Άρθρο από την Zeit.de
Ένα χρόνο αφότου αποκαλύφθηκε η ακροδεξιός τρομοκρατικός πυρήνας nsu, πολιτικοί και εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων παραπονούνται ενάντια στις θρασύτατες προσβολές των γερμανικών αρχών ασφαλείας κατά των μεταναστών. Ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Kenan Kolat ανέφερε ότι η Γερμανία έχει τεράστιο πρόβλημα με το ρατσισμό, ενώ το μέλος της εξεταστικής επιτροπής του γερμ. κοινοβουλίου Sebastian Edathy , που διερευνά τις δολοφονίες της nsu, το διατυπώνει με πιο προσεκτικό τρόπο λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα δομών και νοοτροπίας.
Το μέλος της εξετ. επιτροπής ισχυρίζεται ότι από ένα μεγάλο μέρος των αρχών ασφαλείας της χώρας υπήρξε επίμονη άρνηση για την πιθανότητα ύπαρξης ακροδεξιάς τρομοκρατίας στη Γερμανία. Συνεχίζοντας τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθησία εκ μέρους των αρχών, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπους αυτορρύθμισης. Είναι ανάγκη για παράδειγμα να προσληφθούν άτομα με καλύτερα προσόντα και περισσότερη ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα, που δεν σκέφτονται μέσα από στερεότυπα.
Ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Kolat άσκησε κριτική για την κωλυσιεργία σε μια σειρά από φόνους της nsu που αποκαλύφθηκε. Θεωρεί απίστευτο το γεγονός ότι υπήρξαν προσπάθειες να συγκαλυφθούν και να αφήσουν τον κόσμο στην άγνοια, όπως συνέβη με τα κατεστραμμένα αρχεία. Η καλή δουλειά της εξετ. επιτροπής εξουδετερώνεται.
Άμεση σχέση με την αποκάλυψη των δολοφονιών, συνεχίζοντας την κριτική του ο Κolat, έχει και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αρέσκεται σε μια συζήτηση «ατυχών χειρισμών». Είναι ανάγκη να γίνει συζήτηση για τα αίτια. Ο ρατσισμός βρίσκεται πάλι στην καρδιά της κοινωνίας στην Γερμανία.
O Kolat εγείρει βαρύ «κατηγορώ» εναντίον των υπηρεσιών της προστασίας Συντάγματος (γερμ. ευπ), στις οποίες καταλογίζονται σε σχέση με τις έρευνες αμέλεια, λέγοντας ότι η υπηρεσία προστασίας Συντάγματος διακινδυνεύει στη σημερινή του μορφή το δημοκρατικό κράτος δικαίου, προφανώς, γιατί λειτουργεί απομονωμένα. Ο Kolat επιμένει στις αλλαγές του προσωπικού των υπηρεσιών αυτών ακόμη και στις κατώτερες βαθμίδες τους. Συνεργάτες των υπηρεσιών αυτών θα πρέπει στο εξής να εκπαιδεύονται, ώστε να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων.
Η συνήγορος του πολίτη της γερμανικής κυβέρνησης, Μπάρμπαρα Τζόν, πρότεινε την οργάνωση ενός ιδρύματος, ώστε να μνημονεύονται τα θύματα των δολοφονιών της nsu, λέγοντας πως δεν θα αρκούσε ένα μνημείο. Σύμφωνα με στοιχεία της συνηγόρου του πολίτη, πολλοί από τους επιζώντες πέραν του ψυχολογικού φορτίου, έχουν περιέλθει και σε δεινή οικονομική κατάσταση, και ότι μέχρι στιγμής μόνο μετά από πολλούς κόπους κατόρθωσαν να υποστηριχτούν οικονομικά.
Αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων εγείρουν κατηγορίες εναντίον των υπηρεσιών που διεξήγαν τις έρευνες, η Φαντιμέ Σιμσέκ ανιψιά του πρώτου θύματος Ενβέρ Σιμσέκ τονίζει σε άλλη εφημερίδα (taz) πως αν επρόκειτο για ανθρώπους από άλλες χώρες, όπως πχ Αγγλία, ΗΠΑ ή Γαλλία θα ξέσπαγε κόλαση στη Γερμανία, όμως τα θύματα ήταν Τούρκοι. Η Γκαμζέ Κούμπαζικ κόρη του Μεχμέτ Κούμπαζικ, που τον πυροβόλησαν στις 4/07/06 στο Ντόρτμουντ, επιμένει σε μια πιο αποφασιστική διαδικασία για να διαλευκανθεί η υπόθεση συμπληρώνοντας ότι το γερμανικό κράτος τους υποσχέθηκε πολλά, όπως και από την πλευρά της ίδιας της καγκελαρίου, μαθαίνοντας μετά ότι τα στοιχεία καταστράφηκαν και έχοντας την αίσθηση πως η διαλεύκανση της υπόθεσης παραμένει στάσιμη.
Η υπουργός δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόιζερ- Σνάρρενμπέργκερ διαβεβαίωσε το αίτημά της για τη μεταρρύθμιση των αρχών ασφαλείας λέγοντας πως θα πρέπει να διορθώσουν τις δομές στην ασφάλεια, για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη, οι αλλαγές προσωπικού μόνο δεν αρκούν κατά την πολιτικό της fdp.
Επίσης, ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο της Θουριγγίας Κρίστοφ Μάτσι επέμεινε στην καλύτερη προστασία από την ακροδεξιά τρομοκρατία, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για μια ασφάλεια με δομές που θα αρθούν στο ύψος των καιρών, ωστόσο λείπει μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Δέκα δολοφονίες απ΄το 2000 ως το 2006
Η ύπαρξη της nsu αποκαλύφθηκε στις 4 Νοέμβρη 2011, όταν μετά από μια ληστεία τράπεζας τα μέλη της Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος που παρακολουθούνταν από την αστυνομία, πυροβόλησαν εναντίον τους μια φορά και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Ύστερα από λίγο παραδόθηκε και η τρίτη συνεργός στην αστυνομία Μπεάτε Τσαίπε. Οι τρεις τους κατηγορήθηκαν για εννιά δολοφονίες εναντίον μεταναστών στο διάστημα 2000- 06, καθώς και για μια δολοφονία εναντίον μιας αστυνομικού το 2007 στην πόλη Χάιλμπρον, επίσης τους καταλογίζουν δυο επιθέσεις με εκρηκτικά στην Κολονία. Οι λόγοι, για τους οποίους οι αρχές δεν έφτασαν νωρίτερα στα ίχνη τους, εξετάζονται αυτόν τον καιρό στη Γερμανία από εξεταστική επιτροπή της γερμανικής βουλής και από τρία τοπικά κοινοβούλια της χώρας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.
μετάφραση λ
Πηγή:
http://www.zeit.de/politik/deutschland/2012-11/nsu-aufklaerung-kritik
satyrikon
3 Νοεμβρίου, 2012 10:02 μμ
Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.
Βλαδίμηρος
4 Νοεμβρίου, 2012 12:33 πμ
Στη Γαλλία τι γίνεται; Ξέρει κανείς; Ή στην Ιταλία…
katy
4 Νοεμβρίου, 2012 10:14 πμ
«Αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχτεί πετυχημένη, οι Γερμανοί θα με πουν Γερμανό και οι Γάλλοι πολίτη του κόσμου. Αν η θεωρία της σχετικότητας αποδειχτεί λάθος, τότε οι Γάλλοι θα με πουν Γερμανό και οι Γερμανοί Εβραίο».
Αλβέρτος Αϊνστάιν (1879-1955), Γερμανοεβραίος Φυσικός.
zxc
4 Νοεμβρίου, 2012 11:17 πμ
Πολύ παραπλανητικός τίτλος, δεν βγαίνει από το ρεπορτάζ και δεν είναι ο τίτλος του πρωτότυπου. Ρατσισμός υπάρχει παντού και να πεις ότι μια nsu είναι στις υπηρεσίες μιας κρατικής οργάνωσης είναι (για να εκφραστώ ήπια και ευγενικά) βλακώδες. Η πραγματικότητα είναι πολύ πεζή για να χωρά στις φαντασιώσεις σας. Ας επισημάνω απλώς, η δουλειά των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι να κυνηγά δολοφόνους. Είναι να διαβρώσει τις περιθωριακές οργανώσεις ώστε να έχουν πολύ λιγότερη επιρροή από ότι της αναλογούν. (Μακάρι και οι δικοί μας να έκαναν καλά τη δουλειά τους, πολλά θα είχαμε γλιτώσει). Μόλις αποκαλύφθηκαν οι εγκληματίες και ξετινάχτηκε η οργάνωση, έτρεξαν να καταστρέψουν τους φακέλους ώστε να μη αποκαλυφθούν και αχρηστευθούν οι πράκτορες τους. Τόσο απλά και όλα τα άλλα είναι φαντασιώσεις που ανήκουν μόνο στα θολά σενάρια σας. Εκτός αυτού, ακουμπά και το άλλο άλυτο πρόβλημα. Ο εξομολόγος οφείλει να καταδώσει το έγκλημα, η να μείνει πιστός στον όρκο του. Ακόμα πιο απλά. Τέτοιες οργανώσεις δεν μπορείς να εξοντώσεις. Μια διαλύεις, δέκα ξεφυτρώνουν. Μπορείς μόνο να τις περιορίσεις, και αυτό οφείλεις να κάνεις. (Αυτό το βλέπουμε πιο ξεκάθαρα με τους περιθωριακούς του δικού σας χώρου).
parameter λ
4 Νοεμβρίου, 2012 12:55 μμ
ρατσισμός υπάρχει σε όλες τις χώρες (αυτό που εσύ λες παντού γενικευμένα), χρησιμοποιείται, όπως περιγράφεται στο άρθρο, για να παγιωθεί όμως μέσα στην κοινωνία και για να εκφασιστεί αυτή. δεν είναι αυτοσκοπός είναι το μέσον.
υγ: ο τίτλος «Ακροδεξιά» είναι φάκελος, και δεν προσφέρεται ο τίτλος στα γερμανικά, τις πληροφορίες τις δίνει αυτός που έβαλα. Όταν διαβάζεις, να διαβάζεις μέχρι τέλους.
oldboy9
4 Νοεμβρίου, 2012 2:35 μμ
Λίγο πριν δέχτηκα τηλεφώνημα από την αδελφή μου, ήταν οικογενειακός στο παζάρι «Γιουσουρούμ» όπου και είδε τον ξυλοδαρμό 2 μεταναστών, 18 & 30 ετών, από χρυσαυγίτες, 4-5 φουσκωτοί όπως μου αφηγήθηκε…
Προσπάθησε να σταματήσει μ’ άλλους μαζί τον ξυλοδαρμό, δυστυχώς πολύς κόσμος τους χειροκροτούσε, όπως μου είπε. Με τα πολλά ήρθε μπατσικό να τους πάρει, και οι γαμημένοι φασίστες πήγαν να «μαζέψουν» και άλλους μετανάστες.
Έτσι ακριβώς μου τα διηγήθηκε η σοκαρισμένη αδελφή μου…
Ioulianos
5 Νοεμβρίου, 2012 8:57 μμ
Στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 μία σειρά από ανεξήγητες δολοφονίες συγκλόνισαν τη Γερμανία. Τα θύματα ήταν 9 μετανάστες. Τα γερμανικά μέσα χαρακτήρισαν τις δολοφονίες, ως «δολοφονίες – κεμπάπ», επειδή τα 8 από τα θύματα ήταν Τούρκοι, και τις απέδωσε στην τούρκικη μαφία. Το ένατο θύμα όμως ήταν ένας Έλληνας… Ένας Έλληνας που όπως αποδείχτηκε αργότερα έγινε, μαζί με τα άλλα 8 θύματα, θυσία στο βωμό του νεοναζισμού.
Ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης ζούσε στο Μόναχο κι εργαζόταν στα τρένα ως ελεγκτής. Όνειρο του ήταν όμως να ανοίξει μια δική του επιχείρηση. Ήταν το 2005 όταν μαζί με έναν Γερμανό φίλο του ενοικίασαν ένα μικρό μαγαζάκι στην πολυσύχναστη Τράπεντροϊστρασε στο Δυτικό Μόναχο, με σκοπό να ανοίξουν ένα κλειδαράδικο. Το μαγαζί βρισκόταν ακριβώς κάτω από το σπίτι του.
Στις 15 Ιουνίου του 2005, οι γείτονες είδαν για τελευταία φορά, τον Βουλγαρίδη να μιλάει στο τηλέφωνο έξω από το νέο του κατάστημα. Μπήκε μέσα και άρχισε να στήνει τα ράφια όπου σε λίγο καιρό θα έβαζε τα εμπορεύματα του, καθώς το μαγαζί δεν είχε ακόμη ανοίξει. Λίγο αργότερα όμως, θα έπεφτε νεκρός από έναν εξ’επαφής πυροβολισμό στο κεφάλι.
Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ταξίδεψε στον τόπο του εγκλήματος και συνάντησε τον στενό φίλο του θύματος Χαράλαμπο Δημητριάδη, όπου την ώρα του μοιραίου γεγονότος βρισκόταν σε παρακείμενο καφενείο. «Μπαίνει ένας φίλος μας μέσα και λέει παιδιά κάτι έγινε με τον Τεό. Ήρθανε περιπολικά, ήρθανε νοσοκομειακά, πυροσβεστικά, κλείσανε το τετράγωνο… το παιδί όμως ήταν φευγάτο», θυμάται.
Στο σημείο κλήθηκε τότε ο ιερέας της ενορίας Μονάχου, Απόστολος Μαμαλούσης, προκειμένου να τελέσει τρισάγιο. «Όταν έφτασα εκεί ήταν ακόμα η αστυνομία, έκανε την σήμανση και όταν τους είπα να διαβάσω ένα τρισάγιο οι άνθρωποι σταμάτησαν το έργο τους μου επέτρεψαν να μπω μέσα στο κατάστημα, μου υπέδειξαν πού πρέπει να πατήσω για να μην μπερδευτούν τα αποτυπώματα. Για μένα ήταν μια δραματική στιγμή διότι έβλεπα κάτω στο πάτωμα πεσμένο τον μακαρίτη τον Θόδωρο και μια σφαίρα του είχε ανοίξει το κεφάλι. Μέχρι σήμερα μου έχει μείνει βαθιά χαραγμένη αυτή η εικόνα», διηγείται στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».
ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ;
Το κίνητρο για τη δολοφονία του 46χρονου άνδρα δεν ήταν η ληστεία, καθώς οι δράστες δεν αφαίρεσαν τίποτα από το μαγαζί. Η γερμανίδα σύζυγος του και οι δύο τους κόρες, αλλά και οι συγγενείς και φίλοι που γνώριζαν καλά τον Θεοδωρίδη έμειναν με το αναπάντητο ερώτημα «γιατί;». Το ανεξιχνίαστο κίνητρο της στυγερής δολοφονίας του έλληνα επιχειρηματία ακολούθησαν φήμες περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Τα κοινά σημεία που παρουσίαζε άλλωστε με τις δολοφονίες άλλων 8 τούρκων μεταναστών, ιδιοκτητών μαγαζιών κεμπάπ, οδηγούσε την αστυνομία στην τούρκικη μαφία που πουλούσε προστασία σε επιχειρήσεις.
«Πολλές εφημερίδες δεν έγραψαν την αλήθεια. Γράψανε ότι ήταν μπλεγμένος με διάφορα πράγματα. Δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα. Ήταν ένας σωστός και ωραίος οικογενειάρχης. Ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά», λέει ο φίλος του θύματος Χαράλαμπος Δημητριάδης. «Του φόρτωσαν μια φήμη που δεν άξιζε και ο αδελφός του ο Γαβριήλ αναγκάστηκε μετά από χρόνια να εγκαταλείψει το Μόναχο με την οικογένειά του, να πάει στην Ελλάδα γιατί δεν άντεχε αυτό το κλίμα της εχθρότητας και αυτό το κλίμα της συκοφαντίας», συμπληρώνει ο πάτερ Απόστολος.
http://www.rwf.gr/268738/featured-on-headlines/%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC-%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%89%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD/
parameter λ
8 Νοεμβρίου, 2012 8:03 μμ
«Ακροδεξιά Βία στη Γερμανία
Οι αστυνομικές έρευνες και τα ρεπορτάζ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους φόνους εννέα μεταναστών μικροεπιχειρηματιών καταδεικνύουν, ότι η ακροδεξιά σκέψη στη Γερμανία αποτελεί ακόμη και σήμερα μείζον κοινωνικό πρόβλημα.»
http://www.goethe.de/ins/gr/lp/kul/dug/pok/el9340047.htm
υγ: Στη συνεργό μπεάτε τσαίπε της nsu (οι άλλοι δύο αυτοκτόνησαν) απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες για δολοφονία σε 10 περιπτώσεις, τοποθέτηση εκρηκτικών και συμμετοχή σε 15 ληστείες
parameter λ
8 Νοεμβρίου, 2012 8:10 μμ
“Ακροδεξιά Βία στη Γερμανία
Οι αστυνομικές έρευνες και τα ρεπορτάζ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους φόνους εννέα μεταναστών μικροεπιχειρηματιών καταδεικνύουν, ότι η ακροδεξιά σκέψη στη Γερμανία αποτελεί ακόμη και σήμερα μείζον κοινωνικό πρόβλημα.”
http://www.goethe.de/ins/gr/lp/kul/dug/pok/el9340047.htm
υγ: Στη συνεργό μπεάτε τσαίπε της nsu (οι άλλοι δύο αυτοκτόνησαν) απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες για δολοφονία σε 10 περιπτώσεις, τοποθέτηση εκρηκτικών και συμμετοχή σε 15 ληστείες
parameter λ
8 Νοεμβρίου, 2012 8:12 μμ
έχει φάει σχόλιο