Αίγυπτος: εκλογικά αποτελέσματα Α’ φάσης

Posted on 5 Δεκεμβρίου, 2011 12:27 μμ από

8


[Αναδημοσίευση] 

από enet.gr

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Με άλλους εξεγέρθηκαν και άλλους ψήφισαν

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Και στην Αίγυπτο, όπως πρωτύτερα στην Τυνησία, ενώ ακτιβιστές κοσμικών κινημάτων αποτέλεσαν κραυγαλέα την αιχμή του δόρατος των εξεγέρσεων αυτού που αποκαλείται Αραβική Ανοιξη, οι εκλογικές διαδικασίες που ακολούθησαν ανέδειξαν την πλειοψηφική επικράτηση των ισλαμιστών.

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ επιμένουν, αλλά λίγοι τους ακούν… (ΕΡΑ/ΑΠΕ)

Παραμονή της δεύτερης φάσης του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, η Αιγυπτιακή Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε χθες τα επίσημα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής φάσης την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, επιβεβαιώνοντας την καθαρή νίκη των ισλαμιστών για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Νίκη έτσι και αλλιώς αναμενόμενη, που δίνει μία αρχική εικόνα του πώς αναμένεται να μοιάζει η αιγυπτιακή Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή) τον Μάρτιο, όταν πια θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλεπάλληλες αναμετρήσεις στις κάλπες που προβλέπει το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα της χώρας του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων: πρώτο το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων (36,6%) και δεύτερο (24,4%) το Νουρ των -υπερσυντηρητικών, εμπνεόμενων από την αυστηρή ερμηνεία της Σαρία τύπου Σαουδικής Αραβίας- Σαλαφιστών. Και τα δύο κόμματα κέρδισαν το 60% των ψήφων της εκλογικής αναμέτρησης που αποφάσισε για την κατανομή του ενός τρίτου των εδρών της αιγυπτιακής εθνοσυνέλευσης.

Σήμερα και αύριο, οι Αιγύπτιοι σε 18 από τις 27 επαρχίες της χώρας καλούνται να ψηφίσουν για την κατανομή των ορισμένων για τους ανεξάρτητους υποψηφίους εδρών. Η προσέλευση αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης της περασμένης εβδομάδας, όταν -πρωτοφανές για τα χρονικά των στημένων εκλογών εδώ και έξι δεκαετίες- πάνω από το 60% του εκλογικού σώματος είχε ανταποκριθεί.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν ότι η τακτική τους συμμαχία με τη χούντα του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, κόντρα στους (κοσμικούς) εξεγερμένους της Πλατείας Ταχρίρ, σημαίνει πως έχουν πιάσει το σφυγμό του μέσου Αιγύπτιου μικροαστού και του φτωχού αγρότη των επαρχιών που επιζητούν ασφάλεια και καθημερινή επιβίωση μέσα σε καθεστώς πολιτικής σταθερότητας. Θέλουν να φύγουν οι στρατιωτικοί από την εξουσία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει, λένε, σταδιακά. Επιχειρούν δε να κατασιγάσουν όποιους φόβους ότι το πολιτικό Ισλάμ τύπου Τουρκίας που επικαλούνται θα αναγάγει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα (κυρίως γυναικών και αλλόθρησκων) σε είδος προς εξαφάνιση: «Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε τα βασικά της Σαρία με δίκαιο τρόπο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», έλεγε χθες ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, Εσάμ ελ Εριάν.

Οι Σαλαφιστές του Νουρ, κόμμα νεοεμφανιζόμενο στον αιγυπτιακό πολιτικό χάρτη, έδωσαν τα πρώτα μηνύματα ενδοϊσλαμιστικής αντιπολίτευσης, αποκλείοντας κάθε συνεργασία με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και επιμένοντας στις φονταμενταλιστικές θέσεις τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος, Εμάντ Αμπντέλ Γκαφούρ: «Δεν αποκλείουμε ότι μπορεί να μας περιθωριοποιήσουν, παρουσιάζοντάς μας ως πολιτικό σχηματισμό ταραχοποιών», είπε.

(Πηγές: Reuters, Γαλλικό, BBC, AlJazeera, almasryalyoum.com, english.ahram.org.eg)

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-eLP

koula, the trell…