Νίκη των Παλαιστίνιων απεργών πείνας την ημέρα της Νάκμπα

Posted on 16 Μαΐου, 2012 7:34 μμ από

2


Απαλλοτριώνει ο DrAluca από το OmniaTV.

Γράφει η filistina

Στις 15 Μαΐου κατά την 64η επέτειο της Νάκμπα επιτεύχθηκε η συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών αρχών και των Παλαιστινίων κρατουμένων για τη λήξη μιας ιστορικής και ηρωικής απεργίας πείνας. 

Νάκμπα είναι η  καταστροφή των Παλαιστινίων όταν στις 15 Μάη 1948 ξεριζώθηκαν πάνω από 750.000 Παλαιστίνιοι από τις εστίες τους για να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ. Ακόμα και σήμερα 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ανά τον κόσμο διεκδικούν το αυτονόητο, όσο και διεθνώς κατοχυρωμένο, δικαίωμά τους στην επιστροφή.

Με τον φόβο μια νέας Ιντιφάντα -στην περίπτωση που κάποιος απεργός πείνας πέθαινε και ενώ πλησίαζε η επέτειος της Νάκμπα – το Ισραήλ αναγκάστηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κρατουμένων, αιτήματα που   είχαν να κάνουν με  τίποτα παραπάνω από τα στοιχειώδη κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η λήξη της απεργίας πείνας των 2000 περίπου κρατουμένων, που είχε ξεκινήσει στις 17 Απριλίου 2012, αποτελεί μια μεγάλη νίκη για το κίνημα των Παλαιστινίων κρατουμένων. Με τη συμφωνία αυτή το Ισραήλ δεσμεύεται για:

– Το τέλος της καταχρηστικής χρήσης της απομόνωσης για λόγους ασφαλείας

– Τέλος στα μέτρα τιμωρίας που ακολούθησαν την αιχμαλωσία του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Salit, δηλαδή την απαγόρευση επισκέψεων των συγγενών των κρατουμένων από τη Γάζα (από το 2007) και την απαγόρευση στην εκπαίδευση (από το 2011)

– Τέλος στο καθεστώς της διοικητικής κράτησης (κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη)

– Βελτίωση των συνθηκών κράτησης

Για τους πέντε υπο διοικητική κράτηση κρατούμενους που είχαν ξεκινήσει ήδη απεργία πείνας, ανάμεσά τους οι Bilal Diab και Thaer Halahleh  που είχαν φτάσει στρην 77η ημέρα απεργίας πείνας, συμφωνήθηκε να μην ανανεωθεί η διοικητική τους κράτηση και να απελευθερωθούν κατά την καθορισμένη λήξη της. Ο Thaer Halahleh θα απελευθερωθεί στις 5 Ιουνίου και ο Bilal Diab στις 14 Αυγούστου.

Oi διοικητικά κρατούμενοι   Thaer Halahleh και Bilal Diab

Η μεγάλη αυτή νίκη των Παλαιστινίων κρατουμένων οφείλεται  αρχικά στους ίδιους τους απεργούς πείνας, στη θέληση και στη δύναμη τους-χαρακτηριστικά αυτών που παλεύουν για το δίκιο τους-και στη συνέχεια στον Παλαιστινιακό λαό ΄και στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που τους στήριξε. Κι όλα αυτά μέσα στην εκκωφαντική σιωπή των δυτικών Μέσων Μαζικής επικοινωνίας. Επόμενος στόχος είναι να γίνουν οι όροι της συμφωνίας πράξη και να τηρήσει το Ισραήλ τις υποσχέσεις του.

Περισσότερα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και την απεργία πείνας διαβάστε στο άρθρο:

Παλαιστίνιοι στις Ισραηλινές φυλακές Κρατούμενοι χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα

Φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στην Παλαιστίνη μετά την ανακοίνωση για το τέλος της απεργίας πείνας των κρατουμένων:

—————————
Τέλος αναδημοσίευσης.
Και μοναδικό πρέπον σχόλιο……. Λεφτεριά στην Παλαιστίνη……

Χαμογελάτε…

Shortlink: http://wp.me/p1pa1c-h17