Τέλος και επίσημα η συνθήκη ACTA ?

Posted on 16 Μαΐου, 2012 6:56 μμ από

6


[Updated]
Στις τελευταίες του ανάσες φαίνεται να πέτυχε το σύμφωνο ACTA το προσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Δρούτσας, μιας και οι συντονισμένες προσπάθειες απόσυρσης του συμφώνου για την ελευθερία στο διαδίκτυου απέδωσαν τα μάλλα…
Ας δούμε όμως τι λέει ο ίδιος μέσα από τη μετάφραση που έκανε η Catalternative πριν λίγες ημέρες.

[Αναδημοσίευση] 

(από το Καλειδοσκόπιο της Catalternative)

Μετάφραση από το Quadrature du net, οι υπογραμμίσεις δικές μου

Του Savič Domen με άδεια CC BY-NC-ND

Παρίσι 8 Μαΐου 2012 – Σήμερα το πρωί ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Δημήτρης Δρούτσας παρουσίασε τo προσχέδιο της αναφοράς του για την επίδραση του ACTA σε θεμελιώδεις ελευθερίες στους συναδέλφους του στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Το προσχέδιο αυτό είναι μια πολύ σημαντική παραδοχή των κινδύνων του ACTA σε βασικά δικαιώματα και στην δημοκρατία, η οποία παίζει μια θέση κλειδί που θα οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει το ACTA.

Στις 26 Απριλίου, ο ευρωπαϊκός επιβλέπων προστασίας δεδομένων (European Data  p protection Supervisor – EDPS) παρουσίασε την δεύτερη του γνώμη για το ACTA στην επιτροπή των πολιτικών ελευθεριών (LIBE). Αυτή η γνώμη, βαρύ χτύπημα για την συμφωνία, υποστηρίχτηκε έντονα από τα μέλη της επιτροπής.

Σήμερα, 8 Μαΐου, ο Δημήτριος Δρούτσας, υπεύθυνος για την αναφορά, παρουσίασε το προσχέδιο της αναφοράς στην επιτροπή LIBE, τονίζοντας ότι το ACTA είναι απειλή στην θεμελιώδη ελευθεριά και θα παγώσει κάθε απόπειρα για δημοκρατική δημόσια συζήτηση πάνω στην πολιτική των copyright μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς πολλά μέλης της επιτροπής LIBE υπογραμμίζουν την έλλειψη ενός ξεκάθαρου καλέσματός για απόρριψη του ACTA, ο Δρούτσας συμφώνησε να πρόσθεσει στην αναφορά τους με έντονο τρόπο ότι το ACTA δεν είναι συμβατό με την Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθαρίζοντας την θέση του.

“Το προσχέδιο της αναφοράς του κ.Δρούτσας είναι πολύ σημαντική παραδοχή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα ρόλο να παίξει στην προστασία και στην προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων εσωτερικά όσο και σε διεθνές επίπεδο, και ότι το ACTA δρα ενάντια σε αυτό το καθήκον. Το έγγραφο επίσης σωστά υπογραμμίζει την ανάγκη να  ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον του copyright και να ξεπεράσει τους κινδύνους του ανταγωνισμού ανάμεσα στο σημερινό καθεστώς και στις νέες κοινωνικές πρακτικές που ευημερούν διαδικτυακά, όπως η κουλτούρα του μοιράσματος (αρχείων) (culture sharing)“, είπε ο Philippe Aigrain, συνιδρυτής της ομάδας υπεράσπισης πολιτών La Quadrature du Net.

“Αφού η γνώμη του φρουρού της ιδιωτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χτύπησε το ACTA, αυτό το προσχέδιο αναφοράς είναι ακόμα ένα χτύπημα στην επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλους ακραίους υποστηριχτές του copyright μέσα στο κοινοβούλιο, που αδυσώπητα το προωθούσαν. Η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών πρέπει να εγκρίνει την αναφορά του κ.Δρούτσα, προτείνοντας στο κοινοβούλιο να απορρίψει το ACTA και κάνοντας ξεκάθαρο ότι μια ευρεία και ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον του copyright χρειάζεται” αναφέρει ο Jeremie Zimmermann, εκπρόσωπος του Quadrature du Net.

Η επιτροπή LIBE θα ψηφίσει την γνώμη της σχετικά με το ACTA στις 31 Μαΐου 2012.

Στοιχεία κλειδιά από το προσχέδιο της αναφοράς του LIBE

  •  4. (…) [Το] επίπεδο προστασίας του Ευρωπαϊκού μοντέλου που ακολουθεί   πρέπει να υποστηριχτεί και προς τα έξω, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ένα υποδειγματικό μοντέλο σε ότι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και δεν πρέπει να αντιληφθεί ως “ξέπλυμα” θεμελιώδη  δικαιωμάτων. (…) 5. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι “η αξιοπρέπεια, η αυτονομία και η αυτο-ανάπτυξη” των  ανθρώπινων υπάρξεων είναι δομικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού μοντέλου και ανακαλώντας ότι η ιδιωτικότητα, η προστασία δεδομένων, μαζί με την ελευθερία της έκφρασης πάντοτε θεωρούνταν δομικά στοιχεία αυτού του μοντέλου ως θεμελιώδη δικαιώματα, όπως και οι πολιτικοί στόχοι  υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν όταν αναζητείται η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και στο δικαίωμα να διευθύνεις μια επιχείρηση,  διακαιώματα που επίσης προστατεύονται από την Χάρτα.
  • 13. (…) η έλλειψη εξειδίκευσης των όρων, οι επαρκείς περιορισμού  και οι ασφαλιστικές δικλείδες αμφισβητούν την αναγκαιότητας επιπέδου νομικής βεβαιότητας που απαιτήται από την συμφωνία (πχ ο ασφαλιστικός μηχανισμός ενάντια στην κακή χρήση προσωπικών εδομένων ή η προστασία του δικαιώματος της άμυνας).
  • 15. Θεωρώντας ότι όταν τα θεμελιώδη δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο η αμφισημία πρέπει να αποφεύγεται ή τουλάχιστον αν μειώνεται στο ελάχιστον, επιπλέον και χωρίς να αναθέτουμε άδικές προθέσεις στην  υλοποίηση του ACTA μέτρα υπό το υπάρχον καθεστώς προφύλαξης σχέσεων πρέπει να ασκηθούν όσο αφορά το ACTA κάτω από το φως σοβαρών και  υπόλοιπων ερωτηματικών που περιτριγυρίζει την ισορροπία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην συμφωνία ανάμεσα στο πνευματικό δικαίωμα (Intellectual Property Right – IPRs) και σε άλλους πυρήνες θεμελιωδών δικαιωμάτων και στο επίπεδο νομικής βεβαιότητας.
  •  (…) Καλλιτέχνες, μαζί με ακτιβιστές, πολιτικούς αντικαθεστωτικούς και πολίτες πρόθυμοι να εμπλακούν σε μια δημόσια συζήτηση, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να βρουν την ικανότητα να επικοινωνήσουν, να δημιουργήσουν, να προστατευούν και να δράσουν υπό αναστολή. Ιδιαίτερα όχι σήμερα, όπου σε όλον τον κόσμο, βιώνουμε και καλωσορίζουμε μια τεράσια και χωρίς έλεγχο διόγκωση των φωνών που μπορούν πλέον να ακουστούν. Ως η μόνη άμεση εκπροσώπευση 400 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ευθύνη να φυλάξει ότι αυτή την διόγκωση θα παραμένει ανεμπόδιστη.
  • Η κουλτούρα να μοιράζομαστε αρχεία (file-sharing) που ενεργοποιήθηκε με την  εντυπωσιακή τεχνολογική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, σίγουρα θέτει άμεσες δυσκολίες στον τρόπο που έχουμε ασχοληθεί με  την οικονομική ανταπόδοση των καλλιτεχνών και της σωστής επιβολής  των πνευματικών δικαιωμάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Η εργασία μας, ως νομοθέτες, είναι να υπερβούμε την πρόκληση ορίζοντας μια αποδεχτή ισορροπία ανάμεσα στις πιθανότητες που η τεχνολογία ξετυλίγει και  στην συνεχή καλλιτεχνική δημιουργία, η οποία είναι ένα εμβληματικό  σύμβολο της θέσης της Ευρώπης στον κόσμος.
  • Συνεπώς, είμαστε σε ένα οριακό σημείο αυτή της συζήτησης, σε μια ενθουσιώδης κρίσιμη χρονική στιγμή αλλαγής. Με αυτή την έννοια, ο ραπορτέρ μας πιστεύει ότι το ACTA έρχεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο και μια πιθανή αποδοχή του από το Treaty (?) θα πάγωνε ουσιαστικά  την πιθανότητα να έχουνμε μια δημόσια εξέταση που απαιτήται από την δημοκρατική μας κληρονομία.

—————————————————————————————————

Και ένα μικρό σχόλιο : Αν και το ACTA μοιάζει να πεθαίνει ή τουλάχιστον βρίσκεται σε μια τέτοια διαδρομή μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε … Θα προσπαθήσουν να περάσουν και άλλα σχέδια, συμφωνίες για να περιορίσουν την ελευθερία του διαδικτύου…

========

Λίγες μέρες μετά, η ευχάριστη αυτή είδηση για τον κόσμο του διαδικτύου, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτο που ευχόμασταν.

Όπως μαθαίνουμε λοιπόν από το PC Magazine…

   Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ένωσης, προανήγγειλε την απόσυρση της συνθήκης ACTA. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη στον αγώνα για ένα Internet χωρίς ασφυκτικούς κανόνες copyright.

Η συνθήκη ACTA προέβλεπε την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Internet και όχι μόνο. Ωστόσο, οι πολέμιοι της συνθήκης έκαναν λόγο για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και παραβίαση του προσωπικού απορρήτου, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.

Η Kroes είπε ότι η βιομηχανία του copyright πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στους ανθρώπους και όχι το αντίθετο. Η Επίτροπος υπογράμμισε τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ACTA στην Ευρώπη: «είναι μια δυνατή πολιτική φωνή και ως τέτοια την καλωσορίζω, αν και δε συμφωνώ με όλα όσα λέγονται στο συγκεκριμένο θέμα«, είπε χαρακτηριστικά η Ολλανδή Επίτροπος.

Η ACTA βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένει την ετυμηγορία των Ευρωβουλευτών, ωστόσο μάλλον δε θα χρειαστεί να γίνει καν η ψηφοφορία έπειτα από τις δηλώσεις της Kroes.

————————————–
Τέλος απαλλοτριώσεων, και το καθιερωμένο σχόλιο το έκανε ήδη η Catalternative, στο τέλος της μετάφρασής της και το έθεσε πολύ καλύτερα απ’ όσο εγώ ήθελα.

Τις απαλλοτριώσεις έκανε ο DrAluca από το blog Καλειδοσκόπειο, και  από το site του PC Magazine.

Χαμογελάτε…

[Update]
Μη και χαρείς κάτι σε αυτόν τον κόσμο….

Το alterthess μας ενημερώνει…

Αν και πολλοί πίστεψαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την ACTA η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η συνθήκη τελικά να εγκριθεί.

Προκειμένου λοιπόν να εκφράσουν την αντίθεση τους προς το ενδεχόμενο αυτό οι ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες εναντίον της.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περισσότερες από 70 πόλεις στην Ευρώπη, λίγο πριν τεθεί υπό ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συνθήκη που θεωρείται ότι πλήττει βάναυσα θεμελιώδη δικαιώματα καθώς επιβάλει «αστυνόμευση» του Διαδικτύου προκειμένου να παταχθεί η πειρατεία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμη και ο ο εισηγητής της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, David Martin σύστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τη συνθήκη καθώς ανησυχεί για τις ανεπιθύμητες συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της.

Internetικά ελεύθερο λίνκ : http://wp.me/p1pa1c-gVw