απο το tvxs.gr
Είτε βρίσκονται στη χριστιανική Δύση είτε στη μουσουλμανική Μέση Ανατολή, οι αθεϊστές υφίστανται διακρίσεις και διώξεις, όπως εκτελέσεις, φυλακίσεις, ανακλήσεις υπηκοότητας, παρεμπόδιση της πρόσβασής τους σε εκπαίδευση και υγεία.
Μια νέα 69σέλιδη έκθεση της οργάνωσης International Humanist and Ethical Union (IHEU), με τίτλο «Ελευθερία της Σκέψης 2012: Παγκόσμια έκθεση για τις διακρίσεις σε βάρος ανθρωπιστών, αθεϊστών και άθρησκων», εστιάζει στους νόμους 60 χωρών που επηρεάζουν την ελευθερία της συνείδησης και καταγράφει μια σειρά περιστατικών δίωξης άθεων για τις πεποιθήσεις τους.
Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά σε νόμους που αρνούνται στους άθεους «το δικαίωμα ύπαρξης, περιορίζουν την ελευθερία της άποψής τους και της έκφρασής τους, ανακαλούν το δικαίωμά τους στην υπηκοότητα και παρεμποδίζουν το δικαίωμά τους στο γάμο».
Άλλη νόμοι προβλέπουν την παρεμπόδιση της πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση, την απαγόρευση να κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή να εργάζονται για το κράτος, την ποινικοποίηση της κριτικής που ασκούν στη θρησκεία και την εκτέλεσή τους για εγκατάλειψη της θρησκείας των γονιών τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άθεοι σε ισλαμικές χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, αντιμετωπίζουν τις χειρότερες διακρίσεις, ακόμη και θανατική ποινή. Στην έκθεση δεν υπάρχει κάποιος κατάλογος με πρόσφατες εκτελέσεις, αναφέρεται πάντως ότι συχνά – στο Αφγανιστάν για παράδειγμα – η θανατική ποινή μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη,
Νόμοι περί βλασφημίας σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και η Ινδονησία απαγορεύουν αυστηρά τη δημοσίευση των απόψεων των αθεϊστών. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες απαιτείται οι πολίτες να καταγραφούν ως πιστοί μιας επίσημα αναγνωρισμένης θρησκείας – συνήθως χριστιανισμός, ιουδαϊσμός και ισλάμ. Σε πολίτες που δεν έχουν προχωρήσει στη δήλωση αυτή, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, η οδήγηση, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να αναγκάζονται, ακόμη κι αν δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία, να λένε ψέματα.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι οι αθεϊστές και οι άθρησκοι υφίστανται διακρίσεις ακόμη και στη βόρεια Αμερική και σε ευρωπαϊκές χώρες. Στις ΗΠΑ, «οι αθεϊστές και οι άθρησκοι αντιμετωπίζονται ως λιγότεροι Αμερικανοί ή ακόμη και μη Αμερικανοί», γράφει η έκθεση. Και σε τουλάχιστον επτά αμερικανικές πολιτείες «συνταγματικές προβλέψεις μπορούν να εμποδίσουν τους αθεϊστές από την κατοχή δημόσιου αξιώματος. Επίσης, μία τουλάχιστον πολιτεία, το Άρκανσας, διαθέτει νόμο που απαγορεύει σε αθεϊστή να καταθέσει ως μάρτυρας σε δικαστήριο».
Άλλα περιστατικά διακρίσεων αποτελεί το γεγονός ότι Αμερικανοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να παραβρεθούν σε θρησκευτική τελετή Ευαγγελιστών και ότι κέντρο κράτησης στη Νότια Καρολίνα αρνήθηκε στους κρατούμενους το δικαίωμα να διαβάσουν ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τη Βίβλο.
Στην επαρχία του Καναδά, Οντάριο, το κράτος ενισχύει μόνο την καθολική εκπαίδευση, μη χρηματοδοτώντας κανένα άλλο θρησκευτικό σχολείο. «Το 1/3 των δημόσιων σχολείων του Οντάριο είναι καθολικά σχολεία, τα οποία μπορούν να αποκλείουν μη καθολικούς μαθητές και προσωπικό», αναφέρει η έκθεση.
Στην Ελβετία, ένας καθηγητής απολύθηκε το 2010 διότι εξέφρασε ανησυχίες για την προώθηση του καθολικισμού από το κράτος στα δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με την IHEU, «του είπαν ότι απολύεται επειδή αφαίρεσε το σταυρό από την αίθουσα διδασκαλίας του δημόσιου σχολείου».
Στην Πολωνή μουσικό Dorota Rabczewska επιβλήθηκε πρόστιμο 1.450 δολαρίων επειδή δήλωσε σε συνέντευξή της το 2012 ότι η Βίβλος είναι γεμάτη «απίστευτα παραμύθια».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε το 2010 «τους μουσουλμάνους, τους εβραίους και τους χριστιανούς να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τον αθεϊσμό που απειλεί την κοινωνία».
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, Heiner Bielefedt, καλωσόρισε την έκθεση της IHEU και εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη επαγρύπνησης που απαιτεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των αθεϊστών και των άθρησκων όσο και άλλων ομάδων.
Μανικάκος
xtremyst
12 Δεκεμβρίου, 2012 6:43 μμ
και ενα σχετικό βιντεακι για το πως αντιμετωπίζονται οι άθεοι σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ
giorgalis
12 Δεκεμβρίου, 2012 7:35 μμ
Άσχετο με το θέμα, σχετικό με τα «like», την ρουφιανογκούγκλ και τον ρουφιανοbrowser της.
Κάνω «like» στο θέμα, μπαίνω στη αρχική σελίδα της google και βάζω αναζήτηση στα videos «Ρίτα Αντωνοπούλου»
Βγαίνει ένα βίντεο της τραγουδίστριας και δίπλα μια σειρά προτεινόμενα βίντεο για τον atheism!
Συμπέρασμα: η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι άθεη…
simon
12 Δεκεμβρίου, 2012 8:31 μμ
Τα ψωμιά των θρησκειών είναι λίγα… Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ! 😀
μανικακος
12 Δεκεμβρίου, 2012 8:33 μμ
Jesus Christ Συριζσταρ….
my name is Fuchtel, Hans-Joachim Fuchtel
12 Δεκεμβρίου, 2012 10:07 μμ
τι ειναι η ριτα αντωνοπουλου ?
simon
13 Δεκεμβρίου, 2012 8:49 πμ
Άθεη…
maskarat
12 Δεκεμβρίου, 2012 9:32 μμ
«…κέντρο κράτησης στη Νότια Καρολίνα αρνήθηκε στους κρατούμενους το δικαίωμα να διαβάσουν ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τη Βίβλο.»
________
Να σε πω… δεν ειν’ και τοσ’ κακό αυτό!… 😛
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνει κάποιος άθεος από το να πάρει μια γεύση ιδίοις όμασι από τις …θεοπνευστίες που αναφέρονται στο ιερό του βιβλίο
Ειδικά στην Παλαιά Διαθήκη. (nothing beats Deuteronomy 22, imho).
Υ.Γ. Τι κρίμα που, στην Ελλάδα η μετάφραση αυτών των συγγραμάτων σε απλή δημοτική -και άρα κατανοητή- γλώσσα απαγορεύεται(!) και μάλιστα από το Σϋνταγμα (αρ. 3 παρ.3).
Για να μη ‘χαθεί’ η θεοπνευστία στη μετάφραση, λένε…
oh well…. με κολάσατε βραδυάτικα
Christos Eretikos
12 Δεκεμβρίου, 2012 9:51 μμ
Και η βλακεία απειλεί την λογική αλλά και εξουσία να είχαμε δεν θα καταριόμασταν/διώκαμε/δολοφονούσαμε ή εξορίζαμε οποιονδήποτε.Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των φανατικών «πιστών» και των ανθρώπων της λογικής.Χαοτική,οπότε και η σύγκρουση μοιραία,σαν της Αντιγόνης με τον Κρέων…
Christos Eretikos
12 Δεκεμβρίου, 2012 9:59 μμ
…Η μόνιμη σύγκρουση μεταξύ λογικής και φανατισμού.Η ιστορία των κύκλων,the rise and fall.Ο Μεσαίωνας θα έρχεται και θα φεύγει,είναι σαν την συννεφιά φαίνεται,φυσικό φαινόμενο του κόσμου των ανθρώπων,χρειάζεται για να κατανοήσουμε τα προνόμια του ήλιου,της λογικής δηλαδή.Όλα χρειάζονται στην φύση,όχι στην φύση του ανθρώπου αλλά δεν μπορείς να αποδείξεις στον φανατικό οτι η αγάπη και η αλληλεγγύη θα μας πάνε προς μια θετική κατεύθυνση κι όχι τα κάρβουνα. May the best fool win.
Γκούγκος
14 Δεκεμβρίου, 2012 1:49 πμ
…με τον Κρέοντα, ο τύπος Κρέων είναι ονομαστική ή κλητική
Christos Eretikos
14 Δεκεμβρίου, 2012 4:19 μμ
Ευχαριστώ,ακόμα μαθαίνω. 🙂
laskaratos
13 Δεκεμβρίου, 2012 12:40 πμ
H Ρωσική Ορθοδοξία φυλακίζει και σήμερα, ακόμη και γυναίκες.
Υπογράψτε για το γυναικείο συγκρότημα Pussy riots που φυλακίστηκαν με την κατηγορία της ασέβειας.
http://blog.amnestyusa.org/music-and-the-arts/time-is-running-out-for-pussy-riot/
Ο πανίσχυρος εκπρόσωπος του πατριάρχη Μόσχας Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος Τύχωνας Σεβκουνώφ, προσωπικός εξομολόγος του Πούτιν (ναι υποτίθεται ότι ο Πο΄τιν εξομολογείται), δηλώνει πως τις συγχωρεί, αλλά προσθέτει ότι η πολιτεία και ο κόσμος πρέπει να τις καταδικάσει.
Αυτόν τον άνθρωπο παρουσιάζει τιμητικά η Αυγή, πιστή στο πνεύμα της δήλωσης του κ.Τσίπρα: «Με τη Ρωσία έχουμε κοινό Ορθόδοξο πολιτισμό». Αυτόν τον πολιτισμό που έκαιγε ζωντανούς στην πυρά τους «αιρετικούς» και έστελνε στη Σιβηρία κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=726257
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/11/2012
ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ*
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΤΥΧΩΝ (Σεβκουνόφ), Σχεδόν Άγιοι,
katy
13 Δεκεμβρίου, 2012 8:13 πμ
“Είναι πολύ συζητήσιμο, αν είναι καλό πράγμα να αναστηθείς εκ νεκρών”.
Kurt Vonnegut (1922-2007), Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.
kixwtis
13 Δεκεμβρίου, 2012 10:05 πμ
Θέλω κι ένα άρθρο για το σεξισμό,
ειδικά στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο πρόβλημα ως κοινωνία,
βλέπε πχ πως μιλάνε για τις γυναίκες εδώ:
ενώ στο κρεββάτι υπερισχύει ακόμα η σεξιστική ιεραποστολική στάση και το σεξιστικό dog style
Υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες
αλλά η συλλογική συνείδηση
δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο
να αναπτυχθεί το φεμινιστικό και αντισεξιστικό κίνημα
μανικακος
13 Δεκεμβρίου, 2012 1:23 μμ
καλα ρε Κιχωτη, τσόντα του Σειρηνακη καταγγέλεις για σεξισμό;
αφου αυτό ειναι το προιόν του.
τωρα για τις στάσεις στο κρεβατι, να σε ανησυχεί η επιβολή και ο αυταρχισμός, όχι το τι βολευει ή γουστάρει ο καθένας.
αμα η γυναίκα γουστάρει να είναι απο πάνω, θα την καταγγείλεις για φεμινισμό δλδ;
kixwtis
13 Δεκεμβρίου, 2012 8:27 μμ
απλά ήθελα κατά ένα τρόπο να εκφράσω
ότι δε νοιώθω κάποια καταπίεση λόγω της αθεϊας μου
ούτε πιστεύω θα την ένοιωθα σε κάποιο δυτικό κράτος
κάτι αντίστοιχο και για το σεξισμό αναφέρω
αν και δυστυχώς δεν είμαι γυναίκα για να εκφράσω αυθεντικά
ότι δεν αντιμετωπίζω προβλήματα σεξισμού στην Ελλάδα
οπότε μπορεί να ληφθεί ότι αναφέρομαι και από θέση ισχύος
γιατί είμαι αγοράκι
και στη φαλλοκρατική-σεξιστική (αυτά είθισται να ταυτίζονται)Ελλάδα
υποτίθεται έχω εξουσία απέναντι στις γυναίκες
οπότε δεν πρέπει να μιλάω
Τώρα βέβαια αν η θρησκεία χρησιμοποιείται
για να εξυπηρετήσει ορισμένα πολιτικά ζητήματα διεθνών σχέσεων
είναι άλλο θέμα κατά τη γνώμη μου
BandieraRossa
13 Δεκεμβρίου, 2012 11:42 μμ
Η αθεΐα από το σύγχρονο αστικό κράτος αντιμετωπίζεται προοδευτικά όσο περνάνε τα χρόνια.
Μια σιωπηρή κατακραυγή υπάρχει από τον κοινωνικό περίγυρο.
oldboy9
15 Δεκεμβρίου, 2012 8:11 μμ
Ποιοι πρώτοι & δεύτεροι χριστιανοί, και πράσινα άλογα. Άθεοι όπως…και η Σούζι 😉
https://www.youtube.com/user/dracumelenios?feature=watch