Ενημέρωση & video απο τις συγκεντρώσεις για το Γρηγορόπουλο updated

Posted on 6 Δεκεμβρίου, 2011 6:06 μμ από

45


Αθήνα pic by realdem

11 συλλήψεις, 38 προσαγωγές είναι ο συνολικός απολογισμός της ημέρας απο τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα, ενω μερικά ρούχα και καμιά 10αριά τσάντες μοιράστηκαν στον κόσμο απο απαλλοτρίωση καταστήματος Zara στη Σταδίου . Αρκετός κόσμος είναι συγκεντρωμένος αυτή τη στιγμή στην πλατεία Εξαρχείων στο σημείο όπου ο 15χρονος Αλέξης πυροβολήθηκε απο τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενω η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική απο τη χρήση δυνατών χημικών που έκαναν προηγουμένως δυνάμεις καταστολής στη διάρκεια συγκρούσεων με νεαρούς στην περιοχή.

Η προγραμματισμένη συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστών ξεκίνησε απο τα Προπύλαια με 4000 10.000 άτομα λίγο μετά τις 19:00 και κατέληξε στο Σύνταγμα όταν ξέσπασε πετροπόλεμος και ρίψη μολότωφ στο σημείο του άγνωστου στρατιώτη και στο μεταλικό φράγμα στα (πρώην) λουλουδάδικα. Με τη χρήση κρότου λάμψης και δακρυγόνων, οι αστυνομικές δυνάμεις «καθάρισαν το Σύνταγμα» και η συγκέντρωση έσπασε στα 3, όπου ενα τμήμα πήρε κατεύθυνση προς τα Προπύλαια, ενω άλλα μπλοκ προς τον Εθνικό κήπο και το κάτω μέρος της πλατείας.

pic.twitter.com/wIXRSgRy

Ασπιδα ΜΑΤ κατατέθηκε απο διαδηλωτή στα Εξάρχεια Pic by @cocobilly

Πρωτοφανής ήταν η καταστολή που δέχτηκε η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του alterthess, η συμμετοχη του κόσμου ήταν στις 3000 ενω αστυνομικές δυνάμεις ακολουθούσαν ασφυκτικά την πορεία καθόλη τη διάρκεια της και προσπάθησαν αναίτια γύρω στις 20:15 να τη διαλύσουν. Ξύλο, δακρυγόνα και γενικευμένες επιθέσεις σε διαδηλωτές στα γύρω στενά είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 φοιτητές στο κεφάλι, να εξαρθρωθεί ο ώμος ενός διαδηλωτή και να προσαχθούν 10 7 άτομα στη ΓΑΔΘ. Ένα μπλοκ κατάφερε να ανασυγκροτηθεί πάλι και καθοδόν προς την Καμάρα ενώθηκε με άλλο όπου με προκλητικό τρόπο τα ΜΑΤ ξαναπλησίασαν την πορεία βρίζοντας τους διαδηλωτές. Εκατοντάδες κόσμου κατάφερε να συγκεντρωθεί στην Καμάρα ενώ ομάδα 50 ατόμων εεπιτέθηκε σε διμοιρία στο Τουρκικό προξενείο.

Επίθεση αστυνομικών δυνάμεων στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Οδομαχίες επίσης σημειώθηκαν και στην περιοχή του Βόλου έξω απο ενα άδειο υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας.

Οδομαχίες στο Βόλο Pic @protothema

****************************************************************************

Ντου στο ΑΤ Χαλανδρίου

Σύμφωνα με τα τελευταία ανεπίσημα στοιχεία 9 συλλήψεις, 6 προσαγωγές και 8 τραυματίες είναι ο απολογισμός των μαθητικών κινητοποιήσεων που έλαβαν μέρος το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, σε μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που έπεσε νεκρός 3 χρόνια πριν απο σφαίρες αστυνομικού. Περίπου 2000 άτομα διαδήλωσαν με αφετηρία τα Προπύλαια και κατεύθυνση προς τη Βουλή όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις. Επεισόδια επίσης σημειώθηκαν στο ΑΤ Χαλανδρίου απο κόσμο που συμμετείχε στην πορεία της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρία, πέτρες και ξύλα εκτοξεύονταν στο κτίριο ενώ ταμπουρωμένοι αστυνομικοί εντός, έριχναν κρότου λάμψης. Μετά απο 10 λεπτά οι νεαροί αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα. Επίθεση με πέτρες σημειώθηκε και στο ΑΤ Πατησίων και Γαλατσίου, ενώ πετροπόλεμος ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και μαθητές έλαβε μέρος στο Χαϊδάρι.

Κατα τις 13:00 πραγματοποιήθηκε έφοδος διμοιρίας ΜΑΤ με συνοδεία ασφαλίτη στο κτίριο Nosotros της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, όπου κατέλαβαν το χώρο για κάποια ώρα απαγορεύοντας την είσοδο και κάνοντας έρευνα ακόμα και σε σκουπιδοτενεκέδες.

Πορείες και συγκεντρώσεις έλαβαν μέρος και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στο Αγρίνιο το δημαρχείο τέλεσε υπο κατάληψη απο μαθητές ενώ στη Θεσσαλονίκη έγιναν 2 προσαγωγές, έπειτα απο συντονισμένη επιχείρηση των ΜΑΤ να διαλύσουν την πορεία. Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Η μαθητική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Επεισόδια στο Σύνταγμα (φωτ. απο EUROKINISSI)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.