[Αναδημοσίευση] [Υποτιτλισμός]
Τα αρχικά SOPA (Stop Online Piracy Act) αντιστοιχούν σε ένα νομοσχέδιο-σύμβαση, το οποίο συζητείται στις ΗΠΑ από τον Οκτώβρη και περιγράφουν το «σταμάτημα» στη διαδικτυακή «πειρατεία», αλλά ουσιαστικά αυτό το νομοσχέδιο αφορά σε πολλούς περισσότερους χρήστες του διαδικτύου σε όλον τον κόσμο. Με την πρόφαση της προστασίας της «αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας από την παραποίηση και την πειρατεία», δηλαδή των δικαιωμάτων ορισμένων βιομηχανιών (πχ μουσικής βιομηχανίας κλπ) γίνεται προσπάθεια ελέγχου και καθοδήγησης των χρηστών του διαδικτύου ακόμα και «εκτός ΗΠΑ», καθώς κάποια από τα «μέτρα» που μπορούν να εφαρμοστούν εμπεριέχουν και τον περιορισμό ή την πλήρη απαγόρευση της πρόσβασης σε συγκεκριμένους ιστότοπους (όσους βάλουν σε «μαύρη λίστα»).
Το παρακάτω άρθρο περιέχει περισσότερες πληροφορίες και είναι αναδημοσίευση από το in.gr.
Επίσης, κυκλοφορεί και ένα βίντεο του Dan Bull, στο οποίο rapάρει ο ίδιος αλλά στη στήσιμο του βίντεο τον βοήθησαν όπως θα δείτε και άλλοι, καταγγέλλοντας την προσπάθεια φίμωσης που πάει να λανσαριστεί με αυτό το νομοσχέδιο (ή και άλλα).
Όπως θα δείτε έχει φαντασία και ριμάρει ωραία 🙂
Ε, κι εγώ μια αδυναμία στις ρίμες την έχω, οπότε το υποτίτλισα 😀
Επειδή όμως μπορεί να προτιμάτε το ορίτζιναλ, ορίστε το λινκ Dan Bull http://youtu.be/1w6GtwOvnWM.
Ακολουθεί το άρθρο (στο οποίο οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου) αλλά και το βίντεο υποτιτλισμένο.
«Με ένα νέο δυσνόητο αρκτικόλεξο ξεκινά το 2012 στην Τεχνολογία. Αναφέρεται σε νομοσχέδιο που συζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τις 26 Οκτωβρίου 2011 και αφορά σε μια νέα προσπάθεια καταπολέμησης της λεγόμενης πειρατείας μέσω Διαδικτύου. Τι θα πει όμως, SOPA;
Πρόκειται για το νομοσχέδιο Stop Online Piracy Act (SOPA), με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, με δικομματική δέσμευση, επιχειρούν «να δώσουν στις Αρχές επιβολής του νόμου και στους δημιουργούς θέσεων εργασίας, τα μέσα ώστε να προστατεύσουν την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία από την παραποίηση και την πειρατεία», όχι μόνο εντός, αλλά και (κυρίως) εκτός ΗΠΑ.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξάγεται αρχές του νέου έτους στην Αμερικανική Γερουσία.
- Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Γενικός Εισαγγελέας στις ΗΠΑ αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά «ξένων» δικτυακών τόπων που εμπλέκονται στην πειρατεία (ξένο τομέα υψηλού επιπέδου στο μητρώο διαδικτυακών διευθύνσεων, TLD) και να επιδιώξει την έκδοση δικαστικής απόφασης με την οποία θα μπλοκάρεται στις ΗΠΑ η πρόσβαση στον «ξένο» δικτυακό τόπο.
- Επίσης, προβλέπει ότι όσοι πλήττονται μπορούν να απευθυνθούν άμεσα σε υπηρεσίες (για παράδειγμα, αυτές για τις διαδικτυακές πληρωμές και τους παρόχους διαφήμισης) που συνεργάζονται με τον ξένο δικτυακό τόπο και να ζητήσουν να διακόψουν τη σχέση τους μαζί του. Εάν ανταποκριθούν τότε η διαδικασία τελειώνει, διαφορετικά ο θιγόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Προφανώς, η ιδέα είναι ότι, εάν οι δικαιούχοι των πνευματικών δικαιωμάτων καταφέρουν να «κόψουν» την διαφήμιση ή άλλες μεθόδους εισροής εσόδων σε δικτυακούς τόπους που κερδίζουν από την πειρατεία, τότε η πειρατεία δεν θα αποφέρει κέρδη. Με την SOPA, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν απευθείας σε δίκτυα που σερβίρουν διαφήμιση και σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις οικονομικές συναλλαγές (όπως την PayPal), χωρίς δικαστήρια, μηνύσεις και λοιπά.
Όπως αναφέρεται στην Wikipedia, με τη νομοθετική πράξη SOPA οι μηχανές αναζήτησης (search engine) δεν θα πρέπει να παραπέμπουν στους «παρανομούντες» δικτυακούς τόπους και οι εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ (ISP) θα πρέπει να αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτούς.
Υπέρ ή κατά;
Οι διαξιφισμοί για την αποτελεσματικότητα ή μη της επίμαχης νομοθετικής πρότασης είναι έντονοι. Οι υποστηρικτές της, μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Ένωση Κινηματογραφικών Παραγωγών (MPAA), λένε ότι η SOPA προστατεύει τη δημιουργία, την ανταγωνιστικότητα των Αμερικανών δημιουργών, καθώς και τις θέσεις εργασίας -με τη βιομηχανία της μουσικής και του κινηματογράφου να υποστηρίζει ότι στηρίζει δύο εκατομμύρια θέσεις και 95.000 μικρές επιχειρήσεις.
Από την άλλη, οι επικριτές της SOPA λένε ότι ανοίγει το δρόμο για να αρχίσουν οι χώρες, η μια μετά την άλλη, να ασκούν κοινωνική πολιτική μέσω Διαδικτύου για ό,τι κρίνουν ανάρμοστο για τους πολίτες τους (για παράδειγμα, η Γαλλία να μην επιτρέπει την πρόσβαση σε αμερικανικούς δικτυακούς τόπους που θεωρεί ότι υποδαυλίζουν το φυλετικό μίσος).
Επίσης, ο Έντουαρτ Μπλακ, επικεφαλής της Ένωσης της Βιομηχανίας Υπολογιστών και Επικοινωνιών αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της SOPA, αφού όπως εξηγεί οι δικτυακοί αυτοί τόποι μπορούν να αλλάξουν όνομα σε λίγες μόλις ώρες, διατηρώντας την αλφαριθμητική τους διεύθυνση IP ίδια (και πιθανά ευρύτερα γνωστή).
Ακόμα, με πρόσχημα τη SOPA, δεν αποκλείεται να φιμώνονται αντιφρονούντες, ισχυρίζεται το Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου, EFF. Με το νόμο σε ισχύ, θα μπουν στο στόχαστρο και οι λεγόμενοι proxy server που μπορεί από τη μια να χρησιμοποιούνται στην πειρατεία, από την άλλη όμως αποτελούν και μια ασπίδα ενάντια στους εχθρούς του Διαδικτύου και της ελευθερίας του λόγου. Κι αυτό καθώς, εάν αποκλειστεί η πρόσβαση σε proxy server με πρόσχημα την πειρατεία, πολιτικοί αντιφρονούνες χάνουν την κάλυψή τους -οι ενδιάμεσοι αυτοί διακομιστές αποκρύπτουν από που πραγματικά προέρχεται το περιεχόμενο ή η επικοινωνία.
Στις 28 Δεκεμβρίου 2011, η ομάδα χακτιβιστών Anonymous ανέβασαν προειδοποίηση-τελεσίγραφο προς τη Sony, μια από τις εταιρείες που στηρίζουν τη SOPA. Με αυτό ζητούν από την εταιρεία να την ανακαλέσει, διαφορετικά απειλούν με χτύπημα στο δίκτυό της εταιρείας (όχι στο Playstation Network). Έκτοτε, Sony, Electronic Arts και Nintendo έχουν αποσύρει τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο.
Επίσης, σε αλλαγή πλεύσης οδηγήθηκε και η GoDaddy.com, ο μεγαλύτερος ληξίαρχος ονομάτων δικτυακών τόπων, μετά τη μαζική μεταφορά ονομάτων (γίνεται λόγος για μεταφορά 70.000 domain) σε άλλους ληξίαρχους όταν η εταιρεία αρχικά είχε δηλώσει υπέρμαχος της SOPA. Facebook, eBay, Twitter και Wikipedia είναι επίσης κατά της SOPA.
Το (ελληνικό) Δίκτυο για την ψηφιακή απελευθέρωση (dln.gr), αναφερόμενο στην SOPA, μιλά για «σοβαρό κίνδυνο για τα ψηφιακά μας δικαιώματα», «πανίσχυρο μηχανισμό διαδικτυακής λογοκρισίας».
Αναφέρει ωστόσο ότι υπάρχουν κοινωνικές αντιστάσεις: «Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του SOPA στο Κογκρέσο, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως ημέρα Αμερικανικής λογοκρισίας, εστάλησαν ένα εκατομμύριο e-mails διαμαρτυρίας, συλλέχθηκαν 250.000 υπογραφές και έγιναν 88.000 τηλέφωνα διαμαρτυρίας, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 ιστοσελίδες. Συνασπισμοί από δεκάδες από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων έχουν ενωθεί στον αγώνα ανατροπής του νομοσχεδίου», αναφέρεται στο dln.gr (δαβάστε το πλήρες άρθρο).
Αν. Παναγιωτάκη
koula
2 Ιανουαρίου, 2012 8:35 μμ
» ο Έντουαρτ Μπλακ, επικεφαλής της Ένωσης της Βιομηχανίας Υπολογιστών και Επικοινωνιών αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της SOPA, αφού όπως εξηγεί οι δικτυακοί αυτοί τόποι μπορούν να αλλάξουν όνομα σε λίγες μόλις ώρες, διατηρώντας την αλφαριθμητική τους διεύθυνση IP ίδια (και πιθανά ευρύτερα γνωστή). »
SOPA => TROUPA sto nero? 😛
ΥΓ να τα ταϊζετε τα περιστερακια… ποτε δεν ξερσ.
kixwtis
2 Ιανουαρίου, 2012 9:26 μμ
ζούμε λοιπόν της τελευταίες μέρες του προκαπιταλιστικού κομμουνισμού στο internet
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
2 Ιανουαρίου, 2012 11:05 μμ
Κουράζεις.
kixwtis
2 Ιανουαρίου, 2012 11:29 μμ
τι σε στράβωσε;
maskarat
2 Ιανουαρίου, 2012 10:47 μμ
Ο Άρης Δημοκίδης στα bits & bytes (απο)δέχτηκε -προς τιμήν του- την εύστοχη κριτική ενός σχολιαστή στο άρθρο του «Φίμωση του ίντερνετ ή απλώς τέρμα στο τζάμπα downloading;»
http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/28277#215083
Πολύ καλή νομική απάντηση στα sopa/pipa στο Stanford Law Review:
«Don’t Break the Internet»
December 19, 2011 64 Stan. L. Rev. Online 34 Essays
by Mark Lemley, David S. Levine, & David G. Post
Mark Lemley is the William H. Neukom Professor at Stanford Law School
David Levine is an Assistant Professor at Elon University School of Law
David Post is a Professor at Beasley School of Law, Temple University
http://www.stanfordlawreview.org/online/dont-break-internet
koula
2 Ιανουαρίου, 2012 10:49 μμ
κανε μας μια περιληψη στο ριβιου 😀 😀 😀 😀 😀
καλή χρονιά ρεεε!
maskarat
3 Ιανουαρίου, 2012 11:09 πμ
χχμμμμ 🙂
καλή χρονιά!
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
2 Ιανουαρίου, 2012 11:05 μμ
Μπράβο μαντάμ Κουλά για την ανάρτα. 🙂
kixwtis
2 Ιανουαρίου, 2012 11:38 μμ
Κουράδεις
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
3 Ιανουαρίου, 2012 1:35 πμ
«Κουλά» είπα, όχι «κουλέ».
Άρα δεν απευθυνόμουν σε σένα.
kixwtis
3 Ιανουαρίου, 2012 2:23 πμ
οκ σκληροπυρηνικέ αυνάνα
demonio
3 Ιανουαρίου, 2012 1:06 πμ
για οποιον ενδιαφερερεται για το ζητημα, και στην ΕΕ ψαχνονται γενικως, δειτε λινκ εδω:
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement
Υπαρχει και μια εκθεση / αποτιμηση πανω στο ACTA The Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). An Assessment που κυκλοφορει σε pdf.
ΥΓ Κουλα σορρυ, δεν τα εχω διαβασει ολ’αυτα και αρα δεν μπορω να κανω περιληψη, απλα γνωριζω πως υπαρχουν….κι ετσι τα καταθετω για οποιον εχει χρονο να ασχοληθει 🙂
koula
3 Ιανουαρίου, 2012 11:08 πμ
δεν πειράζει βρε demonio!
καλά έκανες και άφησες τα λινκ, όλο και κάποιος θα τα διαβάσει 🙂
no11888
3 Ιανουαρίου, 2012 1:51 πμ
Nintendo, Sony, EA Withdraw Support for SOPA: Too Little Too Late?
Video game industry majors Nintendo, Sony, and EA dropped financial support for the passage of Stop Online Piracy Act (SOPA), as an increasing number of the bill’s proponents are feeling the sting of bad PR as a result of their endorsement of the bill. Last month we’ve seen domain registrar GoDaddy suffer a mass exodus of tens of thousands of domains to its competitors due to its initial endorsement of SOPA, which it later withdrew seeing the public outcry that has some real implications on its business.
http://www.techpowerup.com/157904/Nintendo-Sony-EA-Withdraw-Support-for-SOPA-Too-Little-Too-Late-.html
koula
3 Ιανουαρίου, 2012 11:34 πμ
🙂 thanks no11888!
και μερικά σχετικά άρθρα
προσφατα από τον μανικακο
https://parallhlografos.wordpress.com/2011/12/09/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4/
και του 2010, από τον κύριο j4nus
https://parallhlografos.wordpress.com/2010/06/28/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7-%CF%80-%CE%B1-%CE%B3/
oldboy99
3 Ιανουαρίου, 2012 3:27 μμ
Είσαι υπέροχη Koula, είσαι καταπληκτικότατη 😉 …αν θες συνεχίζω ε 😛
Το βίντεο υπήρχε και στην αρχική σελίδα του «The Pirate Bay» μέσου συνδέσμου…
Φυσικά και είμαι εγγεγραμμένος πλέον, και πως να μην είμαι ε!
Αναρωτιέμαι πόσα από αυτά τ’ αδέλφια ήταν και είναι…seeders and leechers εναλλάξ! Βλέποντας και τις φατσούλες τους…μου είναι τόσο οικείοι 😉
…ευτυχώς δεν ανεβάσανε και τη δική μου 😀
Κουφάλες κάτω τα χέρια από τα torrents, ούουουξωωω ρεεεεε…
Free Internet – Κερατάδες 1-0…κι έτσι να μείνει 😉
koula
4 Ιανουαρίου, 2012 6:26 μμ
ρε paliopaido, κοψε το γλυψιμο… δεν εχω «άκρες» στη SOPA 😛
εγω γενικως δεν κατεβαζω ταινιες-παιχνιδια-μουσικες κλπ
αλλά ειναι φορες που ρε #$!@@ χρειαζομαστε καποια χρησιμα προγραμματα και που η τιμη τους ειναι «βάρβαρη»..
και επισης, ανατρίχιασα με αυτό που διάβασα (και που ηξερα οτι πρακτικα μπορει να γινει)
να εμποδιζεται η προσβαση σε συγκεκριμενους ιστοτοπους .. αλλά και να μπει «φίλτρο» στις μηχανες αναζητησης και να μη σου εμφανιζει στα αποτελεσματα καποιες «διευθυνσεις»
«με τη νομοθετική πράξη SOPA οι μηχανές αναζήτησης (search engine) δεν θα πρέπει να παραπέμπουν στους «παρανομούντες» δικτυακούς τόπους και οι εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ (ISP) θα πρέπει να αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτούς.»
σα να αγοραζεις μια εγκυκλοπαιδεια και να σου κοψουν μερικες σελιδες.. ή να σβήσουν με μαύρο ορισμένες σειρές..
ενω ας πουμε τωρα πατας στο γκουγκλι «ποδηλατο» και σου βγαζει εκατομμυρια σελιδες που αναφερεται η λεξη αυτη… να το πατησεις μεθαυριο και να σου βγαζει ολα, EKTOS απο την ειδηση οτι ο ΓΑΠ σαβουρωθηκε επειδη εβαλε το δαχτυλο στην αλυσιδα οντας εν κινησει ..
ειναι ή δεν ειναι αποκρυψη σοβαρης πληροφοριας;;; δεν ειναι σοβαρη πληροφορια προς το κοινο του διαδικτυου, οτι ο τυπος που ποδηλατει χρονια … δεν ξερει πού παν’ τα δάχτυλα? 😛
τεσπα,
εχει ενδιαφερον οτι οι μαζικες μετακινησεις διαμαρτυρομενων πελατων ορισμενων εταιρειων (που ειχαν στηριξει τη SOPA αρχικα), εκανε τις τελευταιες να αναθεωρησουν (εχασαν φράγκα και ηταν αρνητικη η διαφημιση)
και φυσικα, μην ξεχναμε τα περιστερακια… (τα σηματα καπνου δε βολευουν γιατι εχουμε μποφορια)
oldboy99
6 Ιανουαρίου, 2012 12:11 πμ
Άκουσον-άκουσον, δεν κατεβάζω παιχνίδια, ταινίες λέει η μουσιKoula! Αδύνατον λέω εγώ 🙂
Τι στα κομμάτια να το κάνουμε το internet, δίχως torrents και τις ουρές του!
Όσο για τους «παρανομούντες» δικτυακούς τόπους, ΠΟΙΟΣ είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος είναι παράνομος, ε ποιος! Ναι, σωστά κατάλαβες λοιπόν 😉
Και επί 1000στη φορά…Λευτεριά στο gamato.gr! 😀
Υ.Γ.
Έχω κάτι καταπληκτικά torrents, σφύρα και σου τα στέλνω και με περιστεράκια άμα λάχει 😉
koula
18 Ιανουαρίου, 2012 12:00 πμ
αύριο (σήμερα τεσπα, στις 18/1) εχει «απεργία»
koula
26 Ιανουαρίου, 2012 7:11 μμ
koula
26 Ιανουαρίου, 2012 7:12 μμ