Βασικά Βαρέθηκα…

Posted on 1 Απριλίου, 2013 4:02 μμ από

37


… γιατί όλο τα ίδια και τα ίδια λέμε, ακόμα και την Πρωταπριλιά και το ίντερνετ αποξενώνει…

Και μετά βρίσκω ένα αρθράκι στο Slate, σχετικά με έναν γραφίστα στην Αυστραλία, τον Simon Wright, ο οποίος κάποια στιγμή αποφάσισε να εξασκήσει το μυαλό του θέτοντας στον εαυτό του μια νέα πρόκληση.

Το θέμα της πρόκλησης ήταν το «Ηλιακό Σύστημα» (Solar System Challenge) και σύμφωνα με αυτήν, έπρεπε να «αναγνωρίσει» όσα περιέχει το Ηλιακό Σύστημα (Ήλιος-πλανήτες-δορυφόροι) σε πράγματα που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Έτσι, χωρίς επεξεργασία με photoshop ή άλλες τεχνικές (πέραν του instagram) δημιούργησε ένα σύνολο φωτογραφιών που θυμίζουν πολύ τις εικόνες που πραγματικά έχουμε από τις διάφορες αποστολές στο διάστημα ή τις παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια.

Στην κάθε μια φωτογραφία του, εξηγεί και ποια απλά – καθημερινά αντικείμενα… «πρωταγωνιστούν» και καταφέρνουν να ξεγελούν με την ομοιότητά τους με την επιφάνεια των πλανητών.

Οι φωτογραφίες υπάρχουν (κάποιες) στο instagram και σε μια συλλογή στο FB (Euphospug), αλλά θα τις ανεβάσω εδώ για να τις δείτε και όσοι δε συμμετέχετε στο παγκόσμιο ρουφ… εχμ… «κοινωνικό δίκτυο».

Image credit: Simon Wright

Και οι «λύσεις» για όσους δεν είχαν τόση έμπνευση.

 • Ο «Ήλιος» ήταν ένα «κράκερ ρυζιού» με το φως να περνάει από μέσα του.
 • Ο «Ερμής» ήταν ένα καπάκι σωλήνα (δίκτυο σωληνώσεων) και το μπακγκράουντ, το έδαφος στον κήπο.
 • H «Αφροδίτη» ήταν από υλικό που καθρεφτίζει (αυτό που έχουν τα παιδικά παιχνίδια, μάλλον, που γυαλίζει αλλά δεν είναι γυαλί), πάνω σε ένα σκαμνάκι (footstool).
 • Η «Γη» ήταν ένα χρυσό κουμπί που αντανακλά τον ουρανό και τα δέντρα (και βρίσκεται μέσα στο χέρι του φωτογράφου)
 • Η «Σελήνη» ήταν ένα μικρό κομμάτι καλύμματος, από αυτά που έχουν τα αναψυκτικά και τα γάλατα, αυτό που μοιάζει με αλουμινόχαρτο δηλαδή και ήταν πάνω σε πεζοδρόμιο (σχολιάζει ο φωτογράφος ότι αν την παρατηρείς από τη Γη, βλέπεις και τα «σύννεφα»).
 • Ο «Άρης» ήταν ένα ψεύτικο μπισκότο (παιχνίδι) κατάλληλα φωτισμένο (ή ειναι εφέ του ινσταγκραμ το flash highlight, δεν ξέρω αλλά δε με πολυνοιάζει, κιόλας…) και κατάφερε να αναπαραστήσει μέχρι και τους «πολικούς πάγους» του πλανήτη!
 • Ο «Δίας» ήταν από μια τρύπα σε ένα μεταλλικό στήριγμα που υπήρχε πάνω σε έναν ξύλινο στύλο τηλέγραφου.
 • Ο «Κρόνος» ήταν από ένα κουμπί σε κάποιο τζιν.
 • Ο «Ουρανός» ήταν ένας σκουριασμένος σωλήνας σε ένα μονοπάτι.
 • Ο «Ποσειδώνας» ήταν παλιοί φακοί επαφής πάνω σε πλακάκια.
 • Ο «Πλούτωνας» (που είναι «ακόμα» πλανήτης, όπως αναφέρει και ο φωτογράφος) ήταν ένα κομμάτι κερί μέλισσας πεσμένο σε πόρτα αυτοκινήτου.

Επίσης, υπάρχει και το άρθρο του Christopher Jonassen που έχει τίτλο Devour (μτφρ. τρώω με λαιμαργία//κατατρώγω//καταστρέφω//καταναλώνω//σπαταλάω), ο οποίος έχει φωτογραφίσει τους πάτους από πολυχρησιμοποιημένα κατσαρολικά… που τελικά μοιάζουν και με εξωγήινες εικόνες.

Μία από αυτές είναι και η επόμενη (σας προτείνω να τις δείτε όλες στο σάιτ του, για να πάρει νέα έννοια το καθημερινό μαγείρεμα-πλύσιμο τεντζερέδων).

Και για να μη νομίζετε ότι όλα αυτά κυκλοφορούν μόνο στο εξωτερικό, ορίστε και μια φωτό από Ελλάδα.

Όποιος μαντέψει τι ακριβώς φωτογραφήθηκε… κερδίζει trellουκούμι!

Ηλιακή δραστηριότητα… sort of…

Συμπέρασμα: όλο το Σύμπαν μπορεί να είναι μπροστά σου…

Big Bang and all…

και συ να βλέπεις μόνο το πισι/την κάμερα/το κινητό.

Solar-System Challengelink: http://wp.me/p1pa1c-iDT

koula, the ploutonian trell… bb