Συνέντευξη με τον καθηγητή Δημήτρη Καλτσώνη*
Από την «Εποχή» (για τη μεταφορά Καπυμπάρα)
Τι σημαίνουν τα θετικά για την αριστερά εκλογικά αποτελέσματα; Ποιες οι ευθύνες της και οι αδυναμίες της; Μπορεί να επιχειρήσει τα επόμενα βήματά της προς την κυβερνητική εξουσία και με ποιες προϋποθέσεις; Είναι πραγματική απειλή η Χρυσή Αυγή και πώς αντιμετωπίζεται; Μια συζήτηση με τον Δ. Καλτσώνη, που ενεργοποιεί την κριτική σκέψη.
Tη συνέντευξη πήρε
η Ιωάννα Δρόσου
Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής;
Το πρώτο που πρέπει να σημειώσει κανείς είναι ότι υπήρξε μια ηχηρή καταδίκη του δικομματισμού και γενικότερα των πολιτικών του μνημονίου. Είναι νομίζω πρωτοφανές το γεγονός ότι 3.700.000 ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και αυτό δείχνει τη διάθεση του κόσμου να αναζητήσει κάποια διέξοδο σε άλλη κατεύθυνση. Κατά τη γνώμη μου ο κόσμος δεν έχει πολύ ξεκάθαρη εικόνα του τι ακριβώς θέλει και ίσως οι πολιτικές δυνάμεις να μην του τη προσφέρουν. Πάντως ψάχνει και έχω την αίσθηση ότι ψάχνει, εν δυνάμει, προς τα αριστερά. Ψάχνει, δηλαδή, μια εναλλακτική λύση που θα είναι αντίθετη στη βίαιη καταστροφή των κατακτήσεών του, που γνώρισε με την πολιτική του μνημονίου.
Ο κόσμος ψάχνει προς τα αριστερά συνειδητά ή γιατί βλέπει την αριστερά ως μόνη διέξοδο από την πολιτική λιτότητας του δικομματισμού;
Νομίζω ότι ο μέσος εργαζόμενος έχει επίγνωση του τι δεν θέλει. Δεν θέλει τα μνημόνια. Δεν θέλει αυτούς που τον ξεγέλασαν τόσα χρόνια, που τον καταπίεσαν, τον εξευτέλισαν, του πήραν τις βασικές του κατακτήσεις… Αυτά τα απορρίπτει. Θέλει το αντίθετο από αυτά. Το τι ακριβώς είναι αυτό το αντίθετο, το αναζητά.
Άρα η επιλογή του ψηφοφόρου έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά…
Φυσικά. Δεν είναι απλή μετατόπιση σε κάποια άλλα κόμματα. Τα ποσοτικά δεδομένα κρύβουν ποιοτικά στοιχεία. Για να μιλήσουμε με μαρξιστικούς όρους, είναι η ποσότητα που τείνει να μετατραπεί σε ποιότητα, η δυνατότητα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα της αριστεράς βοηθάει σε αυτή τη κατεύθυνση;
Νομίζω ότι σε σχέση με τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) ο κόσμος έχει την εξής βασική δυσκολία: εκτιμά το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης, για την μακρόχρονη ιστορία του, τη συμβολή του στους αγώνες, τη σταθερότητα και την επιμονή του κλπ. Όμως, δυστυχώς, σήμερα το ΚΚΕ δεν του προσφέρει μια απτή συγκεκριμένη διέξοδο, όπως θα έπρεπε με βάση το πρόγραμμά του. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ λέει ανάμεσα σε άλλα: σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης του πολιτικού συστήματος μπορεί να αναδειχθεί μια κυβέρνηση των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αυτή η κυβέρνηση, που δεν θα είναι επαναστατική κυβέρνηση αλλά τύπου Αλιέντε, θα μπορούσε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να οδηγήσει τα πράγματα σε μια πραγματικά ριζοσπαστική αλλαγή της κοινωνίας προς όφελος του λαού. Αυτή ακριβώς την πρόταση που περίμενε να ακούσει ο ελληνικός λαός από το ΚΚΕ, δεν διατυπώθηκε. Και αυτό έπαιξε το ρόλο του στο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος.
Το δεύτερο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις που έχει διατυπώσει -τα 10 σημεία προεκλογικά και τα 5 σημεία για μια κυβέρνηση συνεργασίας- δεν επαρκούν για μια διέξοδο σε όφελος του λαού από την κρίση. Σωστά έβαλε το θέμα καταγγελίας των μνημονίων και άρσης των μέτρων που έχουν παρθεί. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό ακριβώς το βήμα που προσδοκά διακαώς ο λαός, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύγκρουση με τα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Ένα από αυτά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε σύγκρουση με τη δομή και την πολιτική της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν συμφωνώ. Προβληματισμό εξάλλου προκαλούν οι τελευταίες διατυπώσεις Τσίπρα στο CNBC και στην επιστολή προς την ΕΕ. Μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη βασισμένη σε ένα δημόσιο τομέα που έχει εξυγιανθεί και εκδημοκρατιστεί, αν η χώρα μας δεν έχει στοιχειωδώς ένα νομισματικό εργαλείο δικό της; Νομίζω ότι η εμπειρία από άλλες χώρες, και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα η Αργεντινή, έδειξε ακριβώς αυτό: ακόμα και για μια διαφορετική διαχείριση-ακόμα και στο πλαίσιο του καπιταλισμού- αναγκάστηκε να αξιοποιήσει το δικό της νομισματικό εργαλείο (να αποσυνδέσει το πέσο από το δολάριο). Η έξοδος από το ευρώ εξαρτάται με ποιους όρους θα γίνει και με ποιο πλαίσιο πολιτικής. Μπορεί πράγματι αν υπάρξει έξοδος από το ευρώ, να τη διαχειριστούν οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού και τα βάρη της κρίσης να πέσουν σκληρά στις πλάτες του λαού. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει εργαλείο ανακατανομής του πλούτου, μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων, στα οποία δίνω βασική σημασία: εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό έλεγχο, χωρίς τα οποία δεν μπορείς να έχεις αναπτυξιακό μοχλό.
Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μοχλό έναν άλλο δημόσιο τομέα, όπου θα υπάρχει εργατικός έλεγχος, λαϊκός έλεγχος, θα είναι εκδημοκρατισμένος, δεν θα είναι πελατειακός, που δεν θα εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο κ.λπ. Είναι μια ευκαιρία να υπάρξει και μια ιδεολογική αντεπίθεση σε αυτό.
Κομβικό σημείο είναι το θέμα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το λέω από κάποια ιδεοληψία και εμμονή, αλλά πιστεύω ότι η ίδια η εμπειρία των τελευταίων χρόνων καταδεικνύει το ληστρικό ρόλο της σε βάρος των ασθενέστερων λαών. Και ο γερμανός εργαζόμενος έχει ήδη πληγεί από αυτή την πολιτική. Οι χώρες που έχουν εξαρτημένη θέση στον καταμερισμό εργασίας, όπως η χώρα μας, πλήττονται διπλά. Είναι βασικό ζήτημα να τεθεί το θέμα των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ. Μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, μια αντιμονοπωλιακή κυβέρνηση, μπορεί να θελήσει να αναπτύξει την αγροτική οικονομία, αλλά θα βρει μπροστά της την Κοινή Αγροτική Πολιτικής της ΕΕ. Θέλουμε να αναπτύξουμε τα ναυπηγεία, θα βρούμε μπροστά μας την ΕΕ. Θέλουμε να ανατρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, θα βρούμε μπροστά μας την ΕΕ. Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε το θέμα της μονομερούς διαγραφής του χρέους και της αντίθεσης και εξόδου από την ΕΕ.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν την Ευρώπη των λαών;
Οτιδήποτε γίνεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης έχει αντίκτυπο. Ξεσηκώνονται οι φοιτητές στο Παρίσι και έχει αντίκτυπο και στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αντίστοιχα, τέτοια μεγάλα γεγονότα, όπως είναι η καταδίκη των δυνάμεων του μνημονίου, δεν μπορεί παρά να έχουν αντίκτυπο. Και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Αν μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση προς όφελος του λαού, σε μια κατεύθυνση αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή, νομίζω πως θα έχει οπωσδήποτε αντίκτυπο στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των κινημάτων της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου. Για να υπάρξει Ευρώπη των λαών πρέπει να γκρεμιστεί η ΕΕ των μονοπωλίων.
Ποια θεωρείς ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα;
Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, λαϊκού, πατριωτικού μετώπου, που, μιλώντας με όρους επιστημονικούς, θα πρέπει να είναι αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό και δημοκρατικό. Θα θέσει στο στόχαστρο το μεγάλο κεφάλαιο, θα κόψει τους δεσμούς εξάρτησης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σε σχέση με τη δημοκρατία: υπάρχει βαθιά ανάγκη ριζικού, μέχρι το κόκκαλο, εκδημοκρατισμού του κρατικού μηχανισμού, όπως των σωμάτων ασφαλείας. Γιατί επίσης να μη σκεφτούμε τις λαϊκές και εργατικές συνελεύσεις ως θεμελιώδη θεσμό της δημοκρατίας; Ή την ανακλητότητα των αντιπροσώπων; Θέλω να πω, στην ατζέντα δημοκρατία πρέπει να δούμε και τέτοιου είδους ζητήματα, πέρα από το αυτονόητο, το άμεσο θέμα της απλής αναλογικής.
Το κίνημα των πλατειών συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση;
Οι πλατείες, με έναν τρόπο όχι ώριμο όπως είναι φυσικό, έθεσαν ίσως ψήγματα τέτοιων ιδεών, οι οποίες για τη μαρξιστική σκέψη δεν είναι ούτε καινούργιες, ούτε πρωτοφανείς. Να θυμίσω ότι πολλά από αυτά τα έχει ζήσει ο ελληνικός λαός ως εμπειρία στους λαογέννητους θεσμούς της ΕΑΜικής αντίστασης. Και πιο πριν ακόμα, το σχέδιο Συντάγματος του Ρήγα Φεραίου προέβλεπε μια σειρά τέτοιων θεσμών, όπως η ανακλητότητα, τους οποίους η αστική τάξη ξεφορτώθηκε γρήγορα γρήγορα για να σταθεροποιήσει την κυριαρχία της.
Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου μετώπου, που θα έχει ορισμένους άξονες που θα απαντούν στο σήμερα: μονομερής διαγραφή του χρέους, ανάπτυξη σε όφελος του λαού με μοχλό τον εθνικοποιημένο τραπεζικό τομέα και το δημόσιο τομέα μετά την εξυγίανσή του και τον εκδημοκρατισμό του με εργατικό έλεγχο, σε αντίθεση με τις πολιτικές που έρχονται από την ΕΕ και τελικά με έξοδο από αυτήν.
Τα κινήματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια όπως το Δεν Πληρώνω, οι πλατείες, το κίνημα της πατάτας κ.λπ. πώς έχουν επηρεάσει το πολιτικό σύστημα και την αριστερά;
Είμαι υπέρ της διαλεκτικής αλληλεπίδρασης του αυθόρμητου με το συνειδητό. Και έτσι βλέπω τα κινήματα. Κάθε κίνημα έχει τη δική του συμβολή, τις δικές του ιδιαιτερότητες και αδυναμίες και έχει σημασία οι δυνάμεις που έχουν ένα σχέδιο επιστημονικό, βασισμένο στην ανάλυση αυτής της κατάστασης, να μπολιάζουν το αυθόρμητο και να το καθιστούν πιο ώριμο. Τα ρυάκια είναι ευπρόσδεκτα και πρέπει να γίνεται προσπάθεια να χύνονται στο μεγάλο ποτάμι του λαϊκού μετώπου.
Ραβδούχοι του κεφαλαίου οι ναζιστές
Η ακροδεξιά χρησιμοποιεί τα εργαλεία των κινημάτων την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα προς όφελος της. Είδαμε τη Χρυσή Αυγή να οργανώνει συσσίτια μόνο για έλληνες πολίτες…
Και μην ξεχνάτε ότι όποιος δέχτηκε την αλληλεγγύη τέτοιου είδους κινήσεων, όταν θα τολμήσει να αμφισβητήσει, το δικό του κεφάλι θα τσακίσουν. Αυτό είναι μια δημαγωγία των νεοναζιστικών δυνάμεων, που την είδαμε στη Γερμανία του Χίτλερ, αλλά και με άλλες μορφές, στους ισλαμιστές. Θέλω να πω ότι συχνά δυνάμεις αντιδραστικές χρησιμοποιούν εργαλεία του κινήματος, προκειμένου να δημαγωγήσουν.
Με τέτοιες δημαγωγικές πρακτικές έφτασε από το 0,5% στο 7% σε τρία μόλις χρόνια.
Μια σειρά άνθρωποι απελπισμένοι, που δεν μπορούν ακόμα να δουν πού βρίσκεται η διέξοδος, παρασύρθηκαν από αυτή τη δημαγωγία. Η ευθύνη εντοπίζεται κυρίως στο ίδιο το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, που ανέχτηκαν και πολλές φορές πατρονάρισαν τη Χρυσή Αυγή και τέτοιου είδους πρακτικές.
Το αποτέλεσμα της Χρυσής Αυγής μπορεί να ανατραπεί αν επαναληφθούν οι εκλογές;
Το λαϊκό κίνημα να πιέσει τις πολιτικές δυνάμεις να απομονώσουν στην πράξη τον ναζισμό. Χρειάζεται πλατιά ενημέρωση όχι μονάχα για το τι υπήρξε ο ναζισμός ιστορικά, αλλά και για το τι είναι σήμερα. Παρότι πλασάρονται ως αντισυστημικοί είναι το βαθύ κράτος, είναι οι ραβδούχοι του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Γίνεται μια προσπάθεια εκφοβισμού του λαού από τις δυνάμεις του μνημονίου, ώστε να μην ανατραπούν στις ενδεχόμενες εκλογές. Τα εκβιαστικά διλήμματα του δικομματισμού μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελός του;
Είναι βέβαιο ότι θα ασκηθεί ένας τεράστιος εκβιασμός σε βάρος του λαού, για να τον κάνουν να υποκύψει. Αυτό, όμως, έχει μια διττή ανάγνωση. Μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Ο ελληνικός λαός, έχοντας την ιστορική εμπειρία, το αίσθημα της αξιοπρέπειας, το αίσθημα ότι πρέπει να υπάρξει μια διέξοδος, μπορεί, παρά την πολιτική δυσκολία που υπάρχει, να φέρει την ανατροπή. Δεν θα είναι εύκολη, ούτε απλώς κοινοβουλευτικός περίπατος. Επιτρέψτε μου μια τελική παρατήρηση: ο λαός μας συσσωρεύει πείρα και σοφία. «Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες» όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης.
______________________________________________________________________________________________
* Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι επίκουρος καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
______________________________________________________________________________________________
Σόρτλινκ: http://wp.me/p1pa1c-gZc
simon1roi
14 Μαΐου, 2012 11:40 πμ
«Μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη βασισμένη σε ένα δημόσιο τομέα που έχει εξυγιανθεί και εκδημοκρατιστεί, αν η χώρα μας δ ε ν έχει στοιχειωδώς ένα ν ο μ ι σ μ α τ ι κ ό εργαλείο δικό της; Νομίζω ότι η εμπειρία από άλλες χώρες, και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα η Α ρ γ ε ν τ ι ν ή, έδειξε ακριβώς αυτό: ακόμα και για μια διαφορετική διαχείριση-ακόμα και στο πλαίσιο του καπιταλισμού- αναγκάστηκε να αξιοποιήσει το δικό της νομισματικό εργαλείο (να αποσυνδέσει το πέσο από το δολάριο). Η έ ξ ο δ ο ς από το ευρώ ε ξ α ρ τ ά τ α ι με ποιους όρους θα γίνει και με ποιο πλαίσιο πολιτικής. Μπορεί πράγματι αν υπάρξει έξοδος από το ευρώ, να τη διαχειριστούν οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού και τα βάρη της κρίσης να πέσουν σκληρά στις πλάτες του λαού. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει εργαλείο ανακατανομής του πλούτου, μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων, στα οποία δίνω βασική σημασία: εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό έλεγχο, χωρίς τα οποία δεν μπορείς να έχεις α ν α π τ υ ξ ι α κ ό μ οχ λ ό «.
Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μοχλό έναν άλλο δημόσιο τομέα, όπου θα υπάρχει εργατικός έλεγχος, λαϊκός έλεγχος, θα είναι εκδημοκρατισμένος, δεν θα είναι πελατειακός, που δεν θα εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο κ.λπ. Είναι μια ευκαιρία να υπάρξει και μια ιδεολογική αντεπίθεση σε αυτό.
Κομβικό σημείο είναι το θέμα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το λέω από κάποια ιδεοληψία και εμμονή, αλλά πιστεύω ότι η ίδια η εμπειρία των τελευταίων χρόνων καταδεικνύει το ληστρικό ρόλο της σε βάρος των ασθενέστερων λαών. Και ο γερμανός εργαζόμενος έχει ήδη πληγεί από αυτή την πολιτική. Οι χώρες που έχουν εξαρτημένη θέση στον καταμερισμό εργασίας, όπως η χώρα μας, πλήττονται διπλά. Είναι βασικό ζήτημα να τεθεί το θέμα των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ. Μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, μια αντιμονοπωλιακή κυβέρνηση, μπορεί να θελήσει να αναπτύξει την αγροτική οικονομία, αλλά θα βρει μπροστά της την Κοινή Αγροτική Πολιτικής της ΕΕ. Θέλουμε να αναπτύξουμε τα ναυπηγεία, θα βρούμε μπροστά μας την ΕΕ. Θέλουμε να ανατρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, θα βρούμε μπροστά μας την ΕΕ.
«Άρα, είμαστε υ π ο χ ρ ε ω μ έ ν ο ι να δούμε το θέμα της μονομερούς διαγραφής του χρέους και της αντίθεσης και εξόδου από την ΕΕ».
(Οι υπογραμμίσεις δικές μου).
Συμφωνώ! Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (αν αυτή αφορά σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου) παρουσιάζει αυτά τα «διπολικά» προβλήματα. Πόσο εφικτό είναι να είσαι μέσα στην ΕΕ και έξω από την ευρωζώνη, αν δεν είσαι ήδη Αγγλία ή Σουηδία; Πως θ’ αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που δημιουργεί το «σκληρό νόμισμα»; Κι ένα σωρό άλλα προβλήματα, που συνοψίζονται στο δίλημμα, όπως το θέτουν στο χωριό μου: «δεν μπορείς να ‘χεις και τον πούτσο μεσ’ του μ’νι και στον παράδεισο την ψ’χή».
giorgalis
14 Μαΐου, 2012 12:03 μμ
To θέμα έχει ακόμα περισσότερο κλάμα simon γιατί αν ασχοληθείς με αυτά που λέει ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ (ομάδα Λαφαζάνη) σε σχέση με ένα άλλο, ακόμα μεγαλύτερο (ομάδα Τσίπρα, Παπαδημούλης κα), θα δεις πως είναι κυριολεκτικά αλλού γι αλλού…
Βάλε στο μίξερ (θινκ τανκ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και τα διάφορα γκρουπούσκουλα που εξ αιτίας τους έφυγαν οι νεοφιλελεύθεροι «αριστεροί» της «ανανεωτικής πτέρυγας» (το κενό της οποίας κάλυψε η τσιπροπαρέα με τα δεξιά της ανοίγματα) και πες μου αν η εξουσία θα τους ενώσει (όπως ένωνε τα λαμόγια ΠΑΣΟΚ/ΝΔ τόσα χρόνια) ή αν στη πλάτη της χώρας και στο όνομα της αριστεράς, γίνει του κουτρούλη ο γάμος και καταλήξει ο λαός να γίνει ακόμα πιο δεξιός.
και να τους ενώσει η εξουσία, θα το κάνει προς κακή κατεύθυνση, αλλά λέμε τώρα…
LAGARTSAS-A
14 Μαΐου, 2012 12:11 μμ
Κασσανδρα μου! 🙂
simon1roi
14 Μαΐου, 2012 12:17 μμ
Παρουσιάζω σοβαρές αντιδράσεις [μου λείπει η εξουσιορμόνη 🙂 ] στο θέμα της (πάσης φύσεως) εξουσίας. Δεν βλέπω ακόμα τόσο μακριά (…αν η εξουσία θα τους ενώσει…), όπως εσύ.
Μια περίπτωση επίλυσης του «διπολικού» προβλήματος μπορεί να προκύψει μ ό ν ο ν αν αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στην ΕΕ προς την κατεύθυνση της λαϊκής εξουσίας, πράγμα μάλλον μακρινό…
giorgalis
14 Μαΐου, 2012 12:28 μμ
προς το παρόν τους ενώνει η μάσα (γι αυτό πάνε να γίνουν ενιαίο κόμμα να πάρουν και τις 50 επιπλέον έδρες=γαμηστερή χρηματοδότηση) αλλά και η κυβέρνηση είναι κοντά (όχι η εξουσία 🙂 )
πάντως αυτό το περί αλλαγής συσχετισμών στην ΕΕ είναι αυτό που λένε συνεχώς τα 2 τελευταία χρόνια κι όχι μόνο δεν πείθει με την απλή «εμπειρία ζωής» που έχει ο μέσος πολίτης (εγώ), αλλά όπως φωνάζουν τα κομμούνια είναι απολύτως αντιεπιστημονική θέση.
αλλά αυτούς δεν τους ακούμε επειδή είναι (πτου κακά) κομμούνια…
simon1roi
14 Μαΐου, 2012 12:35 μμ
Μα δεν είχαμε τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, σύντροφε 🙂 Και δεν καταλαβαίνω το αντιεπιστημονικό της άποψης: δηλαδή η κατάργηση του καπιταλισμού (η μαρξιστική θέση, με την οποία συμφωνώ) είτε θα γίνει μονοκοπανιά σ’ όλο τον κόσμο, είτε δε θα γίνει;
giorgalis
14 Μαΐου, 2012 12:42 μμ
Το αντιεπιστημονικό έχει να κάνει με το «dna» της ΕΕ, τί είναι και γιατί φτιάχτηκε αυτό το πράγμα. Αν κάποιος θεωρεί πως είναι ένωση λαών τότε μπορεί και να μετασχηματιστεί σε σοσιαλιστική, αν όμως είναι κορυφαίο εργαλείο του καπιταλισμού τότε μπαίνουμε στα χωράφια του ΤΣΥΠΡΙΖΑ και κάνουμε τους θηριοδαμαστές μέχρι να βαρεθεί το λιοντάρι και να μας φάει…
simon1roi
14 Μαΐου, 2012 1:00 μμ
Το τι είναι αυτό το πράγμα και γιατί φτιάχτηκε το ξέρουμε. Το θέμα είναι αν αλλάζει ΕΙΡΗΝΙΚΑ ή όχι. Και δεν βλέπω γιατί οι λαοί να μη μπορούν να τ’ αλλάξουν προς όφελός τους. Και η ΕΕ, όπως και οι καπιταλιστικοί νόμοι, είναι δημιουργήματα του κεφαλαίου. Ακόμη και οι (φτου κακά) κομμουνιστές υποστηρίζουν ότι μπορεί με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων (κι όχι υποχρεωτικά με την επανάσταση, ειδικά αυτή της Αλέκας όπου «δε θα σπάσει τζάμι») ν’ ανατραπεί ο καπιταλισμός. Αλλιώς, αντί να κάνουμε μαθήματα θηριοδαμαστή, καλύτερα ν’ αρχίσουμε μαθήματα σκοποβολής και να ψάχνουμε σιγά-σιγά για κάνα ΑΚ-47 🙂 Με σκόπευτρο ή χωρίς…
giorgalis
14 Μαΐου, 2012 1:14 μμ
Ανώδυνα δεν αλλάζει, ούτε και πρέπει να αρχίσουμε απαραιτήτως να σπάμε τζάμια (το σύστημα βέβαια σπάει κεφάλια και θα κατεβάσει και τανκς), απλά αποχωρούμε, διαγράφουμε μονομερώς το «χρέος», χτυπάνε μπιέλα οι εταίροι, παραδειγματίζονται οι άλλοι λαοί και στο τέλος φτιάχνουμε νέα ένωση λαών.
Σενάριο πολύ πιο ρεαλιστικό κατά τη γνώμη μου, από το να περιμένω από την κυρίαρχη τάξη της Ευρώπης να με …λυπηθεί, τη στιγμή που με σκίζει η κυρίαρχη τάξη της Ελλάδας που είναι πιο αδύναμη-άξεστη-βλαχοτρέντι-λούμπεν από τις γριές πουτάνες της Ευρώπης.
Η ΕΕ είναι γήπεδο της κυρίαρχης τάξης κι όχι των λαών, άρα θέλει τρακτέρ (τα σφυριά) και όργωμα (και τα δρεπάνια) κι όχι μηχανή του γκαζόν 🙂
giorgalis
14 Μαΐου, 2012 1:16 μμ
Ανώδυνα δεν αλλάζει η ζωή, ειρηνικά δεν αλλάζει η ΕΕ εννοώ
simon1roi
14 Μαΐου, 2012 12:24 μμ
Απ’ το τουϊτερ:
papadimoulis Γιάννης Δραγασάκης: Διαπραγμάτευση, όχι μονομερείς ενέργειες wp.me/p13aWs-4Bd via @Ecoleft11
Άλλ’ αντ’ άλλα τα μεγάλα της παρασκευής το γάλα…
Χαρίλαος Φλωράκης †
14 Μαΐου, 2012 1:37 μμ
Γι’ αυτό είπαμε «μην το παίρνετε πολύ αριστερά (εσείς οι Συριζαίοι) γιατί θα σας βγάλει δεξά».
Άιντε … 👿
simon1roi
14 Μαΐου, 2012 1:47 μμ
Κάτι θα ξέρεις ΕΣΥ, σύντροφε…
ΥΓ. Για πες! Τις «έφαγες» από τον Στάλιν για το ’89;
Χαρίλαος Φλωράκης †
14 Μαΐου, 2012 2:25 μμ
… όι, όι, μανούλα μ’, η πλατούλα μου το ξέρει! 😦
Aσε που φώναζε στα ρούσικα «Είπαμε ρε, να εξαπατήσεις εσύ το διάολο και όχι αυτός εσένα»
Revolted_Tzeny
14 Μαΐου, 2012 8:17 μμ
Ετσι ετσι.. στην γωνιά τους όλοι. Οι μισοί να γελούν και η μισοί να βρίζουν. Έτσι.. Να υποθέσω οτι το ΚΚΕ και οποιοδήποτε αριστερός σ αυτήν την χώρα πιστεύουν οτι την αποτυχία του Σύριζα θα την χρεωθεί μόνο ο Σύριζα και όχι η αριστερά που θα εξαφανιστεί για την επόμενη εικοσαετία ε? Μπράβο με αυτό το πλευρό να κοιμάστε και να ονειρέυεστε κομμουνισμό σοσιαλισμό και επανάσταση.
Βαρέθηκα, ελπίδα καμιά κι από πουθενά. Ναζισμός φασιμός εξαθλιώση πείνα χούντα.
Spin
14 Μαΐου, 2012 9:48 μμ
σε λίγο θα μας πεις ότι ο μέσος ελληνας δεν γνωρίζει τη διαφορά αριστεράς και κομμουνισμού. άσε την προπαγάνδα σου αστούλα 😛
katy
14 Μαΐου, 2012 6:42 μμ
“Το πρόβλημα της Ενωμένης Αριστεράς σήμερα είναι πώς να μείνει ενωμένη και πώς να μείνει Αριστερά”.
Φρέντυ Γερμανός (1934-1999), Έλληνας συγγραφέας & ευθυμογράφος.
giorgalis
14 Μαΐου, 2012 7:16 μμ
«οι πουλημενεσ ηγεσιεσ κκε και συνασπισμου να κανουν σεπουκου»
Κώστας Καραμπάς 2012 (μπλόγκερ από την Ευρυτανία και υποψήφιος βουλευτής με το «ΟΧΙ» των παπαθεμελή-καζάκη)
http://karampaskostas.blogspot.com/
katy
14 Μαΐου, 2012 7:32 μμ
Χαζή απορία.
Αυτόσ τονίζεται στο «μπάσ» ή στο «καρά»;
giorgalis
14 Μαΐου, 2012 7:39 μμ
χαχα ωραίο!
πάρτε εδώ έναν πολύ ανθρώπινο Πέτρο Τατσόπουλο
http://www.enikos.gr/ekloges-2012/43763,Piasthkan_sta_xeria_%C2%ABston_aera%C2%BB.html
Spin
14 Μαΐου, 2012 9:47 μμ
μα τον ozzy εγώ πίστευα πως είναι τρολ… 🙂
katy
14 Μαΐου, 2012 6:48 μμ
Ο κόσμος ψάχνει τη λύση στ’ αριστερά και ‘γω ψάχνω σχόλιο που κατάπιε ο Γιαχούλας (πάλι νηστικό τον αφήσατε;). 🙂
DrAluca
14 Μαΐου, 2012 6:49 μμ
Τον εχουμε βαλει και παιζει με τον μανικακο και τρεχουν στο σαλονι… Μαλλον θα τραβηξαν κανα καλοδιο… 😛 😛
Χαμογελατε…
katy
14 Μαΐου, 2012 6:51 μμ
Eυχαριστώ πολύ, καλέ μου και ευγενικέ μου Dr. 🙂
DrAluca
14 Μαΐου, 2012 6:55 μμ
Χαρα μου αγαπητη Πυργοδεσποινα 🙂
Να σαι καλα. 🙂 🙂
Χαμογελατε…
μανικακος
14 Μαΐου, 2012 7:42 μμ
😀 😀
wasn’t me…
demoniosepasa
14 Μαΐου, 2012 9:36 μμ
Εγω παντως ποτε μου δεν καταλαβα γιατι υπαρχει στην πραγματικοτητα αυτη η συζητηση του μεσα ή εξω απο την ΕΕ. Θελω να πω πως εαν γινεται ν’αλλαξουμε το συστημα μεσα στην χωρα μας μπορουμε να το αλλαξουμε και στην ΕΕ (οπου εκτιμω πως επισης σιγα σιγα αρχιζει να πνεει διαφορετικος αερας κι ο κοσμος εχει μπουχτησει απο το νεοφιλελευθερο μαστιγιο). Και νομιζω πως σε επιπεδο παλης στην συγκεκριμενη χρονικη συγκυρια μαλιστα μαλλον συμφερει το κινημα να δωσει την μαχη μια κι εξω σε ολη την ΕΕ.
Αυτα τα περι νησιδων επιγειου παραδεισου σε μια παγκοσμιοποιημενη «αγορα» μου φαινονται λιγο παρανοικα (το ξαναλεω αυτη την συγκεκριμενη στιγμη). Οχι πως ξερω και τιποτα απο οικονομικα θεματα, αλλα ειπα κι εγω να εκφρασω την αποψη μου (καθως ζω και εις τας Ευρωπας δηλαδη και δεν θελω να χασω την μεγαλη αλλαγη).
Παντως ενα σημειο που δεν βλεπω να εχει συζητηθει σχεδον καθολου ολες αυτες τις μερες ειναι πως κατα την αποψη μου μια σημαντικη μεριδα του κοσμου στις εκλογες αυτες ψηφισε εξω απο την γραμμη των ΜΜΕ. Αυτο το θεωρω προσωπικα ενα πρωτο πολυ θετικο βημα. Σε αυτο σιγουρα βοηθησαν ολες οι δρασεις του προηγουμενου διαστηματος (πλατειες, πορειες, κλπ κλπ) οπως και οι εναλλακτικες πηγες ενημερωσης, φυσικα και επειδη ακομη μεγαλυτερη μεριδα κοσμου εχασε πολλα.
Επισης πολυ θετικη παρενεργεια των εκλογων ειναι πως πολυς κοσμος εκτος Ελλαδας ξαφνικα νοιωθει την αναγκη να καταλαβει καλυτερα τι συμβαινει. Δεν θυμαμαι να εχω κανει αλλη φορα τοσες συζητησεις με μη ελληνες συναδελφους οσα χρονια ειμαι εκτος.
Katana
15 Μαΐου, 2012 2:17 πμ
=========================
Εγω παντως ποτε μου δεν καταλαβα γιατι υπαρχει στην πραγματικοτητα αυτη η συζητηση του μεσα ή εξω απο την ΕΕ.
=========================
Aαα είναι απλό . Ή δέχεσαι τα Μνημόνια , που έχουν επιβάλλει στη χώρα οι Κατοχικές δυνάμεις δλδ, το Δ’ Ράιχ και οι μητροπολιτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κεφαλαίου με στόχο τη λεηλασία της από τους τοκογλύφους και τους τζογαδόρους , μαζί με την ταιλανδοποίησή της και το ξεπούλημά της μπιρ παρά .. ή απλά την κάνεις από την εν λόγω Διεθνή άπαξ, προσπαθώντας να σταθείς στα πόδια σου .
ΚΑΙ σε αυτή την περίπτωση , το ολίγον έγκυος δεν παίζει.
DrAluca
15 Μαΐου, 2012 2:18 πμ
Και γιατι ακριβως την κανεις?
Σε διωχνει κανεις?
Χαμογελατε…
Katana
15 Μαΐου, 2012 9:05 πμ
Την κάνεις για να στήσεις ελεγχόμενη -από εσένα- εθνική οικονομία , χρηματοπιστωτικό σύστημα , νομισματικά εργαλεία , στρατηγικές και δημόσιες υποδομές κλπ κλπ .. και φυσικά για να απαντήσεις ά-μ-ε-σ-α στην ισοπέδωσή σου και το ξεπούλημα της χώρας στους τοκογλύφους , στέλνοντας το χρέος αδιάβαστο.
Θεμελιώδης προϋπόθεση για τα παραπάνω η μονομερής καταγγελία των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισσαβόνας , τα ελεγχόμενα οικονομικά σύνορα , το μαντηλάκι το καλαματιανό στο ολοκληρωτικό τερατούργημα της Ε.Ε. και της Ο.Ν.Ε .
demonio
15 Μαΐου, 2012 10:33 πμ
και αμα δεν σου βγει και σε επιπεδο χωρας αρχιζεις να κοβεις κομματακια και την Ελλαδα, πρωτα σε νομους, μετα σε δημους κλπ κλπ, μεχρι να φτασεις στο εαυτο σου και να πας σε ψυχολογο ή σε παπα (οποτε κι αρχιζει το σχημα να διευρυνεται παλι). μμμμ
Εχεις σκεφτει ποτε πως υπαρχει μεγαλο ενδεχομενο (σχεδον βεβαιοτητα) οτι ολες αυτες τις εντξιακες συνθηκες τις υπεγραψε η Ελλαδα με την ιδια διαδικασια και επιμελεια οπως και το μνημονιο;
Katana
15 Μαΐου, 2012 11:16 πμ
===============================
και αμα δεν σου βγει και σε επιπεδο χωρας αρχιζεις να κοβεις κομματακια και την Ελλαδα, πρωτα σε νομους, μετα σε δημους κλπ κλπ, μεχρι να φτασεις στο εαυτο σου και να πας σε ψυχολογο ή σε παπα (οποτε κι αρχιζει το σχημα να διευρυνεται παλι). μμμμ
===============================
Τι πάει να πει , «άμα δεν σου βγει» .
Η ανάκτηση του ελέγχου της οικονομίας σου μαζί με την άρνηση αναγνώρισης του χρέους και η αποτίναξη της Κατοχής είναι επιλογή – μονόδρομος. Ή το κάνεις και προχωράς δημιουργώντας προοπτικές επιβίωσης και ανάταξης της οικονομίας σου ή απλά ισοπεδώνεσαι και γίνεσαι Ταϊλάνδη ή κάποια τριτοκοσμική περιφέρεια-ζώνη του Δ’ Ράιχ και των μητροπολιτικών δυνάμεων της Διεθνούς (Ε.Ε) .
=============================
Εχεις σκεφτει ποτε πως υπαρχει μεγαλο ενδεχομενο (σχεδον βεβαιοτητα) οτι ολες αυτες τις εντξιακες συνθηκες τις υπεγραψε η Ελλαδα με την ιδια διαδικασια και επιμελεια οπως και το μνημονιο;
=============================
Και τι πάει να πει αυτό ?
Πως δεν μπορεί ο λαός να στείλει αδιάβαστες τις υπογραφές στις συνθήκες των λαμογιών του πολ. συστήματος και των ευρωλιγούρηδων ?
Χαλλλλαρά λέμε, ΑΡΚΕΙ να «εξατμιστεί» ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ εξαθλίωσής του , η προπαγάνδα της κοσμοπολίτικης ευρωλιγουριάς με την οποία τον γαλούγησαν 35 χρόνια τώρα.
Για αυτό και στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία . 😀
Για να τα κάνει πουτ*να (ως ευρωλιγούρης και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο) , να διαλυθούν και οι τελευταίες αυταπάτες του ευρωλιγούρικου κοσμοπολιτισμού , να επιταχυνθεί ταχύτατα ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος και να τους πάρει ο (εβραιοχριστιανικός) διάολος τον πατέρα όλους μαζί ( δεκανίκια, πολ. σύστημα, Κατοχικές δυνάμεις κλπ)
DrAluca
15 Μαΐου, 2012 2:59 μμ
Τι σχεση εχουν οι δημοσιες υποδομες, και το ξεπουλημα σε ιδιωτες με το μεσα-εξω απο την ΕΕ.
Δηλαδη αντε και βγαινουμε απο την ΕΕ, με την τωρινη κατασταση αποδοχης των δανειακων συμβασεων. Εχει καμια διαφορα? Οχι. Παλι Ξεπουλημα θα γινει. Το οτι θα καταγκειλεις το Μααστριχ ναι…οκ. Αλλα και παλι. Γιατι να φυγεις?
Και το ερωτω διοτι, οντως, το ερωτημα που εθεσε το demonio ου φαινεται και εμενα αστοχο και κενο.
Χαμογελατε…
Katana
15 Μαΐου, 2012 3:34 μμ
=======================
Τι σχεση εχουν οι δημοσιες υποδομες, και το ξεπουλημα σε ιδιωτες με το μεσα-εξω απο την ΕΕ.
=======================
Ίσως δεν έχεις πάρει γραμμή πως τα Μνημόνια , οι «εφαρμοστικοί» , PSI κλπ .. που σου ζητούν να ξεπουλήσεις το σύμπαν για να πάρεις επιπλέον ΔΑΝΕΙΑ από τους τοκογλύφους , επιβλήθηκαν από τις Κατοχικές δυνάμεις της Ε.Ε., την οποία την ελέγχει πρωτίστως το Δ’ Ράιχ.
Δεν μπορείς να είσαι υπόδουλός τους και δεμένος χειροπόδαρα από τις συνθήκες που έχεις υπογράψει μαζί τους και ταυτόχρονα να θεωρείς πως «θα την βρεις την άκρη» μέσα στο φρεάτιο που σε έχουν πετάξει .
=============================
Δηλαδη αντε και βγαινουμε απο την ΕΕ, με την τωρινη κατασταση αποδοχης των δανειακων συμβασεων. Εχει καμια διαφορα? Οχι. Παλι Ξεπουλημα θα γινει. Το οτι θα καταγκειλεις το Μααστριχ ναι…οκ. Αλλα και παλι. Γιατι να φυγεις?
=============================
Επαναλαμβανόμαστε.
Για να αποτινάξεις την Κατοχή και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάταξη της οικονομίας , πρέπει να κλείσεις και να ελέγξεις τα οικονομικά σου σύνορα (έλεγχος εισροής – εκροής κεφαλαίων , δασμολογικό καθεστώς , ποσοστώσεις κλπ ), να εθνικοποιήσεις το τραπεζικό σύστημα με πρώτη την τράπεζα της «Ελλάδος» , να αποκτήσεις δικά σου δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία (εθνικό νόμισμα), να εθνικοποιήσεις στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και υποδομές και φυσικά, να μην αναγνωρίσεις το χρέος , το οποίο και θα πρέπει να πάψεις να το εξυπηρετείς .
Τα παραπάνω είναι αδύνατα εάν δεν την κάνεις όχι απλά από την Ο.Ν.Ε αλλά και από την Ε.Ε.
DrAluca
15 Μαΐου, 2012 3:40 μμ
Δεν ειπα κατι τετοιο. Γνωριζω παρα πολυ καλα πως λειτουργουν και απο που εκμαιευονται οι διανειακες συμβασεις.
Οποτε μην διαστρεβλωνεις τα λογια μου. Μην αρχισουμε τα παλια καλα….
«Για να αποτινάξεις την Κατοχή και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάταξη της οικονομίας , πρέπει να κλείσεις και να ελέγξεις τα οικονομικά σου σύνορα (έλεγχος εισροής – εκροής κεφαλαίων , δασμολογικό καθεστώς , ποσοστώσεις κλπ ), να εθνικοποιήσεις το τραπεζικό σύστημα με πρώτη την τράπεζα της “Ελλάδος” , να αποκτήσεις δικά σου δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία (εθνικό νόμισμα), να εθνικοποιήσεις στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και υποδομές και φυσικά, να μην αναγνωρίσεις το χρέος , το οποίο και θα πρέπει να πάψεις να το εξυπηρετείς .
Τα παραπάνω είναι αδύνατα εάν δεν την κάνεις όχι απλά από την Ο.Ν.Ε αλλά και από την Ε.Ε.»
Γιατι ΔΕΝ μπορεις να τα κανεις αυτα εντως ΕΕ??
Το προβλημα μας ειναι αν θα εχουμε αυτοδιαθεση και αυτοδιοικηση εντως η εκτος ΕΕ? Η να εχουμε αυτοδιαθεση και αυτοδιοικηση?
Χαμογελατε…
Revolted_Tzeny
14 Μαΐου, 2012 9:56 μμ
Εγώ ένα πράγμα έχω να πω : Για τον Αλέξη, το Σύριζα κι όλες του τις συνιστώσες: Μην κάνετε το λάθος να ακολουθήσετε τις περπατημένες πολιτικές. Ο κόσμος δεν σας ψήφισε γιατι μοιάζετε με τους υπόλοιπους αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Στο δίλημα Ευρώ ή δραχμή απαντήστε με σαφές πρόγραμμα και στρατηγική. Φτιάχτε ακριβές πρόγραμμα με σαφέστατα βήματα και καθαρή στρατηγική. Πέστε στο λαό εγω σκοπεύω να κάνω αυτά εσωτερικά και στην ΕΕ θα πάω και θα πω «το και το». Και αν -που ειναι πολύ πιθανόν- μας πούνε «πάρε τα τέτοια μας» τότε αναγκαστικά βγαίνουμε. Και δημοσιέυστε το ακριβές πρόγγραμμα για την μετάβαση στη δραχμή. Ονομάστε το Plan B. Ξέρουμε όλοι πια πως είτε με μνημόνιο είτε χωρίς, οι πιθανότητες εξόδου έχουν αυξηθεί δραματικά. Και κανείς μα κανείς δεν λέει τι θα κάνει σ αυτην την περίπτωση. Όλοι αρνούνται την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Η πιθανότητα όμως υπάρχει και υπάρχει ανεξάρτητα απο το μνημόνιο γιατί ξερουμε και ξέρετε κι εσεις πολύ καλά, πως τα νούμερα του μνημονίου δεν βγαίνουν και οι βλαμμένοι στην ΕΕ που πιστεύουν πως μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα συμπαρασύρει την ΕΕ και την οικονομία της έχουν αυξηθεί κατα πολύ.
Κι αν συμβεί αυτή η έξοδος με κυβέρνηση μη αριστερή, τότε ναι ο κόσμος θα πεινάσει και θα υποφέρει αφάνταστα
Ακόμα και αν θεωρείτε την πιθανότητα εξόδου μικρή οφείλετε να έχετε σχέδιο γι αυτήν την περίπτωση και ο κόσμος απαιτεί να το ξέρει για να αποφασίσει.
Έλεως δεν είναι δυνατόν σ αυτήν την κατάσταση να δίνεται η δυνατότητα στα σαμαροειδή να πιέζουν την αριστερά και να την στριμώχνουν στο ευρώ ή δραχμή.
Katana
14 Μαΐου, 2012 10:16 μμ
Στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για να τα κάνει πουτ**να με την ευρωλιγουριά του , να κατεβάσουν ρολά οι τράπεζες και να σκάσει μύτη η εξέγερση . Απλά πράγματα .
demonio
14 Μαΐου, 2012 10:34 μμ
εισαι ο γνωστος katana του tvxs ;;;;
serverob
14 Μαΐου, 2012 11:36 μμ
Έγραφα κάποτε εκεί (πριν το γυρίσουν σε σχόλια μέσω fb)
LAGARTSAS-A
15 Μαΐου, 2012 12:05 πμ
Katana χωρις το Katana για avatar δε λεει. Αν εισαι αυτος που λες καλως ορισες.
Δεν απομενει παρα να εμφανιστει και ο ναυαγος. 😉
demonio
15 Μαΐου, 2012 1:31 πμ
το σκεφτηκα κι εγω αυτο να σου πω 🙂
serverob
15 Μαΐου, 2012 1:41 πμ
Ο ναυαγός μου έριξε το link του άρθρου στο fb μου, και είπα να κάνω ένα προβοκατόρικο σχόλιο για τον Alexis .. 😀
Κάπου είχα βάλει το avatar με το τιμημένο σπαθί , αλλά δεν το βρίσκω ρε φίλε .
Θα βρω άλλο .
Katana
15 Μαΐου, 2012 2:05 πμ
Νομίζω πως «ίσιωσε» κάπως …
LAGARTSAS-A
15 Μαΐου, 2012 7:19 μμ
χαχαχα
ετσι και το δεις λιγο αφηρημενα, μοιαζει με μπαλτα. 😉
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ
14 Μαΐου, 2012 11:02 μμ
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
spiral architect
14 Μαΐου, 2012 11:23 μμ
… κάποιος να πνίξει αυτό το πιτσιρίκι, if you pleeeease! 👿
lnsurrection
14 Μαΐου, 2012 11:33 μμ
+1
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ
14 Μαΐου, 2012 11:35 μμ
Δεν το λυπασαι…
spiral architect
14 Μαΐου, 2012 11:45 μμ
Οχι, μπερδεύεται στα πόδια μου όπου κι αν πάω.
Τα πιτσιρίκια πρέπει να τα πνίγεις όσο είναι μικρά γιατί όταν μεγαλώσουν γίνονται … Τζήμεροι!
Ουφ…
μανικακος
14 Μαΐου, 2012 11:47 μμ
ψτ…. αφηστε ησυχο το Πιτσιρικι ρε…..
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ
14 Μαΐου, 2012 11:51 μμ
καλο πολυ καλο.. καληνυχτα σας
koula
15 Μαΐου, 2012 11:16 πμ
ρε! μιλάει ρε! 😀
νταξ… αφου δεν ειναι bot…
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
15 Μαΐου, 2012 1:50 πμ
Η συνέντευξη αυτή, πέρα από όλα τα άλλα -σωστά κατ’ εμέ- ,ουσιαστικά δείχνει και ένα ακόμη πράγμα:
Την τεράστια απόσταση που υπάρχει μεταξύ ηγεσίας-βάσης, αλλά και ηγεσίας-μειοψηφίας μέσα στο ΚΚΕ.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα πάνε τα πράματα μέσα στο κόμμα από δω και μπρος, γιατί μετά και το δεύτερο επερχόμενο στραπάτσο στις νέες εκλογές , εκτιμώ πως τα ψωμιά της παρούσας ηγεσίας είναι λίγα. Σέρνονται διαγραφές, ανακατατάξεις και αποχωρήσεις. Και η βάση σταθερά κλονίζεται, βλέποντας τον σεχταρισμό ,την περιχαράκωση, τη μονολιθικότητα και την λαοφοβία της Ηγεσίας…
simon1roi
15 Μαΐου, 2012 12:02 μμ
Μια άλλη εναλλακτική (μέχρι την ανατροπή του καπιταλισμού). Γιατί όχι;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Να χρεοκοπήσουμε εδώ και τώρα
Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε…Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.
Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων!
Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).
Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας.
Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η ‘γενναιοδωρία’ μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.
Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.
Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.
Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.
Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια – δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.
Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!
Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.
Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. ¶λλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:
• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών
• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση
• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ‘επιτυχημένη’ επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)
• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)
• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.
Στάση πληρωμών λοιπόν!
Τώρα!
Με χαμόγελο και αισιοδοξία!
(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν…)
mitera
15 Μαΐου, 2012 12:22 μμ
Ας πάει και το παλιάμπελο!
Πήρα λίγη αισιοδοξία 🙂
Revolted_Tzeny
15 Μαΐου, 2012 5:04 μμ
Den thelw na se stenaxwrisw alla to arthro einai palio
des edw: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=2075
Apo oti fainetai twra to anakalipsan ta blogs kai to xoun anadhmosieusei ola.
Meta apo duo xronia kai dio mnimonia ta pragmata distixws den einai toso apla pia.
Gia perissoteres leptomereies doibase ta pio prosfata arthra tou 😦
simon1roi
15 Μαΐου, 2012 12:04 μμ
Που ‘ν’ το, που ‘ν’ το, το σχολιάκι; Ψάξε, ψάξε να το βρεις!
koula
15 Μαΐου, 2012 12:09 μμ
ο κοσμος ψαχνει τα σχολια στα σπαμ
😛
simon1roi
15 Μαΐου, 2012 12:11 μμ
Ντεν ξέρει αλαμπουρνέζικα, καρντιά μου! 😀 😀
koula
15 Μαΐου, 2012 12:16 μμ
παραποιηση τιτλου 😛
giorgalis
15 Μαΐου, 2012 2:37 μμ
Μεγάλη ανακούφιση να είσαι κουρελής πειναλέος και χωρίς αύριο, με κυβέρνηση Αριστεράς.
Το ζητούμενο του αύριο είναι το πλουσιότερο μενού των συσσιτίων (όχι μόνο λαχανάκια βρυξελλών αλλά και σπαράγγια Μεδιολάνου, ζοχούς Νορμανδίας κτλ)
Οταν βαρεθούμε τα μεταλλαγμένα, θα ψηφίσουμε ξανά ΠΑΣΟΚ.
giorgalis
15 Μαΐου, 2012 3:15 μμ
Ο συριζας δεν μασάει τα λόγια του,
κάθε άλλο,
είναι υπέρ του σοσιαλισμού*
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=15/5/2012&id=14041&pageNo=31&direction=1
*για τις άλλες χώρες
oldboy99
15 Μαΐου, 2012 3:20 μμ
Άμα ο κόσμος έψαχνε λύση στα Αριστερά, θα μπορούσε να το «φωνάξει» καλύτερα…τα νούμερα δεν βγαίνουν, δεν βγαίνουν με τίποτα! (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) 🙂
Capybara
15 Μαΐου, 2012 5:49 μμ
Και η ΔΗΜΑΡ; 😉
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΟΣ
15 Μαΐου, 2012 3:51 μμ
to problhma einai atopo…den exei lush…
mono kseshkwmos xwris via!
http://hellenicspace.wordpress.com
DrAluca
15 Μαΐου, 2012 3:54 μμ
Απλα να σηκοθουμε ορθιοι δηλαδη?
Και σιγα σιγα για να μην ασκησουμε βια?
Χαμογελατε…
giorgalis
15 Μαΐου, 2012 3:59 μμ
ΕΚΛΟΓΕΣ !
όλοι ΣΥΡΙΖΑ (για την κυβέρνηση της Αριστεράς που θα πέσει από το λαό) 😉
CrippleHorse
16 Μαΐου, 2012 9:59 πμ
Yπάρχει μια μεγάλη αντίφαση πάντως, όταν λες ότι οι ναζιστές είναι οι ραβδούχοι του κεφαλαίου, και προφανώς συμφωνώ, πως είναι δυνατό να περιμένεις από το πολιτικό σύστημα να τους απομονώσει; Θα το ξεπερνούσε μόνο το να προέβαλλες το αίτημα τα ματ να καταστέλλουν τους χρυσαυγίτες, δηλαδή τους εαυτούς τους.
giorgalis
16 Μαΐου, 2012 11:39 πμ
το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ!
συνέντευξη της στελεχάρας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στον χ»νικολάου:
http://www.enikos.gr/ekloges-2012/44320,O_D_Papadhmoylhs_ston_REAL_FM.html
το «μνημόνιο» θα το διαπραγματευτούμε…
η διαφορά μας με πασοκ/νδ είναι η εντιμότητα και ηθική μας υπεροχή!
η διαφορά μας με τη ΔΗΜΑΡ είναι… είναι… ε…ναι…
η αριστερά της αριστεράς την αριστερά ω αριστερά άντε γ αριστερά!
giorgalis
16 Μαΐου, 2012 2:41 μμ
H τσιπροπαρέα με το κουβελιστάν και διάφορα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να τα έχουν βρει και πάνε για κυβέρνηση της «αριστεράς των αγορών και της υγιούς επιχειρηματικότητας»
Το ΚΚΕ σε περίπου 70-75 χρόνια θα απαντήσει με τη δημιουργία αντικαπιταλιστικού/σοσιαλιστικού μετώπου, καλώντας διάφορες οργανώσεις και ανένταχτους αγωνιστές σε κάποιας μορφής συμπόρευση…