@ Σούλα
«Ο Κύκλος των Χαμένων Κορμιών». κάτι που έχει σχέση και με το Saturday Night Blues Live του μανικάκος
Katerina Zakinthinou
18 Ιουνίου, 2013 11:44 μμ
εχει εξαντληθει το βιβλιο.ξερει κανεις που μπορω να το βρω?