Stop ACTA – Πανευρωπαϊκές Κινητοποιήσεις

Posted on 12 Φεβρουαρίου, 2012 2:16 μμ από

4


(Edit/Update: ένα βιντεο από πορεία στη χιονισμένη Σόφια  )

σχολιάζει η koula…

Αν και οι συζητήσεις μεταξύ των «ενδιαφερόμενων μερών» διεξάγονταν καιρό τώρα, ουσιαστικά δημοσιότητα πήρε το θέμα όταν «έπεσαν οι υπογραφές» για το Σύμφωνο ACTA, δηλαδή τους τελευταίους μήνες (η Ελλάδα υπέγραψε στα τέλη Ιανουαρίου, σε μια τελετή που έγινε στην Ιαπωνία … και εμείς το μάθαμε από σπόντα… επειδή οι Πολωνοί βγήκαν τότε στους δρόμους).

Οι επικριτές αυτής της συμφωνίας λένε ότι ουσιαστικά η όλη συζήτηση του ACTA γίνεται σε επίπεδο αντιπροσώπων χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση και ότι σε αυτό το Σύμφωνο δεν υπάρχει μόνο η «προστασία πνευματικών δικαιωμάτων» (copyright / trademark) αλλά συγχέεται και η αντιγραφή προϊόντων (ακόμα και ορισμένων φαρμάκων – γενόσημα – που μπορούν να κατασκευαστούν με πολύ μικρότερο κόστος) με την online πειρατεία και το διαδίκτυο. Οπότε μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή κάποιοι κανόνες που «κάλλιστα» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λογοκρισία και αποκλεισμό πρόσβασης σε πληροφορίες (πχ μπλοκάρισμα ιστότοπου), κάτι που από όσο καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, αφορά όλους τους χρήστες του διαδικτύου, ανεξαρτήτου πραγματικής τοποθεσίας του υπολογιστή από τον οποίο συνδέθηκαν. Και επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο να τεθούν ασφυκτικοί όροι στην ελευθερία της έκφρασης καθώς θα «αναγκάζονται» να παίξουν τον ρόλο του «ελεγκτή» οι εταιρείες που παρέχουν τις συνδέσεις στο διαδίκτυο (Internet Service Provider – ISP)…

Παρόλο που ήδη συνυπέγραψαν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο (και οι περισσότερες της ΕΕ), για να εφαρμοστεί τελικά αυτή η «συμφωνία», θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κάθε κοινοβούλιο. Έτσι, αφού υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα, έχουν αρχίσει να διοργανώνονται ενημερωτικές καμπάνιες – mail to mail – αλλά και διαμαρτυρίες μέσω διαδικτύου, όπως συγκέντρωση υπογραφών και επιστολές προς τους αρμόδιους ή προς βουλευτές-ευρωβουλευτές, αλλά και συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις. Σκοπός είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, καθώς είναι θέμα που τους αφορά (ακόμα και αν δεν κατεβάζουν-αντιγράφουν ταινίες, μουσικές κλπ) και να πιεστούν/πειστούν οι κυβερνήσεις – είτε ήδη υπέγραψαν είτε πρόκειται να το υπογράψουν – να μην το επικυρώσουν, να μην το εφαρμόσουν.

Σημείωση: Κάποιες χώρες της ΕΕ δεν το είχαν υπογράψει, αλλά σκόπευαν-αναμένετο δηλαδή να το πράξουν στο άμεσο μέλλον για να μπορέσει να προχωρήσει και η επικύρωση της συμφωνίας. Πάντως, η Τσεχία και η Γερμανία δήλωσαν δια των αντιπροσώπων τους, πως θα επανεξετάσουν τη συμμετοχή των χωρών τους στη συμφωνία.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση της 11ης Φεβρουαρίου και τις διαμαρτυρίες κατά του Συμφώνου ACTA, που έλαβαν χώρα σε ΜΑΤήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Βερολίνο, Σόφια, κ.α. (λινκ για την πηγή).

Αλλά υπάρχουν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για το ACTA, σε παγκόσμια κλίμακα (λινκ για την πηγή) – επειδή είναι τα περισσότερα προς σελίδες στο facebook, αναφέρω ότι περιέχει λινκ για δράσεις σε: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ.

Πηγές: http://www.digitallife.gr/ , https://www.accessnow.org/

Μερικά σχετικά ποστ: 

Τι είναι το ACTA

Νομοσχέδιο για το διαδίκτυο – ACTA

και το βίντεο που πριν λίγο καιρό μας προώθησε ο Πεχλιβάνης και υποτιτλίσαμε με την catalternative 🙂

Stop-ACTA Link: http://wp.me/p1pa1c-fYD

koula, the trell…