Αίγυπτος: οι διαδηλωτές επιμένουν (29/11/11)

Posted on 30 Νοεμβρίου, 2011 11:16 μμ από

11


Μεταφράζει η koula

από την εκπομπή του DemocracyNow! (29/11/2011)

(μετά το κείμενο υπάρχει και το βίντεο της εκπομπής στο οποίο υπάρχει το ρεπορτάζ και στιγμιότυπα όσων συμβαίνουν στην Αίγυπτο) 


 Η Αίγυπτος διεξάγει ιστορικές εκλογές ενώ το Στρατιωτικό Συμβούλιο αντιστέκεται στο αίτημα να παραδώσει την εξουσία σε πολίτες

AMY GOODMAN (παρουσιάστρια): 

Η Αίγυπτος βρίσκεται στη δεύτερη ημέρα των πρώτων εκλογών της από τότε που εκδιώχθηκε ο – επί σειρά ετών Πρόεδρος – Μουμπάρακ. Την Δευτέρα, οι Αιγύπτιοι περίμεναν σε μεγάλες ουρές σε όλη τη χώρα για να επιλέξουν την πρώτη τους δημοκρατικά εκλεγμένη βουλή.

Οι εκλογές διεξάγονται στον απόηχο άγριων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, οι οποίες συγκρούσεις άφησαν τουλάχιστον 42 νεκρούς και πάνω από 3.100 τραυματίες. Αυτό σημάδεψε τη χειρότερη βία στην Αίγυπτο από τότε που εκδιώχθηκε ο Μουμπάρακ. Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, πολλοί από αυτούς μποϋκοτάροντας την ψηφοφορία.

Ο ανταποκριτής του DemocracyNow!, ο Σαρίφ Αμπντέλ Κουντούς, βρίσκεται στην περιοχή κάνοντας ρεπορτάζ για την Αιγυπτιακή επανάσταση από τότε που ξέσπασε, περίπου έναν χρόνο πριν. Βρίσκεται στους δρόμους του Καΐρου όλη την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας ανταποκρίσεις για τις θανατηφόρες συγκρούσεις που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών. Καθώς οι Αιγύπτιοι κατευθύνονταν προς τις κάλπες, ο Σαρίφ έστειλε αυτήν την ανταπόκριση σχετικά με τις εκλογές που διεξάγονται στον απόηχο μιας θανατηφόρας καταστολής.

(το πλήθος φωνάζει συνθήματα): Yasqot yasqot hokm el Askar. 

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής):

Κάτω ο στρατιωτικός νόμος. Το εγερτήριο σάλπισμα μιας νέας εξέγερσης στην Αίγυπτο. Η επανάσταση που ξέσπασε 10 μήνες πριν και κατάφερε να εκδιώξει τον επί 30 έτη μονάρχη Χόσνι Μουμπάρακ, έχει αναθερμανθεί στην πλατεία Ταχρίρ και έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Αυτή τη φορά, οι διαδηλωτές εξεγείρονται εναντίον του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων που ανέλαβε την εξουσία μετά την εκδίωξη του Μουμπάρακ, σε αυτό που είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση του στρατιωτικού νόμου στην Αίγυπτο εδώ και 60 χρόνια.

(στιγμιότυπα με το πλήθος που τραγουδάει)

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής):

Η εξέγερση σημαδεύτηκε από μερικές από τις αγριότερες οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας από τότε που ξεκίνησε η επανάσταση και την προώθηση μιας νέας μαζικής κατάληψης στην πλατεία Ταχρίρ.

Όλα αυτά έρχονται σε μια καίρια στιγμή στην Αιγυπτιακή αλλαγή. Οι βουλευτικές εκλογές ξεκίνησαν την Δευτέρα. Οι πρώτες (εκλογές) που θα εκλέξουν μια νέα μετά-Μουμπάρακ κυβέρνηση.

Ενώ πολιτικά κόμματα, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αγωνίζονται να οργανώσουν και να διεξάγουν τις εκστρατείες τους, η αβεβαιότητα γύρω από την ψηφοφορία προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και η ίδια η νομιμότητα των ίδιων των εκλογών τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Οι κανόνες του συστήματος ψηφοφορίας είναι πολύ συγκεχυμένοι και η εντολή για την εκλεχθείσα βουλή παραμένει ασαφής. Πιο εκτυφλωτικά, οι εκλογές λαμβάνουν χώρα στη σκιά των συγκρούσεων που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 42 διαδηλωτές νεκρούς και πάνω από 3.100 τραυματίες κατά τις τελευταίες μέρες. Ο Σέριφ Γκέμπερ είναι ένας Αιγύπτιος διαδηλωτής.

SHERIEF GABER (διαδηλωτής):

Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι στο θεμελιώδες ζήτημα του ότι ζούμε υπό στρατιωτική κυβέρνηση. Είναι μια άσκηση νομιμότητας για τον Στρατό, βασικά να παρελαύνει γύρω από το γεγονός ότι υποτίθεται ότι (αυτοί) μεταβαίνουν προς τη δημοκρατία. Η βουλή δεν πρόκειται να έχει καμία αρμοδιότητα. Είναι προχειροδουλειά. Θα υπάρξει πιθανότατα περισσότερη βία. Και πως μπορείς ακόμα και να σκεφτείς να διεξάγεις εκλογές υπό το φως του γεγονότος ότι είχαμε κρατική βία για πέντε ημέρες εδώ, ασταμάτητα για πάνω από 120 ώρες;

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής): 

Οι συγκρούσεις αρχικά ξέσπασαν το περασμένο Σάββατο, στις 19 Νοεμβρίου, όταν Κεντρικές δυνάμεις Ασφαλείας εισέβαλαν σε μια μικρή κατάληψη μερικών δεκάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ. Τα ΜΑΤ βίαια διέλυσαν την κατάληψη και έδειραν αυτούς που είχαν κατασκηνώσει. Σε απάντηση, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν για αλληλεγγύη στην Ταχρίρ. Συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και τους ανάγκασαν να φύγουν από την πλατεία. Η μάχη γρήγορα κλιμακώθηκε στις αγριότερες οδομαχίες στη μετά-Μπουμπάρακ Αίγυπτο.

SHERIEF GABER (διαδηλωτής): 

Ήμασταν μάρτυρες μιας απόλυτα κτηνώδους επίθεσης από την αστυνομία και από τον στρατό κατά των διαδηλωτών εδώ, που ξεκίνησε με την επίθεση προς μια ομάδα τραυματιών της αρχικής εξέγερσης των 18-ημερών. Από τότε, τους έχουμε δει να χρησιμοποιούν αληθινά πυρά διαφόρων ειδών. Τους έχουμε δει να χρησιμοποιούν χιλιάδες και χιλιάδες δοχείων δακρυγόνου. Είχαμε πάνω από 3.000 τραυματίες. Είχαμε πάνω από 38 νεκρούς. Τους κρατήσαμε μακριά.

Ο κόσμος δεν είναι πρόθυμος να φύγει, επειδή αυτό που θέλουν, ξέρουν τώρα ότι θέλουν (να μπει) ένα τέλος στη στρατιωτική κυβέρνηση. Το θέλουν τώρα.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής):

Επί πέντε συνεχείς ημέρες, για σχεδόν 120 συνεχόμενες ώρες, χιλιάδες διαδηλωτών, οι περισσότεροι από αυτούς νεαροί άνδρες και γυναίκες, μάχονταν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αληθινά πυρά, σφαίρες από καουτσούκ, φυσίγγια κυνηγετικών όπλων και μια εκπληκτικά μεγάλη ποσότητα δακρυγόνου. Οι διαδηλωτές αντεπιτέθηκαν κυρίως με πέτρες και μερικές φορές με μολότοφ. Ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών σύντομα άρχισε να ανεβαίνει.

Η Ghada Shahbandar είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αιγυπτιακού Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

GHADA SHAHBANDAR :

Τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί και θάνατοι (που) προκλήθηκαν από τα δακρυγόνα. Η υπ’αριθμόν ένα αιτία είναι τα δακρυγόνα και έπειτα τα σφαιρίδια και οι σφαίρες από καουτσούκ.

Τα σφαιρίδια και οι σφαίρες από καουτσούκ έχει αποδειχτεί ότι χρησιμοποιήθηκαν στοχεύοντας προς τα πρόσωπα και τους λαιμούς και τα χέρια των διαδηλωτών. Ο μεγάλος αριθμός τραυματισμών στα μάτια. Το Σάββατο, την ώρα της άφιξής μου στην πλατεία Ταχρίρ, εγώ προσωπικά άκουσα έναν αξιωματικό να δίνει οδηγίες στους στρατιώτες του να στοχεύουν στα κεφάλια των διαδηλωτών.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής): 

Παρά τις καταθέσεις πολλών αυτοπτών μαρτύρων, γιατρών και ακόμα και του Υπουργείου Υγείας, το Ανώτατο Συμβούλιο σε μια συνέντευξη τύπου αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν πυροβολήσει με αληθινά πυρά ή πυρά κυνηγιού (σ.μ.: birdshot λέει στο κείμενο – δεν βρήκα πως μεταφράζεται) κατά τις συγκρούσεις τους με τους διαδηλωτές.

Η δρ. Mona Mina είναι μέλος του Συνδικάτου των Γιατρών και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Γιατρών της Ταχρίρ, που έχει βοηθήσει να οργανωθεί και να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στην πλατεία.

DR. MONA MINA (από την ομάδα γιατρών της πλ. Ταχρίρ): 

Επισκέφτηκα έναν από τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου. Το τραύμα ήταν έως το κόκκαλο και η ακτινογραφία ξεκάθαρα έδειξε τη σφαίρα. Επίσης, είδα άλλα τραύματα που είχαν πληγές εισόδου και εξόδου της σφαίρας και στη μέση, το οστό σπασμένο.

Κανένα τραύμα αυτού του τύπου δεν έχει μια πληγή εισόδου και μια εξόδου με σπασμένο το οστό στο ενδιάμεσο, εκτός από την περίπτωση που έχει διέλθει μια σφαίρα.

Στο κρατικό νεκροτομείο, είδα πτώματα που είχαν πυροβοληθεί με αληθινά πυρά, τα οποία είχαν πληγές εισόδου και εξόδου από σφαίρες. Συνεπώς, ναι, βεβαίως, υπήρξαν αληθινά πυρά. Υπήρξαν κυνηγετικά φυσίγγια και σφαιρίδια καουτσούκ που χτύπησαν ανθρώπους στα μάτια. Τα είδαμε όλα αυτά τα πράγματα με τα ίδια μας τα μάτια.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής): 

Δεκάδες σκοτώθηκαν στην καταστολή και πάνω από 3.100 τραυματίστηκαν κατά τις τελευταίες 5 ημέρες των συγκρούσεων – ένας ρυθμός ίσος με πάνω από 620 τραυματίες ανά ημέρα.

Η πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο της Αιγυπτιακής Επανάστασης, μετατράπηκε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Οι τραυματίες, η πλειοψηφία αυτών συγκλονισμένοι από το δακρυγόνο και ίσα που είχαν τις αισθήσεις τους, μεταφέρθηκαν από την πρώτη γραμμή σε υπαίθρια νοσοκομεία που στήθηκαν μέσα και γύρω από την πλατεία, μεταφέρθηκαν πάνω σε μοτοσυκλέτες.

Οι διαδηλωτές πιάστηκαν χέρι-χέρι και ενώθηκαν για να σχηματιστούν διάδρομοι ώστε οι μηχανές να περνούν γρήγορα μέσα από τα πλήθη. Παρά τη σχεδόν βεβαιότητα του τραυματισμού τους ή της λιποθυμίας από την υπερβολική ποσότητα αερίου, οι διαδηλωτές συνέχιζαν να πηγαίνουν προς την πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν την αστυνομία. Η μάχη επικεντρώθηκε στην οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ, έναν δρόμο που οδηγεί από την Ταχρίρ στο αρχηγείο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτός είναι ο ηθοποιός και ακτιβιστής Khalid Abdalla.

KHALID ABDALLA (ηθοποιός και ακτιβιστής): 

Υπάρχει ένα ουσιώδες πράγμα για να κατανοήσουμε τα σχετικά με την οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ και είναι ότι αυτό είναι το σύνορο μεταξύ Ταχρίρ και του Υπουργείου Εσωτερικών. Πάντα θα έχεις, ανεξάρτητα από το πού το ορίζεις, μια περιοχή που δεν είναι “περιοχή κανενός”, όπου δεν είναι ξεκάθαρο – είναι δική σου περιοχή ή δική μου περιοχή;

Καθώς σε χτυπούν, δεν πρόκειται να τα παρατήσεις.

Όσο περισσότερο μας σκοτώνουν, τόσο πολλαπλασιαζόμαστε. Και αυτό ήταν πάντα η ιστορία αυτής της επανάστασης.

Συνεπώς, προφανώς, η πρώτη γραμμή ήταν… εννοώ, είναι αστείο, το δακρυγόνο, είναι σχεδόν σα να έχει ένα φυσικό είδος…  ποια είναι η κατάλληλη λέξη;

Κατά κάποιον τρόπο είναι σα να αναπτύσσεις ανοσία σε αυτό. Όχι ανοσία όσον αφορά στους πνεύμονές σου, αλλά αναπτύσσεις ανοσία στο πνεύμα. Κατασκευάστηκε για να σε σπάσει. Αλλά αυτό που κάνει είναι να σε κάνει σταδιακά πιο έξαλλο, έως το σημείο που δεν υπάρχει τίποτα που θα σε σταματήσει.

Αυτή η επανάσταση ήταν πάντοτε σχετική με το σώμα. Όταν γνωρίζεις ότι υπάρχουν χιλιάδες χιλιάδων και χιλιάδων πίσω από εσένα, δε σταματάς. Οι άνθρωποι μάχονται για όσο μπορούν. Πεθαίνουν, πηγαίνουν σε νοσοκομεία, τυφλώνονται και υπάρχουν άλλοι πίσω από αυτούς.

Είναι θέμα … είναι περίπου πως η ομοφωνία εκφράζει τον εαυτό της σαν κίνημα. Και ουσιαστικά, η καρδιά σου παίρνει τον έλεγχο του σώματός σου. Παίρνει τον έλεγχο του μυαλού σου. Μαχόμαστε για πράγματα πολύ μεγαλύτερα από αυτό. (σ.μ. Στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο λέει “than this” αλλά ίσως είπε “than us” – μεγαλύτερα από εμάς)

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής):

Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατεβαίνουν στην πλατεία Ταχρίρ. Αυτό που ξεκίνησε σα μια διαμαρτυρία μερικών εκατοντάδων, αναπτύχθηκε σε πολλών χιλιάδων.

Ασθενοφόρα διέσχιζαν το πλήθος σε αυτό που είχε γίνει ένα σχεδόν σουρεαλιστικό σκηνικό χάους και αιματοχυσίας.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν σε συγκέντρωση “ενός εκατομμυρίου ανθρώπων” την Τρίτη. Και όταν ήρθε η μέρα, η πλατεία γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την έναρξη της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου. Είχε ένα ξεκάθαρο αίτημα, το τέλος του στρατιωτικού νόμου.

Εκείνο το βράδυ, ο Αρχιστράτηγος Χουσεΐν Ταντάουϊ, ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου, απευθύνθηκε άμεσα στον Αιγυπτιακό λαό για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τη θέση του ντε φάκτο κυβερνήτη της χώρας. Διένειμε μόνο ασήμαντες παραχωρήσεις και αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημα των διαδηλωτών να παραδώσει την εξουσία. Η ομιλία είχε ελάχιστη επίδραση και οι διαδηλώσεις στην Ταχρίρ συνεχίστηκαν πιο δυνατές από ποτέ. Την επόμενη μέρα, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν πιο άγριες από ποτέ. Την Πέμπτη, παρενέβη ο Στρατός.

Οι στρατιώτες ανήγειραν έναν μεγάλο τοίχο από τσιμεντόλιθους στη μέση της οδού Μοχάμεντ Μαχμούντ για να χωρίσουν τις δύο πλευρές. Οι μάχες στο Κάιρο είχαν σταματήσει, αλλά οι συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια και αλλού συνεχίζονταν και η μάχη για το μέλλον της Αιγύπτου κάθε άλλο παρά ήταν κοντά στο τέλος της.

Την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες γέμισαν την Ταχρίρ για μια μαζική διαδήλωση.

Πορείες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καΐρου και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία. Πολλοί από τους διαδηλωτές τάχθηκαν κατά των προγραμματισμένων εκλογών.

Ο Hani Nazim Mohamed Salama είναι ένας διαδηλωτής από τα βορειοανατολικά του Καΐρου.

HANI SALAMA (διαδηλωτής):

Οι εκλογές είναι απορριπτέες τελείως, απολύτως. Καταρχήν, δε μπορούμε να έχουμε εκλογές με όλα αυτά που έχουν συμβεί. Η αστυνομία δε μπορεί να εξασφαλίσει τις εκλογές και δεν έχουμε καθόλου εμπιστοσύνη στο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να αποδεχθούμε αυτές τις εκλογές (σ.μ.: αν γίνουν) σύμφωνα με αυτούς.

Οποιαδήποτε ομάδα που στηρίζει αυτές τις εκλογές, που λέει ναι στις εκλογές, είναι ενάντια στην Αιγυπτιακή επανάσταση. Δεν ενδιαφέρονται για το αίμα που έχει χυθεί. Αυτοί που εγκρίνουν τις εκλογές πουλούν το αίμα μας απλά για να κυνηγήσουν τις θέσεις στην Βουλή.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής):

Μεταξύ αυτών που έχουν βρεθεί υπό βαριά κριτική από τους διαδηλωτές είναι και η “Μουσουλμανική Αδελφότητα”. Η επί πολύ καιρό αντιπολιτευτική Ισλαμιστική ομάδα αναμένεται να κερδίσει έναν μεγάλο αριθμό θέσεων στις βουλευτικές εκλογές και έχει πιέσει αρκετά ώστε να προχωρήσει η ψηφοφορία όπως είχε προγραμματιστεί. Η Αδελφότητα αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδήλωση και έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει στα μέλη της να συμμετάσχουν.

KHALID ABDALLA (ηθοποιός και ακτιβιστής):

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ξεκάθαρα ενδιαφέρεται για τις εκλογές. Έχουν πολιτικό συμφέρον, το οποίο δηλώνουν τώρα πάνω από τα αιτήματα αυτής της επανάστασης για την απαλλαγή από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι… λέω, ντροπή τους. Ντροπή στην ιστορία τους.

Αυτοί άλλωστε, είναι ένα κίνημα που έχει βασανιστεί και κακοποιηθεί και χτυπηθεί και σκοτωθεί για 60 χρόνια στα χέρια αυτού του καθεστώτος, αυτό το στρατιωτικό καθεστώς που είναι ακόμη στην εξουσία σήμερα και την τελευταία στιγμή, παίρνουν μια καιροσκοπική απόφαση να επιλέξουν τις ψευδείς εκλογές αντί του λαού αυτής της χώρας.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής):

Αντί για εκλογές, πολλοί διαδηλωτές ζητούν η εξουσία να παραδοθεί σε κάποιου είδους πολιτικού προεδρικού συμβουλίου ή σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα έχει πλήρη δικαιοδοσία, την οποία στο παρόν κρατά το Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Η Rania Mohamed Fawzi είναι λογίστρια στο Κάιρο.

RANIA MOHAMED FAWZI (διαδηλώτρια):

Είμαστε απλός κόσμος, Αιγύπτιοι, αυτοί που (άλλοι) λένε πως απλά μένουν σπίτι. Δε μένουμε σπίτι μας. Είμαστε ακριβώς εδώ και λέγοντας ότι θέλουμε τα δικαιώματά μας, που πολύ απλά είναι ένα πολιτικό προεδρικό συμβούλιο που να έχει σχηματιστεί από ανθρώπους που μας εκπροσωπούν και με το οποίο έχουμε συμφωνήσει, αλλά πρέπει να έχει συνολική εξουσία, όχι απλά κάποιον σαν τον προηγούμενο, σαν την κυβέρνηση του Έσαμ Σαρίφ, απλά έναν γραμματέα που απλώς θα εκτελεί όσα το επιτελείο ζητά.

Όχι, έχουμε μείνει σιωπηλοί για πολύ καιρό. Αυτή τη φορά, δεν είμαστε σιωπηλοί και θα πάρουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε. Και αυτό δε θα γίνει όπως την πρώτη φορά. Είπαν ότι ο Μουμπάρακ έφυγε και όλοι γυρίσαμε σπίτια μας. Όχι, αυτή τη φορά, δε θα πάμε σπίτι μας έως ότου πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής):

Στην κορυφή της λίστας για επικεφαλής της Επαναστατικής κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, βρίσκεται ο Μοχάμεντ Ελ Μπάραντεϊ, ένας προεδρικός υποψήφιος και νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος δήλωσε την προθυμία του για τον ρόλο, εφ’ όσον του δοθεί πλήρης εξουσία.

Οι διαδηλωτές έχουν επίσης προτείνει άλλους ενδεχόμενους πολιτικούς να ηγηθούν της κυβέρνησης, μέσα σε αυτούς αρκετούς νεαρούς επαναστάτες. Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Συμβούλιο ανακοίνωσε στους αντιπάλους του έναν νέο Πρωθυπουργό για να αντικαταστήσει τον Έσαμ Σάραφ, ο οποίος είχε παραιτηθεί μαζί με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Καμάλ Γκανζούρι ήταν ο άνθρωπος που επέλεξαν, ένας 78-χρονος, στενά δεμένος με το καθεστώς Μουμπάρακ. Σε απάντηση, οι διαδηλωτές επέλεξαν να επεκτείνουν την κατάληψη της Ταχρίρ, καταλαμβάνοντας την κοντινή οδό που «φιλοξενεί» το Υπουργικό Συμβούλιο και την Βουλή.

Την Κυριακή το πρωί, σύντομες συγκρούσεις με τις Κεντρικές Δυνάμεις Ασφαλείας κοντά στην κατάληψη του Υπουργικού Συμβουλίου άφησαν έναν 19-χρονο διαδηλωτή νεκρό, τον πιο πρόσφατο μάρτυρα και επανάσταση που έχει αναθερμανθεί.

KHALID ABDALLA (ηθοποιός και ακτιβιστής):

Αυτή η χώρα βρίσκεται σε μια στιγμή απόλυτης διαύγειας και επίγνωσης σχετικά με την θέση στην οποία βρίσκεται, σχετικά με την “πρώτη γραμμή” αυτού για το οποίο πρέπει να παλέψει, αυτό που πρέπει να κατεδαφίσει ώστε να χτίσει τον εαυτό της.

Δε λέω ότι με μια γρήγορη κίνηση όλα θα είναι τέλεια. Αλλά, αυτήν την ώρα, έχουμε μια κρίσιμη… αυτήν την ώρα έχεις εκατομμύρια ανθρώπους να αντιτίθενται στον μεγαλύτερο θεσμό στην χώρα και δεν φοβούνται και είναι πρόθυμοι να δώσουν και τη ζωή τους για αυτό και είναι πρόθυμοι να παλέψουν για αυτό.

Ίσως πάρει περισσότερο χρόνο σε κάποιος ανθρώπους μέχρι να έρθουν στο σημείο όπου θα είναι πρόθυμοι να σταθούν μπροστά σε ένα τανκ και να πουν “πέρνα από πάνω μου” και αυτή είναι αξιοσημείωτη στιγμή για τον οποιονδήποτε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Αλλά, είδαμε ότι στις 25 Φεβρουαρίου όταν ο Στρατός αρχικά κατέβηκε για να μας διώξει από την πλατεία και ο αριθμός (ανθρώπων) που βρίσκονταν εκεί ήταν πολύ μικρός, αλλά, ακριβώς τότε είπαν “ή ο λαός ή ο στρατός” και οι άνθρωποι θα νικήσουν επειδή πάντοτε νικούν.

Δε μπορείς να επιβάλεις τη σταθερότητα. Αν προσπαθήσεις και επιβάλεις τη σταθερότητα, οι ρωγμές θα είναι «ηφαιστειακές» και θα λιώνουν σε όλο τον δρόμο προς εσένα.

SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής):

Για το Democracy Now!, είμαι ο Σαρίφ Άμπντελ Κουντούς με την Τζάκι Σούχεν στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε: Mosireen Video Collective και Πιέρ Σούφι.

AMY GOODMAN (παρουσιάστρια):

Η ανταπόκριση του Σάριφ από την Αίγυπτο είναι εφικτή εν μέρει λόγω του Κέντρου Πούλιτζερ για τις Ανταποκρίσεις Κρίσεων.

Είναι το Democracy Now!, το σάιτ είναι democracynow.org«The War and Peace Report»

========

Short Link: http://wp.me/p1pa1c-eEz

koula, the trell…

EDIT: νεότερο ποστ σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο (19/12/2011)

Αίγυπτος: Κλιμάκωση της στρατιωτικής καταστολής (βίντεο)