Αναδημοσίευση από το
μια πόλη ανάποδα*
Στην Ελλάδα των μνημονίων και των Καλλικρατικών Δήμων, στην Ελλάδα που κάνει κουμάντο μια εκλεγμένη ομάδα από οικονομικούς και πολιτικούς απατεώνες, ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Νίκος Δένδιας και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εδώ και μέρες συμπεριφέρονται ως νταβάδες και επιτίθενται βίαια διαλύοντας κοινωνικούς χώρους και αυτοδιαχειριζόμενα στέκια.
Πριν μερικές μέρες τα τάγματα ασφαλείας εισέβαλαν στις καταλήψεις της Βίλαs Αμαλίας και Πατησίων και Σκαραμαγκά, σήμερα μπήκαν στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη. Με γκεμπελισμούς που μετατρέπουν τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους σε “κέντρα ανομίας”, με συμπαραστάτες τα παπαγαλάκια στα κεντρικά δελτία των οκτώ και υπό την καθοδήγηση της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής που φρόντισε για άλλη μια φορά να θέσει την ατζέντα της κατάπτυστης κυβέρνησης, ενώ στη βουλή το τρικομματικό έκτρωμα έχει μετατρέψει το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο και διαλύει τη χώρα, προσπαθούν να μας πείσουν πως στην στημένη και αστεία θεωρία των δύο άκρων που αναμασούν το μόνο άκρο είναι οι αγώνες μας.
Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της «εθνικής σωτηρίας», και της πάταξης της βίας που κατά αποκλειστικότητα έχουν αναλάβει την παρουσίαση της τα γνωστά ΜΜΕ των Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου κλπ. Εμείς ως Μία Πόλη Ανάποδα θεωρούμε ότι οι μόνες δυνάμεις ανομίας και χάους σε αυτή τη χώρα είναι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ (με την ευγενική χορηγία της Χρυσής Αυγής), η τρόικα ΕΕ και ΔΝΤ και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετούν με δεκανίκι τους τα ξεπουλημένα μέσα Μ.Μ.Ε. Είναι αυτοί που επιστρατεύουν την καταστολή και τις ολοκληρωτικές μεθόδους, το παρακράτος και τη φασιστική βία για να χτυπήσουν το λαϊκό και το νεολαιίστικο κίνημα. Είναι αυτοί που χτες εκχώρησαν με χουντικές έμπνευσης αποφάσεις τους στη βουλή κάθε κοινωνικό δικαίωμα στα κατοχικά αφεντικά τους.
Σήμερα χτυπάνε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους:
- Γιατί δεν αντέχουν το γεγονός ότι ο δημόσιος χώρος είναι η έννοια του «δημόσιου αγαθού» με υλική υπόσταση.
- Γιατί δεν αντέχουν όποιον αγωνίζεται.
- Γιατί δεν αντέχουν το γεγονός ότι ο δημόσιος χώρος είναι χώρος ελεύθερος και χώρος ελευθερίας.
- Γιατί δεν αντέχουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι μέσα σε αυτόν τον δημόσιο χώρο είναι γυμνοί από θέσεις, ιδιοκτησίες και αξιώματα, γυμνοί και ελεύθεροι, ίσοι μεταξύ ίσων, έτοιμοι να αναζητήσουν την ειλικρίνεια των «αναγκών» τους αλλά και τα όρια των δυνατοτήτων τους, τα δημιουργικά όρια τους, τα όρια ακόμα και της ελευθερίας τους.
- Γιατί θέλουν να δώσουν χάρισμα τη δημόσιας περιουσίας σε Μπόμπολες, Λάτσηδες, Σάλλες και άλλα υποδείγματα της αστικής νομιμότητας – ειδάλλως, την παραδίδουν στη φθορά του χρόνου ή στις μπουλντόζες.
Σήμερα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν με τσεκούρια και τροχούς στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37. Το ιστορικό κτίριο, σπίτι της αγωνίστριας ενάντια στον ναζισμό Λέλας Καραγιάννη, έχει καταληφθεί από το 1988 και για εικοσιπέντε χρόνια χρησιμοποιείται ως χώρος αυτοστέγασης αστέγων, κοινωνικό κέντρο, χώρος δημιουργίας, έκφρασης, αλληλεγγύης και πραγματοποίησης ποικίλων κοινωνικών εκδηλώσεων .
Παραθέτουμε φωτογραφίες από δραστηριότητες στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του:
***
Σε αυτόν τον δημόσιο χώρο πρέπει να αναπνέουμε, αυτόν πρέπει να υπερασπιζόμαστε και να παλεύουμε για την διεύρυνσή του και την απελευθέρωσή του από τα ασφυκτικά όρια που του επιβάλλει η λατρεία του κέρδους. Για όλους αυτούς τους λόγους οι καταλήψεις και τα κοινωνικά κέντρα χρειάζονται και αξίζουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων μας.
- Αγώνας για την ανατροπή τους γιατί αύριο θα μπούνε και στα σπίτια μας να μας μαζέψουν είτε γιατί χρωστάμε είτε γιατί μας θεωρούν επικίνδυνους επειδή είμαστε άνεργοι, φτωχοί, άνθρωποι με αξιοπρέπεια
- Κάτω λοιπόν τα ξερά σας καρικατούρες του ανθρωπίνου είδους, από τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και τα κοινωνικά κέντρα.
- Καμία δίωξη και άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων αγωνιστών.
υ.γ.
Όταν η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από τα κατοχικά στρατεύματα ήταν μαζί με πέντε από τα παιδιά της.
Ενώ βασανιζόταν από τους Γερμανούς για τις δολιοφθορές που είχε προκαλέσει στα ναζιστικά στρατεύματα φώναξε:
«Το αίμα των παιδιών μου θα σας πνίξει».
Ο σύγχρονος αυταρχισμός θα ηττηθεί γιατί αγνοεί την ανθρώπινη ιστορία.
Νέα Σμύρνη, 15 Ιανουαρίου 2013
* Η Μια Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης είναι ένα αριστερό αντικαπιταλιστικό σχήμα το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία δεκατρία χρόνια και έχει αναπτύξει πολύμορφη δραστηριότητα για ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης.
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 12:10 μμ
Αλήθεια, τι κουλτούρα προωθούν όλοι αυτοί οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι; Μήπως την υποκουλτούρα των ροκ συγκροτημάτων και όλη τη σαβούρα της εγγλέζικης και αμερικάνικης παρακμασμένης μουσικής, με ρυθμούς που σε ετοιμάζουν για το ψυχιατρείο; Άντε, γιατί πολύ μας έχουν ζαλίσει ότι πρόκειται για χώρους πολιτισμού!
Spin's
16 Ιανουαρίου, 2013 12:15 μμ
ποιους δίσκους έχεις ακούσει από αυτά τα ροκ συγκροτήματα ;
simon
16 Ιανουαρίου, 2013 1:09 μμ
Αυτή την κουλτούρα, βλάκα, που ούτε σου περνάει απ’ το μυαλό, ούτε μπορείς να την καταλάβεις!
http://vathikokkino.com/2013/01/%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%BF%CF%85-amalias/
Spin's
16 Ιανουαρίου, 2013 2:54 μμ
Συμφέρει. δίνεις παιδί , πέρνεις ερείπιο. Παλιότερα δίνανε οικόπεδα ή μονοκατοικίες για πολυκατοικίες.
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 11:12 μμ
Simon
Το «όχι στα drugs», που γράφει το κείμενο που με έστειλες να διαβάσω, περιλαμβάνει το χασίς ή αφορά μόνο τα «σκληρά»;
Παρακάτω : «Το «να μπούμε στα άδεια σπίτια» υπήρχε ως πρόταγμα από την 1η Amalias. Μια προτροπή που αμφισβητεί την έννοια της ιδιοκτησίας με όρους συλλογικούς. Δεν βάζω ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι μου για να μην πληρώνω ενοίκιο κι ύστερα γίνομαι ιδιοκτήτης στη θέση του ιδιοκτήτη».
Πολύ συγκινητικά όλα αυτά, αλλά, μήπως αυτή η «αμφισβήτηση της έννοιας της ιδιοκτησίας με όρους συλλογικούς» θέλει να υποκαταστήσει την πραγματική αμφισβήτηση όχι της έννοιας αλλά της ίδιας της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής; Γιατί μόνο στα μέσα παραγωγής μπορείς να μιλάς για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας «με όρους συλλογικούς». Αν πρόκειται για «απαλλοτριώσεις» είτε κρατικής είτε ατομικής ιδιοκτησίας ώστε να ωφεληθούν μερικοί ιδιώτες, ανεξάρτητα αν βαφτίζονται αντιεξουσιαστές ή ότι άλλο μπορεί να παραγάγει μια αχαλίνωτη φαντασία, πρόκειται απλώς για «ιδιοκτήτες στη θέση του ιδιοκτήτη».
“Είμαι ανοιχτός σαν χώρος σε κάθε άτομο ή ομάδα”. Αυτό είναι υποκρισία στο τετράγωνο. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι δε θα γινόταν δεκτός κανένας, ας πούμε «μνημονιακός» και οπωσδήποτε κανένας δημοσιογράφος ή βουλευτής μη αρεστός στους αναρχικούς. Και μια και οι αναρχικοί είναι κατά του κοινοβουλευτισμού και των κομμάτων, δε θα γινόταν δεκτός ούτε κανένας εκπρόσωπος κόμματος. Αλήθεια, εγώ, σα βλάκας που είμαι, αν αποφάσιζα να πάω εκεί, θα γινόμουν δεκτός;
Γράφει το κείμενο : «Είμαι ανοιχτός σαν στέγη σε όποιον έχει πρόβλημα στέγασης και σέβεται τους άλλους κάτοικους και τις βασικές αξίες τους». Πολύ σωστά : αν δεν είσαι αναρχικός (δε σέβεσαι τις «βασικές αξίες» των καταληψιών) – άσε, πια, αν είσαι δεξιός ή πασόκος – είσαι δεν είσαι άστεγος, δεν έχει θέση για σένα. Αυτό θα πει να είσαι ιδιοκτήτης, κάνεις και έλεγχο φρονημάτων! Και μια και το έφερε η κουβέντα : οι καταληψίες είναι άστεγοι και μπήκαν για να βρουν ένα κατάλυμα, ή είναι αναρχικοί που μπήκαν για να επιτελέσουν κοινωνικό εκπολιτιστικό έργο και να φωτίσουν την κοινωνία πώς θα γίνει αταξική χωρίς ταξική πάλη και μόνο με το παράδειγμα των πρωτοπόρων καταληψιών;
Το παραπάνω το έγραψα για πλάκα, αλλά, φαίνεται ότι αυτός που έγραψε το κείμενο το λέει στα σοβαρά : «Η κατάληψη είναι ένα απ’ τα εργαλεία για την ανατροπή του υπάρχοντος». Χο-χο-χο!
Να, λοιπόν, που φωτίστηκα κι εγώ για το τι είδους κουλτούρα προωθούσε το κίνημα των καταλήψεων : «Στα 23 χρόνια λειτουργίας της έχει καταφέρει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της punk σκηνής της δεκαετίας του 90». Είναι ακριβώς αυτό που λέω σε άλλο σχόλιό μου «Μετά εμφανίστηκαν τα “επαναστατικά” ροκ τραγούδια, που υποτίθεται ότι αμφισβητούσαν το σύστημα όχι με παθητική αντίσταση, αλλά δυναμικά και εξεγερτικά, ακριβώς αυτό που πρεσβεύουν οι σημερινοί αναρχικοί».
Το ωραίο είναι ότι έσπαγα το κεφάλι μου να καταλάβω τι είχε γίνει στο περιστατικό για το οποίο έγραφε το κείμενο το εξής : «Μετά από 60 χρόνια και βάλε, εδώ στην Ηπείρου δολοφονήθηκε ο Μ.Καντάρης. Μάιος του 2011. Αφορμή: μια κάμερα που κρατούσε στα χέρια του. Ο λόγος: ένας ανεγκέφαλος – κανίβαλος μαχαιροβγάλτης. Οι δημοσιογράφοι συγκινήθηκαν τόσο που είχαν κάθε μέρα και έναν στρατιώτη του τρίτου Ράιχ στα δελτία τους. Συγκεντρώσεις απ’ το χρυσό αυγό της κότας στο σημείο της δολοφονίας. Η Villa Amalias στη μέση. Άλλο ένα δείγμα κανιβαλισμού έξω από την πόρτα της. Η χήρα του αδικοχαμένου Μ.Καντάρη επιστρέφει την συλλυπητήρια ανθοδέσμη του γουρουνόμορφου αρχηγού του χρυσού αυγού της κότας». Βρε τι διάβολο είχε γίνει; Τι σχέση είχαν οι χρυσαυγίτες και γιατί εκφράζαν συλλυπητήρια στη χήρα; Χρειάστηκε να καταφύγω στο ψαχτήρι της Γκουγκλ για να μάθω ότι ο δολοφόνος («ανεγκέφαλος» κατά το κείμενο- φοβερό μαστίγωμα, δεν είναι έτσι;) ήταν Αφγανός και ως τέτοιος απολαμβάνει ασυλίας στο σαλεμένο μυαλό μερικών «αριστερών», όπως στο «Βαθύ Κόκκινο».
Υ.Γ. Για τις άλλες εξυπνάδες που γράφει το κείμενο δε θα επεκταθώ, γιατί κυρίως με ενδιαφέρει η «κουλτούρα» που προωθούσε η βίλα.
Antifwn-x
17 Ιανουαρίου, 2013 2:29 μμ
Βλαδίμηρε θα μπορούσα να απαντήσω σχετικά με τις λογικές υπερβάσεις που κάνεις στο σχόλιο, αλλά δεν θα το κάνω. Για τον απλούστατο λόγο ότι θα χρειαζόμουν να ξεδιπλώσω επίσης ένα σεντόνι κάτω απο το δικό σου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό βάση μιας άμεσης ορατής σύγκρισης ότι άλλο πράμα είναι το «τοποθετούμαι» σε ένα κείμενο και άλλο το τραβάω απο τα «μαλλιά» για να το φέρω στα μέτρα μου, και εν συνεχεία να του κάνω κριτική.
Ουσιαστικά αυτό που κάνεις δεν είναι κριτική, είναι προβολή της δικής σου άποψης ΠΑΝΩ στο κείμενο, σαν να το «ξαναγράφεις» τρόπο τινά και όχι η αντιπαράθεση της άποψης σου με αυτήν του κειμένου. Συνεπώς μιλάμε για μανιπουλάρισμα των απόψεων κοινώς διαστρέβλωση….
Μην υποτιμάς τόσο την λογική μας, είπαμε να κρατάμε την αντιπαράθεση σε ένα επίπεδο αλλά μην το ξεφτιλίσουμε κιόλα Έλεος ρε φίλε δηλαδή
Antifwn-x
17 Ιανουαρίου, 2013 2:48 μμ
Και μια απαραίτητη διευκρίνηση δεν ταυτίζομαι ακριβώς με το κείμενο το οποίο θέλεις να κάνεις κριτική (ο Μαρξ κ ο Μπακούνιν να την κάνουν, διότι δεν..) Μια και αυτό έχει ένα σαφή συναισθηματικό τόνο, που αν και απόλυτα κατανοητός, δεν είναι εκεί το διακύβευμα..
Βλαδίμηρος
18 Ιανουαρίου, 2013 1:58 πμ
Antifwn-x
Δε χρειάζεται να ξεδιπλώσεις ολόκληρο σεντόνι για να υποδείξεις έστω μία «λογική υπέρβαση». Κάνε τον κόπο να δείξεις έστω με ένα μόνο παράδειγμα, πού «τράβηξα το κείμενο από τα μαλλιά». Με κατηγορείς για ένα σωρό πράγματα, αλλά, δε φέρνεις καμιά απόδειξη γι’ αυτά που λες. Ξέρεις πώς λέγεται αυτό; Μέχρι και για διαστρέβλωση με κατηγορείς! Έλεος, ρε φίλε…
Υ.Γ. Δεν κατάλαβα τι διαφέρει η «προβολή της άποψής μου ΠΑΝΩ στο κείμενο» από την «αντιπαράθεση της άποψής μου σε αυτήν του κειμένου».
Antifwn-x
18 Ιανουαρίου, 2013 2:09 πμ
Αχαχαχαχαχαχα καλό Βλαδίμηρε καλό
Antifwn-x
18 Ιανουαρίου, 2013 6:16 πμ
έχεις σχολιάκι για σένα στο τέλος, ελπίζω να εμφανισθεί σύντομα διότι ακόμη δεν φαίνεται…
Βλαδίμηρος
17 Ιανουαρίου, 2013 12:43 πμ
Simon
Το «όχι στα drugs», που γράφει το κείμενο που με έστειλες να διαβάσω, περιλαμβάνει το χασίς ή αφορά μόνο τα «σκληρά»;
Παρακάτω : «Το «να μπούμε στα άδεια σπίτια» υπήρχε ως πρόταγμα από την 1η Amalias. Μια προτροπή που αμφισβητεί την έννοια της ιδιοκτησίας με όρους συλλογικούς. Δεν βάζω ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι μου για να μην πληρώνω ενοίκιο κι ύστερα γίνομαι ιδιοκτήτης στη θέση του ιδιοκτήτη».
Πολύ συγκινητικά όλα αυτά, αλλά, μήπως αυτή η «αμφισβήτηση της έννοιας της ιδιοκτησίας με όρους συλλογικούς» θέλει να υποκαταστήσει την πραγματική αμφισβήτηση όχι της έννοιας αλλά της ίδιας της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής; Γιατί μόνο στα μέσα παραγωγής μπορείς να μιλάς για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας «με όρους συλλογικούς». Αν πρόκειται για «απαλλοτριώσεις» είτε κρατικής είτε ατομικής ιδιοκτησίας ώστε να ωφεληθούν μερικοί ιδιώτες, ανεξάρτητα αν βαφτίζονται αντιεξουσιαστές ή ότι άλλο μπορεί να παραγάγει μια αχαλίνωτη φαντασία, πρόκειται απλώς για «ιδιοκτήτες στη θέση του ιδιοκτήτη».
“Είμαι ανοιχτός σαν χώρος σε κάθε άτομο ή ομάδα”. Αυτό είναι υποκρισία στο τετράγωνο. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι δε θα γινόταν δεκτός κανένας, ας πούμε «μνημονιακός» και οπωσδήποτε κανένας δημοσιογράφος ή βουλευτής μη αρεστός στους αναρχικούς. Και μια και οι αναρχικοί είναι κατά του κοινοβουλευτισμού και των κομμάτων, δε θα γινόταν δεκτός ούτε κανένας εκπρόσωπος κόμματος. Αλήθεια, εγώ, σα βλάκας που είμαι, αν αποφάσιζα να πάω εκεί, θα γινόμουν δεκτός;
Γράφει το κείμενο : «Είμαι ανοιχτός σαν στέγη σε όποιον έχει πρόβλημα στέγασης και σέβεται τους άλλους κάτοικους και τις βασικές αξίες τους». Πολύ σωστά : αν δεν είσαι αναρχικός (δε σέβεσαι τις «βασικές αξίες» των καταληψιών) – άσε, πια, αν είσαι δεξιός ή πασόκος – είσαι δεν είσαι άστεγος, δεν έχει θέση για σένα. Αυτό θα πει να είσαι ιδιοκτήτης, κάνεις και έλεγχο φρονημάτων! Και μια και το έφερε η κουβέντα : οι καταληψίες είναι άστεγοι και μπήκαν για να βρουν ένα κατάλυμα, ή είναι αναρχικοί που μπήκαν για να επιτελέσουν κοινωνικό εκπολιτιστικό έργο και να φωτίσουν την κοινωνία πώς θα γίνει αταξική χωρίς ταξική πάλη και μόνο με το παράδειγμα των πρωτοπόρων καταληψιών;
Το παραπάνω το έγραψα για πλάκα, αλλά, φαίνεται ότι αυτός που έγραψε το κείμενο το λέει στα σοβαρά : «Η κατάληψη είναι ένα απ’ τα εργαλεία για την ανατροπή του υπάρχοντος». Χο-χο-χο!
Να, λοιπόν, που φωτίστηκα κι εγώ για το τι είδους κουλτούρα προωθούσε το κίνημα των καταλήψεων : «Στα 23 χρόνια λειτουργίας της έχει καταφέρει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της punk σκηνής της δεκαετίας του 90». Είναι ακριβώς αυτό που λέω σε άλλο σχόλιό μου «Μετά εμφανίστηκαν τα “επαναστατικά” ροκ τραγούδια, που υποτίθεται ότι αμφισβητούσαν το σύστημα όχι με παθητική αντίσταση, αλλά δυναμικά και εξεγερτικά, ακριβώς αυτό που πρεσβεύουν οι σημερινοί αναρχικοί».
Το ωραίο είναι ότι έσπαγα το κεφάλι μου να καταλάβω τι είχε γίνει στο περιστατικό για το οποίο έγραφε το κείμενο το εξής : «Μετά από 60 χρόνια και βάλε, εδώ στην Ηπείρου δολοφονήθηκε ο Μ.Καντάρης. Μάιος του 2011. Αφορμή: μια κάμερα που κρατούσε στα χέρια του. Ο λόγος: ένας ανεγκέφαλος – κανίβαλος μαχαιροβγάλτης. Οι δημοσιογράφοι συγκινήθηκαν τόσο που είχαν κάθε μέρα και έναν στρατιώτη του τρίτου Ράιχ στα δελτία τους. Συγκεντρώσεις απ’ το χρυσό αυγό της κότας στο σημείο της δολοφονίας. Η Villa Amalias στη μέση. Άλλο ένα δείγμα κανιβαλισμού έξω από την πόρτα της. Η χήρα του αδικοχαμένου Μ.Καντάρη επιστρέφει την συλλυπητήρια ανθοδέσμη του γουρουνόμορφου αρχηγού του χρυσού αυγού της κότας». Βρε τι διάβολο είχε γίνει; Τι σχέση είχαν οι χρυσαυγίτες και γιατί εκφράζαν συλλυπητήρια στη χήρα; Χρειάστηκε να καταφύγω στο ψαχτήρι της Γκουγκλ για να μάθω ότι ο δολοφόνος («ανεγκέφαλος» κατά το κείμενο- φοβερό μαστίγωμα, δεν είναι έτσι;) ήταν Αφγανός και ως τέτοιος απολαμβάνει ασυλίας στο σαλεμένο μυαλό μερικών «αριστερών», όπως στο «Βαθύ Κόκκινο».
Υ.Γ. Για τις άλλες εξυπνάδες που γράφει το κείμενο δε θα επεκταθώ, γιατί κυρίως με ενδιαφέρει η «κουλτούρα» που προωθούσε η βίλα
pagal
16 Ιανουαρίου, 2013 1:49 μμ
Aν έχεις παιδί και θέλεις να το καταστρέψεις …..στείλε το σε ένα τέτοιο κέντρο πολιτισμού και ανταλλαγής ιδεών.
Είναι βέβαιο πως θα πάρεις πίσω (αν πάρεις) ένα ερείπιο
Dvořák
16 Ιανουαρίου, 2013 11:07 μμ
Ναι ρε, χίλιες φορές tv και playstation, θα βγει τζιμάνι το παιδί. Πιάσε ένα μπέικον καθώς έρχεσαι.
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
16 Ιανουαρίου, 2013 5:56 μμ
Γιεγιέδες παιδί μου. Χάλια.
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 12:21 μμ
Όχι πάρα πολλούς. Αν μπορείς να μου υποδείξεις κάποιον, ευχαρίτως να τον ακούσω και να σου πω τη γνώμη μου.
DrAluca
16 Ιανουαρίου, 2013 12:26 μμ
Εξαιρετικος δισκος…. Δωσε βαση..
Χαμογελατε…
katy
16 Ιανουαρίου, 2013 1:31 μμ
Αχ βρε παιδιά πόσο μου λείψατε! 😀
DrAluca
16 Ιανουαρίου, 2013 1:35 μμ
Ειπαμε να κανουμε μια-δυο απουσιες να γινουμε επιθυμιτοι, αγαπητη Πυργοδεσποινα 😛
(φαντασου λεει να γινει μια στραβη και να χασουν οι Βλαδημιροι τα σπιτια των, και να ζητανε μετα αλληλεγγυη σε καταληψεις, και κοινωνικους χωρους….. )
Χαμογελατε…
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 1:38 μμ
Μην ανησυχείς, τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει, γιατί δεν έχω σπίτι δικό μου.
DrAluca
16 Ιανουαρίου, 2013 1:47 μμ
Ουτε αποψη δικη σου εχεις, αλλα μην το ψαχνεις.

Χαμογελατε…
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 2:38 μμ
Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα!
Αν θεωρείς ότι ο μαρξισμός δεν είναι άποψη και είναι άποψη η αρλούμπα του αναρχισμού, δυστυχώς η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.
Χρήστος
16 Ιανουαρίου, 2013 1:40 μμ
Ο δίσκος λέγεται «noise» και είναι του 2004. Εγώ προσωπικά θα πρότεινα τoν δίσκο «You all look the same to me». που είναι προγενέστερος.
Κατά τ’αλλα βρίσκω αρκετά ευφάνταστο το επιχείρημα του Βλαδίμηρου σχετικά με την μουσική που παίζεται σε αυτούς τους χώρους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όλες αυτές οι μουσικές είναι του σατανά και διαφθείρουν σε μέγιστο βαθμό τα μυαλά των νέων. Ειδικά αν τους ακούσει κανείς έχοντας πάρει ναρκωτικά.
DrAluca
16 Ιανουαρίου, 2013 1:43 μμ
Εχει και αναποδα μηνυματα τα οποια φαινονται μονο στος δισκοι (που ειναι του θεου) ενω στα σιντις δεν μπορεις να τα αναγνωρισεις και να προφυλαχθεις (και αρα ειναι του σατανα)…. 😛
Χαμογελατε…
TRAGI
16 Ιανουαρίου, 2013 12:41 μμ
Antifwn-x
16 Ιανουαρίου, 2013 3:01 μμ
Και εσύ ρε Βλαδίμηρε ένας «οπαδός» της διαλεκτικής του Μαρξισμού πως εκφέρεις γνώμη με απόλυτο κιόλας τρόπο αφού δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις; τέτοιες αντιδράσεις προδίδουν προκατάληψη, εντελώς αντιδιαλεκτικό τουλάχιστον τστστστσ…
Spin's
16 Ιανουαρίου, 2013 1:47 μμ
Bad Trip. Μπαντάρα. Θεσσαλονίκη. έτοιμοι για ψυχιατρείο.Άνομες υποσυχνότητες 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=Y_hNXk8Wz4M
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 2:12 μμ
Το λες και μόνος σου : «έτοιμοι για ψυχιατρείο». Εσύ μπορεί να το λες ειρωνικά, η πραγματικότητα, όμως, δεν αλλάζει. Το ότι πολλοί από αυτά τα συγκροτήματα έχουν άμεση σχέση και με ουσίες και πολλές φορές καταλήγουν στην αυτοκτονία, λέει από μόνο του πολλά, για το ψυχολογικό αδιέξοδο μέσα στο οποίο παραδέρνουν. Και το «bad trip» εκεί παραπέμπει.
Όσο για τη μουσική του δίσκου που επέλεξες, ακριβώς επιβεβαιώνει αυτό που έγραψα : μια μουσική, ηθελημένα μονότονη και με ρυθμό που σε αποδιοργανώνει. Ένας ψυχίατρος θα είχε πολλά να πει για την επίδρασή της στο νευρικό σύστημα και γενικότερα στην ψυχολογία του ατόμου,
DrAluca
16 Ιανουαρίου, 2013 2:19 μμ
Χαμογελατε…
Spin's
16 Ιανουαρίου, 2013 2:43 μμ
όχι πάντα κυριολεκτώ. Μια φορά φαντάσου εμφάνισα έναν ελέφαντα στο δωμάτιο.
Spin's
16 Ιανουαρίου, 2013 2:45 μμ
Καμιά καλή μπάντα έχει η ΟΑΚΚΕ ? (ειλικρινής απορία)
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 2:51 μμ
Άρχισαν τα όργανα; Θα μου πεις, για μουσική μιλάμε! Η ΟΑΚΚΕ, φαίνεται είναι ο Σατανάς, ή η Αυτικρατορία του Κακού. Κάθε αιρετικός πρέπει να είναι οακκείτης, όπως άλλοι λένε ότι είναι μασώνος ή εβραίος (ή εβραιομασώνος).
Spin's
16 Ιανουαρίου, 2013 2:52 μμ
ώπα ώπα, εγώ την οακκε την αγαπω και απλά νόμιζα πως είσαι μέλος της. Τέλος πάντων. Πες μας μια μπάντα που γουστάρεις εσύ λοιπόν.
Antifwn-x
16 Ιανουαρίου, 2013 3:59 μμ
Βλαδίμηρε πάρτο αλλιώς ρε συ αφού δεν κατέχεις το θέμα.. 🙂 Καταρχίν το ένας ψυχίατρος δεν σημαίνει τίποτα παρά μια στερεοτυπική εικόνα. Είναι σαν να λες ένας οικονομολόγος καταλαβαίνεις….. Αλλά ας είναι προς χάριν της κουβέντας να το προσπεράσουμε
«Ένας» ψυχίατρος λοιπόν ακριβώς το ίδιο θα έλεγε για κάθε είδους μουσική, όπως κ ήχων βέβαια. Όλα επιδρούν στην ψυχολογία του ανθρώπου φυσικά, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης δεν είναι σε καμία περίπτωση προκαθορισμένο, έχει να κάνει με πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες κατά βάση πολιτισμικούς (κουλτούρα υποκουλτούρα) αλλά και την επιμέρους ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.
Τώρα όσον αφορά το νευρικό σύστημα δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς ακριβώς ,πολύ πιθανό να κάνεις χρήση του όρου χωρίς την κυριολεκτική του σημασία, είτε μεταφορικά είτε κάνοντας το συνηθισμένο λάθος, πολλοί άνθρωποι συγχέουν το νευρικό σύστημα αναφερόμενοι στην συναισθηματική κ ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου, μπερδεύουν την ψυχολογία με την παθολογία δηλαδή κ τα νεύρα με το έχω τα νεύρα μου…
Όσο αφορά την επίδραση στο νευρικό σύστημα φαντάζομαι ότι αν υπάρχει θα υφίσταται εμμέσως ενδεχόμενα όπως για όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν έχει αποδειχτεί μια συγκεκριμένη αντίδραση στο συγκεκριμένο ερέθισμα αυτής της μουσικής Αντιθέτως έχει ακουστεί για οπτικά ερεθίσματα κ επίδραση στον εγκέφαλο πχ βίντεο παιχνίδια και κρίση επιληψίας, αλλά σε άτομα με προδιάθεση αν δεν κάνω λάθος. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα πολλά πράγματα ακόμη και σήμερα σχετικά με το εγκέφαλο παραμένουν αχαρτογράφητα….
Πάντως δεν έχω παρατηρήσει σε όσους ακούν ανάλογη μουσική να παθαίνουν κάποια μορφή επιληψίας ας πούμε η να παραλύει κάποιο μέλος τους. Σίγουρα βουλώνουν τα αφτιά σου αλλά ούτε ψευδίζεις, ούτε χάνεις τα λόγια ή την μνήμη σου, παρά μόνο μεταφορικά βέβαια … 🙂
katy
16 Ιανουαρίου, 2013 2:28 μμ
“Μπορείς να παίξεις [μουσική] και με ένα κορδόνι παπουτσιών, αν είσαι αληθινός”.
John Coltrane (1926-1967), Αμερικανός σαξοφωνίστας της Τζαζ.
Spin's
16 Ιανουαρίου, 2013 2:44 μμ
Ο πετρολούκας χαλκιάς τον πατά κάτω 😀
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 2:45 μμ
Συμφωνώ απόλυτα (όταν ο Κώστας Ρούκουνας πήγε στην ΕΡΤ για συνέντευξη και τον ρώτησαν τι όργανο παίζει είπε «πιάνο» και κάθισε και έπαιξε και τραγούδησε ρεμπέτικα) για το κορδόνι. Το θέμα είναι τι σημαίνει «αληθινός», τι παίζεις με το κορδόνι.
katy
16 Ιανουαρίου, 2013 2:53 μμ
«…τι παίζεις με το κορδόνι…»
Βλαδίμηρε, η αγωγή μου δεν μου επιτρέπει να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. 😆
μανικακος
16 Ιανουαρίου, 2013 4:08 μμ
του ξυνίζει του νοικοκυρομαρξιστή….
ρε ασταδιαλα
Antifwn-x
16 Ιανουαρίου, 2013 4:18 μμ
Πάψε Αλητάμπουρα 😀
Antifwn-x
16 Ιανουαρίου, 2013 4:25 μμ
http://www.youtube.com/watch?v=EQK8C3H9fes 😉
μανικακος
16 Ιανουαρίου, 2013 5:42 μμ
tha mas ta klasete
lascapigliata
16 Ιανουαρίου, 2013 5:45 μμ
Αντιγράφω από σχόλιο του Σοφού Παιδιού από ανάλογο ποστ του Omnia.tv http://omniatv.com/blog/2694-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BB%CE%B5%CE%AF
Διότι είναι αυτή η εσωστρέφεια που τον χαρακτηρίζει[ τον αναρχικό χώρο] η οποία δημιουργεί ανυπέρβλητο τοίχο σε όποιον επιθυμεί να τον προσεγγίσει, η διαρκής ανακύκλωση της ενδοσκόπησης που τον κάνει να φαίνεται «κλειστός» και γιατί όχι ελιτίστικος για τον πολύ κόσμο. Σαφώς τα τελευταία δείγματα συνεννόησης εντός του είναι προς την σωστή κατεύθυνση (αρκεί τα βήματα να συνεχιστούν, όχι κατ’ ανάγκη στο πλαίσιο μια ομογενοποίησης ή ομοσπονδιοποίησης του χώρου, όσο στην παύσης της ανταγωνιστικής ύπαρξης του ενός έναντι του άλλου, κατάλοιπο της σταλινικής δομής και σκέψης που τον χαρακτηρίζουν σε κάποιες περιπτώσεις), ωστόσο πρέπει κανείς να τα συνδυάσει με το απαραίτητο άνοιγμα προς την κοινωνία που ακόμα και αυτή τη στιγμή, μετά από 4 χρόνια κρίσης, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Διότι οι δράσεις φαντάζουν περιορισμένες τόσο δυναμικά (κατανοητό αναλόγως των δυνάμεων) όσο και χωροταξικά. Δεν υπάρχει το άνοιγμα προς την κοινωνία, η εγκατάσταση δομών πέραν των ορίων των Εξαρχείων (στις γειτονιές) οι οποίες δεν θα είναι απλά ανοιχτές προς τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά «επιθετικά» θα ζουν ανάμεσα του. Η Βίλλα Αμαλίας και η κατάληψη Σκαραμαγκά ήταν όντως ανοιχτές στον οποιονδήποτε, ωστόσο οι κάτοικοι απλώς χαμογελούσαν συγκαταβατικά όταν συλλαμβάνονταν τα μέλη τους και δεν κατέβηκαν στον δρόμο για να αποτρέψουν αυτές τις συλλήψεις. Δεν υποτιμώ τις καταλήψεις, την αξία και την σημασία τους, ωστόσο θα έπρεπε από καιρό να λειτουργούν εναλλακτικά, όχι μόνο οι ίδιες, αλλά και νέες σε άλλες περιοχές, ακόμα και αντίθετα στα στενά ιδεολογικά πλαίσια μιας κατάληψης (π.χ. με μίσθωση ή παραχώρηση χώρων από αλληλέγγυους). Κοινωνικά ιατρεία, ανταλλακτικά καταστήματα, μανάβικα αλληλέγγυου εμπορίου, καταλήψεις για φιλοξενία αστέγων θα ‘πρεπε να υπάρχουν στο Ν.Κόσμο, το Παγκράτι, το Χαλάνδρι, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και όπου αλλού. Σημεία στα οποία η γειτονιά θα αναγκαστεί να εμπλακεί -ακόμα και έχοντας διαφορετικά πολιτικά πιστεύω με τον Α-Α χώρο- και θα δημιουργήσει ενός άλλου τύπου σχέσεις, άμεσες και στέρεες.
χαζος παππους
16 Ιανουαρίου, 2013 8:54 μμ
πες στο Σοφο Παιδι πως κοινωνικά ιατρεία, ανταλλακτικά καταστήματα, μανάβικα αλληλέγγυου εμπορίου, στεκια, συλλογικες κουζινες, δωρεαν μαθηματα κλπ κλπ υπαρχουν σε παρα πολλες γειτονιες και καθημερινα δημιουργουνται και αλλα
αμα κανει καμμια βολτα,ψαξει ρωτησει κατι θα βρει
lascapigliata
16 Ιανουαρίου, 2013 8:57 μμ
Δεν νομίζει ότι δεν το ξέρει, μιλάει για το επικοινωνιακό του θέματος, και πώς καλούν οι αναρχικοί την κοινωνία να συμμετάσχει για να μην μετατρέπονται σε κλειστά εγχειρήματα.
lascapigliata
16 Ιανουαρίου, 2013 5:46 μμ
Ο Βλαδίμηρος είναι ο αδιάσειστος του twitter?
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
16 Ιανουαρίου, 2013 6:00 μμ
Νοικοκυρομαρξιστές. Χοχο. Σωραίος Μανικάκε.
Ως γνωστόν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές δεν παράγουν κουλτούρα. Μόνο οι χριστιανορθόδοξοι ελληνοπατριώτες κομμουνιστές. 😛
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 8:24 μμ
Και βέβαια, οι ιμεριαλιστές δεν παράγουν κουλτούρα (εκτός από το Χίτλερ). Η τζαζ που μεσουράνησε 1,5 αιώνα στην Αμερική, ξεκίνησε από τους μαύρους σκλάβους και υιοθετήθηκε από τη μικρή και μεσαία αστική τάξη (μαύρους και λευκούς). Παράλληλα, υπήρξαν και τα προλεταριακά τραγούδια των εργατικών συνδικάτων και τα δημοτικά τραγούδια της υπαίθρου. Υπήρξαν ακόμα και τα ελαφρά τραγούδια κυρίως με χορευτική μουσική, είτε ευρωπαϊκή, είτε νοτιοαμερικάνικη.
Η τζαζ άρχισε να ξεπέφτει μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και (τι σύμπτωση!) μόλις άρχισε η Αμερική να προβάλλει σαν παγκόσμια ιμπεριαλιστική δύναμη. Πολύ αργότερα άρχισαν τα κινήματα διαμαρτυρίας (με αντίστοιχη έκφραση στη μουσική), που κορυφώθηκαν με τον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου και έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο σταμάτημά του. Το κίνημα των χίπις (διαβρωμένο από την αρχή με ναρκωτικά) δεν άφησε τίποτα πίσω του, εκτός από μια διαλυμένη νεολαία και τη διάδοση των ναρκωτικών.
Μετά εμφανίστηκαν τα «επαναστατικά» ροκ τραγούδια, που υποτίθεται ότι αμφισβητούσαν το σύστημα όχι με παθητική αντίσταση, αλλά δυναμικά και εξεγερτικά, ακριβώς αυτό που πρεσβεύουν οι σημερινοί αναρχικοί. Επειδή, όμως, η μόνη επαναστατική τάξη της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι η εργατική, η «εξέγερση» των μικροαστών αναρχικών δεν έχει καμία ελπίδα και το μέλλον της είναι μαύρο, σαν τη σημαία τους. Έτσι και τα τραγούδια των μικροαστικών συγκροτημάτων σιγά-σιγά εγκατέλειψαν την «εξέγερση» και περιορίζονται στη μαύρη απελπισία, που αποτυπώνεται και στους στίχους και στη μουσική τους.
Όσο για τους «ελληνορθόδοξους ελληνοπατριώτες κομμουνιστές», θα σου αναφέρω μερικά ονόματα που τους ξεχωρίζω κι εσύ κατάταξέ τους αναλόγως : Θεοδωράκη, Χατζιδάκη, Σπανό, Λοΐζο, Κηλαηδόνη, Άσιμο, Σαββόπουλο.
lascapigliata
16 Ιανουαρίου, 2013 8:54 μμ
Μια ερώτηση: προσπαθείς να σε βγάλουν χαζό;
Dvořák
16 Ιανουαρίου, 2013 10:59 μμ
Δεν χρειάζεται να προσπαθήσει και πολύ, το έχει έμφυτο
Antifwn-x
16 Ιανουαρίου, 2013 11:54 μμ
Ε ναι κ αυτός ο Άσιμος καμία σχέση ούτε με εξέγερση ούτε με απελπισία…ούτε με Αναρχία Ακριβώς πριν τον Σαββόπουλο κ μετά τον Κελαηδόνη βέβαια 🙂
Βλαδίμηρος
17 Ιανουαρίου, 2013 10:00 μμ
Τα ονόματα που παρέθεσα ήταν απάντηση στην ανόητη κατηγορία περί «ελληνορθόδοξων ελληνοπατριωτών κομμουνιστών», αλλά, η κακοπιστία δε σας αφήνει να καταλάβετε, ακόμα και όταν σας το γράφουν ξεκάθαρα.
Η σειρά παράθεσης των ονομάτων δεν περιέχει καμιά αξιολόγηση.
Όσο για το αν κανένας είναι αναρχικός ή όχι, δεν έχω καμιά προκατάληψη, αρκεί να μπορεί να κάνει τέχνη. Και ο Άσιμος ήταν τεράστιος και σα μουσικός και σα στιχουργός. Τα συγκροτήματα που αναφέρθηκα, τα θεωρώ υποκουλτούρα, κάτι σαν τα σκυλοτράγουδα της Αγγλίας και της Αμερικής.
Και η εξέγερση και η απελπισία και η αναρχία μπορούν να εμπνεύσουν εναν καλλιτέχνη και να δώσει αριστουργήματα. Όταν, όμως, είναι σκυλάς, το μόνο που θα εισπράττεις ακούγοντας το τραγούδι του θα είναι μια μαυρίλα και τίποτα άλλο.
Antifwn-x
18 Ιανουαρίου, 2013 12:34 πμ
Χαχαχα οκ τώρα μιλάς… 🙂
Spin's
17 Ιανουαρίου, 2013 2:20 μμ
μουσικά είσαι άσχετος.άστο ρε πασάκο μου αφού δεν το χεις….
μανικακος
17 Ιανουαρίου, 2013 2:48 μμ
Spin's
17 Ιανουαρίου, 2013 4:00 μμ
Οου Μη όχι, αυτοί είναι βίαιοι 😛
simon
16 Ιανουαρίου, 2013 6:20 μμ
Πώς είπαμε σε λένε; Χέστης;
Spin's
16 Ιανουαρίου, 2013 6:28 μμ
δλδ άλλη καλύτερη δουλειά δεν θα χετε θα μας καίτε τα σπίτια ; εσαεί ; Τα ήδη καμμένα ; Α ρε αργόσχολοι…
Γαλαξιάρχης (Zaphod)
16 Ιανουαρίου, 2013 7:02 μμ
Βλαδίμηρε προσοχή στο βραχυκύκλωμα.
Αμερικανός μαύρος ιμπεριαλιστής ελληνοκουβανός τραγουδάει μικρασιάτικα:
simon
16 Ιανουαρίου, 2013 8:13 μμ
Χαχαχαχαχαχαχαχαχα!!! Πάει το μοναδικό εγκεφαλικό κύτταρο του Βλαντ! Πού το βρήκες ρε Ζαφ;
Capybara
16 Ιανουαρίου, 2013 8:16 μμ
Αφιερωμένο! Radio Pyongyang:
Χρήστος
16 Ιανουαρίου, 2013 8:31 μμ
Αυτό που κάθε θέμα καταλήγει με μουσική πολύ το γουστάρω
Кроткая
16 Ιανουαρίου, 2013 8:38 μμ
Μάνικ κ Ντράλουκ, φαβ.
Εξηγείστε μου λιγάκι ο Βλαδίμηρος μαρξιστής είναι; Γτ κ εγώ μαρξίστρια είμαι ρε φίλε, αλλά δε βγάζω φλύκταινες με τους archive ούτε παθαίνω αλλεργικό σοκ με τις καταλήψεις. Λες να’χω πάθει καμιά διαλεκτική και να πρέπει να εμβολιαστω;
μανικακος
16 Ιανουαρίου, 2013 8:52 μμ
ναι ρε. φημες λένε οτι έκανε διορθώσεις και στα γραπτά του Λένιν (ενας, δεν τον ξέρεις)….
βασικά εσυ έχεις πάθει ντεζι γκ’ουαλ…. την νόσο των στέμφυλων 😀 😀 😀
Кроткая
16 Ιανουαρίου, 2013 8:56 μμ
ο αυτός που δεν τον ξέρω τι’ναι, απ’αυτούς τους ρώσους του κομμουνισταί; :Ρ
Τα στέμφυλα είναι αυτα από τα οποία παράγουν το τσίπουρο; όλο άγνωστες λέξεις βεις κ μπερδεύομαι!
Βλαδίμηρος
16 Ιανουαρίου, 2013 9:56 μμ
добрый вечер, Кроткая
Αυτή τη στιγμή ακούω το Waste των Archive. Αφήνω κατά μέρος τα λόγια, που είναι απλώς νερόβραστα, αλλά, η μουσική είναι προθάλαμος για το Δαφνί, ιδίως τα πρώτα λεπτά. Μετά αρχίζει ένα ωραίο νταβατούρι, που σημαίνει ότι περάσαμε την πύλη και οι ψυχασθενείς λαρυγγίζουν λυτρωμένοι από αυτόν τον ανάποδο κόσμο…
привет.
Кроткая
16 Ιανουαρίου, 2013 10:51 μμ
Γουστα ειναι αυτά μωρε… εδώ άλλοι τη βρίσκουν με Σακίρα ή ακόμα χειρότερα με Πάολα… Στους Archive θα κολησουμε;
μανικακος
16 Ιανουαρίου, 2013 11:04 μμ
φιλε Κροτκι, η Σακιρα ειναι θρησκεια….
Кроткая
16 Ιανουαρίου, 2013 11:27 μμ
Μανικ μπερδευτηκες, δε μιλαμε για μπιτς βόλευ εδώ. Για μουσικη μιλάμε.
αριστεροποδαρη τρολλογρια
17 Ιανουαρίου, 2013 12:56 πμ
η σακιρα ειναι σαν τον μαραντονα, το καλυτερο δεκαρι αλλα αμα ελαχε και τερμα, να επαιζε, παλι ο καλυτερος τερματοφυλακας θα ηταν
Кроткая
17 Ιανουαρίου, 2013 1:03 πμ
βαζει γκολ με το χέρι, με τη βοηθεια του θεού;
DrAluca
17 Ιανουαρίου, 2013 12:59 πμ
Εχεις δικιο ρε βλογιοκομενο… Μονο υμνους να ακουμε…
Μιασμα…
Χαμογελατε…
Antifwn-x
17 Ιανουαρίου, 2013 12:21 πμ
Άσε μαρή τι πάει να πει Μαρξιστής δηλαδή; Η είσαι η δεν είσαι Κομουνίστρια άμα πια παλιορεφόρφες Συριζαίοι…. 😀
Кроткая
17 Ιανουαρίου, 2013 12:56 πμ
εμενα ειπες συριζαια ρε? δλδ να τα παρω τωρα? οχι πες, να τα παρω?
Antifwn-x
17 Ιανουαρίου, 2013 1:34 πμ
πίσω απο τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης… Μαρξίστρια :p
Кроткая
17 Ιανουαρίου, 2013 2:06 πμ
λολ…. φαβ :Ρ
DrAluca
17 Ιανουαρίου, 2013 12:57 πμ
Ο Βλαδιμηρος δεν ειναι μαρξιστης…. Ο Μαρξισμος ειναι Βλαδιμηρος…. Κατα το βλαδημιρικο ευαγγελιον….
Χαμογελατε…
Кроткая
17 Ιανουαρίου, 2013 1:02 πμ
α μπα? ηρθες? κ σ’εψαχνα…
DrAluca
17 Ιανουαρίου, 2013 1:09 πμ
Δεν εψανες στον ουρανο…γι αυτο δεν με εβρισκες… 😛
Tι με θες τετοια ωρα?
Χαμογελατε…
Кроткая
17 Ιανουαρίου, 2013 1:12 πμ
τπτ μωρε, απλα ηθελα να δω αν θα ανταποκριθείς στο κάλεσμά μου :Ρ
DrAluca
17 Ιανουαρίου, 2013 1:18 πμ
Ειδες ομως ε?
Αμεσοτητα, φερρεγυοτητα και δωρο μια κοκακολα λιτρου…
Χαμογελατε…
Кроткая
16 Ιανουαρίου, 2013 8:39 μμ
Απλά μια σημείωση, το κτήριο της κατάληψης, *δεν* είναι το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο κάτω. Το κτήριο της κατάληψης είναι ιδιοκτησία από κοινού του ΕΚΠΑ κ του ΕΜΠ.
Eddie
16 Ιανουαρίου, 2013 10:49 μμ
Ενώ κάποτε με εκνεύριζε τόσο που ήθελα να τον μπλοκάρω, τώρα άλλαξα γνώμη.
Τέτοια περίπτωση διασταύρωσης καμμένου ΟΑΚΚίτη με Ελένη Λουκά, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Βλαδήμηρε, μείνε για πάντα μαζί μας
Кроткая
16 Ιανουαρίου, 2013 10:53 μμ
όχι τότε θα ακούμε ό,τι εγκρίνει το Πολίτμπιρό, κ ό,τι γράφουν οι αποδεκτοί από το Κόμμα καλλιτέχνες, για να γίνεται σωστή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας κ των πιονιέρων.
parameter λ
16 Ιανουαρίου, 2013 10:59 μμ
μην την πέφτετε στον Βλαδίμηρο; Ο τύπος είναι κελεπούρι 😛
Dvořák
16 Ιανουαρίου, 2013 11:20 μμ
Δεν υπάρχουν λάθος επιλογές, όλα είναι ειμαρμένη, όλα είναι κισμετ
Antifwn-x
18 Ιανουαρίου, 2013 6:13 πμ
Βλαδίμηρε
Θα σου εξηγήσω τι εννοώ (σε περίπτωση) που δεν κατάλαβες το σκεπτικό μου, ώστε να μην παίζουμε με τι λέξεις..
Είναι καλό να έχουμε πάντα υπόψη μας αν θέλουμε να κρίνουμε ένα κείμενο πρέπει να εστιάζουμε στην ίδια την άποψη, αφού την αντιληφθούμε πρώτα απο όλα. Κρίνουμε αυτό που θέλει να πει ο “ποιητής” στην ουσία κατά το κοινό λεγόμενο.Επίσης καλό είναι η διαφωνία μας όταν εκφράζεται, αν θέλουμε να λέμε ότι έχει άποψη, να επιχειρηματολογούμε με την σειρά μας και όχι απλά να αραδιάζουμε κατηγορίες έτσι όπως μας αρέσει.. Φυσικά σε αντίθεση με τα προηγούμενα μπορούμε να κάνουμε κ ότι θέλουμε αλλά μην έχουμε μετά την απαίτηση είτε να μας παίρνουν σοβαρά είτε να μην κρίνουν και εμάς..
Αν πέρα απο όλα αυτά κάνουμε και δίκη προθέσεων ξεκινώντας μια κριτική όπως για παράδειγμα
“ Το “όχι στα drugs”, που γράφει το κείμενο που με έστειλες να διαβάσω, περιλαμβάνει το χασίς ή αφορά μόνο τα “σκληρά”
Όπως έκανες εσύ ξεκινώντας, δεν αφήνεις κ πολλά περιθώρια για να αντιληφθεί κάποιος τις προθέσεις σου, όσο καλοπροαίρετος κ αν είναι, εκτός αν είναι ηλίθιος…
Παραθέτω ένα ακόμη απόσπασμα χαρακτηριστικό των λογικών αλμάτων που κάνεις, ηθελημένα η μη. (δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω εσύ θα μας πεις)
“ Πολύ συγκινητικά όλα αυτά, αλλά, μήπως αυτή η “αμφισβήτηση της έννοιας της ιδιοκτησίας με όρους συλλογικούς” θέλει να υποκαταστήσει την πραγματική αμφισβήτηση όχι της έννοιας αλλά της ίδιας της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής; ”
Απο που διάολο το συμπεραίνεις αυτό κ πως το τεκμηριώνεις; Φυσικά το βγάζεις απο το μυαλό σου διότι δεν τεκμαίρεται πουθενά απο το κείμενο., απλά αποδίδεις εσύ τέτοιες προθέσεις, βασιζόμενος προφανώς στις προκαταλήψεις και τον δογματισμό σου υποθέτω, διότι δεν μπορώ να αντιληφθώ την ακριβή αιτία αυτής σου της εμπνεύσεως
“Γιατί μόνο στα μέσα παραγωγής μπορείς να μιλάς για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας “με όρους συλλογικούς”.
Αυτό μάλλον είναι ιδεολογικό ζήτημα και ίσως απο τις λίγες σου προτάσεις που στέκονται σαν αντίλογος Το αφήνω ασχολίαστο λοιπόν αλλά δεν μπορώ να μη ρωτήσω κιόλας ο αφελής. Σε μια σοσιαλιστική κοινωνία ας πούμε τα σχολεία θα ανήκουν σε κάποιους ειδικά, τα γήπεδα μήπως, οι δρόμοι η τα δάση ας πούμε; Διαφώτισε με ….
“Αν πρόκειται για “απαλλοτριώσεις” είτε κρατικής είτε ατομικής ιδιοκτησίας ώστε να ωφεληθούν μερικοί ιδιώτες, ανεξάρτητα αν βαφτίζονται αντιεξουσιαστές ή ότι άλλο μπορεί να παραγάγει μια αχαλίνωτη φαντασία, πρόκειται απλώς για “ιδιοκτήτες στη θέση του ιδιοκτήτη”.
Τι εννοείς βαφτίζονται; επιλέγουν να είναι, δεν έχουν δικαίωμα εννοείς; Δεν είναι; και αν όχι γιατί; δεν μας εξηγείς τίποτα σχετικό να αντιληφθούμε την άποψη σου,αλλά αρκείσαι απλά στο να δημιουργείς μια εντύπωση…. Και ύστερα μας λες εν είδει αξιώματος πρόκειται απλώς για ιδιοκτήτες Τι να λέει μετά το κείμενο αν ήταν ανοικτός χώρος ότι υπήρχε συλλογικότητα απο πίσω κλπ κλπ Αυτά δεν σου λένε τίποτα μιας και τεκμηριώνεις την θέση σου με απίστευτης βλακείας επιχειρηματολογία στην συνέχεια όπως:
“Είναι απόλυτα σίγουρο ότι δε θα γινόταν δεκτός κανένας, ας πούμε «μνημονιακός» και οπωσδήποτε κανένας δημοσιογράφος ή βουλευτής μη αρεστός στους αναρχικούς. Και μια και οι αναρχικοί είναι κατά του κοινοβουλευτισμού και των κομμάτων, δε θα γινόταν δεκτός ούτε κανένας εκπρόσωπος κόμματος. Αλήθεια, εγώ, σα βλάκας που είμαι, αν αποφάσιζα να πάω εκεί, θα γινόμουν δεκτός;”
Δεν χρειάζεται να σχολιάσει κάποιος κάτι σε σχέση με αυτήν την παπάρα που έγραψες που το μόνο που δείχνει, είναι ότι η τόσο μεγάλη εμπάθεια που διαθέτεις σε παρασύρει να χρησιμοποιείς τελείως λαικίστική επιχειρηματολογία, εντελώς ανυπόστατη. Και γιατί δεν έκανες μια προσπάθεια ας πούμε να δεις κ απο κοντά τι παίζει; έστω να δεις τι γνώμη έχει και κάνας άλλος άνθρωπος κάποιος που πιθανών να είχε βρεθεί εκεί ή έστω να είχε ακούσει; κλπ Πιθανώς να μην μπορούσες η να μην ήθελες, δικαίωμα σου. Αυτό που δεν είναι δικαίωμα σου είναι να υποστηρίζεις ανυπόστατα πράγματα για άλλους.. Σε έχω για ποιο έξυπνο, για αυτό δεν θα σταθώ σε αυτό, μιας και αυτή η βλακεία το πιθανότερο είναι να σου ξέφυγε.
“Πολύ σωστά : αν δεν είσαι αναρχικός (δε σέβεσαι τις «βασικές αξίες» των καταληψιών) – άσε, πια, αν είσαι δεξιός ή πασόκος – είσαι δεν είσαι άστεγος, δεν έχει θέση για σένα. Αυτό θα πει να είσαι ιδιοκτήτης, κάνεις και έλεγχο φρονημάτων!”
Τελικά δεν σου ξέφυγε το εννοούσες! Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζεις τις υπεραπλουστεύσεις, τα άλματα και τις δίκες προθέσεων. Ένα επιχείρημα επι της ουσίας όμως, κάτι που να στηρίζει την θέση, μπαα δεν είναι ανάγκη μιας και όπως φαίνεται έχεις το αλάθητο, και εμείς ι υπόλοιποι να το δεχθούμε αμάσητο…
“Και μια και το έφερε η κουβέντα : οι καταληψίες είναι άστεγοι και μπήκαν για να βρουν ένα κατάλυμα, ή είναι αναρχικοί που μπήκαν για να επιτελέσουν κοινωνικό εκπολιτιστικό έργο και να φωτίσουν την κοινωνία πώς θα γίνει αταξική χωρίς ταξική πάλη και μόνο με το παράδειγμα των πρωτοπόρων καταληψιών;”
Το πρώτο σου ερώτημα είναι στα πλαίσια της κακιάς χολής που στάζεις αλλά γενικά είναι ένα λογικό ερώτημα για να διατυπώνεται από συνήθως κακοπροαίρετους η απλά συντηρητικούς ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιληφθούν και αποδεχθούν διαφορετικό τρόπο σκέψης απο τον δικό τους ,κρίνοντας συχνά εξ ιδίων.. Βέβαια αν εσύ ήσουν καλόπιστος θα μπορούσες να είχες λάβει την απάντηση απο όλα τα σχετικά και ρητώς ως προς το ζήτημα που αναφέρονται στο ίδιο το κείμενο. Όπως και στο κείμενο του ποστ που σχολιάζουμε, η σε ένα σωρό άλλα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Αλλά εσύ δεν αντιπαραθέτεις συγκεκριμένα μια διαφωνία, εκφράζεις μέσω ενός ερωτήματος χυδαίου στην ουσία, την αμφιβολία σου…Τι πιο πρόσφορο λοιπόν και δοκιμασμένο απο το να αμφισβητήσεις τις προθέσεις τους έτσι απλά κ αόριστα, δεν νιώθεις κάποιο λόγο ας πούμε να επιχειρηματολογήσεις, για να αντιληφθούμε και εμείς που βασίζονται οι ισχυρισμοί σου σε τελική ανάλυση…
Τώρα όσο αφορά την συνέχεια αυτής της πρότασης και στα σχετικά με κοινωνικό εκπολιτιστικό έργο ταξικής πάλης κ αταξικής κοινωνίας δεν είναι τίποτα παραπάνω απο αυθαίρετα λογικά άλματα ανάξια περαιτέρω σχολιασμού.
“Βρε τι διάβολο είχε γίνει; Τι σχέση είχαν οι χρυσαυγίτες και γιατί εκφράζαν συλλυπητήρια στη χήρα; Χρειάστηκε να καταφύγω στο ψαχτήρι της Γκουγκλ για να μάθω ότι ο δολοφόνος («ανεγκέφαλος» κατά το κείμενο- φοβερό μαστίγωμα, δεν είναι έτσι;) ήταν Αφγανός και ως τέτοιος απολαμβάνει ασυλίας στο σαλεμένο μυαλό μερικών «αριστερών», όπως στο «Βαθύ Κόκκινο».
Υ.Γ. Για τις άλλες εξυπνάδες που γράφει το κείμενο δε θα επεκταθώ, γιατί κυρίως με ενδιαφέρει η «κουλτούρα» που προωθούσε η βίλα.”
Το χειρότερο όμως το φύλαγες για το τέλος, Τόσο δηλητήριο μόνο ένας φασίστας μπορούσε να αφήσει σε πέντε γραμμές. Τι ακριβώς θες να πεις και τι να υποθέσουμε ότι εννοείς μιας και ο λόγος σου είναι επι της ουσίας τόσο ασαφής όσο και χυδαίος Να μας πεις ότι δεν γουστάρεις το Βαθυ Κόκκινο δικαίωμα σου; Το χειρότερο δεν είναι αυτό, το χειρότερο είναι τα υπονοούμενα που χρησιμοποιείς τα σχετικά με ασυλία δολοφόνου κλπ Θέλοντας να χαρακτηρίσεις ανθρώπους και καταστάσεις
Όταν λοιπόν αυτό που χαρακτηρίζει τον λόγο σου , είναι τα αυθαίρετα συμπεράσματα οι υπεραπλουστευσεις τα υπονοούμενα, φθηνή ειρωνεία και προσβολές ,ενώ δεν έχεις κανένα πρόβλημα να διαστρέφεις βάση της ερμηνείας σου τα λεγόμενα άλλων τα αποδώσεις όπως σε βολεύουν με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων, χωρίς καν να μπεις στο κόπο να χρησιμοποιήσεις ούτε καν ένα ουσιαστικό αντεπιχείρημα. Δεν διατυπώνεις διαφωνία, αλλά απλά διαστρεβλώνεις το κείμενο ερμηνεύοντας το, κοινώς δημαγωγείς. (επιεικώς)
Συνεπώς δεν είσαι σε θέση να “κουνάς” το δάκτυλο σε κανέναν,ούτε να το παίζεις και ανυποψίαστος…
DrAluca
18 Ιανουαρίου, 2013 1:42 μμ
«Το χειρότερο όμως το φύλαγες για το τέλος, Τόσο δηλητήριο μόνο ένας φασίστας μπορούσε να αφήσει σε πέντε γραμμές.»
Μου αρεσει παντως που καταληγουμε στο ιδιο συμπερασμα για τους Βλαδιμηρους παπια…
Βλαδημιρακο σε παιρνουν κι αλλοι πρεφα….Οταν σου ελεγα οτι εισαι κρυφοφασιστας και ρατσιστης το επαιζες τρελιτσα….
Χαμογελατε…
Βλαδίμηρος
20 Ιανουαρίου, 2013 2:33 μμ
@Antifwn-x
Αφήνω ασχολίαστες την πρώτη παράγραφο που δεν περιέχει τίποτ’ άλλο εκτός από κατηγορίες και γενικολογίες (ενώ εγώ σου ζήτησα να επισημάνεις κάτι συγκεκριμένο – αν δεν το έχεις υπόψη σου οι κατηγορίες πρέπει να τεκμηριώνονται με συγκεκριμένα στοιχεία) και προχωράω σε ότι μπορεί να θεωρηθεί συγκεκριμένο στο σχόλιό σου.
1) Η φράση για τα ντραγκς αφενός ήταν μια υπενθύμιση για το χασίς που βρέθηκε στη βίλα, αφετέρου ήταν μια ειλικρινής ερώτηση για να πληροφορηθώ την άποψη των καταληψιών.
Αυτές ήταν οι «προθέσεις μου». Δεν ήταν ούτε καν κριτική, άσχετα με την προσωπική μου άποψη, που είναι κατά όλων των ναρκωτικών και όχι μόνο κατά των «σκληρών».
2) Για το «Πολύ συγκινητικά όλα αυτά, αλλά, μήπως αυτή η “αμφισβήτηση της έννοιας της ιδιοκτησίας με όρους συλλογικούς” θέλει να υποκαταστήσει την πραγματική αμφισβήτηση όχι της έννοιας αλλά της ίδιας της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής;» :
Εδώ, πρώτα-πρώτα, θέλω να τονίσω ότι το θέμα δεν είναι να αμφισβητήσουμε την έννοια της ιδιοκτησίας, αλλά την ίδια την πραγματική ατομική ιδιοκτησία, που πηγάζει από τις αστικές παραγωγικές σχέσεις. Αυτή τη μόδα να καταπολεμούν την έννοια (ή την ιδέα) του πράγματος και όχι το ίδιο το πράγμα τη λανσάρισαν το 19ο αιώνα οι νέο-χεγκελιανοί ιδεαλιστές, στους οποίους ανήκε και ο Μαξ Στίρνερ, γενάρχης του ατομικιστικού αναρχισμού, που τόσο είναι της μόδας σήμερα, τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Επίσης τονίζεται η διαφορά της αναρχικής από τη μαρξιστική άποψη : ενώ οι αναρχικοί μιλούν γενικά για κατάργηση της ιδιοκτησίας (οι αναρχοκομμουνιστές), οι μαρξιστές (σχέτοι κομμουνιστές) μιλούν για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας μόνο στα μέσα παραγωγής (που περνάνε σε κοινωνική ή συλλογική ιδιοκτησία), ενώ τα μέσα κατανάλωσης παραμένουν στην ατομική ιδιοκτησία.
3) Σε μια σοσιαλιστική κοινωνία τα σχολεία, οι δρόμοι, τα γήπεδα, τα δάση, προφανώς και θα ανήκουν στον εργαζόμενο λαό συλλογικά, όπως και τα μέσα παραγωγής.
4) Το «ανεξάρτητα από το αν βαφτίζονται αντιεξουσιαστές» έχει απλώς την έννοια πως όπως και να αυτοχαρακτηρίζεται ο καταληψίας, η πράξη του είναι αντικειμενικά η μετατροπή του σε «ιδιοκτήτη στη θέση του ιδιοκτήτη» κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι συμπεριφέρεται σα «νοικοκύρης» του «χώρου του» και όχι σα διαχειριστής (έστω και αυτόκλητος) ενός δημόσιου χώρου, που ανήκει σε όλο το λαό. Το «βαφτίζεται» σημαίνει απλώς ότι δεν έχει καμιά σημασία αν αυτός είναι πραγματικά αντιεξουσιαστής ή ότι άλλη πολιτική άποψη έχει ή διατείνεται πως έχει.
5) Το αν υπάρχει «πίσω» από τους καταληψίες καμιά «συλλογικότητα» (είναι φανερό ότι υπάρχει) είναι ακόμα χειρότερο από το να μην υπάρχει.. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει, είναι πιο εύκολο η κατάληψη να γίνει πραγματικά ελεύθερος χώρος για το λαό (το να πεισθούν δηλαδή τα άτομα που έκαναν την κατάληψη), ενώ όταν υπάρχει, σημαίνει ότι η κατάληψη θα λειτουργήσει μόνο προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα ορίζει η «συλλογικότητα», με τα παρατράγουδα που θα περιγράψω παρακάτω.
6) Ρώτησα αν θα γινόταν δεκτός ένας δημοσιογράφος (ας πούμε ο Πρετέντερης), ή ένας βουλευτής (ας πούμε ο Κεδίκογλου), που δε θα ήταν αρεστοί στους καταληψίες (ή κάποιος εκπρόσωπος κόμματος, ή ακόμα κι εγώ). Και φυσικά δεν εννοώ να πάνε να παρακολουθήσουν σαν απλοί θεατές τα δρώμενα (άσε που και γι’ αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι θα τους άφηναν) αλλά για να αναπτύξουν τις απόψεις τους για τα τρέχοντα ζητήματα, όπως και κάθε άλλος.
Για να γίνω πιο ξεκάθαρος : θα επιτρεπόταν σε έναν οπαδό του ΠΑΣΟΚ, π.χ., αν αναπτύξει την άποψη ότι το μνημόνιο είναι κάτι καλό και όχι κακό, ότι πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά ΑΕΙ, ή ότι άλλο θα ήταν αντίθετο με τις πεποιθήσεις των καταληψιών ή της συλλογικότητας, που βρίσκεται πίσω τους;
Εσύ τα βρίσκεις όλα αυτά βλακείες. Ίσως, θες να πεις ότι «προφανώς, και θα επιτρεπόταν» και είναι βλακεία να το ρωτάω. Αυτό εννοείς;
7) Εγραψα : «Και μια και το έφερε η κουβέντα : οι καταληψίες είναι άστεγοι και μπήκαν για να βρουν ένα κατάλυμα, ή είναι αναρχικοί που μπήκαν για να επιτελέσουν κοινωνικό εκπολιτιστικό έργο;»
Βρίσκεις ότι «Το πρώτο σου ερώτημα είναι στα πλαίσια της κακιάς χολής που στάζεις». Στο να διατυπώσω αυτό το ερώτημα με παρακίνησε όχι η «κακιά χολή μου», αλλά το ίδιο το κείμενο που γράφει ότι η κατάληψη Καραγιάννη, μεταξύ των άλλων, «χρησιμοποιείται ως χώρος αυτοστέγασης αστέγων» καθώς και όσα γράφει το κείμενο του «Βαθύ κόκκινο» : «Είμαι ανοιχτός σαν στέγη σε όποιον έχει πρόβλημα στέγασης και σέβεται τους άλλους κάτοικους και τις βασικές αξίες τους». Αν επιμένεις ότι οι καταλήψεις έγιναν για λόγους κοινωνικούς και πολιτιστικούς, το μόνο που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι τους κατέλαβαν αντιεξουσιαστές (άστεγοι ή στεγασμένοι, αδιάφορο), μερικοί από τους οποίους τους χρησιμοποίησαν και σαν κατοικία τους. Από εδώ πηγάζουν και όσα λέω για την αυθαίρετη και μονόπαντη πολιτικά χρησιμοποίησή τους, που το βρίσκω απαράδεκτο. Το «Βαθύ Κόκκινο» το ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να στεγαστεί ο καθένας αρκεί «να σέβεται «τους άλλους κατοίκους και τις αξίες τους». Επειδή εγώ, σαν κακόβουλος (ή βλάκας) το ερμήνευσα ότι μια και οι «κάτοικοι» είναι αναρχικοί, οι «αξίες τους» είναι οι αξίες του αναρχισμού και όποιος δεν τις σέβεται, δηλαδή, δεν είναι αναρχικός ο ίδιος, δεν έχει θέση στις διάφορες εκπολιτιστικές βίλες, μακάρι και να κοιμάται πέντε χρόνια στο δρόμο, μπορείς εσύ να μου πεις πώς ερμηνεύεις την επίμαχη φράση; Έτσι για να μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας.
8) Αλλά, έχεις διαφωνίες και για τη «συνέχεια της πρότασής» μου, που βρίσκεις ότι «δεν είναι τίποτα παραπάνω απο αυθαίρετα λογικά άλματα ανάξια περαιτέρω σχολιασμού». Εγώ έχω διαπιστώσει ότι οι «αντιεξουσιαστές» εκφράζονται με δύο τρόπους : με καταλήψεις, που τις χρησιμοποιούν για να κατευθύνουν τον κόσμο προς τη δική τους κατεύθυνση και με επιθέσεις ενάντια στο κράτος. Ας δεχτούμε, για να μην μπερδευόμαστε, ότι οι δύο τακτικές δε συνδυάζονται κι ότι κακώς το κράτος έχει την εντύπωση πως οι καταλήψεις χρησιμεύουν και σαν αποθήκες πολεμοφοδίων, αλλά, ότι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για «εκπολιτισμό».
Αυτός ο «εκπολιτισμός» δε θα είναι αυτό που γράφω «να φωτίσουν την κοινωνία πώς θα γίνει αταξική χωρίς ταξική πάλη και μόνο με το παράδειγμα των πρωτοπόρων καταληψιών». Πού βρίσκεται εδώ το «αυθαίρετο λογικό άλμα», που είναι «ανάξιο σχολιασμού»; Δε θέλουν οι καταληψίες να «φωτίσουν την κοινωνία πώς θα γίνει αταξική (ελευθεριακή)»; Παραδέχονται οι αναρχικοί την ταξική πάλη κι ότι η αταξική κοινωνία θα πραγματοποιηθεί μέσω αυτής της πάλης; Μην τρελαθούμε κιόλας! Για να μη σου πω ότι θα εκθειάζεται και ο δυναμικός τρόπος αλλαγής της κοινωνίας με βάση την αναρχική τακτική.
9) Και φτάνουμε στο «χειρότερο», που το «φύλαγα για το τέλος» : στη δολοφονία κάποιου για μια κάμερα. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη διάδοση του ρατσισμού στην Ελλάδα, ποτέ δεν αναφέρω την εθνικότητα κάποιου εγκληματία, γιατί δε με ενδιαφέρει κιόλας να τον αθωώσω ανάλογα με το αν είναι ντόπιος ή αλλοδαπός. Μάλιστα, για τον αλλοδαπό βρίσκω πάντα και το ελαφρυντικό της δύσκολης οικονομικής του κατάστασης, ή του «δικαιολογημένου» μίσους που μπορεί να έχει για την κακομεταχείριση ή το κυνηγητό που μπορεί να έχει υποστεί από τους ντόπιους.
Στην περίπτωση, όμως, της δολοφονίας που αναφέρει το «Βαθύ Κόκκινο», νομίζω πως για να γίνουν κατανοητά αυτά που γράφει, έπρεπε οπωσδήποτε να αναφερθεί αν όχι ότι ήταν Αφγανός, τουλάχιστον ότι ήταν μετανάστης. Με την αποσιώπηση της ταυτότητάς του, γίνονται ακατανόητα όλα όσα γράφονται περί της Χρυσής Αυγής και παράλογη η στάση της χήρας του δολοφονημένου απέναντι σ’ αυτούς που πήγαν να τη συλλυπηθούν. Εγώ απέδωσα την αποσιώπηση στην «ασυλία» που απολάμβανε ο δράστης “στο σαλεμένο μυαλό μερικών «αριστερών», όπως στο «Βαθύ Κόκκινο»”. Και γιατί λέω «ασυλία»; Διότι ο χαρακτηρισμός του Αφγανού σαν «ανεγκέφαλου-κανίβαλου» είναι απόλυτα επιεικής και πολύ χριστιανικός («Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»), ή σωκρατικός, αν προτιμάς («ουδείς εκών κακός»), για να χαρακτηρίσει μια ειδεχθή δολοφονία για μια κάμερα.
Τελειώνω με μερικές γενικότερες σκέψεις για το θέμα μας :
Οι δημόσιοι χώροι σε μια αστική κοινωνία δεν μπορούν παρά να είναι ουδέτεροι, άχρωμοι πολιτικά. Αυτό είναι το ύψιστο επίτευγμα της αστικής δημοκρατίας. Εφόσον το κάθε κόμμα (ή παράταξη ή οργάνωση ή συλλογικότητα ή ακόμα και κάθε άτομο) θα ήθελε να επιβάλλει τη δική του σφραγίδα, η δημόσια αρχή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κρατάει αυστηρή ουδετερότητα, να μην ευνοεί καμιά κατεύθυνση σε βάρος των άλλων και να επιτρέπει να εκφράζονται όλες. Αν δεν μπορεί (ακόμα χειρότερα, αν δε θέλει) να το κάνει αυτό, τότε το καλύτερο είναι να μην εκφράζεται καμιά κατεύθυνση, γιατί αυτό θα ήταν εις βάρος των υπόλοιπων μη ευνοημένων κατευθύνσεων, ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει στην περίπτωση που το δημόσιο χώρο τον διαφεντεύει ο λαός. Αυστηρή ουδετερότητα από τη μεριά της διαχείρισης και ελευθερία σε κάθε άποψη να εκφραστεί. Το αντίθετο, δηλαδή το να καταλαμβάνει το δημόσιο χώρο ένα κόμμα (ή μια οργάνωση, παράταξη, συλλογικότητα, κλπ.) το χώρο είναι απολύτως αυθαίρετο, αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο.
Φαίνεται τελείως παράξενο να μιλάω για «δημοκρατία» στη σημερινή Ελλάδα, που είναι ως το κόκαλο αντιδημοκρατική. Η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει αντιδημοκρατική νοοτροπία. Οι περισσότεροι θα θέλανε να επικρατήσει η δική τους κατεύθυνση, το δικό τους κόμμα (οργάνωση, παράταξη, συλλογικότητα, κλπ.) με κάθε μέσο, ακόμα και με την ωμή βία (και όσο μικρότερο ποσοστό έχουν στον ελληνικό πληθυσμό, τόσο περισσότερη βία θα χρειαστεί). Φυσικά, όλοι το δικαιολογούν με τη σκέψη ότι η δική τους η άποψη είναι η σωστή. Εκείνο που ξεχνάνε είναι ότι κανένας «πεφωτισμένος» δε θα σώσει το λαό, ο λαός θα σωθεί μόνος του (ή «το θέμα της χειραφέτησης της εργατικής τάξης είναι θέμα της ίδιας της τάξης»). Οι «πεφωτισμένοι» μπορούν μονάχα να δώσουν τα φώτα τους στο λαό κι ο λαός αν θέλει θα τα πάρει και θα φωτιστεί στη δράση του και τίποτα περισσότερο. Αυτοί που ζητάνε να πάρουν την εξουσία παρά την εκπεφρασμένη θέληση του λαού, θέλουν να την πάρουν όχι για το λαό αλλά εναντίον του. Ακόμα και καλές προθέσεις να έχουν (κι εγώ δεν μπορώ να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις κανενός, αν δεν δω την πρακτική του), θα αναγκαστούν να στρέψουν τη βία, που χρησιμοποίησαν για να πάρουν την εξουσία, ενάντια στον ίδιο το λαό, που τους ανέβασε στην εξουσία κι όπως έγραψα πιο πάνω, όσο μικρότερο το ποσοστό τους, τόσο περισσότερη η βία τους.
Αν θέλει κάποιος να προπαγανδίσει τις ιδέες του ή να κάνει πολιτικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με την κουλτούρα του ή την πολιτική του θέση, ας νοικιάσει ένα κτίριο να κάνει τη δουλειά του. Το να καταλαμβάνει με τον τσαμπουκά του δημόσιους χώρους χτυπάει κατάμουτρα κάθε μορφή δημοκρατίας και δείχνει απόλυτη περιφρόνηση όχι ενάντια στο κράτος (που δεκάρα δεν έδινε για τη «δημόσια περιουσία» δεκαετίες ολόκληρες, βοηθώντας έτσι τους καταληψίες να ριζώσουν και να στεριώσουν στις καταλήψεις), αλλά, ενάντια στη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.
Στην Ελλάδα σήμερα έχει μεγάλη πέραση ο τσαμπουκάς και η μαγκιά. Συνήθως κατηγορούνται οι ελληνάρες και για τα δύο. Μα και η «αριστερά» και οι «αντιεξουσιαστές» δεν πάνε πίσω. Μόνο που οι τελευταίοι δε λένε «το κάνω γιατί έτσι γουστάρω», αλλά γιατί περιφρονούν την «αστική νομιμότητα», την αστική δημοκρατία και δε συμμαζεύεται. Όταν έγραψα για τις καταλήψεις δημόσιων χώρων, με ρώτησαν ειρωνικά «δηλαδή, σέβεσαι την αστική νομιμότητα και την ιδιοκτησία;». Κάποιος μου εξήγησε υπομονετικά ότι όταν λέμε «δημόσιος χώρος» εννοούμε «κρατική ιδιοκτησία» (κάτι που το έχω γράψει επανειλημμένα), άρα… άρα, μπορεί ο καθένας να τον καταλάβει, μια και απαλλοτριώνει κρατική περιουσία κι εσύ (εγώ) λες πως είσαι κατά του κράτους (του αστικού). Και με κατηγόρησε, ότι, παρόλο που δηλώνω μαρξιστής, εδώ ξέφυγα από το μαρξισμό και «την ίδια τη φύση του κράτους». Η ίδια η στραβή αντίληψη για τη «μαγκιά», πασπαλισμένη με άφθονο αντιεξουσιασμό, κατάντησε τους αναρχικούς της τάσης του ιντιμίντια να εξυμνούν τους αδερφούς Παλαιοκώστα (να γράφουν «σε καλή μεριά μάγκες»), που ξεφτίλισαν το κράτος και να συνεργάζονται μαζί τους στην απαγωγή του Μυλωνά και να τους αποκαλούν «συντρόφους».
Υ.Γ.1. Ούτε «κουνάω το δάχτυλο», ούτε «το παίζω ανυποψίαστος». Γράφω με κάθε ειλικρίνεια τις απόψεις μου και δε θέλω να κάνω προσωπικές επιθέσεις, κάτι στο οποίο είσαι πολύ επιρρεπής. Δε μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, ειδικά απέναντι σε ανθρώπους τους οποίους θεωρώ ότι είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο, αλλά, απλά, κάνουν λάθος.
Υ.Γ. 2. Αν το διάβασες όλο, ευχαριστώ για την υπομονή σου.
Spin
20 Ιανουαρίου, 2013 3:09 μμ
katana εσυ?
Antifwn-x
21 Ιανουαρίου, 2013 1:38 μμ
Βλαδίμηρε αν είχες γράψει εξαρχής αυτό το σχόλιο, δεν θα έμπαινα στον κόπο να σου απαντήσω, όχι γιατί συμφωνώ – έχεις αντιληφθεί την άποψη μου φαντάζομαι, διαφωνούμε σε όλα – αλλά επειδή όπως κ να το κάνουμε άλλο να λέει κάποιος την γνώμη του επιχειρηματολογώντας κ άλλο με αφορισμούς, ειρωνείες υπεραπλουστεύσεις κλπ, είναι ας το πούμε ποιοτική η διαφορά..
Δεν έχω πρόθεση να πολυλογήσω μιας κ έχουν γίνει κατανοητές οι απόψεις, συνεπώς να δώσω συνέχεια σε μια αντιπαράθεση που θα στερείται πλέον νοήματος.
Θα μου επιτρέψεις μια παρατήρηση μόνο, δεν είμαι εγώ αυτός που χαρακτηρίζει και κατηγορεί εύκολα και αόριστα. Αυτό θα ήταν μεμπτό κατά την γνώμη μου..
ΥΓ: Σημαντική λεπτομέρεια. Σχετικά με το δημόσιο χώρο που αναφέρθηκε, δεν μιλάμε για κατάληψη ενός δρόμου η μιας πλατείας απο κάποιους η οποιουδήποτε άλλου χώρου που είναι σε χρήση.. Τα κτίρια για τα οποία μιλάμε ήταν κλειστά. Συνεπώς δεν αποτελούσαν δημόσιο χώρο εφόσον ήταν αποκλεισμένη ήδη η χρήση τους, τουλάχιστον νομότυπα, άτυπα μπορεί να χρησιμοποιούνταν είτε απο τοξικομανείς είτε σαν σκουπιδότοποι κλπ
Τώρα στα σχετικά περί νομιμότητας και της δυνατότητας οποιασδήποτε συλλογικότητας να αποκτήσει “νόμιμα” (σε εισαγωγικά για να τονισθεί το σχετικό των εννοιών της νομιμότητας) κάποια στέγη κλπ παραθέτω τον σύνδεσμο ο οποίος είναι ενδεικτικός για τους καιρούς που ζούμε…
http://stegastro.espivblogs.net/2013/01/19/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF/
Βλαδίμηρος
21 Ιανουαρίου, 2013 7:03 μμ
antifwn-x
Πολύ σωστά, δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε περισσότερο, μια και, ενώ κατηγορείς εμένα ότι δεν παραθέτω επιχειρήματα, τώρα που τα παρέθεσα, το μόνο που βρήκες να πεις ήταν ότι αν τα είχα παραθέσει από την αρχή, δε θα μου απαντούσες σε τίποτα.
Έτσι, ενώ διαφωνείς σε όλα, δε θα απαντούσες σε τίποτα. Δεν πειράζει, είναι κι αυτή μια στάση, νιώθεται, που λέει και ο Καβάφης.
Όσο για το ότι ένας δημόσιος χώρος, παύει να είναι δημόσιος όταν δε χρησιμοποιείται, αυτό είναι αρκετά πρωτότυπη άποψη και δε θα ήθελα να προσπαθήσω να την καταρρίψω, για να μην αμαυρώσω την αίγλη της. Θα επιμείνω απλώς στην άποψη ότι το να την καταλάβει μια αναρχική συλλογικότητα για να κάνει την προπαγάνδα της, είναι απόλυτα αντιδημοκρατική πράξη και η συλλογικότητα προσπαθεί να γίνει ιδιοκτήτης στη θέση του ιδιοκτήτη, οπότε ας τα βγάλει πέρα με το κράτος.
Όσο για το λινκ που με παρέπεμψες, η ιδιοκτήτρια του χώρου είχε κάθε δικαίωμα μετά τα 2 χρόνια να υπαναχωρήσει και να μην υπογράψει συμβάλαιο για την ενοικίαση του χώρου της. Πού βρίσκεις το περίεργο;
simon
21 Ιανουαρίου, 2013 7:29 μμ
«…η ιδιοκτήτρια του χώρου είχε κάθε δικαίωμα μετά τα 2 χρόνια να υπαναχωρήσει και να μην υπογράψει συμβάλαιο για την ενοικίαση του χώρου της. Πού βρίσκεις το περίεργο;»
Πόσες μαλακίες θα γράψεις ακόμη; Ποιός σου είπε, ρε παπάρα, ότι η ενοικίαση ενός χώρου χρειάζεται συμβόλαιο και δεν μπορεί να είναι προφορική; Το νομικό τμήμα της ΟΑΚΚΕ;
Βλαδίμηρος
22 Ιανουαρίου, 2013 2:00 πμ
Σε αλήτες χασοδίκες δεν απαντώ. Άντε να συνουσιαστείτε κύριε Simon, με όλο το σεβασμό!
DrAluca
22 Ιανουαρίου, 2013 2:13 πμ
Μαλακας ως ανθρωπος
Ρατσιστης και κρυφοφασιστας ως σχολιαστης
Κατω του μετριου ως τρολλ
Κυριες και κυριοι….. ο Βλαδιμηρος.
Χαμογελατε…
simon
22 Ιανουαρίου, 2013 8:32 πμ
Ρητορικό ήταν το ερώτημα, βλάκα. Φυσικά και θα γράφεις μαλακίες. Αυτό είναι το επάγγελμά σου. Χωρίς σεβασμό!
μανικακος
21 Ιανουαρίου, 2013 7:31 μμ
ξαναδιάβασε το λίνκ
Antifwn-x
21 Ιανουαρίου, 2013 9:59 μμ
Γιατί ρε Βλαδίμηρε σου κάνει εντύπωση, τι να πούμε δηλαδή ξανά τα ίδια; Αφού διαφωνούμε εντελώς, δεν υπάρχει δηλαδή κοινή βάση για περαιτέρω διάλογο, τι θε τώρα, να κοροϊδευόμαστε; η να γράφουμε για να δημιουργούμε απλά εντυπώσεις σε τυχόν αναγνώστες… Έχεις μήπως την εντύπωση ότι η επιχειρηματολογία σου είναι τόσο ακλόνητη ώστε μπορείς να πείσεις οποιοδήποτε; Δεν ξέρω τι να πω…
Ο Καβάφης καλά τα λέει ξαναδιάβασε τον…
Σχετικά με το δημ. χώρο χέστηκα για οποιαδήποτε χαρακτηρισμό του σε καθαρά νομοθετική ή όποια άλλη θεωρητική βάση, επί του πρακτέου μίλησα συνεπώς στην μη χρήση του είναι η ουσία. Δες το κάπως όπως την δημοκρατία που σου λένε ότι έχεις αλλά στην πράξη δεν έχεις τίποτα πέρα απο ότι συμφέρει την κάθε εξουσία…
Αν απο το λινκ για το στέγαστρο, αυτό που κατάλαβες είναι μόνο τα δικαιώματα της ιδιοκτήτριας κρίμα που έχασες τον χρόνο σου, γιατί δεν κατάλαβες τίποτα απο την ουσία, για να σε βοηθήσω λοιπόν κοπιάρω μια δυο προτάσεις
» Οι αρχικές προφάσεις της, ότι κάναμε την εκδήλωση χωρίς την άδειά της, ότι ενοχλούμε την γειτονιά και διάφορα άλλα ανυπόστατα, καταρρίφθηκαν από την ίδια όταν δήλωσε ότι ο πραγματικός λόγος που ζητάει την αποδέσμευση του χώρου της είναι ο πολιτικός χαρακτήρας των δράσεών μας και οι ταξικές μας διαφορές.
Κινήσεις της αστυνομίας και της ασφάλειας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι αφενός υπήρξε «ενδιαφέρον» για τις πολιτικές και κοινωνικές μας δράσεις, αφετέρου υπήρξε επικοινωνία μαζί της. »
Και εις άλλαν με υγεία Βλαδίμηρε…. 🙂
Βλαδίμηρος
22 Ιανουαρίου, 2013 2:38 πμ
@antifwn-x
Εντάξει, βρε παιδί, αφού δεν έχεις τίποτα άλλο να πεις, δεν είπα ότι επιμένω.
Σίγουρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πεισθεί κάποιος που ανήκει σε μια τάξη από τα επιχειρήματα που εκφράζουν την άποψη μιας άλλης τάξης. Όπως έλεγε και κάποιος «αλλιώς σκέφτονται στο καλύβι κι αλλιώς στο παλάτι». Π.χ. ο μικροαστός διανοούμενος είτε δεξιός είναι είτε αριστερός είτε φασίστας είτε αναρχικός, πάλι μικροαστικά θα σκέφτεται. Να μπορέσει να σκεφτεί σαν εργάτης, είναι αδύνατο. Το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να μελετήσει τη θεωρία της εργατικής τάξης, το μαρξισμό, και πάλι πρέπει να παλεύει καθημερινά με την πανίσχυρη ώθηση προς τη μικροαστική σκέψη που θα του δίνει το μικροαστικό του περιβάλλον και ο μικροαστικός τρόπος σκέψης, που τον αφομοίωσε με «το πρώτο του το γάλα».
Υποθέτω ότι στις «νομοθετικές βάσεις» συγκαταλέγεις και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των καταληψιών και την απόλυτη περιφρόνησή τους για τη λαϊκή θέληση και την εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτοί είναι μάγκες που γουστάρουν να ανοίξουν το κλειστό κτίριο, σα να ‘τανε το τσιφλίκι του παππού τους, γιατί αφού έχουν το δίκιο με το μέρος τους, τα υπόλοιπα είναι ψιλά γράμματα και «νομοθετικές βάσεις». Κι αφού κατέλαβαν αυθαίρετα το χώρο, γιατί παραπονιούνται όταν η κυβέρνηση που την εξέλεξε ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του λαού, έρχεται και τους διώχνει από το κτίριο;
Για το «Στέγαστρο» : Οι λόγοι που προέβαλε η ιδιοκτήτρια, μπορεί να ισχύουν όλοι. Ο βασικός μπορεί να είναι αυτός που αναφέρεις κι εσύ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να υπήρχαν και οι άλλοι λόγοι. Ο μεν δεν αποκλείει τους δε. Όσο για τα περί «κινήσεων της αστυνομίας και της ασφάλειας» που «οδηγούν στο συμπέρασμα…» έτσι αόριστα που αναφέρεται δεν αφήνει και πολλά περιθώρια να το πιστέψει κανένας.
Βλαδίμηρος
22 Ιανουαρίου, 2013 3:12 πμ
Αμάν, βρε Ντραλούκα, μόλις ακούσεις τη λέξη «αλήτης», αμέσως να φωνάξεις «παρών!». Μην κάνεις έτσι, υπάρχουν κι άλλοι του σιναφιού σου.
Antifwn-x
18 Ιανουαρίου, 2013 9:32 μμ
Α μπα τα περισσότερα δεν ήταν δικά μου, του Βλαδίμηρου ήταν κοπυ πειστ έκανα 🙂 Δεν έχω αντίρρηση να σου την κάνω την χάρη ευχαρίστως, αρκεί να την ζητήσεις βέβαια γίνε πιο συγκεκριμένος… λολ
Βλαδίμηρος
22 Ιανουαρίου, 2013 10:19 πμ
Simon
πώς πάνε οι συλλογικές κουζίνες και τα μαθήματα ραφτικής; Κοντεύετε να τον ρίξετε τον καπιταλισμό; Φαίνεται πως η ηλιθιότητα και η γελοιότητα δεν έχουν όρια. Εσείς οι αναρχικοί έχετε μεγάλη πλάκα. Βρίζετε καλά-καλά του «αποχαυνωμένους» νοικοκυραίους κι ύστερα βάζετε φρόνιμα-φρόνιμα τις ποδίτσες σας και σαν καλές νοκοκυρούλες τραβάτε να μαγειρέψετε τα «δείπνα αγάπης» (κάθε ομοιότητα με τους χριστιανούς είναι τελείως συμπτωματική) για να διδάξετε στους αμαθείς τις παντοκαταλύτρες ιδέες του αναρχισμού.
katy
22 Ιανουαρίου, 2013 10:26 πμ
Συγγνώμη που παρεμβαίνω Βλαδίμηρε, αλλά οι «συλλογικές κουζίνες», δεν έχουν να κάνουν ούτε με τον «αναρχισμό», ούτε με τον «χριστιανισμό», αλλά με την ανθρωπιά!
simon
22 Ιανουαρίου, 2013 10:37 πμ
Γιατί παρεμβαίνεις, Πυργοδέσποινά μου; Δεν ξέρεις την παροιμία «τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς»;
Βλαδίμηρος
22 Ιανουαρίου, 2013 11:40 πμ
Πολύ καλά κάνετε, Katy, και παρεμβαίνετε. Είσαστε σαν όαση δροσιάς στην κατάξερη έρημο των ασχημονούντων, παραφουσκωμένων, εγωισμών.
Λέτε πως οι «συλλογικές κουζίνες» είναι απλώς ανθρωπιστικές, δηλαδή, γίνονται από σκέτη φιλανθρωπία. Νομίζω, όμως, ότι το Στέγαστρο δεν το διαχειριζόντουσαν σκέτοι φιλάνθρωποι, αλλά άνθρωποι του «χώρου». Εξάλλου και οι ίδιοι δηλώνουν την ταυτότητά τους (που ήταν γνωστή στην ιδιοκτήτρια) και ότι η υπαναχώρηση της ιδιοκτήτριας έγινε μετά από επαφές της με την ασφάλεια και την αστυνομία.
Όσο για το είδος των δραστηριοτήτων τους, παραθέτω απλά τι γράφουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους : «Σχέδια και προγραμματισμοί για αντιεμπορευματικές δραστηριότητες, χωρίς φυσικά εισιτήρια και δίδακτρα, στον συγκεκριμένο χώρο, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβολές, θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις), μαθήματα (σχολικά, γλωσσών, σχεδίου, ραπτικής κ.α.), ανταλλακτικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες, παιδικά εργαστήρια και δανειστική βιβλιοθήκη».
Από την άλλη μεριά, θα ξέρετε, σίγουρα, τι μεγάλη περιφρόνηση τρέφει αυτός ο «χώρος» για την (αστική) φιλανθρωπία, τη φιλανθρωπία της εκκλησίας, κλπ., κλπ. Είμαι απόλυτα σύμφωνος σ’ αυτό, γιατί το θεωρώ ότι είναι απλές ασπιρίνες στον καρκίνο, που λέγεται αστική κοινωνία και τις περισσότερες φορές γίνεται υποκριτικά.
Όπως, όμως, η εκκλησία συνδυάζει τη φιλανθρωπία (ή τη χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα) για να περάσει την ιδεολογία της, το ίδιο κάνουν και οι αναρχικές «συλλογικότητες», για να προωθήσουν το πνεύμα της «αντιεμπορευματοποίησης» (κριτική του καπιταλισμού από την πλευρά των μικροαστών, που θέλουν να γυρίσουμε στην ειδυλλιακή εποχή του Μεσαίωνα, η, τουλάχιστον, στον υποανάπτυκτο καπιταλισμό και τη μικρή παραγωγή), νομίζοντας, μέσα στην άκρατη αφέλειά τους, ότι έτσι περνάνε, χωρίς επανάσταση και ανατροπή της αστικής τάξης, στην αταξική-ελευθεριακή κοινωνία.
Συγνώμη που ανέφερα θέματα που ίσως σας προκαλούν αλλεργία, αλλά, έπρεπε να διευκρινίσω δυο-τρία πράγματα.
Antifwn-x
22 Ιανουαρίου, 2013 12:44 μμ
Πολύ ωραία τα αναφέρατε κ. Βλαδίμηρε και εσείς εξάλλου μια όαση είσαστε η έστω έτσι φαίνεσθαι όταν γράφετε τόσο ευγενικά, διότι στην ουσία μπορεί να είσαστε απλώς αντικατοπτρισμός αλλά μην το κάνουμε θέμα…
Με συγχωρείτε για αυτή την κάπως αγενή παρέμβαση μου, αλλά θα ήθελα να σας επισημάνω κάποιες ελλείψεις στο σχόλιο σας και θα παρακαλούσα πολύ, με όλη αυτή την αγάπη που σας διακρίνει, να δεχτείτε τις παρατηρήσεις μου που σε καμία περίπτωση δεν έχουν σκοπό να αμφισβητήσουν την αυθεντία σας..
Οι ελευθεριακές θεωρήσεις, αναρχοκομμουνιστικές η κοινώς και αναρχικές δεν ταυτίζονται με τον πριμιτιβισμό καθώς επίσης κ η αντιεμπορευματοποίηση δεν είναι γνώρισμα των μικροαστικών στρωμάτων, αλλά αντιθέτως το εμπορικό δαιμόνιον. Τρόπο τινά ικανή συνθήκη δια την ανέλιξη τους, αντιλαμβάνεσθε…
Με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπο και τις ανεξάντλητο πνευμα σας πάνω απο όλα ένας ταπεινός αχημονούντας (το κέρατο μου)
Βλαδίμηρος
24 Ιανουαρίου, 2013 9:46 μμ
«η αντιεμπορευματοποίηση δεν είναι γνώρισμα των μικροαστικών στρωμάτων, αλλά αντιθέτως το εμπορικό δαιμόνιον»
Το εμπορικό δαιμόνιο είναι γνώρισμα των μικροαστικών στρωμάτων στο προκαπιταλιστικό στάδιο της εμπορευματικής κοινωνίας, όταν μπορούσαν να επιβιώνουν και αυτοαπασχολούμενοι και βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Όταν μέσω του ανταγωνισμού – άρχισαν να εξαφανίζονται τα μικρά κεφάλαια και να δημιουργείται μεγάλο κεφάλαιο, που πολλές φορές ερχόταν από το εξωτερικό και συνήθως συνεργαζόταν με το ντόπιο, μεταξύ των άλλων και για να καμουφλάρει την προέλευσή του (δεδομένου του «πατριωτισμού» των Ελλήνων), τότε άρχισε και ο αγώνας μεταξύ μικρών και μεγάλων κεφαλαιούχων, που έφτασε στα χαλασμένα κεφάλια της «αριστεράς» να εκφράζεται σαν άρνηση της εμπορευματοποίησης, σε πλήρη ταυτότητα πια με τις αναρχικές αντιδραστικές ανοησίες.
katy
22 Ιανουαρίου, 2013 2:39 μμ
Βλαδίμηρε
Ειλικρινά, οι διευκρινίσεις σας, δεν ήταν απαραίτητες. Ως πανέξυπνη και πανέμορφη, έχω αντιληφθεί τι ακριβώς θέλατε να πείτε. Άλλωστε, είναι γνωστό, ότι το ρητό που με εκφράζει απόλυτα είναι το “Μη δίνετε εξηγήσεις (διευκρινίσεις) σε κανέναν. Οι πραγματικοί φίλοι δεν τις χρειάζονται, ενώ οι εχθροί δεν σας πιστεύουν”.
Νταγκ Χάμερσκελντ (1905-1961), Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ.
Υ.Γ. Κανένα θέμα δεν μου προκαλεί αλλεργία. Έχω πέσει από μικρή, μέσα στη χύτρα με το Ζιρτέκ.
simon
22 Ιανουαρίου, 2013 10:35 πμ
Αναρχοάπλυτος, ηλίθιε, όχι απλά αναρχικός.
Antifwn-x
22 Ιανουαρίου, 2013 11:47 πμ
Βλαδίμηρε ενώ είσαι ανέξοδα κριτής για ότι κάνουν οι υπόλοιποι, δεν μας είπες εσύ τι ακριβώς κάνεις, Να καταλάβουμε κ εμείς οι μικροαστοί όπως λες, ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντίδρασης… Εκτός βέβαια απο το να γράφουμε εν είδει σχολιασμού την αποψάρα μας για τα πάντα, χωρίς να σηκώνουμε αντιρρήσεις ή έστω απλά διαφωνίες θέλοντας να έχουμε πάντα την τελευταία κουβέντα… (εντελώς μικροαστική συνήθεια και με μια εσάνς ναρκισσιστής ψυχοπαθολογίας) Αυτό βέβαια είναι το πρώτο που μας δίδαξες με την συμπεριφορά σου…
Αλλά στην πράξη τι κάνεις; για αυτό έχεις να πεις κάτι;
Η απλά θα αρχίσεις πάλι τις μπαλαφάρες θεωρητικών αναλύσεων που ακόμη και αυτές του ΚΚΕ μοιάζουν να είναι υπερ επαναστατικές μπροστά στις δικές σου.μέγα επαναστάτη κ αναλυτή του Μαρξισμού, σε βαθμό κακουργήματος βέβαια…Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, δεν είμαι ειδικός εγώ για να σου απαντήσω σε θεωρητικά ζητήματα μιας και η κατάρτιση μου είναι ελλιπής. Βλέπεις ο χρόνος που διέθετα στα νιάτα μου προς μελέτη δεν ήταν αρκετός, έπρεπε να κάνω μεροκάματα … Είσαι σοβαρός ρε που θες να μας μιλήσεις κ για εργατική τάξη τώρα, έχεις καταλάβει σε τι ανθρώπους απευθύνεσαι ρε παπάρα;
Εκτός αυτού δεν είμαι κ Μαρξιστής, τουλάχιστον με την έννοια που έχει επικρατήσει, όπως δεν ήταν και ο ίδιος ο Μαρξ άλλωστε….τι ειρωνεία κ αυτή ω θεοί να πέφτεις στις παγίδες που θέλεις να στίσεις για τους άλλους…
Μικροαστέ διανοούμενε της κακιάς ώρας που εσύ βέβαια έχεις αντιληφθει σωστά την θεωρία ενώ οι όλοι οι άλλοι δεν σκαμπάζουν μια. κατέληξες στο συμπέρασμα πάνω απο όλα η νομιμότης
Αποτελεί κατάκτηση της ανθρωπότητας όπως η φωτιά κ ο τροχός εξάλλου…. μόνο που αυτή η κατάκτηση φροντίζει για να μην αλλάξει τίποτα άλλο κάτι το οποίο ποτέ δεν έκανε ούτε ο τροχός ούτε κ η φωτιά..
Είναι άλλο πράμα να θεωρείς κάτι σαν κατάκτηση βάση της εξέλιξης των ίδιων των κοινωνιών κ εντελώς διαφορετικό ως ύψιστο αγαθό(δογματισμός στην ουσία που αντιστρατεύεται την έννοια της ίδιας της εξέλιξης) νοικοκυραίε επαναστάτη του γλυκού νερού!
Antifwn-x
22 Ιανουαρίου, 2013 12:23 μμ
Συγχύστηκα πρωινιάτικα κ έχω να ασχοληθώ κ με την ανεργία μου δηλαδής όχι τίποτα άλλο Αι σιχτίρ κώλοκατάσταση
και με την ευκαιρία Βλαδίμηρε να ρωτήσω εσύ τα χεις λυμένα τέτοια ζητηματάκια μήπως για αυτό και το κόλλημα με την νομιμότητα; 🙂
DrAluca
22 Ιανουαρίου, 2013 12:36 μμ
«Νομιμοτητα θλιμενη ξερεις που σ’εχω γραμμενη…»
Ξερουμε σιγουρα που την εχει γραμμενη ο Βλαδιμηρος και η καστα του… Στο προσκεφαλο, και με μεγαλα γραμματα.
Διοτι ως γνωστον η επανασταση θα ερθει νομοτυπα και με ησυχια…. 😛
Χαμογελατε…
Antifwn-x
22 Ιανουαρίου, 2013 12:49 μμ
Αλλά και με σωστές αναλύσεις πάνω απο όλα… Θα φωτιστούν οι μάζες… 🙂
DrAluca
22 Ιανουαρίου, 2013 12:59 μμ
Θα γινει το κερι ο Βλαδιμηρος που θα φωτισει τα σκοταδια του αναρχοαπλυτισμου…. 😛 😛
Χαμογελατε…
Βλαδίμηρος
22 Ιανουαρίου, 2013 1:43 μμ
Τι να πω πια αφού έμπλεξα με τέτοιους φωστήρες; Εδώ ο αντιφών το λέει καθαρά : «έχεις καταλάβει σε τι ανθρώπους απευθύνεσαι ρε παπάρα;». Ζητάω ταπεινά συγνώμη που τόλμησα να απευθύνω το λόγο σε ανθρώπους, που παρόλο που δεν είναι μαρξιστές (υποθέτω πως αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας το μαρξισμό, σαν αστική θεωρία) έμαθαν πως και ο ίδιος ο Μαρξ, προς τιμήν του, δεν ήταν μαρξιστής, ήταν,δηλαδή, κάτι σαν τον αντιφωνούντα!
Και είχα το θράσος να μιλήσω σε τέτοιους ανθρώπους για την εργατική τάξη, σε ανθρώπους που ξέρουν ότι με την επιστροφή στο Μεσαίωνα θα λυθούν όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης, αφού δε θα υπάρχει πια εργατική τάξη.
Βέβαια και ο μαρξισμός θέλει να καταργήσει την εργατική τάξη, αλλά, βαδίζοντας προς τα μπρος. Τι να κάνουμε, οι αναρχικοί προτιμούν το πίσω.
Antifwn-x
22 Ιανουαρίου, 2013 2:59 μμ
Ναι αλλά δεν μας λες κ σε μας τους μικροαστούς όπως μας κατηγόρησες, ποια είναι η δικιά σου θέση στον κοινωνικό ιστό ρε συ φωτισμένε. Είσαι προλετάριος ας πούμε να ξέρω δηλαδή ποιος με κατηγόρησε για μικροαστισμό…
Δεν μας λες και ποιο είναι το δικό σου πρόταγμα ξεκάθαρα σε θέση παρά αόριστα κ θεωρητικά στην πράξη ασχολείσαι συνήθως με το να κρίνεις των άλλων…
Δεν μας λες επίσης αν και σε ρώτησα, ποια είναι η πρακτική συμβολή σου στο αγώνα της εργατικής τάξης μιας και την επικαλείσαι τόσο συχνά, και «ρητορεύεις» για τα πραγματικά της συμφέροντα κλπ κλπ
Μήπως γιατί δεν υπάρχει; μήπως γιατί είσαι «επαναστάτης» της θεωρίας κοινώς του κώλου; μήπως γιατί είσαι απλά βολεμένος στον μικρόκοσμό σου και στις ναρκισσιστική σου αυτοαναφορικότητα;
Καλά τα λόγια δεν λέω και χρήσιμα, εν αρχή ο λόγος κιόλας που έγραψε ο ποιητής του ευαγγελίου… Αλλά λένε κ άλλα πολλά για όσους μένουν στα λόγια κρίνοντας συνεχώς ότι συμβαίνει γύρω τους κ τους υπόλοιπους..
Εγώ θα αρκεστώ σε αυτό που σου είχα αναφέρει και σε προηγούμενο σχόλιο κ δεν θέλησες να το καταλάβεις, δεν είσαι σε θέση να κουνάς το δάκτυλο σε κανέναν..
Επίσης δεν θες να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει μόνο η δική σου αφήγηση ιδίως όταν είναι σφηνωμένη μέσα στα τόσο στενά προσωπικά σου πλαίσια
Δεν σε έσυρε κανείς σε στείρες αντιπαραθέσεις αντιθέτως εσύ τις επιδίωξες, και άσχετα αν συνεχίζεις να επικαλείσαι την διαλεκτική είσαι τόσο αντιδιαλεκτικός στην ουσία όσο και ο Κατάνα (σχολιαστής στο τβχσ γνωρίζουν οι παλιότεροι)
Εκτός των άλλων που σου προσάπτω είναι και η απίστευτη στενοκεφαλιά που σε χαρακτηρίζει, όπως και η κουτοπονηριά ενώ αντιλαμβάνεσαι τις αντιφάσεις σου να προσπαθείς να τις ξεπεράσεις είτε με επικλήσεις στην αυθεντία εν είδει θεωρητικής τεκμηρίωσης και καλά, είτε με τρίπλες αλλαγής του τόνου κ ύφους του σχολιασμού σου..
Το «έχεις καταλάβει σε τι ανθρώπους απευθύνεσαι ρε παπάρα» προφανώς στο απεύθυνα για τα σχετικά περί μικροαστισμού που μου προσάπτεις αλλά και το γενικότερο δασκαλίστικο υφάκι σου..
Τα σχετικά με τον Μαρξισμό και τον Μαρξ αν θέλεις να μου επισυνάψεις κάποιο απόσπασμα που χαρακτηρίζει τον εαυτό του Μαρξιστή θα το εκτιμούσα δεόντως.
Αν λοιπόν η αυταρέσκεια ο δικός φουσκωμένος εγωισμός, η έλλειψη προσοχής ή δεν ξέρω εγω τι άλλο σε κάνουν να μην μπορείς να αντιληφθείς τι ακριβώς λέει κάποιος η πως χρησιμοποιεί μια ειρωνική έκφραση είναι αποκλειστικά δικό σου πρόβλημα ως εκ τούτου δεν έχω να πω κάτι άλλο εκτός του να διαβάζεις προσεκτικότερα ή να μην διαβάζεις καθόλου, δικαίωμα σου άλλωστε…
ΥΓ: Το Αντφων είναι αρχαίο όνομα Αντιφώντας όχι Αντιφωνούντας Αν και παλιώτερα ταυτιζόταν κατά λάθος με ένα πρόσωπο αργότερα το αποδίδουν σε δυο διαφορετικά Τον Αντιφώντα τον Ραμνούσιο γνωστό ως ρήτορα σε δίκες και με ολιγαρχικές πεποιθήσεις Και στον Αντιφώντα τον σοφιστή απο τον οποίο έχω δανειστεί κ το όνομα
Βλαδίμηρος
1 Φεβρουαρίου, 2013 12:08 μμ
@Antifwn-x
1) Πρώτα-πρώτα, δεν κατηγορώ κανέναν και καμιάς τάξης άνθρωπο. Το «κατηγορώ» ενέχει ηθικότητα και δεν είμαι ηθικολόγος. Ούτε και συναισθηματικά μιλάω, παρά μόνο λογικά. Εκείνο που εκτιμώ περισσότερο στο μαρξισμό είναι η ψυχρή όσο και ατράνταχτη λογική του. Το πρότυπό μου είναι ένας άνθρωπος που μοιάζει με μηχάνημα (ένα πισί, π.χ.) προγραμματισμένο να λέει την αλήθεια.
Ο μαρξισμός δεν απομονώνει τον άνθρωπο από τη φύση, θεωρεί ότι οι κανόνες που υπάρχουν στη φύση, στην κοινωνία και στην ανθρώπινη σκέψη, σχετικά με τη διαλεκτική τους εξέλιξη, είναι βασικά ίδιοι.
Ο Μαρξ γράφει στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του «Κεφαλαίου» :
«Λίγα λόγια για να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρεξηγήσεις. Τις μορφές του κεφαλαιοκράτη και του γαιοκτήμονα δεν τις ζωγραφίζω με ρόδινα χρώματα. Εδώ, όμως, πρόκειται για πρόσωπα μόνο εφόσον αποτελούν την προσωποποίηση οικονομικών κατηγοριών και είναι φορείς καθορισμένων ταξικών σχέσεων και συμφερόντων. Η δική μου άποψη που αντιλαμβάνεται την εξέλιξη των οικονομικών κοινωνικών σχηματισμών σα διαδικασία (προτσές) φυσικής ιστορίας μπορεί, λιγότερο από κάθε άλλη, να θεωρεί το ξεχωριστό άτομο υπεύθυνο για συνθήκες, προϊόν των οποίων παραμένει το ίδιο, όσο κι αν μπορεί να ανυψωθεί υποκειμενικά πάνω από αυτές».
Στην Εισαγωγή στην «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας» γράφει ακόμα :
«Στην κοινωνική παραγωγή της ζωής τους οι άνθρωποι έρχονται σε σχέσεις καθορισμένες, αναγκαίες, ανεξάρτητες από τη θέληση τους, σε σχέσεις παραγωγικές, που αντιστοιχούνε σε μια ορισμένη βαθμίδα όπου έχει φτάσει η ανάπτυξη των υλικών παραγωγικών τους δυνάμεων».
Από αυτά τα αποσπάσματα απορρέουν η ανεξικακία ως προς τα πρόσωπα και η αλήθεια είναι πάντα προοδευτική. Αυτό το τελευταίο, γιατί μια και η δράση των ανθρώπων είναι τόσο αυτόματη όσο και ένα φυσικό φαινόμενο, το να βρίσκεις την αλήθεια της εξέλιξης της κοινωνίας, βοηθάει την εξέλιξη αυτή, γιατί συντονίζεις τη δική σου δράση σύμφωνα με την εξέλιξη.
2) Δεν πρέπει να μπερδεύει κανείς τον πρακτικό μικροαστό με το διανοούμενο μικροαστό. Όπως έγραφε και ο Μαρξ : «Δεν πρέπει κανένας να φαντάζεται ότι οι δημοκρατικοί αντιπρόσωποι (εννοεί τους εκπροσώπους των μικροαστών) είναι όλοι τους μαγαζάτορες, ή ότι λαχταρούν να γίνουν μαγαζάτορες. Μπορεί εξαιτίας της μόρφωσής τους και της ατομικής θέσης τους να απέχουν από αυτούς όσο απέχει ο ουρανός από τη γη. Εκείνο που τους κάνει εκπροσώπους των μικροαστών είναι ότι το μυαλό τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όρια που οι ίδιοι οι μικροαστοί δεν ξεπερνούν στη ζωή και ότι συνεπώς σπρώχνονται θεωρητικά προς τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες λύσεις, όπου το υλικό συμφέρον και η κοινωνική τους θέση σπρώχνει πραχτικά τους μικροαστούς. Αυτή είναι γενικά η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους πολιτικούς και φιλολογικούς εκπροσώπους μιας τάξης προς την τάξη που εκπροσωπούν».
Όταν σε λέω μικροαστό δεν εννοώ ότι ανήκεις στη μικροαστική τάξη (και από πού θα το ήξερα εξάλλου;), αλλά, ότι εκφράζεις μικροαστικές ιδέες, δηλαδή, παρ’ όλο που είσαι εργάτης όπως λες, μιλάς σαν εκπρόσωπος της μικροαστικής τάξης.
Η «πρακτική συμβολή» μου είναι να προπαγανδίζω το μαρξισμό (όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου) και ειδικά εκείνα τα σημεία του που έχουν στενή σχέση με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα και τα οποία έχουν θάψει βαθιά όλοι οι «αριστεροί», που κάνουν εντελώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, δηλαδή, έχουν γίνει καθαροί αντιδραστικοί.
Έχω πάντα στο μυαλό μου ότι «χωρίς επαναστατική θεωρία, δεν υπάρχει επαναστατικό κίνημα» και ότι η σειρά είναι : «μελέτη, προπαγάνδα, οργάνωση». Εσύ μάλλον εννοείς όταν λες «πρακτική συμβολή» τη συμμετοχή σε μια οργάνωση ή τη δημιουργία της. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω, ότι δεν ανήκω σε καμιά οργάνωση ή κόμμα. Πιστεύω ότι για να φτιαχτεί μια σωστή οργάνωση πρέπει πρώτα, μέσα από συζητήσεις και ιδεολογική πάλη, να φτιαχτεί μια ομάδα ανθρώπων που να συμφωνούν σε μερικά βασικά θεωρητικά ζητήματα και μερικές βασικές αρχές.
Μιλάς για «δική μου αφήγηση». Δεν είναι «δική» μου αφήγηση. Δεν παριστάνω το σπουδαίο. Απλά, κάθισα και διάβασα λίγο μαρξισμό και διαπίστωσα ότι πολλοί πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες κι αυτό το θεωρώ μεγάλη γαϊδουριά. Πολλοί που ορκίζονται στο μαρξισμό (ιδίως το ΚΚΕ) είναι οι χειρότεροι διαστρεβλωτές του. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καθαρίσει αυτή η κοπριά του Αυγεία, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να μεταπειστούν οι άνθρωποι που εδώ και μισό αιώνα υφίστανται πλύση εγκεφάλου από τους «φωστήρες» του «κόμματος της εργατιάς». Κι όπως λέω στους χριστιανούς, «αν είσαστε χριστιανοί, διαβάστε το Ευαγγέλιο και μην ακούτε μόνο όσα λένε οι παπάδες στην εκκλησία», έτσι λέω και στους κομμουνιστές «αν είσαστε κομμουνιστές, διαβάστε μαρξισμό και μην ακούτε μόνο τι λέει ο Περισσός».
Με κατηγορείς για ένα σωρό πράγματα (αντιδιαλεκτικός, στενοκέφαλος, κουτοπόνηρος, αυτάρεσκος, εγωιστής, κλπ.) δε δίνεις, όμως, κανένα παράδειγμα, αν όχι για να αποδείξεις τις κατηγορίες σου, τουλάχιστον για να μπορέσω να κάνω αυτοκριτική, αν κάτι από αυτά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εκτός και θεωρείς τους ανθρώπους μη μεταστρέψιμους. Αλλά, αυτό είναι αντιδιαλεκτικό. Όσο για τον Κατάνα, δεν τον ξέρω. Έψαξα στο ίντερνετ, αλλά, υπήρχαν διάφοροι με αυτό το όνομα και δεν ήξερα σε ποιον αναφέρεσαι.
Για το αν ήταν ο Μαρξ μαρξιστής.
Στο προηγούμενο σχόλιό σου έγραφες : «Εκτός αυτού δεν είμαι κ Μαρξιστής, τουλάχιστον με την έννοια που έχει επικρατήσει, όπως δεν ήταν και ο ίδιος ο Μαρξ άλλωστε». Όταν το διάβασα, νόμισα ότι αναφερόσουν στο καλαμπούρι που λέγεται συχνά ότι ο ίδιος ο Μαρξ είχε δηλώσει πως δεν είναι μαρξιστής. Μερικοί μάλιστα πάνε και πιο «βαθιά» και λένε : «πώς μπορεί κάποιος να είναι μαρξιστής, όταν ο ίδιος ο Μαρξ είχε δηλώσει πως δεν είναι μαρξιστής;».
Στο τωρινό σου σχόλιο γράφεις κάτι άλλο, ότι θέλεις να σου επισυνάψω «κάποιο απόσπασμα που χαρακτηρίζει τον εαυτό του Μαρξιστή». Φυσικά, ο Μαρξ δεν μπορούσε να λέει πως είναι μαρξιστής, αυτό θα ήταν ανοησία, άρα, τέτοιο απόσπασμα δεν υπάρχει. Εκείνο που λένε οι αντίπαλοι του μαρξισμού ότι ο Μαρξ είχε δηλώσει πως δεν είναι μαρξιστής, είναι μια καθαρή λαθροχειρία και θα σου πω γιατί. Είναι αλήθεια ότι το είχε πει ο Μαρξ. Με ποια έννοια, όμως;
Σε ένα γράμμα του στο Σμιτ, γράφει ο Ένγκελς : Και η υλιστική αντίληψη της ιστορίας έχει σήμερα ένα σωρό τέτοιους φίλους, στους οποίους χρησιμεύει σαν πρόσχημα για να μη μελετούν την ιστορία. Ακριβώς όπως έλεγε ο Μαρξ για τους γάλλους «μαρξιστές» λίγο πριν το 1880 : «Tout ce que je sais, c’ est que je ne suis pas marxiste» (γαλλικά στο κείμενο), δηλαδή, «Το μόνο που ξέρω είναι πως δεν είμαι μαρξιστής». Αυτό, λοιπόν, που φαίνεται μια απλή παραδοξολογία, είναι ξεκάθαρο ότι είναι απλώς μια άποψη του Μαρξ για το πόσο μαρξιστές ήταν οι γάλλοι που αυτοαποκαλούνταν μαρξιστές το 1880 (μέσα στους οποίους ήταν και ο γαμπρός του Μαρξ, ο Λαφάργκ).
Υ.Γ. Όσο για τον Αντιφώντα και τον «αντιφωνούντα», ένα αθώο αστείο ήταν, γιατί σε πείραξε;
parameter λ
1 Φεβρουαρίου, 2013 2:57 μμ
δεν μπαίζεσαι λέμε…
Antifwn-x
3 Φεβρουαρίου, 2013 5:10 μμ
Βασικά Βλαδίμηρε δεν με νοιάζει αν με χαρακτήρισες με το που ανήκω. Mε εκνεύρισε ως ένα βαθμό, αλλά αυτό σε σχέση πάντα με την συνολικότερη στάση σου την οποία κρίνω ως απαράδεκτη.. Για να σου λύσω την απορία έχω υπάρξει εργάτης, υπάλληλος, αυτοαπασχολούμενος (κοινώς μπλοκάκιας) ξανά εργάτης, επισφαλής και αρκετές φορές άνεργος, το οποίο είμαι και τώρα.
Φυσικά κ έχω υπόψη μου ότι άλλο οι αντιλήψεις κ άλλο η ίδια η θέση κάποιου στην κοινωνική διαστρωμάτωση, αυτός είναι κ ο λόγος που με εκνευρίζει περισσότερο, είναι το να χαρακτηρίζονται εύκολα σαν «μικροαστικές» απόψεις που απλά δεν μας αρέσουν. Σε μια κουβέντα συνήθως αυτοί που το κάνουν πρώτοι είναι όσοι τους τέλειωσαν είτε τα επιχειρήματα είτε η υπομονή με το συνομιλητή τους.. Δηλαδή λειτουργεί σαν αφορισμός και τίποτα περισσότερο.
Έχε υπόψη σου επίσης στα σχετικά με το μικροαστισμό , ότι αντίθετα της δικής σου ερμηνείας, τα μικροαστικά στρώματα, (σύμφωνα και με τους κλασικούς), έχουν κάποια βασικά γνωρίσματα που τα αγνοείς επιμελώς όπως την πάγια ανάγκη ανέλιξης τους στον κοινωνικό ιστό, συχνά πατώντας τους πιο αδύναμους, και την ταύτιση τους με την νομιμότητα και την εξουσία, είναι το απαραίτητο στάδιο για να επιτύχουν (έτσι νομίζουν) και αυτό είναι που τους κάνει κατά βάση αντιδραστικούς σε ότι μπορεί να διαταράσσει αυτήν την ισορροπία. Με βάση αυτό το σκεπτικό δες τώρα ποιος είναι αυτός που υπερασπίζεται την όποια νομιμότητα σαν αξία (ασχέτου της εξόφθαλμης αδικίας της) στην επιχειρηματολογία του και μετά τα λέμε..
Αυτό εξάλλου έχει να κάνει με το «ότι δεν είσαι σε θέση να κουνάς το δάκτυλο» όπως σου έγραψα Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ,με εγκαλείς να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου,
τα όσα σου προσάπτω, αντίθετα με το τι θες να πιστεύεις, είναι πολύ συγκεκριμένα,δεν έχεις παρά να ξανά δεις τα σχόλια αν έχεις αμφιβολία. Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνονται είναι τουλάχιστον βαρετό
Αυτό που έγραψα για τον Μαρξ δεν καταλαβαίνω γιατί εμένεις στην γνωστή έκφραση, μάλλον για δημιουργία εντυπώσεων, ή γιατί δεν διάβασες την συνέχεια, γιατί ακριβώς στην επόμενη πρόταση έγραψα ότι δεν αντιλήφθηκες την ειρωνική χρήση της έκφρασης
Τα σχετικά με το Αντιφών στα ανέφερα προς γνώση, όχι γιατί με ενόχλησε κάτι
Antifwn-x
5 Φεβρουαρίου, 2013 11:16 πμ
«Πρώτα-πρώτα, δεν κατηγορώ κανέναν και καμιάς τάξης άνθρωπο. Το «κατηγορώ» ενέχει ηθικότητα και δεν είμαι ηθικολόγος..»
και προς το τέλος επανέρχεσαι κ εξηγείς
«Όταν σε λέω μικροαστό δεν εννοώ ότι ανήκεις στη μικροαστική τάξη (και από πού θα το ήξερα εξάλλου;), αλλά, ότι εκφράζεις μικροαστικές ιδέες, δηλαδή, παρ’ όλο που είσαι εργάτης όπως λες, μιλάς σαν εκπρόσωπος της μικροαστικής τάξης.»
Δεν κατηγόρησες κανέναν λες χμμμ, θα μου επιτρέψεις μια μικρή επανάληψη στα όσα έγραψες σε προηγούμενο σχόλιο (το επίμαχο) όπως:
«Σίγουρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πεισθεί κάποιος που ανήκει σε μια τάξη από τα επιχειρήματα που εκφράζουν την άποψη μιας άλλης τάξης. Όπως έλεγε και κάποιος “αλλιώς σκέφτονται στο καλύβι κι αλλιώς στο παλάτι”. Π.χ. ο μικροαστός διανοούμενος είτε δεξιός είναι είτε αριστερός είτε φασίστας είτε αναρχικός, πάλι μικροαστικά θα σκέφτεται. Να μπορέσει να σκεφτεί σαν εργάτης, είναι αδύνατο. Το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να μελετήσει τη θεωρία της εργατικής τάξης, το μαρξισμό, και πάλι πρέπει να παλεύει καθημερινά με την πανίσχυρη ώθηση προς τη μικροαστική σκέψη που θα του δίνει το μικροαστικό του περιβάλλον και ο μικροαστικός τρόπος σκέψης, που τον αφομοίωσε με “το πρώτο του το γάλα”…»
Εγώ τώρα γιατί το αντιλαμβάνομαι σαν κατηγορία , «το να πεισθεί κάποιος που ανήκει σε μια τάξη» Θα φταίει που είμαι προκατειλημμένος μάλλον..
Αλλά θα σου πω ότι δέχομαι τον ισχυρισμό σου (αν και στην πραγματικότητα τον βρίσκω εντελώς δογματικό) τόσο που με κάνει να στον αντιστρέψω σαν επιχείρημα προς εσένα, ιδίως στα σχετικά με τον διανοούμενο και την μικροαστική σκέψη.
Αυτό ακριβώς κάνεις εσύ, για αυτό άλλωστε τα σχετικά απο μέρους μου με το ποια είναι η συμβολή σου κλπ Επίσης το απόσπασμα είναι κ ενδεικτικό αν το δεχθούμε κατά γράμμα για το ποιος στην πραγματικότητα τους ανθρώπους μη μεταστρέψιμους όπως λες…
Τώρα αναφέρεις κ άλλα ωραία στο συγκεκριμένο σχόλιο όπως:
«Εκείνο που εκτιμώ περισσότερο στο μαρξισμό είναι η ψυχρή όσο και ατράνταχτη λογική του. Το πρότυπό μου είναι ένας άνθρωπος που μοιάζει με μηχάνημα (ένα πισί, π.χ.) προγραμματισμένο να λέει την αλήθεια.»
Πες την αλήθεια σου ξέφυγε αυτό έτσι δεν είναι ; δεν ήθελες να το γράψεις, διότι ποιο πολύ στη φασιστική ανάγνωση και το πρότυπο του φουτουρισμού μοιάζει παρά σε Μαρξισμό… Βέβαια ο στείρος δογματισμός το έχει αυτό, οδηγεί σε τέτοιυς δρόμους άσχετα των όποιων αρχικών προθέσεων… 😉
Αυτό σαν ένα μικρό παράδειγμα, φυσικά θα μπορούσα να το κάνω σε πολλά σημεία του σχολιασμού σου,για να μην πω και και στα σχόλια που έχεις δώσει σε άλλα ποστ, έτσι για την συνολικότερη κριτική της άποψης σου…
Αλλά εκτός του ότι δεν έχει κανένα νόημα μιας και το πιο πιθανό είναι να οδηγεί σε ατέρμονες συζητήσεις, και βαριέμαι κιόλας δεν οδηγούν πουθενά κ κακώς μπλέχτηκα σε τέτοιες αντιπαραθέσεις.
Για αυτό σου λέω άσε μας ρε Βλαδίμηρε τώρα..
Antifwn-x
22 Ιανουαρίου, 2013 4:02 μμ
Για σένα δεν ξέρω εγώ σίγουρα είμαι εργατική τάξη Κάτι το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου βέβαια είναι η αλήθεια δεδομένων των συνθηκών…. Τα σχετικά με το σε ποια τάξη ανήκουμε δεν ξέρω πως σου προέκυψαν, και αποφάνθηκες αλλά άστο, είσαι τόσο σίγουρος αφενός για το κριτήριο σου κ αφετέρου για την θεωρία σου που η πιθανότητα λάθους δεν υφίσταται στο θεωρητικό ερμηνευτικό σου σύμπαν. Αυτό ερμηνεύεται διπλά είτε δεν καταλαβαίνεις κ πολλά απο αυτά που υποστηρίζεις είτε έχουν σαφή λάθη οι αναφορές σου, Να το κοιτάξεις αυτό είμαι σίγουρος ότι θα το βρεις το λάθος, αν θα το παραδεχτείς δεν είμαι, αλλά δεν με πολυνοιάζει κιόλα για να είμαι ειλικρινής 🙂
Έριξα αυτό το σχόλιο γιατί το προηγούμενο δεν το είδα όποιος το δει ας το πετάξει δεν πειραζ, παρατράβηξε κιόλα κ βαρέθηκα η βλακεία του δογματισμού είναι αήττητη
ως εκ του περισσού
23 Ιανουαρίου, 2013 1:44 πμ
Καλησπέρα! Τυχαία έπεσα πάνω σε αυτόν τον μεγαλειώδη διάλογο και θιάμαξα.
Ρε σεις καλόπαιδα, μπας κι ο βλαδίμηρος που σας τρολάρει κάτι μέρες είναι ο τιτανομεγαλοτεράστιος προφέσσορ της κουκουεδίας Μπαλασόπουλος;
Ο @@καπαμά Reloaded καλέ, ο σταλινομούρης που δε μασάει από αναρχορεφόρμες,
ο διάσημος, o και τσοπανος επιλεγόμενος;
Μπουχαχαχα, the plot thickens!
Antifwn-x
23 Ιανουαρίου, 2013 10:48 μμ
Γεια σου φίλος Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εδώ που τα λέμε. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι να μας τρολάρει, ισα ίσα θα είχε κ την πλάκα του να μας έχει πιάσει κ λίγο κορόιδα ας πούμε…
Το πρόβλημα είναι εάν εννοεί αυτά που γράφει κ ακριβώς όπως τα γράφει…
Ο συντηρητισμός του είναι τόσο παροιμιώδης που δεν χωρά ούτε εκεί τέτοιος δογματισμός κάτι προς οακκε θυμίζουν οι μεταφυσικές αναλύσεις του είδους
Όπως κ να χει το ενδιαφέρων του συνήθως περιορίζεται όταν δεν μένει άλλος χώρος για «βυζαντινισμούς» και γενικότερη θεωρητική παπαρολογία και η κουβέντα τείνει να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένη, όπως θα παρατήρησες κ εσύ… Αν ναι, και αν δεν πρέπει να υπερασπίσει την κάθε είδους νομιμότητα των θεσμών έναντι κάθε αγωνιστή οποιασδήποτε απόχρωσης, όπως και την απρόσκοπτη λειτουργία του καπιταλισμού μιας κ έτσι μόνο θα ωριμάσουν φαίνεται οι συνθήκες.. 😉
spiral architect
1 Φεβρουαρίου, 2013 4:59 μμ
Eχει δίκιο ρε ο Βλαδίμηρος 😆
Antifwn-x
23 Ιανουαρίου, 2013 10:53 μμ
🙂
koula
23 Ιανουαρίου, 2013 10:58 μμ
σε ειδαμε… 😛
Antifwn-x
23 Ιανουαρίου, 2013 11:06 μμ
Authorας υπηρεσίας η Κούλα.. Τα σέβη μου 🙂
Antifwn-x
23 Ιανουαρίου, 2013 11:07 μμ
μάλλον διαχειριστής είναι η σωστή έκφραση λολ
μανικακος
23 Ιανουαρίου, 2013 11:09 μμ
σκοπός 22:00-00:00 ειναι… αλλα θα κανει κ το επόμενο νουμερακι….
koula
23 Ιανουαρίου, 2013 11:16 μμ
μη σου πω του
διαχειρίστου είδους…parameter λ
5 Φεβρουαρίου, 2013 3:24 πμ
giati den sou aresei;