Από τη μετά-Μπεν Αλί Τυνησία

Posted on 4 Οκτωβρίου, 2012 11:19 μμ από

9Τη νύχτα της 3ης προς 4η Σεπτεμβρίου στο Αΐν Ζαγκουάν της Τυνησίας, μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται με το φίλο της στο αυτοκίνητό τους. Αστυνομικοί τους πλησιάζουν με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, ζητούν από το νεαρό να βγει από το αυτοκίνητο και να τους δείξει τα χαρτιά του. Χωρίς κανένα προφανή λόγο, του περνούν χειροπέδες, οι δύο από αυτούς βγάζουν την κοπέλα από το αυτοκίνητο και τη μεταφέρουν στο δικό τους, ενώ ο τρίτος επιβιβάζει το νεαρό στο δικό του και τον απομακρύνει από το σημείο, οδηγώντας το.  Έχοντας μεταφερθεί σε ασφαλή απόσταση, του ζητά χρήματα, απειλώντας πως θα τον καταγγείλει για αποπλάνηση. Ο νεαρός δεν είχε το ποσό που ζητούσε ο αστυνομικός, οπότε επιστρέφουν στο αρχικό σημείο.

Στο οποίο αρχικό σημείο, οι συνάδελφοι του αστυνομικού βίαζαν την κοπέλα εναλλάξ μέσα στο συμβατικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Εκεί, το νεαρό ζευγάρι καταφέρνει να ξεφύγει από τους αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, οι δεύτεροι επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν το νεαρό με αναισθητικό σπρέυ, κάτι που δεν κατάφεραν.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι καταφεύγει σε νοσοκομείο, όπου πιστοποιείται ο βιασμός, με αποτέλεσμα να υποβάλουν μήνυση κατά των αστυνομικών. Η αντίδραση της τυνησιακής αστυνομίας ήταν να κατηγορήρησει το ζευγάρι πως κατά τον έλεγχο βρίσκονταν σε «αναξιοπρεπή κατάσταση» και την κοπέλα ειδικά για «προσβολή της δημόσια αιδούς».

Κατόπιν αυτών, το θύμα πέρασε από ανάκριση την Τρίτη 2 Οκτωβρίου και ο ανακριτής καλείται τώρα να βάλει την υπόθεση των εις βάρος της κατηγοριών στο αρχείο ή να την παραπέμψει σε αρμόδιο δικαστήριο.

Μετά την πτώση του Μπεν Αλί, η Τυνησία θεωρητικά βρίσκεται σε πορεία εκδημοκρατισμού. Κατά τα φαινόμενα όμως, κάποιες παλιές δομές ανθίστανται σθεναρά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ΜΚΟ και διεθνών παρατηρητών στην Τυνησία, τέτοια φαινόμενα πριν την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί ήταν συχνότατα, αλλά τα θύματα φοβόντουσαν να τα καταγγείλουν. Προφανώς, η κατάσταση ελάχιστα βελτιώθηκε μετά την «άνοιξη», όμως πλέον τα περισσότερα θύματα καταγγέλουν τους βασανιστές τους ανοιχτά και συχνά οργανώνονται σχετικές διαμαρτυρίες, όπως συνέβη στις 2 Οκτωβρίου στην Τύνιδα για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πηγές 1, 2, 3, 4 -και στα αγγλικά εδώ.

Shortlink http://wp.me/p1pa1c-hRk

Ετικέτα: