Βάζει μπρος το… Συνεργείο

Posted on 8 Ιουνίου, 2012 1:47 μμ από

12


ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης «Συνεργείο» αποτελεί πρόταση για την δημιουργία ενός Δημόσιου, Κοινωνικού τόπου συνάντησης για ανθρώπους που θέλουν να διαμορφώσουν και να συμμετάσχουν σε εναλλακτικές, ελεύθερες μορφές κοινωνικής ζωής και πολιτικής δράσης. Στο Συνεργείο φιλοδοξούμε να «στεγάσουμε» ένα κίνημα πολιτικής αντίστασης αλλά και έναν χώρο δημιουργίας και θετικής διαμόρφωσης διαφορετικών όρων της καθημερινής ζωής στην πόλη μας. Η παρούσα κρίση της «κοινωνίας των Αγορών» και η επαπειλούμενη κατάρρευση των κρατικών μορφών κοινωνικοποίησης (παιδεία, υγεία, πολιτισμός, τοπική αυτοδιοίκηση) και κοινωνικής οργάνωσης (πολιτική εκπροσώπηση, συνδικαλισμός), επαναφέρουν δραματικά στο προσκήνιο τους διαχρονικούς πυρήνες της κοινωνικής ζωής, τις τοπικές Κοινότητες των ελεύθερων και ενεργών πολιτών.

Η πρόταση μας για την δημιουργία ενός  Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου στην Ηλιούπολη, αποσκοπεί στην ύπαρξη ενός τοπικού φορέα αυτενέργειας όλων αυτών που έχουν αποφασίσει να αντισταθούν στην συντελούμενη «ερημοποίηση» της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και στην κατάλυση της όποιας πολιτικής και πολιτιστικής αυτονομίας της ελληνικής κοινωνίας. Στην Ελλάδα των μνημονίων, η αποκλειστική εκχώρηση στις Αγορές και στο Κράτος κάθε οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας, όλων των βασικών λειτουργιών της καθημερινής ζωής, του πολιτισμού και τελικά του ίδιου του νοήματος και του κώδικα αξιών που διέπουν την κοινωνία μας, οδηγεί, μέρα με την μέρα, σε ολοένα και μεγαλύτερα αδιέξοδα. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ίδιας μας της ζωής και θέλοντας να υπερβούμε την μοιρολατρική αναμονή «καλύτερων ημερών», αναζητούμε, σήμερα κιόλας, τουςτρόπους εκείνους κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής οργάνωσης και δραστηριοποίησης που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε τους δικούς μας όρους, την δική μας ελεύθερη κοινωνία.

Η πρότασή μας αποσκοπεί στην δημιουργία και λειτουργία μιας «στέγης» που: Θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της Άμεσης Δημοκρατίας και της Αυτοοργάνωσης. Θα υπόκειται σε Ανοιχτό Πλαίσιο με κυρίαρχο όργανο την Ανοιχτή Συνέλευση, αποτελούμενη από όλους όσοι επιθυμούν την συμμετοχή τους σε αυτήν, χωρίς ιδεολογικά ή άλλα προαπαιτούμενα. Δεν θα αποκλείει κανέναν παρά μόνον αυτούς που θέτουν ως ιδεολογική προϋπόθεση τον αποκλεισμό των άλλων (ρατσιστές, φασίστες, σεξιστές, θρησκευτικοί φονταμενταλιστές κλπ). Θα παράγει κριτική και πολιτική δράση, θα αποτελεί δηλαδή μια Πολιτική συλλογικότητα με στόχο την ελεύθερη έκφραση πολιτών, πέρα από τις κατεστημένες θεσμικές μορφές πολιτικής συμμετοχής. Θα αποτελεί αυτόνομη, ανεξάρτητη και αποκλειστική πολιτική παρουσία, χωρίς την οποιαδήποτε, άμεση ή έμμεση, σύνδεση του «Συνεργείου» και της Ανοικτής Συνέλευσής του με κομματικούς μηχανισμούς, κρατικούς φορείς και επιχειρηματικά συμφέροντα. Θα υποστηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα προωθεί και θα υποστηρίζει πρακτικές κοινωνικής οικονομίας, αλληλέγγυου εμπορίου,  συνεργατισμού, ελεύθερης ανταλλαγής χρόνου εργασίας. Θα στηρίζει την ελεύθερη ομαδοποίηση ατόμων με αντικείμενο κάθε πτυχή της καθημερινής κοινωνικής ζωής και του πολιτισμού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ IOYNIOY

Σάββατο  09/6 20.00    ‘Εναρξη με ρεμπέτικο γλέντι, φαγητό και ποτό

Τετάρτη  13/6 20.00     Παρουσίαση – ανοιχτή συζήτηση του εγχειρήματος ελεύθερου κοινωνικού χώρου «Συνεργείο»

Πέμπτη   14/6 20.30     Κινηματογραφική προβολή «Τα κορίτσια της βροχής» 2011 της Αλίντα Δημητρίου Διάρκεια 120′. Παρουσίαση και συζήτηση με τη σκηνοθέτη

Δευτέρα 18/6 20.00     Ανοιχτή συνέλευση «Συνεργείο»

Τετάρτη  20/6 20.00     Συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων – Μια πρόταση για την Ηλιούπολη από την «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

Πέμπτη   21/6 21.00     Συναυλία με το Σπύρο Γραμμένο + guests

Σάββατο 23/6 21.00    «Mαύρες κωμωδίες»

Πέμπτη   28/6 20.30  Κινηματογραφική προβολή «Tungsten» 2010 του Γιώργου Γεωργόπουλου. Διάρκεια 99′. Παρουσίαση και συζήτηση με συντελεστές της ταινίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ  »ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ»,   Ηρώων Πολυτεχνείου 4Α και Μαρίνου Αντύπα
e-mail: sinergeio.el.koin.xor.@hotmail.gr

http://wp.me/p1pa1c-hdr

loophole