Καtarαμένη γη… (update 2013)

Posted on 11 Δεκεμβρίου, 2011 4:38 μμ από

35


(στο τέλος της ανάρτησης υπάρχουν νεότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα)

——

Ρίξτε μια ματιά στα όσα προβλήθηκαν στο βίντεο του DemocracyNow (το πρωτότυπο βίντεο βρίσκεται στο democracynow.org) σχετικά με δράσεις Καναδών ακτιβιστών στο Συνέδριο των Ην. Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ν.Αφρική. Οι ακτιβιστές βρέθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις του Συνεδρίου για να διαμαρτυρηθούν με … χειροπιαστό τρόπο για την περιβαλλοντική μόλυνση και την κλιματική αλλαγή που επιφέρουν συγκεκριμένες τακτικές αναζήτησης-εκμετάλλευσης φυσικών ενεργειακών πόρων.

Μετάφραση-υποτιτλισμός, by koula…

(λίγα λόγια για όσους δε μπορούν να ανοίξουν το λινκ του youtube)

Στην εκπομπή του DemocracyNow! είχε ρεπορτάζ για τις δράσεις κάποιων ακτιβιστών και ιθαγενών από περιοχές του (ΒΔ) Καναδά, οι οποίοι έφτασαν στο Συνέδριο στη Ν.Αφρική και μοίρασαν (πρωτότυπο) υλικό για να τονίσουν την περιβαλλοντική καταστροφή που συνεπάγεται μια συγκεκριμένη μέθοδος εκμετάλλευσης των «ενεργειακών αποθεμάτων» της περιοχής τους.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Καναδά υπάρχει μια πολύ μεγάλη έκταση (όσο η Φλόριντα, λένε στο βίντεο, δηλαδή ~ 170.000 τ.χλμ.) ειδικού εδάφους.

Αυτό το έδαφος είναι αμμώδες με ένα ποσοστό πετρελαίου, που είναι πολύ πυκνό και κολλημένο πάνω στην άμμο (σαν πίσσα).

Ο όρος στα αγγλικά είναι «tar sands oil» (tar – πίσσα) οπότε το «άμμος πετρελαίου» είναι αρκετά κοντινός στην ουσία του όρου (αν υπάρχει άλλος όρος, παρακαλώ πείτε το σε σχόλιο).

NWT – Northwestern Territories (Βορειοδυτικές Περιοχές)

Το ποσοστό του πετρελαίου – πίσσα που υπάρχει σε αυτό το έδαφος είναι μικρό (λεπτομέρειες εδώ), αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλες οι ποσότητες αυτής της άμμου στον Καναδά, το βρίσκουν προφανώς προσοδοφόρο να την εκμεταλλευτούν για την παραγωγή – εξαγωγή του πετρελαίου.

Λογικό;

Λογικό.

Μόνο που … σύμφωνα με όσα λένε οι ακτιβιστές, αυτό το πετρέλαιο είναι πολύ τοξικό και απαιτούνται 4 βαρέλια νερού για κάθε βαρέλι πετρελαίου… και η διαδικασία εξαγωγής του είναι ενεργοβόρος, οπότε υπάρχουν σκέψεις για κατασκευή πυρηνικών σταθμών για να έχουν την απαιτούμενη ενέργεια (ήδη χρησιμοποιούνται άλλοι υδρογονάνθρακες – παραγωγή ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα και φυσικό αέριο)… και οι ρύποι που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα είναι σε μεγάλες ποσότητες… και για να κάνουν αρκετά ρευστή αυτήν την «πίσσα» ώστε να κυλήσει μέσω δικτύου σωλήνων, προσθέτουν χημικά… και ο υδροφόρος ορίζοντας (ποτάμι) που διασχίζει την περιοχή και καταλήγει στον Αρκτικό Ωκεανό, ε, δεν είναι και στα καλύτερά του με ό,τι συνεπάγεται «φυσικά» αυτό -κατά κύριο λόγο- για τους κατοίκους των περιοχών εκεί…

Α, ναι… και για να φτάσουν μέχρι την «άμμο πετρελαίου» πρέπει πρώτα να ξεριζώσουν κάτι… άχρηστα αρκτικά «παρθένα δάση»…

Boreal Forest near Fort Good Hope, Northwest Territories, Canada (Photo courtesy of Ducks Unlimited Canada)

Δείτε και στο βίντεο τι μοίρασαν οι ακτιβιστές:

Sands Oil Link: http://wp.me/p1pa1c-eVb

koula, the trell…

η καtarα του μέλλοντος θα είναι: σου εύχομαι να ζήσεις σε «πλούσια» εδάφη.

EDIT: πολύ ενδιαφέρον άρθρο που άφησε σε σχόλια ο spiral architect και έχει και πολλές φωτογραφίες από την περιοχή, τους εργαζόμενους, τις διαδικασίες επεξεργασίας, τις κοντινές πόλεις κλπ

– http://ngm.nationalgeographic.com/2009/03/canadian-oil-sands/kunzig-text

http://ngm.nationalgeographic.com/2009/03/canadian-oil-sands/essick-photography

===================================================================

Για την Φλόριντα: http://en.wikipedia.org/wiki/Florida

Για το tar sands oil: http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_sands

και http://www.mta.ca/candendro/nwt.jpg

Για το αρκτικό δάσος (boreal forest – taiga):

http://en.wikipedia.org/wiki/Boreal_forest_of_Canada

http://en.wikipedia.org/wiki/Boreal_forest

Για τον Καναδά:

 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CF%82

===================================================================

UPDATE 2/4/2013

Το σχέδιο για την κατασκευή δικτύου μεταφοράς της «άμμου πετρελαίου – tar sands oil» από τον Καναδά ως τις ΗΠΑ (στο Τέξας) από την Keystone, συνεχίζει να έχει τη στήριξη από την διακυβέρνηση Ομπάμα και συνεπώς, εντείνονται οι αντιδράσεις όσων ανησυχούν για το περιβάλλον που θα καταστραφεί κατά την εξόρυξη (και πιθανώς κατά τη μεταφορά μέσω του δικτύου χιλιάδων χιλιομέτρων).

Σε μια από τις διαμαρτυρίες μπροστά στον Λευκό Οίκο, συνελήφθησαν 48 άνθρωποι και μεταξύ αυτών ήταν ο Julian Bond (γνωστός για τις δράσεις του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων), ο James Hansen (επιστήμονας της NASA, με ειδίκευση στο κλίμα) αλλά και η ηθοποιός Darryl Hannah.

ρεπορτάζ στο DemocracyNow (48 Arrested at Keystone Pipeline Protest as Sierra Club Lifts 120-Year Ban on Civil Disobedience)

Στα τέλη Μαρτίου του 2013, συνέβη ένα νέο ατύχημα σε δικτύωση της ExxonMobil (άλλης εταιρείας, όχι της Keystone) που μετέφερε «αργό πετρέλαιο» από τον Καναδά στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα σε κοντινή πόλη και να πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δεκάδες άνθρωποι. Χαρακτηριστικές εικόνες υπάρχουν στο αντίστοιχο ρεπορτάζ του DemocracyNow (ExxonMobil Tar Sands Oil Pipeline Ruptures in Arkansas as Obama Ponders Fate of Keystone XL).

Σύμφωνα με τον Bill McKibben, η καταστροφή από αυτό που μεταφερόταν στις συγκεκριμένες σωλήνες, είναι μόνο το 1/10 από αυτό που γινόταν αν ήταν το υλικό που σκοπεύει η Keystone να εξορύξει-μεταφέρει.

«Δεν είναι μια καταστροφή που περιμένουμε ότι «θα γίνει», αλλά μια καταστροφή που συμβαίνει σε αργή κίνηση».

«Είναι σχεδόν σα να προσπαθούσε η φύση να στείλει ένα μήνυμα ότι ίσως θα ήταν καλύτερα απλά να αφεθεί αυτό το πράγμα στο υπέδαφος του Καναδά, εκεί που βρίσκεται με ασφάλεια τα τελευταία μερικά εκατομμύρια χρόνια, αντί να το βάζουμε σε φορτηγά, να σε σωληνώσεις, να το πηγαινοφέρνουμε μέσα σε τρένα σε όλη την ύπαιθρο» είπε ο Bill McKibben (συνιδρυτής του 350.org και συγγραφέας του «Eaarth: Making a Life on a Tough New Planet»).