Το παρόν συναντά το παρελθόν

Posted on 20 Ιουνίου, 2012 7:26 μμ από

27


απο mail του φίλου Ankan

το κείμενο ειναι απο το Designisthis

Το παρόν συναντά το παρελθόν μέσα από την φωτογραφική δουλειά του Sergey Larenkov.

Ο Ρώσος φωτογράφος και γραφίστας Sergey Larenkov έχει ξεκινήσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project.
Χρησιμοποιώντας Photoshop συνενώνει παλιές φωτογραφίες από την περίοδο του B παγκοσμίου πολέμου με σύγχρονες φωτογραφίες του ίδιου ακριβώς σημείου σε διάφορες  τοποθεσίες της Ευρώπης. Τo έργο του Larenkov ανανεώνεται συνεχώς στο online  ημερολόγιο που διατηρεί. Στις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει έως τώρα διακρίνονται  σημεία από το Βερολίνο, την Πράγα, την Βιέννη, την Αγία Πετρούπολη και άλλες  Ευρωπαϊκές πόλεις.

1940. O Χιτλερ ποζάρει στο Trocadero- Παρίσι

Η δουλειά που έχει γίνει με το Photoshop είναι εκπληκτική, όπως επίσης εξαιρετικό είναι  και το ταίριασμα των φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί από την ίδια ακριβώς γωνία  και έχουν συνενωθεί δίνοντας ένα πολύ ισχυρό οπτικό αποτέλεσμα.

Ο Ζούκοφ στα σκαλιά του Ράιχσταγκ.

Οι εικόνες από τις παλιές φωτογραφίες μοιάζουν σαν φαντάσματα του παρελθόντος και  θυμίζουν σκοτεινές για την Ευρώπη εποχές που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν  ζήσει ποτέ. Η αντιπαράθεση των πανομοιότυπων τοποθεσιών του τότε με το τώρα σοκάρει, θυμίζοντας μας πόσο λίγος χρόνος έχει περάσει από την εποχή του πολέμου και πόσο  γρήγορα αλλάζει ο κόσμος. Κάθε εικόνα αξίζει κυριολεκτικά 1000 λέξεις.

Βιέννη 1945-2010 . Σοβιετικοί στρατιώτες μπροστα στο Imperial Palace Hoffburg.

Ο Larenkov επισημαίνει στο ημερολόγιο του: «Η ιστορία κρύβει πολύ τρομακτικές σελίδες. Το να επιστρέφεις στο παρόν είναι πιο ευχάριστο απο το να ταξιδεύεις στο παρελθόν….»

Η ειρήνη είναι η αρετή του πολιτισμού. Ο πόλεμος είναι το έγκλημα του.
Victor Hugo

sergey-larenkov.livejournal.com

Μανικάκος

http://wp.me/p1pa1c-hiq