(Update 19/3: στο τέλος της ανάρτησης υπάρχουν τα προστεθέντα λινκ)
Άκουσα κάποια στιγμή πριν καιρό, για πρώτη φορά το όνομά του, αλλά δεν κάθισα να ψάξω τότε, τι και πώς. Η καθημερινότητα φιλτράρει τις πληροφορίες που θα σε απασχολήσουν, θες δε θες… και η επικαιρότητα – η εγχώρια – είχε προτεραιότητα, ας πούμε…
(άσχετο, αλλά κάπως πρέπει να την ονομάσουμε αυτήν την «εγχώρια», αφού μας απασχολεί «αποκλειστικά και αδιάκοπα»).
Έτσι, ΔΔΔ.
Δεν ασχολήθηκα, Δεν έψαξα, Δεν έμαθα.
Λογικό.
Κι αναμενόμενο.
Μη σου πω και βαλτό, χειρότερο και από θέμα εξετάσεων.
Κάποια μέρα, κάποιος άφησε σε σχόλιο στο μπλογκ, ένα βίντεο με ένα τραγούδι σχετικά με τον Bradley Manning, το Almost Gone.
Και πάλι δεν ασχολήθηκα πολύ, γιατί αυτή η … «εγχώρια» ακατανόμαστη, ξανά απλώθηκε και κατέλαβε όλον τον διαθέσιμο χωροχρόνο του μυαλού· ούτε χώρος στο μυαλό ούτε χρόνος να ασχοληθείς.
Ε, την Τρίτη (12/3) ήταν η «φαρμακερή».
Το βίντεο στο DemocracyNow! ήταν καταλυτικό γιατί είχε μια «σφυρίχτρα». Κι όταν ακούς σφυρίχτρα, σταματάς ό,τι κάνεις και γυρίζεις να δεις τι έγινε.
Whistle, είναι η σφυρίχτρα. Whistleblower, λογικά θα είναι αυτός που σφυρίζει με μια σφυρίχτρα. Αλλά, πέραν των διατητών των αθλητικών αγώνων και των τροχονόμων, whistleblower ονομάζουν και όσους κοινοποιούν/δημοσιοποιούν κρυφές ή απόρρητες πληροφορίες ώστε να λάβει γνώση η κοινή γνώμη για εγκλήματα, παρανομία ή ασυδοσία σε σημαντικούς τομείς που την αφορούν (δηλαδή στον όρο μάλλον δεν περιλαμβάνονται όσοι απλά πουλάνε πληροφορίες).
Από την εκπομπή «The War and Peace Report» λοιπόν, έμαθα ότι ο Bradley Manning ήταν ένας στρατιώτης που υπηρετούσε στον Αμερικανικό Στρατό και είχε πρόσβαση σε πολλές σημαντικές και απόρρητες πληροφορίες (χιλιάδες έγγραφα, τηλεγραφήματα διπλωματικά, βίντεο από αποστολές κλπ), που πολλές από αυτές αφορούσαν στον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αλλά και την ιστορία με το Γκουαντάναμο.

SigActs – Significant Activities. Πίνακες με στοιχεία για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που έδιναν την πραγματική εικόνα, σύμφωνα με τον Μάννινγκ και για αυτό άξιζε να δοθούν στην κοινή γνώμη.
Και έμαθα ακόμη, ότι είναι φυλακισμένος από το 2010, γιατί αποστέλλοντας στο Wikileaks τις πληροφορίες που είχε ανακαλύψει για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν (πχ το βίντεο «Collateral Murder» – Παράπλευρη Δολοφονία), έγινε ο ίδιος «whistleblower«.
Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση έχει ως εξής: τον έχουν φυλακισμένο αλλά και απομονωμένο σχεδόν 2,5 χρόνια και οι πληροφορίες που έφταναν στην κοινή γνώμη για την υπόθεση ήταν λίγες και ελεγχόμενες και κατά βάση δεν είχε ακουστεί η δική του άποψη. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο του Guardian, η μυστικότητα που προωθείται σχετικά με τις διαδικασίες της δίκης είναι, ας πούμε, «ενδιαφέρουσα».
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απαγόρευσε σε όσους θα βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα (δημοσιογράφους ή μη) να καταγράψουν βίντεο ή ήχο από τη διαδικασία ή έστω να φωτογραφίσουν τον Μάννινγκ. Επίσης, απαγορεύτηκαν τα αντίγραφα που θα περιέχουν όσα λέγονται στη δίκη, ενώ είχαν απαγορευτεί και οι συνεντεύξεις τύπου με τον Μάννινγκ.

Απαγορεύτηκαν τα βίντεο και οι ηχογραφήσεις κατά τη διαδικασία, αλλά και το να φωτογραφίζουν τον Μάννινγκ. Μάλλον ασχολήθηκαν με τα «ψηφιακά μέσα» και ξέχασαν να απαγορεύσουν το μυαλό και το χέρι…
Και έτσι, κάποιος πήρε την πρωτοβουλία και το ρίσκο και ηχογράφησε τον Μάννινγκ την ώρα που διάβαζε μια δήλωση στο στρατιωτικό δικαστήριο (ένα μήνα πριν).
Και μετά, αυτό το ηχητικό «διέρρευσε» και τελικά ανέβηκε στο «Freedom Of The Press Foundation» – «Οργάνωση για την Ελευθερία του Τύπου».
Δηλαδή… Inception!
Διέρρευσε σημαντική πληροφορία για τη δίκη αυτού που … διέρρευσε τη σημαντική πληροφορία!
Η εγγραφή έγινε στα κρυφά, προφανώς, οπότε ο ήχος δεν είναι πολύ καλός, αλλά τα σημαντικά ακούγονται loud and clear… as a whistle.
Παρακολουθήστε το (υποτιτλισμένο) βιντεο της εκπομπής του «DemocracyNow!»
(το πρωτότυπο βίντεο βρίσκεται στο DemocracyNow! μαζί και με άλλα σχετικά άρθρα/βίντεο)
Στον Guardian, επίσης, υπάρχει το άρθρο του Glenn Greenwald που περιέχει το ηχητικό από τη δήλωση του Μάννινγκ και τα σημαντικότερα αποσπάσματα (χωρισμένα σε θεματικές).
Στο παραπάνω άρθρο, για παράδειγμα, αναφέρεται ότι ο Μάννινγκ άρχισε να αμφισβητεί τις κινήσεις της δικής τους πλευράς (των Αμερικανών δηλαδή) στο Ιράκ, όταν για δεδομένη υπόθεση που του ανέθεσαν (να ερευνήσει για κάποιους Ιρακινούς που θεωρούνταν κίνδυνος για τον τότε πρωθυπουργό Maliki), εκείνος κατέληγε στο συμπέρασμα (με αποδείξεις) ότι οι «ύποπτοι» της υπόθεσης, δεν ήταν ουσιαστικά επικίνδυνοι, απλά διαφωνούσαν με την κυβέρνηση. Οι ανώτεροί του δε δέχτηκαν αυτήν την εκτίμηση και του απαγόρευσαν να ασχοληθεί άλλο με την υπόθεση. Συνειδητοποίησε έτσι, ότι αν ακολουθεί την τυπική οδό, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η δική του τιμωρία.
(απόσπασμα από το παραπάνω άρθρο)
Specifically, he described how he had discovered that many of the Iraqis whom he was helping to detain were not insurgents at all, but simply critics of the Malaki government. But when Manning alerted his superiors to this fact, he was dismissed away, and realized then that using the formal whistleblowing channels would result in nothing other than his own punishment.
Επίσης, αναφέρει ότι ο Μάννινγκ άρχισε να διαβάζει πολλά διπλωματικά τηλεγραφήματα, όχι μόνο σε σχέση με το Ιράκ, αλλά για οποιοδήποτε θέμα του φαινόταν ενδιαφέρον και εκεί έβρισκε στοιχεία και για τις μυστικές συμφωνίες μεταξύ κρατών ή οργανισμών, τις οποίες η κοινή γνώμη δεν είχε υπόψιν, ενώ άρχισε να πιστεύει ότι αυτό έπρεπε να αλλάξει.
Σχετικά με τα απόρρητα τηλεγραφήματα, ο Μάννινγκ ισχυρίζεται ότι πριν δημοσιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες, έψαξε αρκετά ώστε να δει πώς ακριβώς «χαρακτηρίζονται» αυτά τα τηλεγραφήματα (αν είναι κοινοποιήσιμα προς όλους, αν είναι κοινοποιήσιμα μόνο για συγκεκριμένους ανθρώπους-σε συγκεκριμένες θέσεις κλπ). Ο στόχος του ήταν να εξασφαλιστεί ότι αυτή του η κίνηση δε θα βλάψει αθώους ανθρώπους.
Και τέλος, αναφέρεται και στις προσπάθειές του να δώσει τις πληροφορίες σε «παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης», πριν καταλήξει στο Wikileaks.
Πρώτα επικοινώνησε με μια εφημερίδα της περιοχής του (Washington Post) αλλά δεν φάνηκε να πείθει τη συνομιλήτριά του (ρεπόρτερ), που του ανέφερε ότι ίσως και να ενδιαφέρεται η εφημερίδα, αλλά πρώτα θα έπρεπε να δουν τις εν λόγω πληροφορίες και μετά να αποφασίσουν οι (παλιότεροι-σημαντικότεροι) συντάκτες αν θα τις χρησιμοποιήσουν.
(λέει ο Μάννινγκ)
I first called my local news paper, The Washington Post, and spoke with a woman saying that she was a reporter. I asked her if the Washington Post would be interested in receiving information that would have enormous value to the American public.
«Although we spoke for about five minutes concerning the general nature of what I possessed, I do not believe she took me seriously. She informed me that the Washington Post would possibly be interested, but that such decisions were made only after seeing the information I was referring to and after consideration by senior editors.
Έπειτα δοκίμασε στους New York Times καθώς βρήκε το τηλέφωνο στο σάιτ τους. Τηλεφώνησε εκεί, απάντησε κατάλληλα στο μαγνητοφωνημένο μενού φτάνοντας στον τομέα «πληροφορίες γις ειδήσεις» και άφησε μήνυμα δηλώνοντας ότι έχει πληροφορίες για Ιράκ και Αφγανιστάν, που πίστευε ότι ειναι πολύ σημαντικές… αλλά ποτέ δεν επικοινώνησαν μαζί του, αν και είχε αφήσει και το e-mail του και τηλέφωνο-skype του.
(λέει ο Μάννινγκ)
I called the public editor number on The New York Times website. The phone rang and was answered by a machine. I went through the menu to the section for news tips. I was routed to an answering machine. I left a message stating I had access to information about Iraq and Afghanistan that I believed was very important. However, despite leaving my Skype phone number and personal email address, I never received a reply from The New York Times.
Σκέφτηκε να επικοινωνήσει και με ένα blog, να πάει αυτοπροσώπως για να τους μιλήσει στα γραφεία τους, αλλά δε βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες. Και μετά από όλες αυτές τις άκαρπες προσπάθειες, αποφάσισε να τα στείλει στο wikileaks (WLO), χωρίς όμως να είναι σίγουρος ότι θα τα δημοσιεύσουν και πιστεύοντας ότι δε θα τύχουν προσοχής από τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.
(λέει ο Μάννινγκ)
«I also briefly considered dropping into the office for the Political Commentary blog, Politico, however the weather conditions during my leave hampered my efforts to travel. After these failed efforts I had ultimately decided to submit the materials to the WLO. I was not sure if the WLO would actually publish these SigAct tables – or even if they would publish at all. I was concerned that they might not be noticed by the American media. However, based upon what I read about the WLO through my research described above, this seemed to be the best medium for publishing this information to the world within my reach.»
Το πιο βασικό επιχείρημα για την αξιοπιστία του Μάννινγκ και όσα είπε σχετικά με τα κίνητρά του και τις πράξεις του, είναι ότι τα ίδια αναφέρει και σε καταγεγραμμένες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με κάποιον σε chat (αυτόν τελικά που δούλευε για την κυβέρνηση και ο οποίος του είχε συστηθεί ως δημοσιογράφος και πάστορας και του είχε υποσχεθεί εμπιστευτικότητα).
(από το παραπάνω άρθρο)
In his chats with the government informant who turned him in, Manning – who had been promised confidentiality by the informant who claimed to be a journalist and a pastor – described what first made him disillusioned about the Iraq war in which he was serving.
Σε αυτές, όταν δηλαδή πίστευε ότι μιλούσε «χωρίς κοινό», έλεγε τα ίδια που ανέφερε και στη δήλωσή του στο δικαστήριο, για τους λόγους που τον ώθησαν στη δημοσιοποίηση και για τις πράξεις στις οποίες τελικά προέβη.
(από το παραπάνω άρθρο)
Yesterday, former New York Times Executive Editor Bill Keller published a column which, while partially praising Manning’s leaks, insinuated that the claims Manning made in his in-court statement about his motives and actions may be unreliable because they are not found in the logs of the chats in which he engaged with the government informant. That is factually false. As both Nathan Fuller and Greg Mitchell conclusively documented yesterday, Manning’s descriptions match perfectly what he said in those chats when he thought nobody would ever hear what he was saying. That’s what makes Manning’s statements about his motives and thought process so reliable: they not only are consistent with his actions, but with everything he said when he thought he was speaking in private.

Στιγμιότυπο από ένα βίντεο τραγουδιού που γράφτηκε για την ιστορία του Bradley Manning. Στη σφυρίχτρα επάνω φαίνεται στιγμιότυπο από το βίντεο, με τους πυροβολισμούς κατά άμαχων-άοπλων Ιρακινών. Ο τίτλος είναι «Almost Gone».
Χρήσιμα λινκ:
(άρθρο στον Guardian): Finally: hear Bradley Manning in his own voice
ανάρτηση στο «Freedom Of The Press Foundation» (περιέχει και λινκ για το ηχητικό)
θεματική στο DemocracyNOW! υπό τον τίτλο «Bradley Manning«
το video «Collateral Murder» (που αποκάλυψε ότι αμερικανικό ελικόπτερο επιτέθηκε και σκότωσε 12 άμαχους Ιρακινούς – μεταξύ αυτών 2 συνεργάτες του Ρόιτερς)
whiStle Link: http://wp.me/p1pa1c-iAg
koula, the trell…
ΥΓ προφανώς, αυτό το άρθρο είναι μόνο μια μικρή και σύντομη και βιαστική ματιά στη συγκεκριμένη υπόθεση και σίγουρα μέχρι να αναρτηθεί θα έχουν προκύψει και νέες πληροφορίες, ίσως και σημαντικότερες…
Όποιος έχει διάθεση, αφήνει σχετικά λινκ στα σχόλια.
Αν με αφήσει η «εγχώρια»… θα συμπληρώνω-ενημερώνω το παρόν άρθρο, για να είναι κάπως συγκεντρωμένα και να μην ψαχνόμαστε.
Αυτά τα λίγα…
Τους ζυγούς λύσατε!
σφφφρρρρρρ!
====================
UPDATE 19/3
Στα σχόλια αφέθηκαν τα παρακάτω λινκ, προς σχετικά άρθρα άλλων μπλογκ/σάιτ
- Το κείμενο του ηχητικού (από τη δίκη) στα αγγλικά, από το σάιτ alexaobrien.com
και «Transcript of US v Pfc. Bradley Manning, Article 39(a) Providence Inquiry, 02/28/13»
- από το μπλογκ «Για την κοινωνική αριστερά«
“Ο ηρωικός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ δίνει μάχη να γλυτώσει τα Ισόβια”.
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2011/12/blog-post_30.html
“ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ τον Μπράντλεϊ Μάννινγκ”.
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html
“Wikileaks και Julian Assange – Χρήσιμες πληροφορίες και ιστορικό”
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2012/09/wikileaks-julian-assange.html#more
“Να σώσουμε τον Τζούλιαν Ασάνζ ”
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2012/08/blog-post_16.html
- άρθρο από το CounterPunch (για την κατηγορία περί «παροχής βοήθειας στον εχθρό»)
http://www.counterpunch.org/2013/03/13/osama-bin-laden-bradley-manning-and-me/
- σύντομο βίντεο-ηχητικό από την δίκη του Μάννινγκ
- από το μπλογκ της ομάδας Resistencias
βίντεο υποτιτλισμένο – http://youtu.be/S8oJ6Ri5-Eo
συνέντευξη του Τζέρι Κόντον μέλους του Δικτύου Υποστήριξης στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που είχε δώσει στην ομάδα Resistencias
http://resistencias2005.blogspot.gr/2012/05/resistencias-radiobubble-bradley.html
Παλαιότερη αναφορά της ομάδας Resistencias στην υπόθεση του Bradley Manning, από το 2010, καθώς και το βίντεο Collateral Murder, μπορείτε να δείτε εδώ:
Αλληλεγγύη στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ ! http://resistencias2005.blogspot.gr/2010/07/blog-post_18.html
Εκπομπή με θέμα “Πολιτικοί Κρατούμενοι” – http://resistencias2005.blogspot.gr/2012/04/resistencias-radiobubble_22.html
Για τη συμβολική διαμαρτυρία που είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2011 στην Αθήνα, με την απροσδόκητη κατάληξη -> http://antinationalistic-antimilitaristic.blogspot.gr/2011/12/bradley-manning_17.html
- το (βασικό) σάιτ για την ενημέρωση για τον Bradley Manning και την υποστήριξή του
maskarat
15 Μαρτίου, 2013 4:13 μμ
Ευχαριστώ για τη μετάφραση (και που μου ανέβασες την πίεση)
Τον είχα ακουστά, αλλά πράγματι, πρώτη φορά άκουσα την άποψή του, τη φωνή του. Αντίθετα οι φωνές των κατηγόρων του και των φερέφωνων τους, αγούγονταν συνεχώς τα χρόνια που τον είχαν σε απομόνωση. Και που τον παρουσιάζαν περίπου ως …προδότη που έθετε σε κίνδυνο τους …γενναίους στρατιώτες που μάχονταν την τρομοκρατία(sic).
Ο Ρ. Μάνινγκ αν και στρατιωτικός, όχι μόνο δεν έψαξε να βρει ιδεολογικό αποκούμπι για να δικαιολογήσει το άδικο, και να ζήσει αυτός καλά, αλλά θυσίασε καριέρα, ελευθερία, ζωή. Και τόσο νέος ρε γαμώτι μου…
Ζούμε σε κοινωνίες που άνθρωποι σαν τον Μανινγκ δικάζονται και διασύρονται.
Θερμοκέφαλα γεράκια με πολυβόλα στα χέρια που φωνάζουν «γιούχου» όταν πυροβολούν άοπλους επιστρέφουν ήρωες και οι τηλε-αστοι τους κουνάνε σημαιάκια.
Δε φταίνε οι κυβερνώντες, οι αξιωματικοί και οι πολιτικοί. Αυτοί το ρόλος τους εκτελούν (κυριολεκτικά) Ο βολεμένος τηλε-αστός φταίει, που αντί να τους κόψει τον αέρα, ψάχνει να βρει δικαιολογίες για τα εγκλήματα αυτά. Και φυσικά κάθε Κυριακή τρέχει με τη χορτάτη οικογένεια στην εκκλησία του να προσευχηθεί στον θεό των δυτικών to keep the troops safe! Amen! (μη ξεράσω)
koula
15 Μαρτίου, 2013 4:21 μμ
🙂
δεν φταίω εγώ που άνοιξες το ποστ και συγχίστηκες 😛 (μία σου και μία μου!)
koula
15 Μαρτίου, 2013 4:26 μμ
να ‘σαι καλά!
και γω το ξέχασα ότι ήταν και πιτσιρικάς… 😦
αυτό ειναι το βιντεο απο το τραγουδι των Graham Nash and James Raymond
http://stopwar.org.uk/index.php/media/anti-war-songs/1011-graham-nash-a-james-raymond-almost-gone
Locked up in a white room, underneath a glaring light
Every 5 minutes, they’re asking me if I’m alright
Locked up in a white room naked as the day I was born
24 bright light, 24 all alone
What I did was show some truth to the working man
What I did was blow the whistle and the games began
Tell the truth and it will set you free
That’s what they taught me as a child
But I can’t be silent after all I’ve seen and done
24 bright light I’m almost gone, almost gone
Locked up in a white room, dying to communicate
Trying to hang in there underneath a crushing wait
Locked up in a white room I’m always facing time
24 bright light, 24 down the line
What I did was show some truth to the working man
What I did was blow the whistle and the games began
But I did my duty to my country first
That’s what they taught me as a man
But I can’t be silent after all I’ve seen and done
24 bright light I’m almost gone, almost gone
(Treat me like a human, Treat me like a man )
katy
15 Μαρτίου, 2013 5:52 μμ
Διαβάζοντας όλα αυτά, βρε συ koulitsa, προβληματίστηκα λιγάκι.
Αμολάω λοιπόν τη χαζή απορία μου (κι όποιον πάρει ο Χάρος). 🙂
Πώς μπορεί να είχε πρόσβαση σε πολλές σημαντικές και απόρρητες πληροφορίες, ένας απλός στρατιώτης που υπηρετούσε στον Αμερικανικό Στρατό;
Υ.Γ. Εντάξει μωρέ, μη βαράτε όλοι μαζί… 🙂
koula
15 Μαρτίου, 2013 6:56 μμ
παλι Χαρου-λες ? 😛
ε, φαντάζομαι αναλόγως σε ποια θέση υπηρετείς, έχεις και πρόσβαση σε διαφορετικά πράγματα ή και σε τίποτα (δεν εχω παει και φανταρος να σε κατατοπίσω :P)
σοβαρα τωρα, μπορει να ηταν σε καποια υπηρεσια που ανταλλασσουν/διαβιβαζουν/ μελετανε/ αναλύουν στοιχεια οπως οι πινακες με τα στοιχεια για διαφορες επιχειρησεις (SigActs), οποτε θα ειχε προσβαση και λογικα θα ειχαν και πολλοί άλλοι (που θα ειχαν τον ίδιο βαθμο οπως εκεινος), απλά οι άλλοι τηρησαν τον «κανονισμο kanwtinpapia» και δε θελησαν να δοκιμασουν τις δυναμεις τους εναντι των ανωτερων τους…
κάπου πετυχα τις πληροφοριες για τη θεση του, αλλά προς το παρον, δεν το βρισκω… θα τα πουμε παλι 😉
simon
15 Μαρτίου, 2013 8:22 μμ
Θα σου πω εγώ καλή μου Katy. Υπάρχουν και στρατιώτες, που έχουν εξουσιοδότηση (διαβάθμιση λέγεται) για την πρόσβασή τους σε τέτοιες πληροφορίες. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στον ελληνικό στρατό.
μανικακος
15 Μαρτίου, 2013 8:23 μμ
3ο γραφειο νομιζω.
simon
15 Μαρτίου, 2013 8:25 μμ
2ο…
simon
15 Μαρτίου, 2013 8:26 μμ
Το διαβόητο Δεύτερο! 🙂
koula
15 Μαρτίου, 2013 8:40 μμ
pfff αυτο εννοούσα 😛
οπως στα απλά κανάλια τηλεοπτικα, πχ για να ταξινομηθουν τα βιντεο εκπομπων, πρεπει καποιος να κατσει να τις δει, να σημειωσει βασικες πληροφοριες για να ξερουν γενικως πού θα βρουν τί, στο μέλλον… (νταξ, απλούστευση του κερατά)
Λογικα υπαρχουν στρατιωτες που βλεπουν ολα αυτα, που τυπικα καταγράφονται σχετικα με ολες τις επιχειρησεις και ενεργειες ενος «οργανισμου» οπως ειναι ο στρατος μιας χωρας (ειτε γραπτά ειτε βιντεο, ειτε ηχητικα ειτε φωτο), για να κανουν στη συνέχεια διαφορες εργασιες…
απλά συνηθως, αν δεν κανω τραγικο λαθος, εχουν προσβαση μονο σε μέρος του θέματος, οχι σε ολοκληρο το θεμα ή κανουν μονο συγκεκριμενες κινησεις και δεν ξερουν τι εκανε ο προηγουμενος και ο επομενος απο αυτους, ωστε να μην εχουν γενικη εικονα και να «διασφαλιζεται» καπως οτι δε θα το χρησιμοποιησουν (αν εχουν μονο ενα αποσπασμα)
έχει ενδιαφέρον ότι αρχικά ο Μάννινγκ μάλλον ήταν ο κλασικός αμερικανός φαντάρος που πίστευε ότι κάνουν κάτι «καλό» πολεμώντας στο Ιράκ…
τώρα, πώς τελικά δεν επιασε απολύτως αυτή η πλύση εγκεφάλου και δεν πείστηκε να κάνει κι αυτός «το πατριωτικό του καθήκον, κάνοντας την πάπια»… δεν ξερω!
πώς τους ξέφυγε αυτός και μπήκε ένας ευαισθητοποιημένος άνθρωπος σε τέτοια καίρια θέση;;
ίσως υπάρχουν κι άλλοι, αλλά ειναι πολυ δυνατός ο μηχανισμος τιμωρίας, οποτε αποτρέπονται από το να κάνουν αντιστοιχες αποκαλύψεις…
αυτο το σχολιαζαν και διάφοροι, οτι τον εφεραν σε τοσο δυσκολη θεση και συνθηκες κρατησης, που πρακτικα αποτρέπονται οι επομενοι εν δυνάμει whistleblowers…
koula
15 Μαρτίου, 2013 8:44 μμ
το πιο απίστευτο στην όλη ιστορία, είναι ότι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν αρκεί να ακολουθείς εντολές, αλλά πρεπει να κοιτάς και το δημοσιο συμφερον (αρα να κανεις αποκαλυψεις αν νομιζεις οτι εχει παραπλανηθει ο κοσμος σχετικα με τον πολεμο στον οποιο συμμετεχει η χωρα του)… βρεθηκε να ειναι
α) στρατιωτης
β) στρατιωτης σε εμπολεμη ζωνη
γ) στρατιωτης σε εμπολεμη ζωνη με πρόσβαση σε τόσο σημαντικά και απόρρητα στοιχεια
οπως και να’χει, ο τύπος είχε και πολλά κότσια, πέρα από ανθρωπιά για τα αθώα θύματα…
koula
15 Μαρτίου, 2013 9:41 μμ
που λες, Πυργοδέσποινά μου, στο λινκ που άφησε ο/η nigh
http://www.alexaobrien.com/secondsight/wikileaks/bradley_manning/transcripts/transcript_us_v_manning_article_39a_session_february_28_2013.html
εχει τα πρακτικά απο προηγουμενη ημερα
και συνομιλά η πρόεδρος Lind με τον Μάννινγκ:
Judge Lind
Okay, and you were an intelligence analyst?
Pfc. Bradley Manning
Yes, your Honor.
Judge Lind
And just in a nut shell, what– what as an intelligence analyst– what do they train you to do with classified information?
Pfc. Bradley Manning
One of the first things that they teach at– or whenever I went through training was– one of the first thing they teach is information security, which is– it’s mostly talking about classified information specifically.
και πιο κάτω λέει ότι είχε «διαβάθμιση» top secret 🙂
nigh
15 Μαρτίου, 2013 5:59 μμ
εδώ θα βρείς το πλήρες κείμενο του ηχητικού στα αγγλικά:
http://www.alexaobrien.com/secondsight/wikileaks/bradley_manning/us_v_pfc_legal/plea_and_forum/us_v_pfc_manning_formal_plea_by_exceptions_and_substitutions_february_28_2013.html
koula
15 Μαρτίου, 2013 7:07 μμ
θενκσ! 🙂
nigh
15 Μαρτίου, 2013 9:36 μμ
κι εγώ. / δεν μπορώ να βρώ το μπλόγκ σου για να σε ακολουθήσω. δώσε μου σε παρακαλώ λίνκ.
koula
15 Μαρτίου, 2013 9:46 μμ
🙂 δεν βρίσκεις γιατί δεν έχω 🙂
εδώ, στον Παραλληλογράφο, τριγυρνάω…
αν θες παλιότερα ποστ, πήγαινε δίπλα, δεξιά, στη λίστα που είναι ολοι οι συγγραφεις του Παραλληλογράφου
αν θες για συγκεκριμένο θέμα, κάνε μια προσπάθεια στο κουτάκι του search πάνω δεξιά βάλε λέξη κλειδί (αν και τα εχουμε μπαχαλεψει τα tags)
επισης, πανω πανω, στην αρχικη σελιδα, εχει τις διάφορες σελίδες, όπου θα βρεις λινκ για μερικα μονο (σημαντικα μαλλον) ποστ
πχ συνεντεύξεις ή μεταφράσεις ή υποτιτλισμό ή τεχνολογίας/διαδικτύου κλπ
edit: στου μανικακου θα βρεις πιο καλα ποστ 😀 😀 😀
nigh
15 Μαρτίου, 2013 9:54 μμ
οκ, γκάτ ίτ, δεν θα σε χάσω ξανά 🙂
koula
15 Μαρτίου, 2013 10:03 μμ
ε, δε θα χανες και πολλά 😛 (απο τους «ιπποτες που λένε νίιι»?)
μανικακος
15 Μαρτίου, 2013 10:02 μμ
😀 😀 😀
edit: φρόνιμα! ήρθε ξένος κόζμοσ! 😛καπακιedit:οτι θελω θα κανωπιοκαπάκιedit: …
stratosbg
15 Μαρτίου, 2013 6:46 μμ
Reblogged this on ahairlessape.
Capybara
15 Μαρτίου, 2013 7:07 μμ
Μπράβο ρε Κούλα!!!
koula
15 Μαρτίου, 2013 9:52 μμ
πφφφ, μα έβαλα ολάκερο Λ στο «βατό»… και δεν τσίμπησε κανείς σας 😦
για την κοινωνική αριστερά
15 Μαρτίου, 2013 9:48 μμ
Μπράβο για την ανάρτηση.
Δε λέει να σπάσει η ύποπτη σιωπή για τον Bradley Manning και τον Julian Assange στην Ελλάδα.
Δείτε και τις σχετικές αναρτήσεις μας:
«Ο ηρωικός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ δίνει μάχη να γλυτώσει τα Ισόβια».
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2011/12/blog-post_30.html
«ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ τον Μπράντλεϊ Μάννινγκ».
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html
«Wikileaks και Julian Assange – Χρήσιμες πληροφορίες και ιστορικό»
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2012/09/wikileaks-julian-assange.html#more
«Να σώσουμε τον Τζούλιαν Ασάνζ »
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.gr/2012/08/blog-post_16.html
koula
15 Μαρτίου, 2013 10:08 μμ
thanks! for the links
katy
15 Μαρτίου, 2013 10:10 μμ
Τhnx koula και simon για τις πληροφορίες.
Ο ύψους 1,57 m και βάρους 47,6 κιλών Manning, επιβεβαιώνει τον κανόνα που λέει ότι το μέγεθος τελικά δεν μετράει! 😀
Y.Γ. Ένας Ευρωπαίος λέει: «Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Τι δεν πάει καλά με μένα;». Ένας Αμερικανός λέει: «Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Τι δεν πάει καλά μ’ αυτόν;».
Terry Pratchett (γεν. 1948), (λατρεμένος) Βρετανός συγγραφέας φανταστικών ιστοριών.
cronopiusa
16 Μαρτίου, 2013 5:30 μμ
B r a d l e y M a n n i n g, p r i x N o b e l d e l a p a i x
Osama Bin Laden, Bradley Manning and Me
Aiding the Enemy?
http://www.counterpunch.org/2013/03/13/osama-bin-laden-bradley-manning-and-me/
Providence — a short film featuring Bradley Manning’s voice
koula
19 Μαρτίου, 2013 1:19 μμ
ευχαριστούμε!
πρόσθεσα τα λινκ στο αρχικό άρθρο…
ενδιαφέρον και το counterpunch!
«The Iraqi government made use of the material, inducing them to refuse immunity to US troops for crimes committed in Iraq, such as the cold-blooded murders revealed by the Wilileaks videos; this in turn led the US to announce that it was ending its military engagement in Iraq.
However, Manning was indicted in May 2010, well before the Iraqi decision to end the immunity.»
Αλληλεγγύη Αλληλεγγύη
16 Μαρτίου, 2013 7:39 μμ
Λευτεριά στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ – ελληνικοί υπότιτλοι
Με αφορμή τη συμπλήρωση χιλίων ημερών φυλάκισης, ένα βιντεάκι για τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, το βορειοαμερικανό στρατιώτη που κατηγορείται ότι έδωσε απόρρητα αρχεία που αποκάλυπταν εγκλήματα πολέμου, στο Wikileaks.
http://www.bradleymanning.org/
Ακούστε επίσης συνέντευξη του Τζέρι Κόντον μέλους του Δικτύου Υποστήριξης στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που είχε δώσει στην ομάδα Resistencias
http://resistencias2005.blogspot.gr/2012/05/resistencias-radiobubble-bradley.html
Παλαιότερη αναφορά της ομάδας Resistencias στην υπόθεση του Bradley Manning, από το 2010, καθώς και το βίντεο Collateral Murder, μπορείτε να δείτε εδώ:
Αλληλεγγύη στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ !
http://resistencias2005.blogspot.gr/2010/07/blog-post_18.html
Ενώ αναφορά στην υπόθεση είχαμε κάνει και στην πρόσφατη εκπομπή με θέμα «Πολιτικοί Κρατούμενοι»
http://resistencias2005.blogspot.gr/2012/04/resistencias-radiobubble_22.html
Για τη συμβολική διαμαρτυρία που είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2011 στην Αθήνα, με την απροσδόκητη κατάληξη, δείτε εδώ.
http://antinationalistic-antimilitaristic.blogspot.gr/2011/12/bradley-manning_17.html
από Resistencias
koula
19 Μαρτίου, 2013 1:13 μμ
ευχαριστούμε πολύ!
πρόσθεσα τα λινκ στο αρχικό άρθρο…
oldboy9
18 Μαρτίου, 2013 10:00 πμ
Καλύτερα κοπρίτης παρά οπλίτης, τυχαίο? Ακόμα και ο εντιμότατος Minning δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση. Οι καριόληδες στρατιώτες του ελικοπτέρου, λες, και παίζανε κάποιο video-game…
katy
18 Μαρτίου, 2013 10:05 πμ
«Θα σε κάνει άντρα ο στρατός».
Πλένω, σφουγγαρίζω, σκουπίζω, μαγειρεύω, χαιρετάω όποιον περνάει…
Δεν έγινα άντρας, η μάνα μου έγινα…
oldboy9
18 Μαρτίου, 2013 10:09 πμ
Χαχαχα έτσι ακριβώς!
simon
18 Μαρτίου, 2013 10:10 πμ
😀 😀 😀
pestooposthes
30 Ιουλίου, 2013 2:18 μμ
Reblogged this on blog it.