Μην ξαναγίνεις ένας αντιγραφέας

Posted on 5 Μαΐου, 2012 12:59 πμ από

89


Ο Παραλληλογράφος φαίνεται ότι έχει φανατικούς αναγνώστες και στο χώρο του αθλητισμού. Αν και λίγο παραπάνω ενθουσιώδεις από όσο πρέπει.

Την Τετάρτη 2/5, ο Mind the Gap ανεβάζει στο blog κείμενό του με τίτλο «Μην ξαναγίνεις ένας χέστης». Το post του MtG αναδημοσιεύτηκε την ίδια μέρα στο μπλογκ του site bam.gr από κάποιον χρήστη του μπλογκ αυτού, με ψευδώνυμο «Μαρία η Εύκολη«. Κάτι προφανώς συνηθισμένο στο Internet.

Μόνο που όταν λέμε αναδημοσιεύτηκε, εννοούμε ένα ξερό copy-paste χύμα του κειμένου του Παραλληλογράφου και χωρίς καμία αναφορά στην πηγή.

Κι εκεί αρχίζουν τα περίεργα. Ο Μπάμπης Χριστογλου, συντάκτης της SportDay (εφημερίδας και site) και «επικεφαλής» του bam.gr, ο οποίος υποθέτουμε ότι δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με την «Μαρία την Εύκολη«, θεώρησε το κείμενο του MtG ωραίο και αποφάσισε να το… οικειοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το ίδιο το bam.gr έχει copyright. Δευτερεύουσα λεπτομέρεια, πλην σημαντική σε σχέση με την ουσία και τη δεοντολογία.

Δύο ημέρες αργότερα, το κείμενο βρίσκεται στο site της Sport Day και μάλιστα με την (συν)υπογραφή του κ. Χριστόγλου. Αναφορά στην πηγή πουθενά…

…παρά μόνο μία «Μαρία η Εύκολη«. Άλλη μία λεπτομέρεια: γνήσια υπογραφή (!!!)

Το θέμα όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς το ίδιο κείμενο τυπώθηκε ολοσέλιδο στην ομότιτλη εφημερίδα. Κι αν η πρόσβαση στο site είναι δωρεάν, δεν ισχύει το ίδιο για το έντυπο φύλλο της Sport Day. Η δε φωτογραφία του «υπογράφοντος» το κείμενο, αν μη τι άλλο εκθέτει αυτόν που βάζει την υπογραφή του. Ως επαγγελματίας -και χωρίς να του προσάπτουμε σκοπιμότητες- δεν αντιλαμβάνεται μόνο τη δεοντολογία με κάποια… ελαστικότητα, αλλά επιπλέον είναι και εντελώς απρόσεκτος.

Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι, ένας εκ των συντακτών της εφημερίδας, ο κ. Χρίστος Χαραλαμπόπουλος έσπευσε άμεσα να απαντήσει και να δηλώσει ότι θα υπάρξει επανόρθωση. Προφανώς το ζήτημα δεν είναι ιδιοκτησιακό, αλλά καθαρά δεοντολογικό. Ειδικά αφού το τελικό προϊόν της SportDay είναι εμπορικό και βέβαια κάποιος βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Μία απλή αναφορά στην πηγή θα ήταν αρκετή.

__________________________________________________