Φύτευση ελαιώνα στο Ελληνικό

Posted on 6 Μαρτίου, 2012 6:33 μμ από

7


Λήψη φωτογραφιών από Δημήτρη Β. Γερονίκο στο οικοσύστημα του πρώην αεροδρομίου των Αθηνών στη γεωγραφική περιοχή του Ελληνικού της Αττικής, την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012.

Στα πλαίσια της καμπάνιας «Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο στο Ελληνικό» η «Πρωτοβουλία για έναν Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό», με τη στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και άλλων κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων διοργάνωσαν δενδροφύτευση χιλίων εκατόν πενήντα δενδρυλλίων ελιάς – την Κυριακή 4 Μαρτίου – σε προεπιλεγμένη έκταση 15 περίπου στρεμμάτων γης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Συγκεκριμένα για κάθε ξεχωριστή ποικιλία φυτεύτηκε ο αριθμός των δενδρυλλίων (: δ.) που ακολουθεί:

  • 450 δ. από Γαιδουρελιά ή ελιά Χαλκιδικής,
  • 250 δ. από Λαδολιά,
  • 150 δ. από Κοθρέικη ή Μανάκι,
  • 150 δ. από Κορωνέικη,
  • 150 δ. από Μαστοειδή.

Συμμετοχή στην καμπάνια μπορούσαν να έχουν ακόμα και όσοι πολίτες για λόγους αδυναμίας μετακίνησης, απόστασης κ.λ.π. δεν μπορούσαν να παραβρίσκονται στη δενδροφύτευση.

Στόχος της καμπάνιας είναι το κάθε δένδρο να έχει φυτευτεί από συγκεκριμένο πολίτη ή συλλογικότητα πολιτών, οι οποίοι στη συνέχεια να αναλάβουν τη φροντίδα του συγκεκριμένου δένδρου, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός μικρού ελαιώνα. Οι καρποί του παραγωγικού ελαιώνα, που μπορεί να προκύψει με τη διαρκή και συστηματική καλλιέργειά του από τους πολίτες, θα μπορούσαν να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς σε όσους έχουν ανάγκη. Παράλληλα ο εν λόγω ελαιώνας μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και εκπαίδευσης της καλλιέργειας της γης για τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

Το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με το δήμο και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη, σχεδιάζονται ανάλογες δενδροφυτεύσεις και σε άλλες κατάλληλες περιοχές της εκτάσιμης γης του οικοσυστήματος του πρώην αεροδρομίου.

Συγκεκριμένα προγραμματίζεται να φυτευτούν προσεχώς:

  • οπωροφόρα δένδρα, αμυγδαλιές, ροδιές,
  • δενδρώνες με γηγενή φυτικά είδη,
  • ένας μικρός αμπελώνας.

Η Καμπάνια «Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο στο Ελληνικό» συμπαρατάσσεται με το μέτωπο όσων υποστηρίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ελεύθερου – δημόσιου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλής βλάστησης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, με παράλληλη λειτουργία αθλητικών, πολιτιστικών, και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε όσες υφιστάμενες εγκαταστάσεις μπορούν να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες: Πρωτοβουλία για έναν Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό

Short URL: http://wp.me/p1pa1c-gm1