Καθώς το κίνημα «Occupy» αναπτύσσεται, επιδιώκει λύσεις για τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, τα εκθέτει και αντιτίθεται σε αυτά. Για πολλούς, το ίδιο το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα είναι το βασικό πρόβλημα. Θέλουν αλλαγή προς ένα άλλο σύστημα, αλλά όχι προς την παραδοσιακή σοσιαλιστική εναλλακτική λύση (π.χ., ΕΣΣΔ ή Κίνα). Το σύστημα αυτό φαίνεται επίσης να χρειάζεται βασικές αλλαγές.
Η κοινή λύση που προτείνουν αυτοί οι ακτιβιστές είναι να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις της παραγωγής και στα δύο συστήματα από το μηδέν. Κάθε επιχείρηση πρέπει να εκδημοκρατιστεί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν τις επιχειρήσεις τους, από τη λειτουργία τους έως τη διοίκησή τους. Αυτό θα καταργήσει το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα (εργοδότης-εργαζόμενοι), όπως οι ιστορικοί προκάτοχοί μας κατάργησαν τα παράλληλα εκμεταλλευτικά συστήματα της δουλείας (κύριος-σκλάβος) και της φεουδαρχίας (άρχοντας-δουλοπάροικος).
Στις αυτοδιευθυνόμενες από τους εργαζομένους επιχειρήσεις, αυτοί που παράγουν συμμετέχουν επίσης στο σχεδιασμό, τη διεύθυνση και τη διάθεση των κερδών: δεν υπάρχει εκμετάλλευση των εργαζομένων από άλλους. Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ισότιμα στη λήψη όλων των αποφάσεων. Η παλιά καπιταλιστική ελίτ -των μεγάλων εταιρικών μετόχων και των διοικητικών συμβουλίων που αυτοί επιλέγουν- δεν θα μπορεί πλέον να αποφασίζει τι, πώς, και πού να παράγεται και πώς να χρησιμοποιούνται τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αντί γι’ αυτό, οι εργαζόμενοι -σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες που είναι αλληλένδετες με τις επιχειρήσεις τους- θα παίρνουν όλες αυτές τις αποφάσεις δημοκρατικά.
Μόνο έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί η επανάληψη για μια ακόμη φορά του καπιταλιστικού κύκλου: (1) οικονομική άνθηση που εκρήγνυται σε κρίση, που ακολουθείται από (2) μαζικά κινήματα για μεταρρυθμίσεις κοινωνικής πρόνοιας και οικονομικές ρυθμίσεις, που ακολουθείται από (3) καπιταλιστές που χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για να ακυρώσουν την επίτευξη μεταρρυθμίσεων και κανονισμών, που ακολουθείται από (1) και πάλι, την επόμενη καπιταλιστική άνθηση, διάρρηξη, και κρίση. Στις ΗΠΑ, ο καπιταλισμός από το κραχ του 1929 εμφανίζει αυτόν τον κύκλο.
Στις εκδημοκρατισμένες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που επωφελούνται από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες διατίθενται τα κέρδη της επιχείρησης. Δεν υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία εργοδοτών που χρησιμοποιούν τα κέρδη των επιχειρήσεων για να αναιρέσουν τις μεταρρυθμίσεις και τους κανονισμούς που επιτεύχθηκαν από τους εργαζόμενους. Το αντίθετο μάλιστα, οι αυτοδιευθυνόμενοι εργαζόμενοι θα πληρώνουν φόρους μόνον εάν το κράτος διασφαλίζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τους κανονισμούς. Στις εκδημοκρατισμένες επιχειρήσεις δεν θα επιτρέπονται οι ανισότητες εισοδήματος και περιουσίας (και, συνεπώς, οι ανισότητες ισχύος και πολιτισμικής πρόσβασης) που σήμερα διασχίζουν τον καπιταλιστικό κόσμο.
Στα σοσιαλιστικά συστήματα, του παρελθόντος και του παρόντος, απαιτείται επίσης εκδημοκρατισμός των επιχειρήσεων. Η κοινωνικοποίηση της παραγωγικής ιδιοκτησίας μαζί με τον κεντρικό σχεδιασμό, σε αυτά τα συστήματα, (έναντι της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της αγοράς στον καπιταλισμό) άφησε πάρα πολύ ασύμμετρη ισχύ συγκεντρωμένη στο κράτος. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις (εγγυημένη απασχόληση και βασική κοινωνική πρόνοια, πολύ μικρότερη ανισότητα εισοδήματος και πλούτου, κλπ.) που επιτεύχθηκαν με τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις αποδείχθηκαν επισφαλείς. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι αγορές επέστρεψαν τελικά και αναίρεσαν πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Τα παραδοσιακά προβλήματα του σοσιαλισμού απορρέουν και από αυτή την αντιδημοκρατική οργάνωση της παραγωγής. Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις δεν είχαν αυτοδιεύθυνση· δεν αποφάσιζαν συλλογικά τι, πώς, και πού να παράγουν, ούτε τι να κάνουν με τα κέρδη. Αντί γι’ αυτό, κρατικοί αξιωματούχοι αποφάσιζαν τι, πώς, και πού να παράγεται και πώς να διατίθενται τα κέρδη. Αν οι σοσιαλιστικές επιχειρήσεις ήταν εκδημοκρατισμένες, τα έσοδα του κράτους θα εξαρτώνταν από τη συλλογική αυτοδιεύθυνση των εργαζομένων. Αυτό θα θεσμοποιούσε έναν πραγματικό, συγκεκριμένο έλεγχο από τα κάτω για την εξισορρόπηση της κρατικής εξουσίας από τα πάνω.
Οι αυτοδιευθυνόμενες από τους εργαζόμενους επιχειρήσεις είναι μια λύση που στηρίζεται στην ιστορία και του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Η δημιουργία αυτοδιευθυνόμενων από τους εργαζόμενους επιχειρήσεων ολοκληρώνει ό,τι οι περασμένες δημοκρατικές επαναστάσεις ξεκίνησαν με τη μετακίνηση των κοινωνιών πέρα από μοναρχίες και απολυταρχίες. Ο εκδημοκρατισμός της παραγωγής μπορεί να πάει επιτέλους τη δημοκρατία πέρα από το να είναι απλώς ένα εκλογικό τελετουργικό που διευκολύνει τη διοίκηση του 99% από το 1%.
*Ο Richard D. Wolff είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of Massachusetts και επισκέπτης καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του New School University της Νέας Υόρκης.
Μετάφραση: Κ.Χ.
Το πρωτότυπο κείμενο: https://snuproject.wordpress.com/2011/12/18/occupy-production-by-richard-wolff/
Αναδημοσιεύει από τη Δράση η Jaquou Utopie
Kapadoks
23 Δεκεμβρίου, 2011 11:41 πμ
Έβαλα like όχι γιατί πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει σήμερα ή αύριο , αλλά γιατί θεωρώ την θέση αυτή τού (αρκετά γνωστού και οικείου μας πιά) Richard Wolff ως την μόνη ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και την μόνη συνεπή για προοπτική λύσης στο πρόβλημα διαχείρησης τού κοινωνικού πλούτου . Ταυτόχρονα και γιατί μου φαίνεται η μόνη πρόσφορη για να διαβάσουμε τις πρόσφατες πολυδιαφημιζόμενες «εργατικές» κινητοποιήσεις .
Έντιμες, δίκαιες, ηρωικές (ή όχι) , έχουν νόημα και προοπτική μόνο στην βάση τής λογικής τού άρθρου αυτού .
Να εκτοπιστεί πλήρως και γενικά κάθε εξωεργατική ιδιοκτησία από την παραγωγή .
(Διαφορετικά , αποσπασματικές έστω και θεαματικές κινητοποιήσεις κάποιων , μπορεί κάποτε να αποβαίνουν απλά σε ώφελος μονο κάποιων άλλων επιχειρηματιών ήκαι κάποιων άλλων εργατών / απο σπόντα….) .
Και φυσικά εύχομαι να καταστεί δυνατόν να αιστανθούν όλοι (και μείς από κοντά) πνεύμα γιορτινό , έστω φευγαλέα , έστω και για λίγο , έστω και ως αυταπάτη .
Και από μεθαύριο , ξανά στο αληθινό «σήμερα» .
Κλείνω με γενικές ευχές .
Spin
23 Δεκεμβρίου, 2011 11:55 πμ
Πάω στο αφεντικό να του ανακοινώσω ότι αναλαμβάνω την διοίκηση 😛
koula
23 Δεκεμβρίου, 2011 1:08 μμ
Spin
23 Δεκεμβρίου, 2011 1:32 μμ
Καταλαβαινω την παραγωγή αλλά δεν θέλω να παράγω.
DrAluca
23 Δεκεμβρίου, 2011 1:33 μμ
Τι θελεις να κανεις?
Μιλησε μου για σενα…..
Πως ηταν τα παιδικα σου κρονια….? 😈
Χαμογελατε…
Spin
23 Δεκεμβρίου, 2011 1:36 μμ
εμ, εχμ, ερ, νομ…νομίζω ότι δεν πρέπει να μιλάω με ξένους 😛
INSERT uposuneidhto message
start loop(hole)
if dr.aluca smiles
then update ataka
set childhood.flag=1
end loop long live spin
commit;
Spin
23 Δεκεμβρίου, 2011 1:37 μμ
Να κάψουμε το ποστ???? ε? ε? ε? είναι γιορτες. ε? ε? ε? ;P 😛 😛
DrAluca
23 Δεκεμβρίου, 2011 1:58 μμ
Damn…..
και ημουν τοσο κοντα να βγαλω λαυρακι… 😛
Χαμογελατε…
Κορνήλιος
23 Δεκεμβρίου, 2011 1:34 μμ
O λύκος με αντιγράφει
Oblivion
23 Δεκεμβρίου, 2011 2:33 μμ
R.W.F.T.W
(richard wolff for the win:P)
W.T
23 Δεκεμβρίου, 2011 4:51 μμ
Δεν χρειαζεται να εισαι και καμια διανοια για να καταλαβεις οτι ο R.W. απευθυνομενος στο αμερικανικο κοινο και ειδικα στο κοινο του O.W.S. προσπαθει να προωθησει το ζητημα του σοσιαλισμου/κομμουνισμου αποφευγοντας εννοιες που η καπιταλιστικη προπαγανδα εχει καταφερει να φωρτισει αρνητικα.Ετσι χρησιμοποιει εννοιες οπως «εκδημοκρατισμος των επιχειρησεων» που ακουγονται ωραια στα αυτια των αμερικανων χρησιμοποιωντας ετσι μια εννοια που ο ιδιος ο καπιταλισμος την σφετεριστηκε και εστω και στρεβλωμενη την εκανε ιερη και αδιαμφησβητητη,την δημοκρατια.
Νομιζω οτι ο R.W θα ελεγε πολυ διαφορετικα πραγματα αν δεν ηταν αναγκασμενος να κερδισει την προσοχη ενος κοινου,που θα αντιδρουσε συνειρμικα(σαν τα σκυλια του Παβλοφ στον ηχο των βηματων),σε καθε αναφορα «κοκκινης» λεξης.
Φυσικα και δεν τον επικρινω καθενας πρεπει να προσπαθει και αναλογα με το κοινο που απευθυνεται.Απλα δεν μπορουμε να θεωρουμε «ειδηση» και «νεο» την προσπαθεια ενος ανθρωπου να μεταφρασει σε νηπιακη γλωσσα (γιατι σε τετοιο επιπεδο πολιτικης αναλυσης βρισκεται ο μεσος αμερικανος)καποιες βασικες μαρξιστικες αρχες.
Ειναι αδικο και για τον ιδιο που ειναι πιο «μπροστα» σε αναλυση απο αυτο το προπαγανδιστικο του κειμενο.
Ειναι πολυ θετικο αυτο που γινεται με το O.W.S γιατι ειναι μεσα στο ανδρο του καπιταλισμου και αυτο εχει ιδιαιτερη σημασια(οταν μαλιστα το O.W.S εχει περισσοτερα «εργατικα» χαρακτηριστικα σε σχεση με τους απολιτικ «αγανακτισμενους» της ευρωπης).
Εκει δεν υπαρχει κατι πιο «προδευτικο» απο το O.W.S σε αντιθεση με την Ευρωπη και ιδιαιτερα στην Ελλαδα που οι αγανακτισμενοι(παντα κατα την αποψη μου) αποτελεσαν ιδεολογικο πισωγυρισμα(ευτυχως βραχυβιο).
Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός
23 Δεκεμβρίου, 2011 9:53 μμ
@W.T
Συμφωνώ μαζί σου μέχρι κεραίας. 😉
Oblivion
24 Δεκεμβρίου, 2011 12:03 πμ
«Εκει δεν υπαρχει κατι πιο “προδευτικο” απο το O.W.S σε αντιθεση με την Ευρωπη και ιδιαιτερα στην Ελλαδα που οι αγανακτισμενοι(παντα κατα την αποψη μου) αποτελεσαν ιδεολογικο πισωγυρισμα(ευτυχως βραχυβιο).»
Γάμησε τα. Γεμάτο φασίστες ήταν οι πλατείες.Φτουυυυυυυυ.
W.T
24 Δεκεμβρίου, 2011 1:06 μμ
Το πισωγυρισμα δεν αναφερεται στην υπαρξη φασιστων στις πλατειες,αλλα σε ολα εκεινα τα απολιτικα χαρακτηριστικα που εξεθρεψε,στην επιθεση συνολικα στην εννοια του συνδικαλισμου(στο ονομα καποιων ξεπουλημενων εργατοπατερων),στην επιθεση σε καθε ιδεολογια(εκτος απο την δικη τους και καλα «μη ιδεολογια»),στην επιθεση σε οτιδηποτε οργανωμενο και βασικα στην δημιουργια ψευδαισθησης κοινου υπερταξικου/εθνικου συμφεροντος.
LAGARTSAS-A
24 Δεκεμβρίου, 2011 2:34 μμ
Ασε, το … γαμησες και νυχτωσε. Σας εχουν κατσει καλα στο λαιμο οι πλατειες. Και που να δεις τι ερχεται.
χα! χα! χα!
Ξεφυγαν απο τα παραδοσιακα δεδομενα και χασατε το μπουσουλα. 😉
koula
24 Δεκεμβρίου, 2011 2:58 μμ
τι ερχεται;;;
ουτε ο άι μπίλης τέτοια “αναμονή” πια… καθε φορα τα ιδια.. “περιμενε και θα δεις” “δεν εχεις παρει χαμπαρι τι ερχεται” … και αλλες ιστοριες για αγριους.. που θα ξεσηκωθει ταχα ο κοσμος κλπ κλπ λες και μενουν μολις δυο μερες για να γινει αυτο..
προφανως πολλοι χασανε το μπουσουλα γιατι δεν ηταν “κλασικα εικονογραφημενα” οσα εγιναν για πρωτη φορα στις πλατειες το καλοκαιρι…
(και κατα την ταπεινη μου γνωμη αυτο περιλαμβανει και κομματα και αναρχικους που τη σνομπαρισαν και την πολεμησαν τοτε αυτη την εξελιξη)
αλλά μην τρελαθουμε κιολας… λες και υπαρχει ακομα κοσμος που συναντιεται οπως πριν μηνες… υπαρχει;;;; και ποσοι ειναι;;;; και τι κανουν;;;
ΠΟΛΛΟΙ επηρεαστηκαν! ΝΑΙ!
απλά αλλοι επεστρεψαν εκει που ήταν απο παλιοτερα.. ενω αλλοι απομακρυνθηκαν απο εκει που ήταν γιατι ειδαν καποιες κινησεις που τους ξενερωσαν..
και αλλοι απογοητευτηκαν απο την κοντοφθαλμη μαλάκια που μας δερνει ολους.
Ουτε λιγο ηταν που συνεβη κατι ΤΟΣΟ διαφορετικο και πρωτογνωρο,για να το ακυρωσουμε τελειως
ουτε “πολυ” .. δεδομενου οτι δε συνεχιστηκε και σε ορισμενες φασεις που μεταφερθηκε σε αλλες πλατειες, δεν κρατησε για πολυ..
γιατί;
γιατι συνηθως και τελικα, ο καθενας τον χαβα του…
απο αδιαφορια μεχρι κομπλεξικη συμπεριφορα και σκατοψυχιά για τον διπλα και τον απεναντι,
γιατι αμα ο αλλος ειναι ακομα πιο σκατα, νιωθεις λιγο “ομορφα”.
ίσα να μην ειμαστε εμεις στον πάτο και πέρα βρέχει.
koula
24 Δεκεμβρίου, 2011 3:06 μμ
αν οι εξελιξεις δεν ηταν χιονοστιβαδα… ισως να υπηρχε διαφορετικη εξελιξη και στα των «πλατειων»
αλλά την εχει πατησει ο κοσμος ασχημα.. δεν ειναι το ιδιο το τριμηνο που περασε μολις, με το τριμηνο της ανοιξης κλπ
κρατας την ομπρελιτσα να μη βραχεις γιατι αυτο εχεις μαθει σαν τακτικη-πρακτικη
και σου ερχεται ενας κουβας νερο στη μουρη..
μαθαινεις οτι δεν αρκει η ομπρελα, αλλά παραμενεις μουσκεμα.
φευγω πριν γραψω αλλες μαλακιες.
Xanadu
24 Δεκεμβρίου, 2011 3:22 μμ
στο καλο 😥 😥 😥
koula
24 Δεκεμβρίου, 2011 5:17 μμ
😆
ρε Xanadu, ειλικρινα, αν ηξερα οτι αυτο σου εφταιγε ολο κι ολο και θα σε χαροποιουσε.. θα φευγα, μα τη μπαναγια τη πλατσανίστρα! σιγα τα ωά! και σιγά το δύσκολο!
να’ταν τουλαχιστον ενας ανθρωπος ικανοποιημενος αυτες τις κωλομερες (δεν εννοω τις «εορτασιμες»)..
αλλά μαλλον δεν θα αρκει αυτο.. οποτε θα κατσω αλλο λιγο.. και συ κανε την καρφια σου πετρα.. 😉
LAGARTSAS-A
24 Δεκεμβρίου, 2011 5:12 μμ
Αααααχ koula!
Σε γενικες γραμμες καλα τα λες. 😉
Το φαινομενο των πλατειων δε θα επαναληφθει, γιατι στην πραξη αποδειχτηκε ατελεσφορο. Αυτό είναι ισως ένα από τα θετικα του (η διαφυγη από το μαγγανοπηγαδο). Οι πλατειες ο,τι ειχαν να δωσουν το δωσανε, ηταν καποιο σποροι που πεσανε σε γονιμα εδαφη παντου.
Αφου γινουν οι εκλογες και τιποτα στη ουσια δε θα αλλαξει και θα εχουμε φαει ακομη μια φορα στη μαπα τα κοινοβολευτικα τους παιχνιδια, μεσα σε πολύ συντομο χρονο, μετα τη ραγδαια επιδεινωση των πραγματων εδώ και παγκοσμια, με μια θεσμικη αναχρονιστικη αριστερα, κερδισμενη μεν από τις εκλογες αλλα ξεβρακωτη, ανημπορη να αντιληφθει το γιγνεσθαι και το τι θα οφειλε να πραξει, δεσμια των αγκυλωσεων και των ιεραρχικων δομων της, οι σπορει που ριχθηκαν από τις πλατειες θα εχουν ηδη βλαστησει και θα εχουν το πρωτο λογο. Η συγκρουση θα είναι γενικευμενη παντου.
Το αν υπαρξει διεξοδος στα αδιεξοδα αυτό θα κριθει από την ωριμανση και τις διαδικασιες που θα μεσολαβησουν στο χαος που θα διαρκεσει αρκετα.
Δυσκολες και μαυρες μερες δυστυχιας, οπου ισως αχνοφεγγσει μια νεα αυγη. Τιποτα δε γεννιεται χωρις πονο. Τουλαχιστον να γεννηθει.
koula
24 Δεκεμβρίου, 2011 5:23 μμ
ααα κααλαα!
«αφου γινουν οι εκλογες»…………………………………
αν γινουν και ποτε, ε? και μεχρι τοτε… ολοι καθονται σπιτια και θυμουνται – προβαρουν το μυαλο για οοοοταν ερθει παλι η ωρα να βγουν στον δρομο…
οκ.
το’πιασα τωρα.
γιατι προς στιγμη φοβηθηκα μην γινει κανα μπραφ και βγουν ολοι εξω αποφασισμενοι να φερουν τα πανω κατω.. και δεν εχω προλαβει να αγορασω σκηνη…
LAGARTSAS-A
24 Δεκεμβρίου, 2011 6:10 μμ
Χαχαχαχα … εισαι ωραια!
Να μην κανουν γιορτες οι ανθρωποι; Ολοι κουτσα στραβα θα τη βολεψουνε. Ευκαιρια να συναντηθουνε κιολας, να τα πουν αναμετάξυ τους.
Το εκλογικο πανηγυρακι το ζητανε για αυτομαστιγωμα και να ριξουν τις μουτζες τους. ε! δε θα παρει και πολύ οσο και να το τρεναρουν οι μαγειροι. Μετα … να ετοιμαζεις τη σκηνη σου, ολο και καπου θα χρειαστει. Θα … προκανεις … ζησε ο,τι μπορεις να ζησεις. 😉
koula
24 Δεκεμβρίου, 2011 6:27 μμ
ρε lagartsa… «τωρα» σταματησε η φαση των «πλατειων»;; λογω εορτων;; πλακα κανουμε;;
απο ποτε εχει να μαζευτει κοσμος ας πουμε στο Συνταγμα;;; εγω δεν ξερω, δεν τους εχω δει απο το καλοκαιρι.. ισως να μαζευονται ωρες που δεν περναω απο εκει..
και οι κινησεις που εγιναν για «αποκεντρωση», με προσπαθειες κοπιαστικες να γινουν συνελευσεις σε αλλες περιοχες, ξερεις αν ευοδωσαν;; αν συνεχιζονται;; τι εφταιξε και δε συνεχιζονται; τι προβληματα εχουν; ειναι τα ιδια που ειχε και η μαζικοτατη λαϊκη συνελευση της πλατειας Συνταγματος;
και μη μου λες για τις εκλογες, οταν δεν διαφαινεται να γινονται καποια «συγκεκριμενη ημερομηνια»..
και τι σκατα να το κανω οτι θα σπασουν καποιοι τα μουτρα τους, οπως λες.. ;
να περιμενουμε να σπασουμε τα μουτρα μας (προτιμω να βαζω α’ πληθ) και μετα τι???
ξαφνικα «τότε» θα μας ερθει ολη η εμπνευση, οι ιδεες, το θαρρος, το θρασος, το κουραγιο, η αυταπαρνηση, για να συνεννοηθουμε, να συνεργαστουμε, να συν-τρεξουμε, να σεβαστουμε τους διπλα και να καταφερουμε «κατι» ; (τι αραγε;;) γιατι δεν το καταφεραμε αυτους τους μηνες; γιατι δεν το καταφεραμε αυτα τα 2 μνημονιακα χρονια;;
καλο να δινουμε βαση στα νεα δεδομενα και τις εξελιξεις και τις πιθανες εξελιξεις, αλλά όχι και να υπερβαλουμε στις δυνατοτητες τους..
ειδικα αφου πνιγομαστε σε μια κουταλια νερο.. οταν δεν καταφερνουμε με πολυ λιγοτερο κοσμο να προχωρησουμε εστω λιγο μπροστα..
παλι πολλά ειπα…
σορρυ, αλλά δεν εχει βρεθει το εργαλειο για να αντιμετωπιστει αυτη η κατασταση: δεν ειναι γνωριμη για κανεναν και δεν το βλεπω συντομα να βγαινει ακρη..
το χειροτερο που εχουμε να κανουμε, ειναι οσο διαρκει, να δειχνουμε τα κομπλεξ και τη σκατοψυχια μας σε καθε ευκαιρια.. ειναι και το μονο ευκολο και εχουμε και πειρα 😉
koula
24 Δεκεμβρίου, 2011 6:29 μμ
τωρα οντως σταματαω..
xanadu, τα λεμε αλλη ωρα.. 😉
Oblivion
23 Δεκεμβρίου, 2011 5:44 μμ
Δεν νομίζω πως αν ήταν στην Ευρώπη «θα τα έλεγε διαφορετικά», γιατί -καλώς ή κακώς- το πραγματικό περιεχόμενο της δημοκρατίας υπάρχει πριν τον Μαρξ -και ο τελευταίος από αυτό εμπνεύστηκε. Τουλάχιστον εγώ που τον άκουσα από κοντά κιόλας όταν είχε έρθει -αλλά και σε όλα τα βίντεό του που υπάρχουν- την ίδια γλώσσα χρησιμοποιεί, γιατί αρκεί και λέει αυτό που θέλει να πει -σε αντίθεση με την «κοκκινη γλώσσα» που την χρησιμοποιούν από αναρχικοί μέχρι ριζοσπάστες σοσιαλδημοκράτες.
Ο Γουλφ εκφράζει όχι σε νηπιακή γλώσσα αλλά όπως πρέπει τις βασικές μαρξικές αρχές -και ουχί μαρξιστικές.
W.T
23 Δεκεμβρίου, 2011 7:17 μμ
Ναι εχεις δικιο ,ο Γουλφ εκφραζει τις βασικες μαρξικες(εστω) αρχες οπως πρεπει…για να γινουν κατνοητες(στους αμερικανους) αλλα δεν παυουν να ειναι οι ιδιες μαρξικες αρχες,που κατα ενα περιεργο τροπο φανταζουν ως κατι εντελως νεο ,σε καποιους που τις αποριπτουν ως αντιδημοκρατικες οταν δεν τις συναντουν κεκαλυμενες αλλα με «κοκκινη γλωσσα»(και δεν μιλαω για Αμερικανους…ουτε για απολιτικους Ελληνες…).
Oblivion
23 Δεκεμβρίου, 2011 8:53 μμ
«..που κατα ενα περιεργο τροπο φανταζουν ως κατι εντελως νεο ,σε καποιους που τις αποριπτουν ως αντιδημοκρατικες οταν δεν τις συναντουν κεκαλυμενες αλλα με “κοκκινη γλωσσα»
Και δίκαια γίνεται αυτό.Όταν εγώ ακούω κομμ(ατο)ουνιστές να μιλάνε για σοσιαλισμό και δημοκρατία, κρατάω μικρή σακούλα.Γιατί μπορεί ο Μαρξ να ήταν με την Κομμούνα, ωστόσο το μαρξιστικό κίνημα δεν φαίνεται να ακολούθησε το παράδειγμά της.
Επίσης, θα έπρεπε δηλαδή ο Γούλφ να αναμασάει Μαρξ και να χρησιμοποιεί το «κόκκινο λεξιλόγιο» προκειμένου να (φαίνεται ότι) διατηρείται το δήθεν κομμουνιστικό κίνημα και να επιβεβαιώνεται η επαναστατική μας βιβλιογραφία? Γιατί όχι Φουριέ ή οι άλλοι ουτοπικοί?Γιατί όχι Μπακούνιν ή Μαλατέστα ή Κροπότκιν?Γιατί όχι Ισπανία του 36?Γιατί όχι Ουγγαρία του 57?Γιατί όχι Σοβιέτ?Και γιατί ντε και καλά Μαρξ και όχι όλα τα παραπάνω?
no11888
23 Δεκεμβρίου, 2011 10:36 μμ
Γεμισε το συμπαν οπορτιουνιστες που θελουν να βλαψουν το κωμα.Μετα τους αναρχοφασιστες πρακτορες που τα αρπαζουν απο τα ιμπεριαλιστικα κεντρα ,πλακωσαν και οι αριστερουλιδες καλυμενοι ρεφορμιστες που σκοπο εχουν να αποπροσανατολισουν την εργατικη ταξη απο το να ψηφισει το κωμα του λαου.
Δε μου λετε ρε ξεφτερια αντε και καταλαβατε ενα εργοστασιο.Χωρις ισχυρο κωμα πως θα επιβιωσει η νησιδα σοσιαλισμου στον καπιταλισμο;Ξερετε τι θα γινει.Θα πεσουν οι 7 αδερφες ,ο ΟΠΕΚ το ΝΑΤΟ η κοκα κολα ,η μερσεντες και τα κου-κου να σας φανε.Μονο με ισχυρο κωμα τιποτα αλλο.
Εχε χαρη που κραταω ακομα πενθος για το θανατο του ηγετη αλλιως θα εγραφα ολοκληρο κατεβατο για να σας ανοιξω τα ματια.
W.T
24 Δεκεμβρίου, 2011 12:41 μμ
Συγνωμη δεν καταλαβα,που αντιβαινει ο σοσιαλισμος(η θεωρια του) στη δημοκρατια;
Ο σοσιαλισμος εμπεριεχει τη δημοκρατια.
Οσο για τα ερωτηματα σου γιατι αυτα που λεει ειναι βασισμενα στο Μαρξ και οχι σε κατι αλλο,δες το βιογραφικο του και μετα ρωτα τον ιδιο.
no11888
24 Δεκεμβρίου, 2011 2:48 μμ
To κομμα εμπεριεχει δημοκρατια;Μπορουν τα μελη του να μετεχουν στα συνεδρια και να συνδιαμορφωνουν τις αποφασεις του;Ρωταω στα σοβαρα.
catalternative
23 Δεκεμβρίου, 2011 11:23 μμ
Συγνώμη αλλά τι εννοούμε με τον όρο μαρξική και μαρξιστική αρχή; 🙂
Oblivion
24 Δεκεμβρίου, 2011 12:01 πμ
Μαρξική = κατευθείαν από Μαρξ (ας πούμε)
Μαρξιστική =κυρίως από τους επιγόνους (Λένιν, Μαο κλπ..)
catalternative
24 Δεκεμβρίου, 2011 11:13 πμ
Αα…μάλιστα. Σε ευχαριστώ για την διευκρίνηση 🙂
Spin
24 Δεκεμβρίου, 2011 2:10 μμ
παραλληλογραφικό # παραλλογραφιστικό ? 😛 Π
koula
24 Δεκεμβρίου, 2011 2:41 μμ
spin, να πουμε στον άι σκαμπίλι εκτός από το «ελληνο-ξυλινικο / ξυλινο-ελληνικό» λεξικό να φέρει και ένα παραλληλογραφικό-παραλληλογραφιστικό λεξικό;;;
oldboy99
24 Δεκεμβρίου, 2011 7:33 μμ
Γνωστός από τα παλιά ο Richard Wolff ε!
Πρέπει να ομολογήσω, ότι, είναι ευφυέστατος Μαρξιστής ο ατιμούλης 🙂
geaalex
25 Δεκεμβρίου, 2011 9:31 μμ
Πάντως ότι και να ήταν το ακροατήριο των κάθε είδους πλατειών, με τίποτα δεν δικαιολογείται η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίσθηκαν τα ακροατήρια αυτά από τις ηγεσίες της αριστεράς.