UPDATE: Κάλεσμα Αλληλεγγύης για την Κ. Κούνεβα

Posted on 4 Φεβρουαρίου, 2013 3:03 μμ από

29


UPDATE 6/2/13 (21.20′): στο τέλος του ποστ υπάρχει η ενημέρωση

UPDATE 6/2/13 (πρωί): στο τέλος του ποστ υπάρχει η ενημέρωση

[Αναδημοσίευση]

από το «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών«

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στο τμήμα Εργατικών Διαφορών

του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά

Κούνεβα ΚωνσταντίναΜια “εργατική διαφορά” και μια εγκληματική ενέργεια που συντάραξαν το πανελλήνιο το Δεκέμβριο του 2008 φτάνει στα δικαστήρια την προσεχή Τρίτη. Στις 5 Φεβρουαρίου, στο τμήμα Εργατικών Διαφορών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (Φίλωνος Σκουζέ 3-5) εκδικάζεται η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση – με καυστικό οξύ που δέχτηκε στο τέλος της βάρδιας της, η Κωνσταντίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον πρώην εργοδότη της, την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα να της καταβληθεί η αναγκαία αποζημίωση για τα πάνδεινα που υπέστη, υπερασπιζόμενη το αυτονόητο δικαίωμα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας στον τομέα των καθαριστών και καθαριστριών.

Η Κούνεβα η οποία έχασε στην κυριολεξία την όψη της από τη δράση του οξέος με την οποία επιχείρησαν να την τιμωρήσουν (άγνωστο ακόμη ποιοι) για τη συνεπή συνδικαλιστική και άκρως “ενοχλητική” για κάποιους δράση της, πριν από τη μοιραία νύχτα της 23ης Δεκεμβρίου είχε δεχθεί απειλές για εκείνη και για το παιδί της.

Μάχιμη συνδικαλίστρια της ,ΠΕΚΟΠ (παναττικό σωματείο καθαριστριών και οικιακών εργαζομένων) σε ένα χώρο επισφαλούς εργασίας, δεν κάμφθηκε από τις απειλές .Αντιθέτως, συνέχισε να ενοχλεί με τις καταγγελίες της και τις τριμερείς συναντήσεις που προκαλούσε το σωματείο της καταγγέλοντας ότι άλλα δήλωναν οι εργοδότες στην Επιθεώρηση Εργασίας κι άλλα πλήρωναν ως αμοιβές στο προσωπικό.

Πολλαπλά πολίτης «δεύτερης κατηγορίας» η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ως γυναίκα, μετανάστρια και εργαζόμενη σ’ έναν απαξιωμένο κοινωνικά κλάδο, υπέστη τις συνέπειες της αγωνιστικής στάσης της με μια βάρβαρη, μεσαιωνικού χαρακτήρα κύρωση. Γι αυτό το λόγο χιλιάδες νέοι και νέες είδαν στη στάση της έναν ανιδιοτελή υπερασπιστή των δικαιωμάτων για αξιοπρεπή εργασία . Ιδιαίτερα τα πρωτοβάθμια σωματεία δημιούργησαν ένα πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης σε αυτήν και την οικογένεια της με συγκεντρώσεις, καταλήψεις και οικονομικούς εράνους. Το κίνημα αυτό στήριξε την Κωνσταντίνα στα δύο πρώτα χρόνια να αντιμετωπίσει τις δεκάδες εγχειρήσεις και τη μεγάλη αλλαγή -που της επέβαλαν τα προβλήματα υγείας- στην καθημερινότητα της.

Σήμερα που όλη η Ελλάδα- κι όχι μόνο ο τομέας καθαρισμού- είναι ένας χώρος επισφαλούς εργασίας, σήμερα που οι άνθρωποι φοβούνται πολύ περισσότερο να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στη δουλιά- η υπόθεση Κούνεβα είναι πιο ζωντανή από ποτέ.

Ας μην λείψουμε από την εκδίκαση της υπόθεσης της προσεχή Τρίτη.

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-ioH

* σύμφωνα με απαντητικό σχόλιο στο σάιτ του ΚΣΜ, δεν είναι προκαθορισμένη η ώρα εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς αυτό εξαρτάται από το ποιον αριθμό θα λάβει η υπόθεση και από το αν θα αναβληθούν άλλες υποθέσεις (που θα προηγούνται χρονικά).

* UPDATE

Στον χάρτη φαίνεται ότι η απόσταση από τον ΗΣΑΠ (Πειραιά) δεν είναι μεγάλη – υπάρχουν και λεωφορεία που έχουν στάση απέναντι από τον σταθμό και έχουν δρομολόγιο που συνεχίζει στην Ακτή Μιαούλη (όπου βρίσκεται και το Πρωτοδικείο, στη Φίλωνος). Σε κάθε περίπτωση, η απόσταση περπατιέται (ίσως ένα 10λεπτο γεμάτο, με γοργό βήμα), ενώ στην Ακτή Ποσειδώνος έχουν πολλά λεωφορεία το «τέρμα» τους.

j

UPDATE 6/2/13:

από Indymedia Athens

Στο βίντεο η συνήγορος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, Βαρβάρα Βολτέα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ – ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ- ΒΙΝΤΕΟ
Στο βίντεο η συνήγορος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, Βαρβάρα Βολτέα. Ολοκληρώθηκε πριν λίγο, παρουσία πλήθους αλληλέγγυων, η δίκη. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του. Μεταξύ των αλληλέγγυων πολυμελής αντιπροσωπεία μελών του Κινήματος Δεν Πληρώνω.
http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr/2013/02/blog-post_3398.html

———–

Update 6/2/13 στις 21.20′

από το σάιτ Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΙΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Στη δικαστική αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά ζωντάνεψε χθες το χρονικό της δολοφονικής απόπειρας εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που αποκάλυψε τον εργασιακό Μεσαίωνα της σύγχρονης Ελλάδας.

«Βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση εξαιτίας της σύγκρουσής της με το εργασιακό κατεστημένο της εταιρείας, αλλά και επειδή η εταιρεία δεν την προστάτεψε, τη στιγμή που είχαν διατυπωθεί ευθείες απειλές κατά της ζωής της», λένε οι δικηγόροι της Τη στιγμή που οι δράστες παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι, η υπόθεση φτάνει για πρώτη φορά στα δικαστήριο στο τμήμα εργατικών διαφορών. Η ίδια δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, καθώς εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στη Γαλλία υποβαλλόμενη σε αλλεπάλληλες σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Χθες η κ. Κούνεβα διεκδίκησε αποζημίωση για ηθική βλάβη, αλλά και αποζημίωση προκειμένου να καλύψει το υπέρογκο κόστος νοσηλείας. Οι δικηγόροι της, Δάφνη Βαγιανού και Βαρβάρα Βολτέα, κατέθεσαν σωρεία εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων που καταδείκνυαν ότι η Κούνεβα είχε μπει στο στόχαστρο της εργοδοσίας εξαιτίας της έντονης συνδικαλιστικής δράσης που είχε αναπτύξει, απέναντι «σε μία εταιρεία που προχωρούσε σε συστηματικές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Η προσφυγή

Στο σκεπτικό της προσφυγής εξηγείται ότι «η Κωνσταντίνα Κούνεβα βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση εξαιτίας της σύγκρουσής της με το εργασιακό κατεστημένο της εταιρείας, αλλά και επειδή η εταιρεία δεν την προστάτεψε, τη στιγμή που είχαν διατυπωθεί ευθείες απειλές κατά της ζωής της». Για τους δικηγόρους της, αποτελεί πάγιο νομικό επιχείρημα «το γεγονός ότι πρόκειται για ένα βίαιο συμβάν, κατά την εκτέλεση της δουλειάς της ή εξ αφορμής της εργασίας».

Να σημειωθεί ότι η κ.Κούνεβα, μετά και τις ευθείες απειλές κατά της ζωής της, είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων προς την εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή, αλλά και τη μετακίνησή της από το Μαρούσι στο Θησείο. Περιοχή στην οποία διέμενε. Ουδέποτε όμως έγινε δεκτό το αίτημά της. Ανάμεσα στους λόγους που ανέφερε, ήταν και το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το ανήλικο παιδί της, την επιμέλεια του οποίου είχε εξ ολοκλήρου η ίδια.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης, η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοψίνη και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών Ελισάβετ Ζαμπέτα, αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στη δυναμική συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα, στις πιέσεις που δεχόταν από την εργοδότρια εταιρεία, με βροχή εξωδίκων, αλλά και στην εκδικητική στάση που τηρούσαν απέναντί της, αρχής γενομένης από την άρνηση αλλαγής της δυσμενούς μετάθεσής της στο Μαρούσι (αρχικά εργαζόταν κοντά στο σπίτι της).

Μίλησαν επίσης για τις απειλές που είχε δεχτεί ειδικά μετά την προσπάθειά της να αρθεί η απόφαση της εταιρείας, η οποία, όπως εξήγησαν αμφότερες, με δόλιο τρόπο προσπάθησε να αποφύγει την ένταξη των εργαζομένων στην κατηγορία των βαρέων ανθυγιεινών: «Μείωσε τα 6ωρα σε πεντέμισι ώρες, βάζοντας ημίωρο διάλειμμα. Σ’ αυτό η Κωνσταντίνα αντέδρασε και στοχοποιήθηκε». Η κ. Ζαμπέτα εξήγησε επίσης ότι «η εργοδοτική παρανομία ήταν κανόνας στη συγκεκριμένη εταιρεία και πως η Κωνσταντίνα προπηλακίστηκε μετά τη συνάντηση της τριμερούς στο υπουργείο Εργασίας από το εργοδοτικό σωματείο που είχε στήσει ο Ν. Οικονομάκης, ιδιοκτήτης της ΟΙΚΟΜΕΤ, για να χειραγωγεί τους εργαζομένους.

Εντονα αποδοκιμάστηκε η μάρτυρας Αθανασία Γισδάκη, η οποία κατέθεσε με την ιδιότητα της υπεύθυνης προσωπικού, όταν προσπάθησε να πείσει για «την αρμονική σχέση» εργαζομένων και εργοδοσίας στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η χλεύη από το ακροατήριο εντάθηκε όταν γνωστοποιήθηκε ότι πρόκειται για τη σύζυγο του ιδιοκτήτη της ΟΙΚΟΜΕΤ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ήταν έντονη η παρουσία πολιτών, αλλά και οργανωμένων πρωτοβουλιών (δίκτυο επισφαλώς εργαζομένων ανέργων), οι οποίοι παρέστησαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπο της κ. Κούνεβα.

Ωστόσο στη δίκη δεν παρέστησαν τα μέλη της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), διαφωνώντας με τη νομική στρατηγική που ακολουθήθηκε, και εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους στους χειρισμούς της ΓΣΕΕ, την οποία κατηγορούν για όψιμο ενδιαφέρον.

Η ΓΣΕΕ

Σημειώνεται πως και η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ είναι νομικός παραστάτης της κ. Κούνεβα. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΕΚΟΠ τονίζει μεταξύ άλλων: «Παρ’ όλη τη νόμιμη διαδικασία και του δικαιώματος της Κωνσταντίνας, το οποίο για μας είναι σεβαστό, η διοίκηση της ΠΕΚΟΠ δεν πρόκειται να παραστεί στο δικαστήριο γιατί δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα η επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο της συναδέλφου εργαζόμενης, συνδικαλίστριας, Κωνσταντίνας Κούνεβα, αλλά για δολοφονική επίθεση. Να βρεθούν και να πληρώσουν οι ένοχοι».

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης έχει μπει στο αρχείο.

Βιτριόλι στα ζωτικά της όργανα

Θυμίζουμε ότι η κ. Κούνεβα εργαζόταν ως καθαρίστρια σε συνεργείο καθαρισμού των ΗΣΑΠ. Τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου το 2008, όταν μετά τη λήξη της βάρδιάς της επέστρεφε στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους οι οποίοι την περιέλουσαν με βιτριόλι.

Στη συνέχεια τής άνοιξαν το στόμα και την πότισαν με το ίδιο καυστικό υγρό, προκαλώντας σοβαρότατες βλάβες στα ζωτικά της όργανα. Η υπόθεσή της προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης και ταυτόχρονα έφερε στο φως τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στις εταιρείες καθαρισμού με τους νοικιασμένους εργαζομένους. Παρά τις συνεχείς επεμβάσεις, ο οισοφάγος της είναι κατεστραμμένος, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην αναπνοή και στην κατάποση, γι’ αυτό και πολλές φορές κοιμάται καθιστή.

Πηγη:enet.gr