Ντοκυμαντέρ: Πόσο Μακριά Ακόμα; (How Much Further?)

Posted on 5 Οκτωβρίου, 2012 12:45 πμ από

30


Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο-βίντεο έφτασε ως εδώ, οπότε το προωθώ…

(θυμηθείτε να δείτε όλο το βίντεο … και μετά τους τίτλους τέλους, έχει 2 λεπτά που αξίζουν την προσοχή μας)

============

H άλλη πλευρά της ιστορίας, που δεν ακούγεται ποτέ…

Μια παραγωγή του ECRE, του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και του κινηματογραφιστή Matthias Wiessler

Πρόσφυγας, περιγράφει τον πνιγμό της γυναίκας του, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο.

Δυο λόγια από μένα:

 ”…Λαθρομετανάστες, οικονομικοί μετανάστες, παράνομοι λαθρομετανάστες(sic), λαθροεισβολείς…”

 Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει να χρησιμοποιούνται οι παραπάνω λέξεις από το στόμα πολιτικών και σοβαρ(οφαν)ών παρουσιαστών; Πόσες φορές δεν τις έχεις δει γραμμένες -με κεφαλαία γράμματα- στους τίτλους των εφημερίδων και των μπλογκς που διαβάζεις;

 Αναφερόμενοι, όμως, στο μεταναστευτικό, υπάρχουν κάποιες, άλλες, λέξεις που ποτέ δε θα  ακούσεις από το στόμα αυτών που έχτισαν καριέρες και νούμερα πάνω στη ξενοφοβία και στην απελπισία που γεννά η κρίση.

 Λέξεις, όπως, πρόσφυγας, άσυλο, προστασία ανηλίκων, ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς συνθήκες όπως και υποχρεώσεις της χώρας μας και καταδίκες από Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και οργανισμούς.

Πότε τους άκουσες να σου θυμίζουν τις υποχρεώσεις μας όπως π.χ. ότι τα παιδιά που βρίσκονται στην χώρα μας έχουν δικαίωμα να γράφονται στο σχολείο, ακόμη και όταν οι γονείς τους είναι από άλλη χώρα και μένουν παράνομα στην Ελλάδα;

 Δε σε κουράζω, άλλο. Θέλω να κρατήσεις τις δυνάμεις σου (και τα νεύρα σου) για να δεις το βίντεο.

 Και εγώ θα συνεχίσω να ονειρεύομαι ότι κάποτε, επιτέλους, θα αλλάξεις. Και θα πάψεις να ξεσπάς το θυμό σου στα θύματα αυτής της σύγχρονης τραγωδίας… σε ανθρώπους, που είναι πιο απελπισμένοι και πιο αβοήθητοι από σένα…

Μια παραγωγή του ECRE (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους), του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και του κινηματογραφιστή Matthias Wiessler

(Ακολουθεί μεταφρασμένη περιγραφή από το site των δημιουργών)

http://www.ecre.org

 Γυρισμένο στην Αθήνα μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Φεβρουαρίου 2012, εν μέσω της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, το ντοκιμαντέρ δίνει βήμα στις φωνές εκείνων που έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, τη Σομαλία ή το Σουδάν ελπίζοντας να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

 Μετά από μήνες ή ακόμη και χρόνια στο δρόμο, φτάνουν στην Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός αντιμετωπίζει το πλήρες βάρος της οικονομικής κρίσης και όπου τα συστήματα ασύλου και υποδοχής είναι εντελώς δυσλειτουργικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε βλέπουν άλλη επιλογή από το να πάρουν τον δρόμο και πάλι με την ελπίδα να φτάσουν σε μια χώρα που θα μπορεί να τους δεχτεί και να εξετάσει το αίτημά τους για άσυλο. Αλλά, από τη στιγμή που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών που τους εγκλωβίζουν νομικά στην Ελλάδα.

Περιμένοντας… Πρόσφυγες συνωστίζονται
στην Πέτρου Ράλλη, Αθήνα (2011).

 Το ντοκιμαντέρ είναι ο καρπός της συνεργασίας μεταξύ ECRE, του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και του κινηματογραφιστή Matthias Wiessler, και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση (EPIM).

 Μετά από τις ταυτόχρονες πρεμιέρες στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), το “Πόσο Μακριά Ακόμα;” έχει ήδη παρουσιαστεί σε δύο άλλες προβολές μέχρι στιγμής, στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και στους μαθητές του Δικτύου Οδυσσέα στο Θερινό Σχολείο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πολιτικής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. (Odysseus Network Summer School on European Law and Polciy on Immigration & Asylum).

========

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία:

Ο Moawia M. Ahmed από το Ελληνικό Φόρουμ
Προσφύγων περιγράφει τις συνθήκες
διαβίωσης των προσφύγων στην Αθήνα.

Αυτοί οι άνδρες, οι γυναίκες και οι οικογένειες έχουν, ως επί το πλείστον, ξοδέψει όλες τις οικονομίες τους για το μακρύ ταξίδι τους, το οποίο τους οδήγησε στην Ευρώπη, με τους περισσότερους ανθρώπους να πληρώνουν λαθρεμπόρους να περάσουν τα σύνορα.

Ο Moawia M. Ahmed από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Αθήνα.

Μπορεί να βρεθούν σε συνθήκες εξαιρετικής ένδειας στην Αθήνα, η οποία έχει μόλις 1.000 θέσεις υποδοχής για πάνω από 9.000 αιτούντες άσυλο το 2011 και μόνο. Χωρίς καμία ελπίδα για να φύγουν από την Ελλάδα νόμιμα και με ασφάλεια, χωρίς την ελπίδα της ζωής με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα, χωρίς ελπίδα επιστροφής στις χώρες τους και σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον γεμάτο από κοινωνικές εντάσεις και την άνοδο της ξενοφοβίας, μαζεύονται όπου μπορούν και περιμένουν και ελπίζουν να βρούνε έναν τρόπο να φύγουν.

Ο Μίλτος Παύλου, Δ/ντης του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα,
την Ισότητα και την Διαφορετικότητα (i-RED)
μιλάει στο “How Much Further?”

Το ‘Πόσο Μακριά Ακόμα;’ (How Much Further?) είναι μια “ταινία δρόμου” τοποθετημένη στην Αθήνα. Μέσα από κρυμμένα διαμερίσματα, κατοικίες κοινοτήτων προσφύγων και δημόσια πάρκα, οι πρόσφυγες μας λένε τις ιστορίες τους για το πώς ζουν και προσφέρουν τις λύσεις τους. Εκπρόσωποι από αρμόδια όργανα, τους πολιτικούς και τους οργανισμούς προσθέτουν σχόλια και τις λύσεις τους για την κρίση.

Η Cecelia Malstrom (Ευρωπαϊκή Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων),
μιλάει στο “How Much Further?”

Το ντοκιμαντέρ είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE), του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, μια οργάνωση που ενώνει διάφορες κοινότητες προσφύγων στην Ελλάδα και του κινηματογραφιστή Matthias Wiessler.

Η ταινία έχει διάρκεια 40 λεπτά.

 http://www.ecre.org/component/content/article/67-films/288-how-much-further.html

 Source video:

http://vimeo.com/46319686

The source video is uploaded to vimeo with a public Attribution-NonCommercial 3.0 Unported (CC BY-NC 3.0) Creative Commons License by its creator Matthias Wiessler

========

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-hQP

Άλλο ένα σχετικό ποστ (με βίντεο): Ο Σταθμός

The End Of The Beginning