Τη νύχτα της 3ης προς 4η Σεπτεμβρίου στο Αΐν Ζαγκουάν της Τυνησίας, μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται με το φίλο της στο αυτοκίνητό τους. Αστυνομικοί τους πλησιάζουν με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, ζητούν από το νεαρό να βγει από το αυτοκίνητο και να τους δείξει τα χαρτιά του. Χωρίς κανένα προφανή λόγο, του περνούν χειροπέδες, οι δύο από αυτούς βγάζουν την κοπέλα από το αυτοκίνητο και τη μεταφέρουν στο δικό τους, ενώ ο τρίτος επιβιβάζει το νεαρό στο δικό του και τον απομακρύνει από το σημείο, οδηγώντας το. Έχοντας μεταφερθεί σε ασφαλή απόσταση, του ζητά χρήματα, απειλώντας πως θα τον καταγγείλει για αποπλάνηση. Ο νεαρός δεν είχε το ποσό που ζητούσε ο αστυνομικός, οπότε επιστρέφουν στο αρχικό σημείο.
Στο οποίο αρχικό σημείο, οι συνάδελφοι του αστυνομικού βίαζαν την κοπέλα εναλλάξ μέσα στο συμβατικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Εκεί, το νεαρό ζευγάρι καταφέρνει να ξεφύγει από τους αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, οι δεύτεροι επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν το νεαρό με αναισθητικό σπρέυ, κάτι που δεν κατάφεραν.
Στη συνέχεια, το ζευγάρι καταφεύγει σε νοσοκομείο, όπου πιστοποιείται ο βιασμός, με αποτέλεσμα να υποβάλουν μήνυση κατά των αστυνομικών. Η αντίδραση της τυνησιακής αστυνομίας ήταν να κατηγορήρησει το ζευγάρι πως κατά τον έλεγχο βρίσκονταν σε «αναξιοπρεπή κατάσταση» και την κοπέλα ειδικά για «προσβολή της δημόσια αιδούς».
Κατόπιν αυτών, το θύμα πέρασε από ανάκριση την Τρίτη 2 Οκτωβρίου και ο ανακριτής καλείται τώρα να βάλει την υπόθεση των εις βάρος της κατηγοριών στο αρχείο ή να την παραπέμψει σε αρμόδιο δικαστήριο.
Μετά την πτώση του Μπεν Αλί, η Τυνησία θεωρητικά βρίσκεται σε πορεία εκδημοκρατισμού. Κατά τα φαινόμενα όμως, κάποιες παλιές δομές ανθίστανται σθεναρά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ΜΚΟ και διεθνών παρατηρητών στην Τυνησία, τέτοια φαινόμενα πριν την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί ήταν συχνότατα, αλλά τα θύματα φοβόντουσαν να τα καταγγείλουν. Προφανώς, η κατάσταση ελάχιστα βελτιώθηκε μετά την «άνοιξη», όμως πλέον τα περισσότερα θύματα καταγγέλουν τους βασανιστές τους ανοιχτά και συχνά οργανώνονται σχετικές διαμαρτυρίες, όπως συνέβη στις 2 Οκτωβρίου στην Τύνιδα για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πηγές 1, 2, 3, 4 -και στα αγγλικά εδώ.
Shortlink http://wp.me/p1pa1c-hRk
catalternative
5 Οκτωβρίου, 2012 1:05 πμ
Συζητώντας με Τυνήσιους φίλους πριν από κάνα μήνα μου έλεγαν βασικά ότι από την πτώση του Μπεν αλί και μετά υπάρχει με περίεργη στροφή στον κόσμο προς τις θρησκευτικές τους παραδόσεις, αλλά σε φάση μόδας, και μια έντονη σύνδεσης της πολιτικής με την θρησκεία. Για παράδειγμα, η Τυνισία ήταν μια χώρα που οι μουσουλμάνοι δεν φορούσαν ιδιαίτερα μαντήλα (hijab ή niqab) ειδικά στα αστικά κέντρα, ενώ πλέον έχει αρχίσει να γίνεται μόδα και η hijab στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στο μεσοαστικά στρώματα, ακόμα και η niqab.
Кроткая
5 Οκτωβρίου, 2012 1:26 πμ
Στο άρθρο από τη Μοντ που λινκαρω (4), στο τέλος αναφέρει τα εξής: [μεταφράζω για όσους δεν καταλαβαίνουν γαλλικά]
«Μετά την άνοδο των ισλαμιστών της Ενάχντα στην εξουσία κατόπιν της επανάστασης του 2011, πολλοί παρατηρητές καταγγέλουν περιπτώσεις πάρενόχλησης της αστυνομίας προς γυναίκες. Οι Τυνήσιες, απολαμβάνουν ακόμα την πιο μοντέρνα θέση στον αραβικό κόσμο, μετά την κατοχύρωση του Κώδικα προσωπικής κατάστασης του 1956, που καθιέρωσε την ισότητα μεταξύ των φύλων σε ορισμένους τομείς.
Η Ενχάντα είχε ξεκινήσει ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης τον αύγουστο, προτείνοντας να αναγνωριστεί στο καινούριο σύνταγμα «η συμπληρωματικότητα» των δύο φύλων και όχι η ισότητα, σχέδιο που εγκαταλήφθηκε την τελευταία εβδομάδα.»
Επειδή τα «ισλαμιστικά κινήματα», σαν όρος χρησιμοποιούνται από τον ευρωπαϊκό τύπο και τους ευρωπαίους πολιτικούς, κατά το δοκούν, απέφυγα να αναφέρω αυτό το στοιχείο στο ποστ. Κι επειδή δεν έχω ψάξει ιδιαίτερα το θέμα, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι είδους ισλαμιστές είναι η Ενχάντα.
Όμως το σχόλιο της Κατ, μοιάζει να επιβεβαιώνει με έναν τρόπο το δημοσίευμα. Γενικά, είμαι επιφυλακτική προς τέτοια δημοσιεύματα, γιατί υπάρχει μια τάση να βαφτίζουμε «ισλαμιστικό» ό,τι μας είναι ενχολητικό.
Γεγονός παραμένει πάντως, πως εύκολα εικάζουμε ότι τέτοια φαινόμενα δεν σπάνιζαν επί Μπεν Αλί και άρα πως τέτοιες παγιωμένες καταστάσεις δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη.
Σίγουρα πάντως θέλει πολύ τσαμπουκά να καταγγείλεις τέτοιο περιστατικό και αξίζει πολύς σεβασμός στην κοπέλα που το έκανε.
catalternative
5 Οκτωβρίου, 2012 2:41 μμ
Απλά να σημειώσω ότι η μεταφορά των εικόνων που μου έδωσαν οι Τυνήσιοι φίλοι μου για την σύνδεση της πολιτικής με την θρησκεία και την τάση επιστροφής (?) στο προτεινόμενο από το Κοράνι τρόπο ντυσίματος (μαντήλα για τις γυναίκες) προσπάθησα να είναι χωρίς πρόσημο θετικό ή αρνητικό, δείτε το απλά ως μια παρατήρηση για κάτι που συμβαίνει. Και αυτό κυρίως γιατί δεν γνωρίζω καλά την πολιτική κατάσταση της χώρας κ είναι φαντάζομαι ότι είναι νωρίς για να μπορεί κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.
Кроткая
5 Οκτωβρίου, 2012 3:19 μμ
καλά η στροφή προς τη θρησκεία δεν είναι κ τπτ πολύ προοδευτικό, όσο να πεις, δλδ ας ειμαστε πολιτικά ορθοί μεν, αλλά υπάρχουν κ όρια.
η ένσταση μου προς το δημοσίευμα της Μοντ κ όχι προς το σχόλιό σου βεβαια, ήταν πως συχνα βαφτίζονται «ισλαμιστικά» πράγματα που δεν είναι, αλλά είναι αριστερά ή εθνικο-απελευθερωτικά, όμως κολλώντας τους τη ρετσινιά του ισλαμισμού, τα ακυρώνουν κ τα δυσφημίζουν.
catalternative
5 Οκτωβρίου, 2012 8:23 μμ
Απλά το λέω γιατί η στροφή προς τη θρησκεία, μπορεί να μην είναι πάντα όπως φαίνεται. Και να το εξηγήσω καλύτερα με ένα παράδειγμα:πολλές φεμινίστριες μουσουλμάνες στο θρήσκευμα, στο πλαίσιο αντίδρασης τους ενάντια την αφομοίωση στον δυτικό τρόπο ντυσίματος επιλέγουν να φορούν μαντίλες (hijab). Πολλές φορές το φαινόμενο είναι πιο πολύπλοκο απ’ότι φαίνεται 🙂
ΥΓ. Ναι το ξέρω ότι δεν αναφερόσουν σε μένα, αλλά η διευκρίνιση κολλούσε καλύτερα με αφορμή αυτό που είπες 🙂
simon
5 Οκτωβρίου, 2012 8:56 πμ
Πριν μιλήσουμε για «αραβική άνοιξη» θα πρέπει ν’΄αναρωτηθούμε: άνοιξη, για ποιόν; Τί ρόλο έπαιξαν οι ξένες δυνάμεις στις προ και -κυρίως- μετά στις τις εξεγέρσεις διαδικασίες; Σε ποιόν θα περιέλθουν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτών των χωρών; Και πολλά άλλα…
Ήδη στη Λιβύη «άρχισαν τα όργανα».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63627937
Κατά τα λοιπά, η συμπεριφορά της τυνησιακής αστυνομίας δεν διαφέρει από αντίστοιχες συμπεριφορές όλων των αστυνομιών του κόσμου.
simon
5 Οκτωβρίου, 2012 8:57 πμ
…και -κυρίως- στις μετά τις εξεγέρσεις…
cronopiusa
5 Οκτωβρίου, 2012 12:00 μμ
Syrie: le souk d’Alep, classé au patrimoine mondial de l’Unesco, en flamme
Кроткая
5 Οκτωβρίου, 2012 1:16 μμ
συγχωρείτε το απαράδεκτο ορθογραφικό που μόλις διόρθωσα χάρησ την Κουλα [θενκς μέητ].